El Yapımı Dış Filtre


fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1379
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2010 10:51

Dış filtre alayım mı, almayım mı derken düşündüm ve kendim bir dış filtre yapmaya karar verdim. Yavruluk büyüklüğündeki bu dış filtre 25x19x35h yüksekliiğinde ve 17 litre hacminde. suyu üstten alıyor, alttan çekerek 5 filtre haznesinden geçirerek akvaryuma pompalıyor. İhtiyaç halinde bulunduğu kabı da kullanarak 6 hazneye çıkarılabiliyor.

Öncelikle tabiki gerekli malzemeleri açıklayalım;
 
Malzemeler:
1- 5 Adet saklama kabı
2- 1 adet kafa motorunun sığacağı saklama kabı.
3- Saklama kaplarının büyüklüğüne göre cam
4- Üst Kapak İçin gerekli ölçülerde plexiglass ve üzeinde giriş çıkış için 2 delik
5- Plexiglass boru
4- Silikon
5- 3/8 Sarı Nipel 6 Adet
6- 3/8 den 1/2 ye redüksiyon
7- Teflon Bant
8- 40-45 cm uzunluğunda tij, civata ve somunlar.
9- 20-25 cm uzunluğunda alüminyum profiller.
10- Çok sabırlı bir eş veya anne
 
Öncelikle uygun ölçülerde camlarımızı kestiriyoruz.
 
Camlarımızı yapıştırarak, yavruluğa benzer küçük bir akvaryum yapıyoruz. Görünmeyeceği için silikonu özgürce kullanabiliriz. Basınç altında çalışacağından sızdırma ihtimali yüksek oluyor. Benimki biraz sızdırdı, silikon takviyesi ile kurtarabildim. Tekrar sökmez zorunda kalmayın,ayrıca küçük cam diye hafife almayın, hafif olduklarından büyük camlardan daha çok kayıyorlar. akvaryumumu da kendim yapıştırdım ama bunun kadar uğraştırmamıştı.
 
 
 
Bunlar saklama kaplarımız. Vakumla hava kaçırmayan, kilitli ve contalı olmaları sızdırmazlık sağlayacaktır. 4 liraya aldım, kafa motorunu saymazsak en pahalı parçalar bunlar.
 
 
Kapların kapaklarını tabamlarına hava kaçırmayacak şekilde yapıştırıyoruz. Kapları Üst üste kilitleyerek suyun geçeceği bölmeleri oluşturacağız. bir tanesini yapıştırmayın, onu en alt ve en üstte kullanacağız. Hepsini yapıştırırsanız, üst kapak ve alt tabak kısmı olmaz.
 
 
Gördüğünüz gibi, silikonu çerçeve şeklinde sürüyoruz, kesinlikle hava almamalı.
 
 
Ve silikon kaplarından filtre haznelerimiz hazır. Büyük olan bir kenarda dursun, onunla sonra işimiz var. Az önce neden birisini yapıştırmadığımızı söylediğimde anlamadıysanız, şimdi daha anlaşılır olmuştur sanırım. Kenarda duran bir tane yapıştırılmamış kabın kapağı en soldaki blok kapların üstüne, altı da altına kilitlenerek 5 haneli bir blok oluşturuyor.
 
 
 
Buda hepsinin kilitlenmiş hali. en üste kafa motoru için ayrı bir hazne daha oluşturacağız. O ayrı bir işlem olduğu için yazının ilerleyen bölümlerinde açıklayacağım.
 
 
Şimdi hortum tertibatını ve kapak yapımına geçiyoruz. Plexiglass borular evde vardı, biraz pahalı malzeme ama bulunabilir. Nedeni ise sıcakta eğip, büküp istediğimiz şekli verebiliyor olmamız.
 
 
En karışık yer burası. İki delikli plexiglass camımızı teflon bant sararak, nipel ve rekorlarla sızdırmayacak şekilde sıkı sıkı sarıyoruz.
 
 
Bu bitmiş hali, hortumu yapı marketten aldım. Isıtınca çok güzel bir şekilde metal uçlara girdi. fotoda görülen çengel uç, plexi bükülerek yapıldı ve çıkış borusu. Düz uç ise çekiş ucu. Uç tarafı silikonla tıkandı ve üzerine demirtesteresi ile kesikler açılarak yavru çekmeyecek şekle getirildi. Sağdaki kap ise namı değer kafa motorunun saklama kabı. Eğer kafa motorunuzun çekiş ucu ayrı ise bu kaba gerek yok. Bu kabı vakumu toplayarak, aşağıdaki kaptan çekmesi için yaptım. Farklı çekiş yöntemleri yapmak mümkün. Ben böyle olmasını tercih ettim. Akvaryumun içinde kalabalık sevmiyorum. Kabın içindeki siyah boru atman kafa motorunun çıkış borusu. Motor bunun içinde olacak.
 
 
Şu şekilde gösterirsek sanırım daha iyi anlaşılır olur. Ayrıca kapların arasını matkap veya sıcak bir demir ile deliyoruz. Alüminyum sineklik teli ile bölmeler arası malzeme geçişini engelliyoruz. (bu işlemi henüz birisine yaptım ama fotoğraflamadım. diğerlerini yaparken fotoğraflayıp buraya ekleme yapacağım. Gördüğünüz gibi sağda, kafa motorunun vakumlu saklama kabındaki durumu bu şekilde olmalı.
 
 
 
Şimdi geldik kabinin ağzına silikon ile conta yapmaya. Karton ile güzelce cam kalınlığında bir set yapıyoruz. Bu setin içine silme silikon basacağız.
 
 
Silikon bastık ama düzgün olmadı. plexi cam heryerine eşit basamayacak ve su sızacak. Kenar kalıplarını söktüm. Fotodaki ekmak tahtası streç film ile kaplı. Bir kat silikon daha çekerek ekmek tahtasını üzerine koydum. sonuç, dümdüz yüzeye sahip bir conta. Kenarlar pek iç açıcı değil ama nasılsa görünmeyecek
 
 
 
Bu da işlemin bitmiş hali. Ağzı contalı minik bir yavru akvaryumu oldu. Malzeme sepetlerimiz, kafa motorumuz bağlantıya hazır halde.
 
 
 
Buda bitmiş ve deneme aşaması. alttaki tepsi sızdırma emniyeti için.
 
 
 
Ve bitmiş hali. Gerekli düzenlemeler henüz yapılmadı. Akvaryumum da henüz kurulum aşamasında olduğu için görsel bir güzellik yok. Pazartesi filtre malzemelerim geliyor. Akvaryumun dibi torflu, onu ayrıca bir yazı ile yayınlayacağım. Su dinlenme aşamasında, vileda bezleri ile mekanik filtre işlemi sürüyor. Şimdilik bu kadar.
 
 
 
 
 
 
fatihsahin2010-01-24 11:12:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bf220Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 332
Bf220Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2010 18:16
Fatih Bey kullandıkça filtre hakkındaki gözlemlerinizi yazarsanız seviniriz..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1379
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2010 22:39
Üst kapaktaki sızıntı işini ancak bugün çözebildim ve son testi yapıyorum. Yarın iç malzemeleri gelecek ve tam olarak kullanmaya başlayacağım.   Ondan sonra izlenimlerimi yazarım. Gerçi çok karşılaştırma yapabilecek kadar deneyim sahibi de değilim ama dilim döndüğünce yazarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokturkseyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 671
gokturkseyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2010 20:25
Bence cam kısma gerek yok. En alta boş bir kap koyup suyu ona yandan girerek halledilebilir ama kaplarda sızdırma olursa kötü olur :D elinize sağlık...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

taha23Çevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2008
İl: Elazig
Mesaj: 205
taha23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2010 20:34
Kullandığınız kafa motorunun modeli nedir acaba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biyologÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/09/2007
İl: Erzincan
Mesaj: 432
biyologÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2010 20:43
Cam yerine başka malzemeden örneğin pleksiglasdanda yapılabilir dış yüzey. Ama güzel ve mantıklı bir çalışma elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1379
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2010 17:19
Sayın Göktürk Bey;
Dediğiniz sistemde mantıklı fakat akvaryuma dönüşte bir sorun olduğunda veya elektrik gittiğinde giriş borusu sifonlama ile tüm suyu aşağı indirecek. Ayrıca iniş kadar çıkışa su basmak gerekli veya tam tersi. Bu dengelemeyi yapmak zor olur diye düşündüm. Kaplar arasında da az da olsa kaçırma mevcut. Conta çok sıkı basmıyor. Gerçi sump sistemleri var, onları incelemedim dediğiniz sisteme benzer çalışıyorlar fakat iniş sistemleri taşma şeklinde sifonlama kullanılmıyor. Bu sistem bana güvenli gibi geldi, ne olur olsun birleşik kaplar yasası devreye giriyor ve akvaryumun seviyesini aşması mümkün değil. Altta kaçak olursa tabi yine ayvayı yedik fakat o risk her sistemde var. Yaklaşık bir 10 15 gün güvenimi kazanması gerek. Halen gece uyanıp uyanıp filtreye bakıyorum :)
 
 
Sayın Taha Bey;
Atman AT-103 Kafa motoru var ama debisi çok düşük kaldı. 1300 L yazıyor ama hikaye.  500 civarı ancak basıyor.
 
Sayın Erel Ertekin;
Teşekkür ederim. Söylediğiniz plexiglass malzeme çok pahalı. Sadece üst kapak pleksiglass ve ona 15 lira para verdim. Komple camları ise 10 lira. Tabi daha esnek daha güzel bir sistem olur ama çok maliyetli. Ayrıca pleksiglass silikonu iyi tutmuyor. Açılma ihtimali yüksek. Kloroform ile yapıştırmak lazım onun da bayıltma olasılığı var ve herkese satmıyorlar. Bayıltıcı olduğundan Coşkun abimizin kullandığı bir üründür.
 
