En estetik Dıy filtre!
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2012 02:56
Selamün aleyküm arkadaşlar
pcmanyak 2012-09-15 22:03:53
sizlerle yeni yaptığım filtremi paylaşmak istiyorum. aslında daha önce benzer bir filtre yapımı paylaşmıştım fakat bu sefer bazı köklü değişiklikler yaptım. Bu filtrenin en büyük özelliği bir dış filtre ile birebir aynı olması. aşağıdaki resimlerde ne demek istediğimi anlayacaksınız.[Kusura bakmayın yaparken fotoğraf çekemedim]
Malzemeler
-1 metre tercihen şeffaf bahçe hortumu (1-1,5 cm)
-plastik ve ya cam turşu bidonu(burda dikkat edilmesi gereken husus bidon kapağının düz olması)
-2 adet hortum bağlantı parçası(örn:http://www.hepsiburada.com/liste/hortum-adaptoru-12-inc-ym5808/productDetails.aspx?productId=hragroym5808&categoryId=34001256)
-1 iç filtre yada kafa motoru
-çeşitli filtre malzemeleri
-havya ya da matkap(havya ısıtarak delmeye yarayan alet alternatif olarak şiş çivi tornavida ısıtarakta kullanabilirsiniz)
-kaliteli şeffaf silikon tercihen sıcak silikonda olabilir
-birkaç adet vantuz
-motor kablosunu kesip ekleme yapmak için elektrik bandı, pense ve ya yankeski
-teflon tesisat bandı
Önemli noktalar
-motor kablosunu kesip geçirdikten sonra tekrar bağlamanız gerekecek eğer bu konuda bir tecrübeniz yoksa mutlaka bilen birine yaptırın
-sızdırmazlık çok önemli o yüzden silikonlamadan sonra en az 18 saat beklemelisiniz
Yapımı
- ilk önce hortum bağlantı parçalarını etrafını rahatça silikonlayabilecek şekilde yerleştirin ve deleceğiniz yerleri çizin.
-daha sonra matkap ve ya havya ile küçük bi delik açtıktan sonra yuvarlaklığını bozmadan bir bıçak ile genişletin.(tırtıklı bıçak kullanmanızı öneririm)çizdiğiniz yere gelmeden önce sürekli bağlantı parçalarını sokmaya çalışın parçaların biraz zorla girmesi daha iyi olur.
-parçaların bir tarafındaki kapağı sökün ve deliğine yerleştiirin. tam oturtmadan önce dibine biraz silikon sıkıp yerine oturtun oturttuktan sonra altındanda etrafını silikonlayıp kapağını sıkın fakat birine motora uzanacak 20 cm kadar bir hortum taktıktan sonra sıkın.taşan silikonu düzeltin isterseniz yerleştirme işlemi bitince iki taraftan biraz daha silikon sıkabilirsiniz.
-sonra kapakta uygun bir yerden kablo geçecek kadar bir delik açın.
-motor kablosunu fişin ucuna yakın kesin ve kabloyu delikten geçirin. kabloyu tekrar birleştirin ve bidonun içine motoru koyup ne kadar kablo uzunluğu olacağını belirleyip deliği iki taraftan silikonlayın.
-*18 saat kurumaya bırakın
-kuruma işlemi bitince bidonun içinde 20 cm bıraktığınız hortumu motorun ucuna takın(uzun gelirse kıvrışmaması için kısaltın)
-motoru sabitlemenize bence gerek yok.
-sonra malzemeleri su üstten girecek şekilde isteğinize göre sıralayın.
-bidonun dişli kısmına bir miktar teflon sarın(beyaz tesitat bandı)
-bidonu sıkıca kapatın.
-Hortumlar:
-biri akvaryumdan suyu çeken ve biride suyu verecek iki hortum kesin(uzunluğu akvaryuma göre değişir)
-suyu çekecek olan hortuma 6-8 adet delik delin ve ucunu bi şekilde tıkayın(ben bilye ile tıkadım)
-suyu verecek olan hortuma istediğiniz kadar delik açın ve ya isterseniz açmayıp direk hortumun ucundanda verebilirsiniz.
-hortumları ayarladıktan sonra bidonu biraz taşırarak doldurun.
-ucunda motor takılı olan parçaya suyu akveryuma verecek olan hortumu takın ve dikkatlıce sıkın.
-suyu alacak olan hortumu akvaryuma yerleştirdikten sonra ağızınız ile suyu hortumun ucuna kadar getirip bi şekilde suyu geri olabildiğince az kaçırarak diğer parçaya takın ve dikkatlice sıkın.
-Motorunuz kullanıma hazır.
Not: motoru gündüz test edin ve sızdırma riskine karşı ilk gece çalıştırmayın.
-bidonu ara sıra kontrol edin eğer içince hava varsa ve artıyorsa bi terslik var demektir . sesi dinleyerek havanın nerden girdiğini öğrenin ve gerekli yalıtımı yapın.
Şema:
Resimler:
Olabildiğince açıklamaya çalıştım. sorularınız olursa memnuniyetle yanıtlarım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2012 20:30
Normalde dıy dış filtrelerde iç filtre veya kafa motorundan çıkan suyu bidonunun üstüne akan suyuda bidonun altından delik açıp akvaryuma hortum yoluyla aktarılırdı. Siz nasıl üste 2 delik açıp birinden su akıtırken diğerinden su çekimi yapıyorsunuz orayı anlayamadım
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2012 21:05
Güzel çalışma olmuş ama biraz daha detaylı ve resimli anlatılması herkes için özellikle hobiye yeni başlayanlar için çok iyi bir örnek teşkil edicektir.Herkes de faydalanır.Elinize sağlık çok güzel bir çalışma.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2012 21:54
[QUOTE=Banyoterligi]Normalde dıy dış filtrelerde iç filtre veya kafa motorundan çıkan suyu bidonunun üstüne akan suyuda bidonun altından delik açıp akvaryuma hortum yoluyla aktarılırdı. Siz nasıl üste 2 delik açıp birinden su akıtırken diğerinden su çekimi yapıyorsunuz orayı anlayamadım
[/QUOTE]
pcmanyak 2012-09-15 22:04:55
[/QUOTE]
şimdi kafa motoru hortumun birinden akvaryuma suyu gönderince diğer hortum vakumlama yapmak zorunda kalıyor. yalıtımlı olduğu içinde motordan giden su kadar akvaryumdan su geri geliyor. ayrıca kafa motoru dipte duruyor yani üstteki iki deliğin biri hortum yardımıyla dibe uzanıyor. eklediğim şemada daha net anlattım...
müsait bir zamanda daha detaylı anlatımı yapacağım...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2012 20:38
Bu arada siz bidon kapağını nerden buldunuz? İzmirdeymişsin sende. Aldığın yer varsa ordan alabilirim. Bu arada daha önce dış filtre kullandın mı bilmiyorum 125lik tanka geçicem. Dıy yapım dış filtremi kullanayım yoksa dış filtremi alıyım?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2012 21:02
Bütün plastik malzeme satan tahtakale tarzı yerlerde ve pazarda bulunabilir zaten 2 model var bi kırmızı bi sarı .bizim kullanmamız gereken kırmızı.
Ayrıca maddi olarak imkanın varsa tabiki dış filtre daha iyi olur ama kendi açımdan uğraşmayı sevdiğim için tankı büyütsem bile kendim yapardım. yeterlilik açısından bakacak olursak orta kalitede bir kafa motoru ile dış filtreye yakın hatta belki daha fazla debi elde edebilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2012 10:51
motorun bulundugu ortamda zaten bir mıktar su oldugu ıcın o suyu devamlı çekiyor. temiz su cıkısında da sanırsam hortum baglı ve dıger pis su gırıs hortumuyla bidon aynı gorevı yapıyor arkadaslar. gayet mantıklı :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2012 12:06
Bu arada o bidon evdemi vardı yoksa bir yerden mi aldın bende izmirdeyim adres verirsen satın aldığın yerden gidp alabilirim :) Bu arada kaplumbaga akvaryumunda kullancam100 litrede. dış filtre gibi temizler mi? sobo 1200 litrelik iç filtre almayı dusunuyorum da
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2012 18:05
[QUOTE=Banyoterligi]Bu arada o bidon evdemi vardı yoksa bir yerden mi aldın bende izmirdeyim adres verirsen satın aldığın yerden gidp alabilirim :) Bu arada kaplumbaga akvaryumunda kullancam100 litrede. dış filtre gibi temizler mi? sobo 1200 litrelik iç filtre almayı dusunuyorum da
[/QUOTE]
buca şirinyerde japon pazarından aldım. 100 litre akvaryuma o filtre ile yeterli gelecektir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2012 18:09
Ya tamam kırmızı kapağı görünce ben farklı sandım. Bu bildiğimiz turşu bidonları sarı şeylerin kırmızısı oke. Yalnız bişey sorucam. Kafa motorun çalışma prensibi ne? Sen kafa motorunu suya mı bidonun içine mi koydun?
Bu arada temizlik yapcağın zaman dış filtreyi nasıl temizliyorsn?
Bu arada temizlik yapcağın zaman dış filtreyi nasıl temizliyorsn?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2012 18:34
[QUOTE=Banyoterligi]Ya tamam kırmızı kapağı görünce ben farklı sandım. Bu bildiğimiz turşu bidonları sarı şeylerin kırmızısı oke. Yalnız bişey sorucam. Kafa motorun çalışma prensibi ne? Sen kafa motorunu suya mı bidonun içine mi koydun?
Bu arada temizlik yapcağın zaman dış filtreyi nasıl temizliyorsn?
[/QUOTE]
Bu arada temizlik yapcağın zaman dış filtreyi nasıl temizliyorsn?
[/QUOTE]
bidonun dibine koyup kapağa doğru bi hortumla suyu gönderiyorum.kapaktanda akvaryuma suyu pompalıyor.şemayı incelersen daha rahat anlarsın. temizlik yaparken direk aç kapağı malzemeleri temizle sonra tekrar doldur malzemeleri suyunu doldur. gayet basit :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2012 20:34
Bence kaliteli bir motor ile normal dış filtrelerden pek bir farkı olmaz diye düşünüyorum , suyun durumu nasıl? Gerçi zeolit karbon falan koyarsan daha berraklaşır ama :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir