Evcil Hayvan Ölümü


mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2017 11:31
Evcil hayvanların ölümü, ailenin bir ferdi kaybedilmiş gibi algılanıyor.
Ancak Türkiye’deki pet sahipleri dostlarını kaybettiklerinde, onları genellikle evlerinin, yazlıklarının bahçesine veya onlara güzel günleri hatırlatan bir yere gömmeyi tercih ediyorlar. Ne acı ki, bir kısmı ise gerek çaresizlikten gerekse bilgisizlikten, ölen hayvanını çöpe atıyor. Evet, bildiğiniz çöp konteynerine! Aslında şu an sadece İstanbul’da hizmet veren bir hayvan mezarlığı var ancak bundan neredeyse kimsenin haberi yok.

Evcil hayvanımız öldüğünde ona yakın olma arzusuyla ya da çoğunlukla alternatifsizlikten bahçemize ya da yakınlarımızda bulunan boş alanlara, parklara gömüyoruz. Türkiye’de bunu engelleyen yasal düzenleme yok. Ancak uzmanlar sağlık açısından belli kurallara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Öncelikle hayvan dostunuzu gömeceğiniz çukurun yarım metreden derin, hatta bir metreye yakın olması gerekiyor. Çünkü civarda gezen hayvanlar koklayarak yerini bulup, çıkarabilir. Bunun sonucunda açığa çıkan hayvan ölüsünün yaydığı koku bir yana, üreyen bakteriler yüzünden çevre sağlığını tehdit eden sonuçlar oluşabilir.

Hayvanın ölüm nedeni hastalıksa, mikrobun yayılmaması için daha ciddi önlemler almak gerekiyor. Mutlaka kendiniz gömmek istiyorsanız üzerine sönmemiş kireç dökerek dezenfekte edebilirsiniz. Ancak bu işlem de mikropların yayılmasını kesin olarak engellemiyor. Böyle bir durum söz konusu olduğunda veteriner hekiminize danışmanızda fayda var.

YAKTIRMAYA İZİN VAR

Hastalık bulaşıcı ise en sağlıklı çözüm, kaybettiğiniz dostunuzu bir veteriner kliniğine ya da doğrudan Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsü’ne başvurarak yaktırmanız. Ağırlıklı olarak hastalık yayan hayvanlar için kullanılan bu yöntem, herhangi bir nedenle kaybettiğiniz hayvanınız için de geçerli. Türk kanunları hayvanların yakılmasına izin veriyor.

Enstitüdeki yakılma işlemi belli sayıda hayvan biriktikten sonra gerçekleştiği için bu süre içinde kliniklerdeki morglardan yararlanmak gerekiyor. Yakılma işlemi sırasında yanınızda şartlara uygun metal bir kap bulundurursanız kurum size küllerini verebiliyor. Bu küller inorganik olduğu için sağlık açısından sakıncalı değil, isterseniz saklayabilir ya da arzu ettiğiniz bir yere gömebilirsiniz

TEK HAYVAN MEZARLIĞI TUZLA’DA

Türkiye’de şu anda faaliyette olan tek hayvan mezarlığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Hayvan Gömü Yeri. Tuzla Aydınlı Köyü’nde tel örgülerle çevrili 20 dönüm arazide kurulan mezarlık 2000 yılında açıldı.

Ölen petiniz için bir Hayvan Gömü Formu doldurmanız yeterli. Gömü bir görevli eşliğinde gerçekleştiriliyor ve herhangi bir ücret talep edilmiyor. İsterseniz mezarlıkta satılan fidanlardan alıp mezarı ağaçlandırabiliyorsunuz. Ayrıca isteyenler mezar taşı da koydurabiliyor.

Üç yılda toplam 49 hayvanın gömüldüğü mezarlığa şu sıralar ayda 8-10 hayvan sahibi başvuruyor. İstanbul’daki evlerde muhabbet kuşundan köpeğe, yüzbinlerce evcil hayvan olduğu göz önünde bulundurulursa ve bunların belli bir yaşam süresi varsa, bu mezarlığa gelen aylık 8-10 talep çok az. Bu da demektir ki birçok hayvan uygun olmayan yerlere gömülüyor, çöpe atılıyor. Daha çok hayvansever dostlarını bu özel mezarlığa gömerse, hem çevreye daha az zarar verilmiş olur, petlerimize ölümden sonra da saygı duyduğumuzu gösterir şekilde sosyal bir önem kazanır.

AVRUPA’DA NE YAPILIYOR

Yurtdışında evcil hayvanınız öldüğünde, insanlarda olduğu gibi kliniğe başvurup raporla birlikte defin kağıdı almanız ve hayvanınızın kaydını sildirmeniz gerekiyor. Çünkü birçok ülkede insanlar gibi hayvanlar da kayıtlı.

Hıristiyanlığa inanan gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde evcil hayvanların ölümünden sonra düzenlenebilecek özel seremoniler var. Kedinize, köpeğinize, tavşanınıza uygun tabut satın alabiliyorsunuz.

Ölülerin yakıldığı yer olan krematoryumların hayvanlar için hizmet verenleri birçok ülkede mevcut. Küllerin saklanabileceği kaplarda altından ahşaba kadar birçok alternatif var.