Son durum olarak da dün filtre malzemeleri geldi hepsini yıkayıp koydum. Su sabah biraz bulanıktı, akşam evde ne gösterir bilmiyorum. Bugün birkaç lepistes alıp su denemesi yapacağım. Umarım zehirli bir şey kalmamıştır, balıklar ölmez. Ölürse de yandı gülüm keten helva. Gidip taksitle bir dış filtre alacağız artık :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ColakogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 347
ColakogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2010 17:40
Fatih bey çalışmanız gayet güzel ama filtre olarak kullanacağınız bölümdeki basıncı, kullanmaya başladığınızda görecek ve eminim endişeye kapılacaksınız. Keşke forumdaki çalışmaları inceleyip öyle başlasaydınız.
Benim yaptığım bir dış filtre  ( http://www.akvaryum.com/Forum/tursu_kavanozundan_kaliteli_dis_filtre_(guncel)_k324316.asp )size fikir verebilir, yaklaşık 6 aydır sorunsuz kullanıyorum. İki kez deneme amaçlı temizlik yaptım, hiç bir yerinde silikon veya ilave conta yok. Forumda benim çalışmama benzer denenmiş ve sonuç alınmış bir çok çalışma var. Benca siz de bu çalışmaları inceleyerek daha uygun bir proje  bulabilirsiniz. Zira sizin proje oldukça riskli.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1379
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2010 23:13
Mükremin Bey, sizin filtrenizi de yapıma başlamadan önce inceledim, sizden feyz aldım da diyebilirim. Sistemler aşağı yukarı aynı. Sadece benimkinin dışı turşu bidonu değil. Ben camdan yaptım estetik olsun diye. Biraz da pahalı oldu :( Basıncı biliyorum, ilk başlarda sızıntı problemi oldu ama artık o da sorun olamıyor. İki gündür kullanıyorum, gayet güzel çalışıyor. Ben biraz ayrıntısız fotoğrafladığım için sistem işleyişi belli değil. sizinki gibi bir şema çizmeye vaktim olmadı ama su akışı tamamen aynı. Üstten giriyor, alttan saklama kaplarından üste doğru süzülerek motor bölümüne ve oradan da akvaryuma çıkıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CATBALCAÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4719,3[/B]
Kayıt: 03/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 830
CATBALCAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2010 23:25


 Fatih Bey.
   Çok temiz ve düzenli olmuş .Ayrıca görünümüde çok şık olmuş .Şeffaf olduğu için zamanla yosunlanma yapabilir ama bu  da işlevselliğini arttrır düşüncesindeyim .
  Elinize sağlık .
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmt54Çevrim Dışı

Kayıt: 09/12/2009
İl: Sakarya
Mesaj: 71
ahmt54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2010 00:22

40+50 : 100 litre akvaryumum var ve küçükte olsa dış filtre yapmayı düşünüyorum.Amacım suyu temizlesin araştırmama rağmen ne birşey bulamadım benim akvaryuma yetecek şekilde dış filtrei kaç odalı yapmalıyım ve bu odalara neler koymalıyım ( örneyin elyaf sünger .. vs )


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yavuzbaskalÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 208
yavuzbaskalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2010 12:52
Cok guzel duruyor sanki dis filitrenin seffafi ellerinize saglik cok guzel olmus.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ColakogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 347
ColakogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2010 14:32
Fatih bey, dış filtrenin estetik görünümü konusunda ben de sizinle aynı kaygıları taşımıştım, ama dolabın içine koyup kullanmaya başladıktan sonra görünümün o kadar da önemli olmadığını hissettim.
 
Ben turşu kavanozundan önce 15 TL.ye satılan termosları düşündüm, hatta bir tane de aldım ama bozmaya kıyamadım. Filtrenin dış kabına bir şekilde zarar gelse yenisini almak gerekecek, turşu kavanozu 1,5 TL. termos 15 TL.
 
Senin sistemle ilgili güvenliği artırıcı bir tavsiyede bulunabilirim. Üs kapakta kullandığın pleksiglas basıncın etkisiyle zamanla esneyerek su sızdırabilir, bunu önlemek için aynı ebatta bir sac parçasını pleksiglasının üstüne takviye amacıyla koyabilirsin.
 
Kolay gelsin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1379
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2010 15:28

Tüh, termos benim aklıma gelmedi, gelseydi acımaz bozardım ben :) Aslında yazın ısı problemi olmayacağından filtreyi güneşe çıkarıp yosunlandırmayı düşünüyorum, birazda o yüzden şeffaf yaptım. Olurunu olmazını bilmiyorum. Yazın tekrar düşünmek lazım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir