Dış filtre alayım mı, almayım mı derken düşündüm ve kendim bir dış filtre yapmaya karar verdim. Yavruluk büyüklüğündeki bu dış filtre 25x19x35h yüksekliiğinde ve 17 litre hacminde. suyu üstten alıyor, alttan çekerek 5 filtre haznesinden geçirerek akvaryuma pompalıyor. İhtiyaç halinde bulunduğu kabı da kullanarak 6 hazneye çıkarılabiliyor.
Öncelikle tabiki gerekli malzemeleri açıklayalım;
Malzemeler:
1- 5 Adet saklama kabı
2- 1 adet kafa motorunun sığacağı saklama kabı.
3- Saklama kaplarının büyüklüğüne göre cam
4- Üst Kapak İçin gerekli ölçülerde plexiglass ve üzeinde giriş çıkış için 2 delik
5- Plexiglass boru
4- Silikon
5- 3/8 Sarı Nipel 6 Adet
6- 3/8 den 1/2 ye redüksiyon
7- Teflon Bant
8- 40-45 cm uzunluğunda tij, civata ve somunlar.
9- 20-25 cm uzunluğunda alüminyum profiller.
10- Çok sabırlı bir eş veya anne
Öncelikle uygun ölçülerde camlarımızı kestiriyoruz.
Camlarımızı yapıştırarak, yavruluğa benzer küçük bir akvaryum yapıyoruz. Görünmeyeceği için silikonu özgürce kullanabiliriz. Basınç altında çalışacağından sızdırma ihtimali yüksek oluyor. Benimki biraz sızdırdı, silikon takviyesi ile kurtarabildim. Tekrar sökmez zorunda kalmayın,ayrıca küçük cam diye hafife almayın, hafif olduklarından büyük camlardan daha çok kayıyorlar. akvaryumumu da kendim yapıştırdım ama bunun kadar uğraştırmamıştı.
Bunlar saklama kaplarımız. Vakumla hava kaçırmayan, kilitli ve contalı olmaları sızdırmazlık sağlayacaktır. 4 liraya aldım, kafa motorunu saymazsak en pahalı parçalar bunlar.
Kapların kapaklarını tabamlarına hava kaçırmayacak şekilde yapıştırıyoruz. Kapları Üst üste kilitleyerek suyun geçeceği bölmeleri oluşturacağız. bir tanesini yapıştırmayın, onu en alt ve en üstte kullanacağız. Hepsini yapıştırırsanız, üst kapak ve alt tabak kısmı olmaz.
Gördüğünüz gibi, silikonu çerçeve şeklinde sürüyoruz, kesinlikle hava almamalı.
Ve silikon kaplarından filtre haznelerimiz hazır. Büyük olan bir kenarda dursun, onunla sonra işimiz var. Az önce neden birisini yapıştırmadığımızı söylediğimde anlamadıysanız, şimdi daha anlaşılır olmuştur sanırım. Kenarda duran bir tane yapıştırılmamış kabın kapağı en soldaki blok kapların üstüne, altı da altına kilitlenerek 5 haneli bir blok oluşturuyor.
Buda hepsinin kilitlenmiş hali. en üste kafa motoru için ayrı bir hazne daha oluşturacağız. O ayrı bir işlem olduğu için yazının ilerleyen bölümlerinde açıklayacağım.
Şimdi hortum tertibatını ve kapak yapımına geçiyoruz. Plexiglass borular evde vardı, biraz pahalı malzeme ama bulunabilir. Nedeni ise sıcakta eğip, büküp istediğimiz şekli verebiliyor olmamız.
En karışık yer burası. İki delikli plexiglass camımızı teflon bant sararak, nipel ve rekorlarla sızdırmayacak şekilde sıkı sıkı sarıyoruz.
Bu bitmiş hali, hortumu yapı marketten aldım. Isıtınca çok güzel bir şekilde metal uçlara girdi. fotoda görülen çengel uç, plexi bükülerek yapıldı ve çıkış borusu. Düz uç ise çekiş ucu. Uç tarafı silikonla tıkandı ve üzerine demirtesteresi ile kesikler açılarak yavru çekmeyecek şekle getirildi. Sağdaki kap ise namı değer kafa motorunun saklama kabı. Eğer kafa motorunuzun çekiş ucu ayrı ise bu kaba gerek yok. Bu kabı vakumu toplayarak, aşağıdaki kaptan çekmesi için yaptım. Farklı çekiş yöntemleri yapmak mümkün. Ben böyle olmasını tercih ettim. Akvaryumun içinde kalabalık sevmiyorum. Kabın içindeki siyah boru atman kafa motorunun çıkış borusu. Motor bunun içinde olacak.
Şu şekilde gösterirsek sanırım daha iyi anlaşılır olur. Ayrıca kapların arasını matkap veya sıcak bir demir ile deliyoruz. Alüminyum sineklik teli ile bölmeler arası malzeme geçişini engelliyoruz. (bu işlemi henüz birisine yaptım ama fotoğraflamadım. diğerlerini yaparken fotoğraflayıp buraya ekleme yapacağım. Gördüğünüz gibi sağda, kafa motorunun vakumlu saklama kabındaki durumu bu şekilde olmalı.
Şimdi geldik kabinin ağzına silikon ile conta yapmaya. Karton ile güzelce cam kalınlığında bir set yapıyoruz. Bu setin içine silme silikon basacağız.
Silikon bastık ama düzgün olmadı. plexi cam heryerine eşit basamayacak ve su sızacak. Kenar kalıplarını söktüm. Fotodaki ekmak tahtası streç film ile kaplı. Bir kat silikon daha çekerek ekmek tahtasını üzerine koydum. sonuç, dümdüz yüzeye sahip bir conta. Kenarlar pek iç açıcı değil ama nasılsa görünmeyecek
Bu da işlemin bitmiş hali. Ağzı contalı minik bir yavru akvaryumu oldu. Malzeme sepetlerimiz, kafa motorumuz bağlantıya hazır halde.
Buda bitmiş ve deneme aşaması. alttaki tepsi sızdırma emniyeti için.
Ve bitmiş hali. Gerekli düzenlemeler henüz yapılmadı. Akvaryumum da henüz kurulum aşamasında olduğu için görsel bir güzellik yok. Pazartesi filtre malzemelerim geliyor. Akvaryumun dibi torflu, onu ayrıca bir yazı ile yayınlayacağım. Su dinlenme aşamasında, vileda bezleri ile mekanik filtre işlemi sürüyor. Şimdilik bu kadar.
fatihsahin2010-01-24 11:12:19