Avrupa’da hemen her şehirde varolan hayvan mezarlıkları ise görsel açıdan en az insanlarınki kadar zengin. Mezartaşsız bir tek mezar olmadığı gibi, mezarın başına ölen tavşanının heykelini yaptırandan, fotoğrafını koyana kadar birçok kişi var.

Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü: 0216 390 12 80
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayvan Mezarlığı: 0216 393 00 10


Alıntı, Kaynak: Hürriyet gazetesi.[EDIT]mesutok,2017-04-04 11:36:40[/EDIT]

Beğenenler: [T]157795,sina cen[/T][T]194568,emrekrdnz[/T][T]189569,Karabenek[/T][T]189081,DogukanCAN35[/T][T]182571,anilagokay[/T][T]181223,CanerS[/T][T]186349,PurpleBetta[/T][T]193788,erkan candemir[/T]
Teşekkür Edenler: [T]157795,sina cen[/T][T]189081,DogukanCAN35[/T][T]182571,anilagokay[/T][T]181223,CanerS[/T][T]188146,Xzyfos[/T]
+1: [T]157795,sina cen[/T][T]189569,Karabenek[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KarabenekÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 01/10/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 1733
KarabenekÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2017 12:42
Ben balığım ölünce, mikrop yaymaması için kavanozun içine koyup denizin derinliğine uğurlamıştım. Kedim ölünce veterinere götürmüştüm onlar ne yaptılar hiç bilmiyorum. İnsan alıştığı için canlı ölünce hayvanda olsa üzülüyor :(

Beğenenler: [T]186349,PurpleBetta[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CloudbusterÇevrim Dışı

Kayıt: 30/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 446
CloudbusterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2017 13:53
Balık vs öldüğünde kurutup yada parçalara ayırıp yem yapabilirsiniz. Veya toprağa gömersiniz yeniden dönüşüme girmiş olur. Bir balık için mezar yapmak bana biraz abartı geldi doğrusu. Doğalarında mezara mı gömüyorlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DogukanCAN35Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/09/2016
İl: Izmir
Mesaj: 1027
DogukanCAN35Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2017 14:59
Sevgili Mesut abicim brnim bu konuyla ilhili uzun yillardir karamsar ve kararsiz kaldigim bir konu var en kisa zamanda arastirmak istiyorum evcil hayvanlarimizin uzun ömürlu olanlari artik ailemizin bir bireyi statüsüne gecis yapmasina sebebiyet veriyor.

Fakat benim dusuncem 15 yasina girmis olan kopegimi keske bozulmadan saklayabilme imkanim olsa devamli onu gorerek belki duygusal anlar yasiyabilirim ama buna ragmen bir cam kesitin icinde evimin bir kösesinde devamli var olan köpegimi her daim görmek isterim ölmus dahi olsa bunun icin havasi alinmis bir cam icerisinde ilaclanmis curumesi bozulmasi engelenebilecek bir bicimde hep yanimda olmasini tercih ederim dusuncem bu yonde ama Allah korusun saglikla uzun yillar yasasin suan bir saglik problemi yok ama kopek icin ciddi yas sinirinda hala disleride sapa saglam ihtiyarlasada ben konduramiyorum ve oda benim en büyük cocugum. Dusuncem bu yonde bu konuda bilgisi olan varsa ilerde yapmak istedigim olay budur fikir verebilirler memnun olurum

Beğenenler: [T]186349,PurpleBetta[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanerSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2015
İl: Izmir
Mesaj: 578
CanerSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2017 15:03
Değerli bilgilendirme için teşekkürler Mesut Bey. Bir ekleme yapmak isterim. Yakın zamanda İzmir'de de bir evcil hayvan mezarlığı açıldı. [URL]https://www.izmir.bel.tr/HaberDetay/21786/tr[/URL]

Beğenenler: [T]72854,mesutok[/T]
Teşekkür Edenler: [T]72854,mesutok[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2017 15:18
Zaten bu konuyu, evcil hayvanlarımız için fikir, bilgi oluşur amacıyla forumda açmıştım, konu şekillenmeye başlamış bile, teşekkürler bilgilerini paylaşan arkadaşlara. Doğukan iç organlarını çıkarttırıp, mumyalama yaptırmak zor birşey değil şu an tam adreslerini bilmesemde, mumyalama teknikleri var yapılabiliyor, haklısın insan çocuğu gibi sevebiliyor evde beslediği hayvanı, fikrine saygı duyuyorum, ama onu sürekli evde görmek sizi ve evdekileri değişik boyutta duygusal anlamda üzücü olarak etkileyebilir düşüncesindeyim, onun için topraktan geldik toprağa gideceğiz derler ya, onunda toprağa kavuşma hakkı olduğunu düşünüyorum, O soğuk ruhsuz görüntüsünü her an evde görmektense, onu capcanlı güzel hatıralarıyla hatırlamak daha iyi olacaktır düşüncesindeyim, bunu karşıt bir görüş olarak yazmıyorum, tabiiki tercih senindir.
İzmirdede varmış ne çok güzel oldu izmirli arkadaşlarımız linkten faydalanmış oldu Caner bey teşekkürler.[EDIT]mesutok,2017-04-04 15:30:36[/EDIT]

Beğenenler: [T]186349,PurpleBetta[/T]
Teşekkür Edenler: [T]181223,CanerS[/T][T]188146,Xzyfos[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir