Emers Bitki / Submer Bitki?


rizasirmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1030
rizasirmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2019 11:21
[B]Emers Bitki vs Submers Bitki – Bitkili Akvaryumda Hangisini Seçmeliyiz?[/B]

Emers ve Submers bitki seçimi bitkili akvaryumda özellikle kurulum aşamasında kritik bir önem taşıyor. Son zamanlar internette satış ilanlarında “bitkilerimiz submers ortamda yetiştirilmiştir” şeklinde ibareler görüyorum. Hobicilerin de bu yönlendirmeler ile submers yönünde tercih kullandıklarını gördüğüm için bu konuyu biraz açmak istiyorum. Öncelikle tanımlarımızı bir bakalım:

[B]Submers Bitki Nedir?[/B]
Submers kısaca sucul ortamda yetiştirilmiş bitki demektir. Aynen bizim akvaryumlarımızda yaptığımız gibi. Örneğin doğal habitatında Blyxa Japonica gibi bitkiler derin sularda yetiştiği için sadece submersed ortamda yetiştirilmiş hali ile piyasada bulunur.

[B]Emers Bitki Nedir?[/B]
Emers (Emersed) bitki nemli karasal ortamda yetiştilmiş canlı akvaryum bitkileri için kullanılan bir tabirdir. Özellikle tanklarımızda bulundurduğumuz bitkiler amazon ikliminden geldiği için kurak mevsim ve yağışlı mevsim yaşarlar. Kurak mevsimde bitkiler su altından su üstüne çıkarlar. Akvaryum hobisinde kullanılan bitkilerin yaklaşık %90’ı bu mevsim döngüsünü doğal olarak yaşarlar.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/165030/080420191120551.jpg[/IMG]

[B]Akvaryum Bitkilerinin Amazon İkliminde Yaşam Döngüsü[/B]
Yağışlı ve kurak mevsim döngüsü akvaryum bitkileri için büyük önem arzeder. Sulak mevsimde su altında kalan bitkiler suda az miktarda bulunan karbondioksit ve sucul ortamın zayıflattığı ışık ile yaşamlarını sürdürürler. Işık ve CO2 kısıtlı olduğu için daha minimal bir yaşam sürmek durumundadırlar. Kök sistemleri her geçen gün gelişip zeminden daha çok besin alabilse de, yapraklarından sadece su kolonundaki besinler, çözünebildiği miktarda CO2 ve ışık alırlar. Bu sebeple bazı türler su altında yaprak şeklini değiştirip, beslenmesini kolaylaştırırlar. Aynı zamanda sucul ortamda yer çekimi daha az olduğu için bitkilerin gövdeleri kalın ve güçlü olmak zorunda değildir. Bu mevsimde de bitkiler gövde kalınlıklarından tasarruf etmeyi tercih edebilirler.

Oysa ki kurak mevsime gelindiğinde yani emers ortamda, CO2 çözünmüş değil serbest olarak bulunur ve bir ağaç gölgesi dışında ışığı kıran bir etmen yoktur. Bu da bitkinin daha kolay fotosentez yapabilmesini ve kolaylıkla besin depolamasını sağlar. Kök sistemi bitkinin yaşına oranla gelişmiştir. Kök sisteminden besin alırken, bazı türlerin de yaprakları şekil değiştirir ve ışık ve CO2‘yi fotosentez için daha kolay sağlar. Bu sayede zor geçecek bir sulak mevsim için bünyesinde enerji stoklar. Bu stoklanan enerji sayesinde, bir sonraki mevsime adaptasyon zamanını da kolayca atlatabilir.

[B]Mevsimsel Adaptasyon yani Emers-Submers-Emers Geçişe Adaptasyon[/B]
Doğal ortamlarında bu bitkiler, adaptasyon süreçlerinde; yaprak şekillerini değiştirmek, gövdelerini güçlendirmek veya zayıflatmak gibi değişime giderek yeni ortama uyum sağlarlar. Sonuç olarak bizler de akvaryumunuza emers bitki ektiğinizde yapraklarının döküldüğünü, yeni çıkan yaprakların şeklinin ve renginin farklılaştığını gözlemleriz.

Şimdi asıl konumuza dönelim.

[B]Bitkili akvaryum kurarken Emers Bitki mi Submers Bitki mi tercih etmeliyiz?[/B]
Benim şahsi tercihim bir çok bitki türünde Emers ortamda yetiştirilmiş bitki olacaktır. Çünkü emers ortamda yetiştirilmiş bitki, enerjisi yerinde, gövdesi kuvvetli bitki demektir. Ayrıca emers ortamda yetiştirilmiş bitkilerde adi salyangoz yumurtası gelmesi gibi bir risk yoktur (ama yine de bitkilerinizi strelize ederek tankınıza eklemenizi öneririm). Kargodaki yolculuğuna da Emers bitkiler daha iyi dayanırlar çünkü yaprakları daha kuru bir ortama alışıktır; gövdeleri ve yaprakları da daha kuvvetli olduğu için taşımada daha zor deforme olurlar.

[B]Peki neden submers bitki tercih etmemeliyiz?[/B]
Çünkü her ne kadar akvaryumcudan veya internetten aldığınız submers bir bitki de olsa, o bitkinin yetiştirildiği ortamdaki CO2 miktarı, su kolonunda bulunan besin miktarı, suyun saflığı (TDS) ve ışık gibi bir çok etmen zaten sizin tankınızdakinden farklı olacağından bu bitkilerin de mutlaka ki bir adaptasyona ihtiyacı var. Ayrıca emers/submers farketmez tankınıza ektiğiniz hiç bir bitkinin kök sisteminden ilk günlerde beslenmesi çok az az miktarda olacaktır. Yani kök sistemi henüz gelişmemiş olacaktır.

Bu adaptasyon sürecini kolay atlatacak formda bol bitki dikilerek kurulmuş bir tankta bitkiler adaptasyon sürecini daha kısa sürede ve daha sağlıklı atlatacak ve tankınızdaki nitratı ve diğer besinleri daha hızlı ve kolay tüketip size de diatom sürecini (yeni kurulumlarda oluşan yosun süreci) daha hafif ve kolay şekilde atlatmanıza yardımcı olacak ve sizi bir çok yosun probleminden kurtaracaktır diye düşünüyorum. Ayrıca bitki gelişiminiz iui bir ivmeyle başlayacak ve tankınız kısa zamanda olgunluğa ve dengeye ulaşacaktır.

Son söz olarak sizlere kurulumlarınızda mümkün mertebe emers türlerle ve bol miktarda bitki ekimi ile başlamanızı öneriyorum.

Keyifli hobiler…

Kaynak: [URL]https://aquaist.com/emers-bitki-vs-submers-bitki-bitkili-akvaryumda-hangisini-secmeliyiz/[/URL]

Beğenenler: [T]113544,Arkun[/T][T]209590,FurkanKöse59[/T][T]187293,SahinTaskin[/T][T]209475,sobetta[/T][T]211736,efe0911[/T][T]225055,Cengizhan06[/T][T]168115,burakyurdakul00[/T][T]229385,gurcanuras[/T][T]92818,behcet[/T]
Teşekkür Edenler: [T]113544,Arkun[/T][T]209590,FurkanKöse59[/T]
+1: [T]209590,FurkanKöse59[/T][T]187293,SahinTaskin[/T][T]225055,Cengizhan06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SümerliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 05/10/2018
İl: Tekirdag
Mesaj: 713
SümerliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2019 11:33
Çok bilgi verici bunu bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim

Teşekkür Edenler: [T]165030,rizasirman[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2019 11:35
Rıza Bey merhaba,

Doğrusu merak ettiğim bir konuydu. Ancak bu makaleyi görmemiştim. Aydınlanmak anlamında güzel oldu. Gerçekten bitkiler emers ortamdan submers ortama geçince bambaşka haller alıyor. Aşağıda bazı sorularım olacak;

*Emers bitki yetiştirmek zor mu? Nasıl yetiştirilebileceği ile ilgili bir makale vs. mevcut mu? Forumda vs. Sanırım daha ziyade zemin bitkileri emers olarak yetiştiriliyor. Hangi bitkiler bu şekilde yetiştirilebilir?
*Bir tankta (paludaryum gibi) aynı bitkiyi hem emers hem de submers yetiştirebilir miyiz?

Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rizasirmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1030
rizasirmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2019 11:42
Merhaba Arkun Bey,

Beğenmenize sevindim.

Emers bitki yetiştirmek pek zor değil hatta şeffaf üstü kapalı şeffaf bir mutfak kabına bitki torfu koyup, torfu bolca nemlendirip, pencere kenarına bırakırsanız basitçe ilk emers deneyinizi yapabilirsiniz. Akvaryum bitkilerin büyük bir bölümü emers olarak yetiştirilebilir. Ancak sadece submers'de yetişen bitkiler ve/veya emers'deki gelişim hızları submerse göre yavaş olan türler piyasada emers olarak bulunamayabilir. Ben şu an evde anubias nana petite, monte carlo, rotala red ve lobelia cardinalis'i denedim. Submers'ten emerse adapte oldular iki haftada ve gelişimleri devam ediyor.

Elbette uygun şartları sağladıktan sonra akvaryumunuzda hem submers hem emers olarak bitki yetiştirebilirsiniz. Hatta bazen su üzerine taşan bitkileri budamadığınızda da tank dışında gelişip çiçek açacaklardır.

Beğenenler: [T]113544,Arkun[/T]
Teşekkür Edenler: [T]227501,JeffHardy[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2019 19:41
[QUOTE=Arkun]Rıza Bey merhaba,

Doğrusu merak ettiğim bir konuydu. Ancak bu makaleyi görmemiştim. Aydınlanmak anlamında güzel oldu. Gerçekten bitkiler emers ortamdan submers ortama geçince bambaşka haller alıyor. Aşağıda bazı sorularım olacak;

*Emers bitki yetiştirmek zor mu? Nasıl yetiştirilebileceği ile ilgili bir makale vs. mevcut mu? Forumda vs. Sanırım daha ziyade zemin bitkileri emers olarak yetiştiriliyor. Hangi bitkiler bu şekilde yetiştirilebilir?
*Bir tankta (paludaryum gibi) aynı bitkiyi hem emers hem de submers yetiştirebilir miyiz?

Teşekkürler.[/QUOTE]

Evde hobi amacli kisa donemde yetistirmek icin kolay, bitkilerde ticari olarak kabul gorecek formu yakalamak zorlu bir surec. Bunun yaninda malesef emers ortamdaki uretim icin bitki zararlilari ve hastaliklarla mucadelede bu isin oldukca buyuk ve maliyetli bir kismini temsil ediyor. Kolay gibi gorunsede, akvaryumda bakmaktan oldukca zor. Akvaryumda yasayacaginiz en basit problem algler olurken, paludaryum gibi emers ortamda bakacaginiz bitkilerde mantari, virusi hastaliklar ve cesit cesit pestlerle mucadele etmeniz gerekiyor ve tabi algler buradada var. Bunlarla mucadelede algle mucadele kadar "kolay" ve "ucuz" degil malesef.

[URL=https://www.akvaryum.com/Forum/mini_sera_k901070_sn1.asp]Surada[/URL] yetistirdigim birkac tur bitki mevcut.

Bir tankta baktiginiz bitkiyi hic budamaz birakirsaniz zamanla su uzerine cikar ve emers olarak buyumeye devam eder. Burada bakacaginiz turler onemli. Yani baktiginiz bitkinin hibrit olmasi gerekiyor native olarak sucul olan bir bitki su yuzeyine sadece cicek acmak icin ulasir fakat ornegin hygrophila turleri gibi su uzerinde buyumeye devam etmez. Yani buradaki kistas bakacaginiz turun hem emers hem de submers olarak hayatini surdurebilen hibrit bir tur olmasi.

Konunun geneline gelincede iyi bi kategori secilmis. Emers ve submers bitkiler hakkinda bolca iskembeden cikan bilgiler mevcut. Bitki alirken emers mi submersmi takintisi yerine ve bunu arastirmakla gecireceginiz zamani bitkilerin genel olarak ne istedigine, nasil bir bitkinin bakilacagi gibi konularda bilgi edinirseniz hayatiniz daha da kolaylasir. Akvaryumda bitki gelisimi icin elverisli bir ortam saglanamadigi muddetce sectiginiz bitkinin emers/submers olarak satin almanizin size bir faydasi olmayacak. Bu gun ozellikle ulkemizde emers bitkileri karsi olusan yanlis algida bitki yetistirmek icin elverisli ortami saglamayalip yani sucu kendide aramayip baskasina atanlarin eseridir. Bir bitkinin hayatta kalacagi asgari kosullar saglanmadigi muddetce anavatanindan bitkiyi sokup getirsenizde bos ne yazikki.



Beğenenler: [T]113544,Arkun[/T][T]165030,rizasirman[/T]
Teşekkür Edenler: [T]165030,rizasirman[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rizasirmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1030
rizasirmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2019 10:29
Emrah Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,

Dediğiniz gibi ticari boyutlarda üretim mutlaka ki çok zor olmalı. Seranızla ilgili makale şöyle bir göz attım. Gerçekten çok güzel bir ortam yakalamışsınız tebrik ederim.

Emers'le ilgili düşüncem, işin ticari boyutunu hariç konuşuyorum, evde deney amaçlı basit araçlarla ufak çapta bir şeyler yapmak; her akvarist için iyi olacaktır diye düşünüyorum. Adaptasyon süreçlerini görmek, baktığınız bitkiyi tanımak amaçlı da iyi olacaktır.

Ayrıca yeni kurulumlar için de güzel bir yöntem olabilir. Örneğin tek tankımız varsa, tasarımı değiştirmek için tankı bozmadan önce bitkileri emers ortama alabilir, o sürede yeni tank için hazırlıklara başlayabiliriz.
Veya öğrenciler için bol bitkili bir tankla start almak için öncesinde eldekileri çoğaltmak amaçlı kullanılabilir diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LeofÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 1070
LeofÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2021 01:56
Bitki emers yetistirilirken isik ihtiyaci ayni mi kaliyor [QUOTE=rizasirman]Merhaba Arkun Bey,

Beğenmenize sevindim.

Emers bitki yetiştirmek pek zor değil hatta şeffaf üstü kapalı şeffaf bir mutfak kabına bitki torfu koyup, torfu bolca nemlendirip, pencere kenarına bırakırsanız basitçe ilk emers deneyinizi yapabilirsiniz. Akvaryum bitkilerin büyük bir bölümü emers olarak yetiştirilebilir. Ancak sadece submers'de yetişen bitkiler ve/veya emers'deki gelişim hızları submerse göre yavaş olan türler piyasada emers olarak bulunamayabilir. Ben şu an evde anubias nana petite, monte carlo, rotala red ve lobelia cardinalis'i denedim. Submers'ten emerse adapte oldular iki haftada ve gelişimleri devam ediyor.

Elbette uygun şartları sağladıktan sonra akvaryumunuzda hem submers hem emers olarak bitki yetiştirebilirsiniz. Hatta bazen su üzerine taşan bitkileri budamadığınızda da tank dışında gelişip çiçek açacaklardır.
[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rizasirmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1030
rizasirmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2021 03:12
Tecrübelerime dayanarak, bitkiler emers ortamda daha düşük miktarda ışıkla yetişebiliyor. Bu pencere kenarından gelen gün ışığı bile olabilir (direkt gelmemesi iyi olur).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir