En Kolay Üretilebilen Betta Varyetesi


BurakNEHİRÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 534
BurakNEHİRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2016 17:15
En kolay üretilebilen ve yavruları büyütebilirsem elimden çıkarabileceğim tür nedir?
Hm erkekleri dişiyi sıkarken zorlanıyor diye biliyorum.Plakat erkekler diğer betta varyetelerine göre daha çevik dişiyi fazla hırpalayabilir.Crowntail diğer varyetelere göre daha asabi.Veiltail belki akvaryumcular tarafından alınmaz(sonuçta çok ucuza ithal ediyorlar)
Başka da birşey düşünemiyorum
yardımlarınızı bekliyorumü
Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakNEHİRÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 534
BurakNEHİRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2016 18:26
.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

termo59Çevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2016
İl: Tekirdag
Mesaj: 123
termo59Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2016 22:23
Crown tail (taç kuyruk) ben daha önce yavrusunu aldım.

Görünüşü hoş ve sanıldığı gibi agresif değil.

Sadece uygun eş ile bolca yavru alınacağını düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prisonsÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 60
prisonsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2016 06:24
Merhabalar, daha önceden yazmış olduğum betta üretirken göze alınması gerekenler ve sürecin işleyişi hakkında '' KISA '' ^_^ bir yazı yazmıştım onu direkt olarak kopyalamak istiyorum.

Öncelikle üretim sonrası gelen sorumluluklardan bahsetmek istiyorum ki buna imkanlarınız, zaman-mekan-maddiyat yer veriyor mu onu kafanızda bir analiz edebilirsiniz bu sayede.
Üretim tankları su 10-12 cm yüksekliğinde olacak şekilde, 26-27 derece su sıcaklığı sabit ve catappalı su kullanılarak hazırlanır. 10-12 litre su yeterlidir. Diyelim ki yavruları aldınız, bir batında hiç yavru da alamayabilirsiniz, gördüğüm maksimum sayıyı maksimum olarak kabul edersek 850 yavru da alabilirsiniz.
Yavrular yumrutadan 2 günde çıkarlar, 2 gün sonrasında normal yüzüş diye tabir ettiğimiz yatay yüzüşe geçerler. Ki bu aşamada yavrular olabildiğince büyük bir hacimde yüzüyor olmalılar yoksa '' Kısıtlı Alan Sendromu '' diye adlandırdığım, yavrular birbirine çarptıkça büyüme hormonlarını psikolojik olarak stres kaynaklı bastıracakları bir durum ortaya çıkıyor. Haliyle yavru sayınıza bağlı olarak olabildiğince yüksek hacimde üretimli tanklar kullanmanız gerekiyor üretim sürecinde dahi. Bu nasıl oluyor, 80 litrelik bir tankınız olduğunu düşünün bunun uygun bir kısmını mika-akrilik-plastik bir bölme ile ayırıp küçük bir alanda üretimi yaptıktan sonra yavruların yatay yüzüşe geçmesi ile erkeği ayırdığınız anda bölmeyi kaldırıp yavruları 80 litre maksimum kapasitedeki ancak o anlık 10 12 cm su yüksekliğindeki su olan hacimle karşılamanız gerekiyor. Su şartlarınız ve düzenlemeleriniz, yeriniz o kadar müsait olmalı ki 8 - 10. günlerinden itibaren çok ama çok rahatlıkla artemiaları hızla tüketebilecek kıvama geldikleri andan itibaren her gün tanka günde 1 ile 1.5 litre suyu, sifon tekniği ile veya geliştireceğiniz herhani bir teknik ile saniyede 7-8 damla yavruların akvaryumuna su gelecek şekilde eklemek zorundasınız; eklemediniz, ne olacak?
Balıklar da su içer, bu sudaki mineralleri tükettikleri anlamına geliyor zamanla. Haliyle taze su sağlamadığınız müddetçe balıklar yeteri kadar büyümeleri için gereken minerali bulamayacağı için yine büyüme yavaşlayacak ve ilk 2 haftada meydana gelecek herhangi bir yavaşlama tüm gelişimi çöpe atmış olacaktır. Yavrular 6 - 7 aylık olana kadar elinizden çıkarabileceğiniz büyüklüğe gelemeyecek demektir ki bu normalde 2.5 - 3.5, 4 aylık süreçte elden çıkarılabilir büyüklüğe gelir yavrular. Günde 1 - 1.5 litre su ekleyerek 2. haftaya geldiniz, günde 3 3.5 litre su ekleyebilirsiniz artık. Ekleyeceğiniz su elbette ki akvaryumdaki suyla birebir aynı sıcaklıkta, dinlendirilmiş ve catappa ile mineralce zenginleştirilmiş olmalı. Tank sonuna kadar doldu, 80 litre hacimde ortalama 3.5 haftalık yavrular yüzüyor. 4-6. haftalar arasında labirent organları büyük oranda gelişir. 6 - 7. haftanın sonunda tamamen gelişmiş olur ki bu süreçte yavrular çok önemli bir dönemden geçerler, tabiri caizse ergenlik. Bu dönemde siz yavruları yavru sayısına bağlı olarak ortalam 4 haftalık yavruyu en az 1 litre hacim karşılayacak şekilde bir tanka almak zorundasınız, demek istediğim diyelim 100 yavrunuz var bu yavruları 100 ltirelik bir tanka almak zorundasınız ya da yavrular gelişimleri boyunca 2.5 - 3 aylık olanak kadar yavru başına 2.5 3 litre hacime ihtiyaç duyacaklar ilerleyen zamanda, direkt olarak 100 yavruyu 250 300 litrelik tanka alabilirsiniz. ALMADINIZ? Yeteri kadar mineral ve vitamin suya sağlayamamış olacağınız için ayrıca yavrular artık 4.haftadan itibaren uygun büyüklüğe gelebildiyse düzgün beslenme sağlanarak ve hacim sağlanarak, daha hızlı yüzecekleri için bahsettiğim '' Kısıtlı Alan Sendromu '' durumunu yaşamaları daha muhtemel oluyor. Bunu sağlamamış olursanız yine yavruların gelişimi yavaşlayacaktır.

Yavruları besleme: İlk yemleme yatay yüzüşe tüm yavruların geçmesiyle oluyor; bu aşamada günde 4'er saat arayla göz damlalığı veya herhangi küçük bir damlalık ile mikrokurt, infusoria veya rotifer ile beslemek yapmak zorundasınız ve bu yemlemeleri çok ama çok az oranlarda yapmalısınız ancak 4'er saat arayla en azından yapmak zorundasınız. 8 saatte bir de yapabilirsiniz, gelişimleri oldukça yavaşlar. ( Yumurta sarısı - toz yavru yemleri ya da başka herhani canlı olmayan bir yem asla ama asla kullanılmamalı, su kalitesini bozmakla birlikte yavru gelişimi için yeterli değildir. Betta yavrusu için değildir en azından, bunu garanti edebilirim. )

Yavrular ilk 2-3 gün mikrokurtlarla beslendikten sonra yeni çıkarılmış artemia ile beslenmelidirler. Ne zamana kadar: En azından 1.5 - 2 aylık olana kadar. Her gün taze çıkarılmış artemia olmak zorundadır en az ama en az 2 - 4 haftalarını doldurana kadar. Sonrasında yeterli boya ulaşmışlar ise toz yavru yemleriyle tanıştırılabilirler ki bunlar kaliteli yemler olmak zorundadır.

Yavrular ilk 2 -3 günü atlattıktan sonra günde en az 8'er saat arayla bu yemlemeleri yapmak zorundasınız. Daha fazlası swim bladder olmalarına, daha azı gelişimlerinin yavaşlamasına sebep olacaktır.

Çeşme suyu kullanacaksanız su değerleriniz kaliteli olmalı. Çünkü yavrulara bahsettiğim gibi 8 10 günlükten itibaren su ekliyoruz ve 2.haftadan itibaren günde maksimum 3 litre olacak kadar ekleme yapmalısınız. Damla damla, akvaryumun su sıcaklığı ile eşit sıcaklıkta olmak zorunda. 2.5 3 saniyede 1 damla olacak şekilde eklenmeli su yani akvaryuma bu 2 haftayı dolduran yavrular için. Su seviyeniz tankınızı dolduracak seviyeye geldiğinde ise su değişimlerine başlamanız gerekiyor. Her gün, istisnasız dip çekimi yaparak bu işlemleri tekrar etmek zorundasınız. Yavru sayınıza bağlı olarak hacim ihtiyacınız değişkenlik gösterecektir. 1 aylık olan yavrular en az 1'er litre hacime ihtyaç duyarlar yani 50 yavrunuz varsa 50 litrelik bir tankınız olmak zorunda. 100 yavrunuz varsa 100. 200 yavrunuz var ancak tankınız 100 litre ise yeni bir tank edinmek ya da yedekte bulundurmak zorundasınız yavruları ikiye bölüp 2 ayrı tank ile ilgilenmek durumudasınız.
Yavrular 2 2.5 aylık olduklarında ihtiyaç duydukları hacim nerdeyse 3 katına çıkar. 50 yavru 150 litre hacime ihtiyaç duyar.

Yavrularınız 2.5 - 3 aylık olduklarında dediğim işlemleri ne kadar düzenli yaptığınıza bağlı olarak dişi ve erkekler kendilerini belli etmiş ve hırpalamalar başlamış olur ki bu durumda dişi ve erkeklerin hormonal, psikoljik ve formal-fiziksel gelişimleri için erkekleri minimum 1.5-2.5 litrelik kaplara ayırmak zorundasınız. Tercihen minimum 5 litrelik cama cam, birbirinle bağlantısı olmayan tanklar tercih etmeniz daha doğru olur.

Kuru yem yemeye kimi zaman 1 aylıkken dahi başlayabilirler ancak asla tek çeşit yemleme yapma ile yavrular istenen formlara ulaşamaz. İstenen forma ulaşamazsa ne petshoplara ne de internetten satamaz ne de akvaryumunuzda dursa gözünüze hitap etmez bir hal alır bu iş.

Dolayısıyla lütfen yukarıdaki gerekliliklerden, zorunluluklardan herhangi birinde bir aksaklık yaşayacağınızı düşünüyorsanız üretimi erteleyip balıklarınıza en güzel yaşayabileceği imkanları sağlayarak şimdilik sadece onlara evsahipliği yapın, üretimden uzak durun.

Üretim aşaması, balıkların olması gereken form ve ne zaman üretime alınabilirliğinin anlaşılabilmesi adına bilgileri internetten kolaylıkla edinebilirsiniz.

Sorunuzu net bir şekilde yanıtlamak gerekirse bunları okuduktan sonra anlayacağınız üzere: en kolay üretilebilen betta yoktur. Üretim yalnızca yavru almak değildir çünkü. Betta üretimi en zor yapılan türlerden biridir. Maddi-manevi imkanlarınızın yeterliliği bunu belirleyecektir. Dediğim aşamalarda yaşayacağınız tek bir noksan tüm yavru gelişimini etkileyecektir bizzat iki türlüsünü de deneyimledir. Yanlışı ve doğruyu hem deneyerek hem de aylarca yapmış olduğum araştırmalar, yerli-yabancı makale, üreticilerin deneyimleri ve alıntıladıkları yazılar, tuttukları üretim kayıtları aracılığıyla son derece önemli analizler gerçekleştirip size aktarmaya çalıştım.

Dilerim yardımcı olabilmişimdir, sağlıklı ve mutlu hobiler dilerim.

[QUOTE=BurakNEHİR]En kolay üretilebilen ve yavruları büyütebilirsem elimden çıkarabileceğim tür nedir?
Hm erkekleri dişiyi sıkarken zorlanıyor diye biliyorum.Plakat erkekler diğer betta varyetelerine göre daha çevik dişiyi fazla hırpalayabilir.Crowntail diğer varyetelere göre daha asabi.Veiltail belki akvaryumcular tarafından alınmaz(sonuçta çok ucuza ithal ediyorlar)
Başka da birşey düşünemiyorum
yardımlarınızı bekliyorumü
Teşekkürler[/QUOTE]


Beğenenler: [T]160265,cheliker[/T][T]174104,forester64[/T][T]182683,njtgnydn[/T][T]140355,kuman[/T]
Teşekkür Edenler: [T]160265,cheliker[/T][T]165005,BurakNEHİR[/T]
+1: [T]178318,blackdragon[/T][T]165005,BurakNEHİR[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

newaquaryctÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2016
İl: Aksaray
Mesaj: 3
newaquaryctÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2016 17:01
"Kısa" olduğu için teşekkürler. Uzun yazılarınızı merakla bekliyorum. [:)))] [:iyi:]

Beğenenler: [T]186203,HasanC[/T][T]126961,prisons[/T]
Teşekkür Edenler: [T]126961,prisons[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kumanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2013
İl: Eskisehir
Mesaj: 189
kumanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2016 00:27
Harika bir ayrıntılı anlatım olmuş. Ama tahminim bu en ideal olan durumdur ve show kalitesinde balık çıkarır. Yoksa herkesin bu kadar ayrıntılı uğraştığını sanmıyorum. Ben kendime bu kadar itina ile bakmıyorum mesela. İyi ki benim balık köpük filan yapma meselesine hiç sarmadı. Yavruları olsa bakamazmışım :) Benim için toruna gerek yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prisonsÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 60
prisonsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2016 05:57
^_^ Elimden geldiğince bettalarla ilgili olarak her türlü konuda yardımcı olmaya çalışacağım ^_^ Bu güzel dostlarımız için ne gerekiyorsa! ^_^

[QUOTE=newaquaryct]"Kısa" olduğu için teşekkürler. Uzun yazılarınızı merakla bekliyorum. [:)))] [:iyi:][/QUOTE]

^_^ Oktay Bey bu ideal şartları belirttim elbet ancak bunlardan biraz daha azı ile yetinilmeye kalkıldığında alınacak yavrular hiçbir şekilde tatmin edici olmuyor ve neticesinde az bir emek verilmiyor bu imkanlar dahi sağlandığında balıklar 3.5 aylık olana kadar gündelik olarak ilgi bekliyorlar ve her gün 6 - 8'er saat arayla beslenmeleri olsun, su değişimleri olsun, 1.5 2 aylık olduklarında erkeklerin topluluktan ayrılıp düzgün bir şekilde boylandırıldığı takdirde ayrı kaplara konması ve buralarda günlük su değişimleri tekrar ayrı ayrı yapılması olsun kolay şeyler değil ve bunlar yapılmazsa alınan yavruları ne birilerine satmak mümkün olur ne de birine hediye edildiğinde o kişinin zevkle bakmasını beklemek doğru olur ^_^ Ekstra olarak, yeteri hacim, yeteri kadar mineral ve yemleme sunulmazsa yavrular 3.5 aylık olduklarında satış boyuna (4.5 - 5 cm) gelecekleri yerde 10 12 aylık olana kadar istenen boya gelemeyebiliyorlar gençliklerinde yapılacak tek bir hata sebebiye :/ Bu sebeple betta çiftleştirmek kolaydır ancak betta üretmek en zor üretimlerden biridir ^_^

[QUOTE=kuman]Harika bir ayrıntılı anlatım olmuş. Ama tahminim bu en ideal olan durumdur ve show kalitesinde balık çıkarır. Yoksa herkesin bu kadar ayrıntılı uğraştığını sanmıyorum. Ben kendime bu kadar itina ile bakmıyorum mesela. İyi ki benim balık köpük filan yapma meselesine hiç sarmadı. Yavruları olsa bakamazmışım :) Benim için toruna gerek yok.[/QUOTE]

Beğenenler: [T]140355,kuman[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir