Dondurulmuş Akvaryum Yemleri Dıy Yapımlar Hakkında


renoiboÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 2110
renoiboÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2016 11:55
Selam Discus özelikle başta Tecrübem o konu altında olması itibari ile.
Söylemimdeki geçen kısım ile bir tartışma fikir dikkate alınacak noktaların belirlenmesi adınadır.

(Dana yürek çeşitli hazırlanabiliyor lakin en önemli konu kasabınızla görüşüp soğuk zincire girmemiş halde edinin yani dondurulmuş olmaması gerek ,sonra birdaha dondurunca iç parazit %80 olmakta ,)

Diyerek bir konu içerisinde başlayan fikir alışverişi sonucu :



Tunç Beyin Dikkate ele alması ile fikir alışverişi başlangıcıdır.Umarım belli aşamaya getirebiliriz.

[QUOTE=Tunc Berk]Soğuk zincir kırılması sonucu, dondurulmuş canlı yemlerde parazit riski olmuyor mu?

Soğuk zincirin eksi kaç derece olduğu şu an hatırımda değil fakat gerek dana yüreği gerekse dana yürekli mamalar zaten dondurucuda muhafaza edilip yemlemeden önce bozuluyor.

Kasaptan aldığımız yürekte soğuk zincir olmasa da dondurulmuş durumda ve biz bunu yenilebilir hale getirmek için çözüyoruz işlemi uyguladıktan sonra tekrar donduruyoruz.
Bu noktada karmaşadayım.[:?]
[/QUOTE]


[QUOTE=renoibo]Tunc kardeşim [;)]Durum şunu diyeyim prof olmasamda ,

A: Soğuk zincir kırılması sonucu, dondurulmuş canlı yemlerde parazit riski olmuyor mu?

Evet Dondurulmuş çözülüp birdaha dondurlmaya kalkarsa aradaki çözünme sulanma parazit bakteri oluşumuna sebep vermekte.

(((Alıntıdır : Individual Quick Frozen” (IQF; Başlı Başına Hızlı Dondurulmuş)ile şoklama çok kısa sürede, -40 derecede, ürünün birbirine yapışmadan sağlanan endüstriyel bir şoklama yöntemidir ve farklı sistemleri vardır. Gıdaların derin dondurucuda veya -18 derece soğuk odada şoklama işlemi mümkündür elbette; ancak bu doğru bir yöntem değildir. Bu şekilde şoklama yapmak gıdaya zarar verebilir, ürünün kalitesini bozabilir ve besin değerlerinin azalmasına sebep olabilir. Aynı zamanda yavaş bir şoklama yöntemi olduğundan gıda güvenliği açısından da sakıncalıdır. Bu nedenle IQF ile şoklama, çağdaş, sağlıklı ve güvenilir bir yöntemdir.)))))

Bu tip Küp tabiri ile edinilen Hazır Yem IQF Gıda şoklama ile hazırlanıyormuş. Bu sebeple çözülmesi ardından Buzdolabı gibi derin dondurucu da dense Şoklama yapamayacağından dolayı denebilir.

Kasaplara "kasapla konuşmam iledir doğruluğu tartışılır"
(Usta yürek gelmeden de ("Dondurulmuş gelebiliyormuş" )geldiğinde de bozulmaması için katı hale gelene ("yada katı donuk ")değin dondururz istenirse günlük olarak tüketime hazırlarız, Birdaha çözdürüp dondurmamanız iyi olur demesi iledir.)

Dana yürek hazırlandıktan sonra buzdolabımızdan çıkartıp tamamını çözdürmüyoruz tabiki öylesi zaten hata olur.
Balıklara verilecek kadar kırılıp bu hazırlama dondurma şekili ile alakalı küçük porsiyonlar halinde vermek sadece o öğün için dolaptan çıkartmak yani.


B:Kasaptan aldığımız yürekte soğuk zincir olmasa da dondurulmuş durumda ve biz bunu yenilebilir hale getirmek için çözüyoruz işlemi uyguladıktan sonra tekrar donduruyoruz.
Bu noktada karmaşadayım. [:?]
Dana yürek yada benzeri hiçbir ürün dondurumuş çözülmüş birdaha dondurma işlemi ile o halde kullanmayın ne balıklara nede kendinize
Tavuk balık gibi ürünlerede geçerli denebilir.Günlük tüketilmesi gereken gıdalar kısımına girer.
Bakteri oluşumu riski büyük.[:iyi:]

Bu açıdan ben kasabımla anlatımım durum nedeni ile direk mezbahadan kesildiği gün özel getirtip yapıyorum demek doğrusu olur.
Tercih meselesidir. Tecrübe ile alakalıdır.[/QUOTE]


QUOTE=Tunc Berk]Hiç bir et çözülüp-dondurulup-çözülmemelidir, burada sorun yok.

Soğuk zincir derecesini şu nedenle ortaya koydum. -40 dereclerde bulunmuyor kasaplarda bu etler. Çok daha sıcaklıklarda bulunuyor. Her zaman taze yürek bulmak pek kolay değildir.

Kasapların standart dolaplarından çıkan bir yüreği, kanından arındırmak için yıkamanız gerekli. Bu da yüreğin ısınması demek bu yüreğe işlem uyguladıktan sonra donduruyoruz ve olması gerektiği gibi vereceğimiz kadar veriyoruz. Tabi ki bunun çözülmesini bekliyor ama bu süre parazit oluşturacak kadar bir süre değil elbette.

-40 derecede canlı bir organizmaya uygulanan işlem ve sonrası ile, kasaptan aldığımız soğuk işlem ve sonrasının aynı olmayacağını düşünüyorum.

Bilirkişileri bekliyoruz.[:geek:] [/QUOTE]

[[QUOTE=renoibo]İşte orada kasaba ne şekilde gelmesi ile alakalı ,

Mesela bütün kuzu yada dana but asılı kasap dolabında görürüz ,

o tip bilgi edinmek istedim bunlar nasıl diye arasındaki fark ,

Sakatatlar toplanıp dondurulup yollanır , Dana but kasap dolabı soğukluğunda ibaresi iledir.

Tavukta mesela Şoklama yapılmaktaymış X firma paketli üründe. Zaten dondurucuda markette belli derecede edinilmemiz sanırım bundan.
Tavuk Diğerinde X kasap reyonu dondurulması gibi bir durum.

Tabi bilirkişi değilim bahis ile belirtmem olsun.

((Alıntıdır: Temel Gıda Güvenliği
Sektörde görev alan herkes Gıda Güvenliği Eğitimi almış olsa da pratikte, ne yazık ki ürünlerin depolanmasından işlenmesine kadar geçen süreçte, birçok mutfakta buna dikkat edilmemektedir. Saklama koşullarındaki sorunlar daha sonra işleme alınan üründe ciddi tehlikeler yaratabilmesi bir yana, işlenen ürünün de yerine göre hızlı soğutulması ve saklanması veya hızlı dondurulması işlemlerinde, maalesef hala ilkel yöntemlerle hareket edildiğini görmek mümkün. Çağdaş mutfaklarda bu gibi işlemlerin yapılabilmesi için “Blast Chiller/Freezer” gibi bir ünitenin yer aldığını görmek umut vericidir.
Ürünler kesinlikle en az -18 dereceyi sağlayan bir derin dondurucu veya soğuk odada muhafaza edilmelidir. -15 ve daha sıcak bir saklama ortamı, gerek gıda güvenliği açısından gerek ürünün kalitesi açısından oldukça sakıncalıdır. Saklama ekipmanlarının -18 dereceyi sağlamaması; kullanılacak üründen fazlasının dondurucudan çıkarılması; kullanılmayan ürünün yeniden -18 dereceye konulması; ürünün özelliğine göre uygulama yapılmaması; depolar arası taşımada zincirin kırılması uygulamada yapılan hatalar arasındadır.)))

Tedbir amaçlıdır. Özelikle Belirterek edinmekteki amacım o yönde oluştuğunu yaşadığım iç parazit için araştırmam iledir.

Derinlemesine bilimsel değildir. Tecrübe aktarımı.

Arkadaşın konusunu da iyicene farklı bir konu ile böldük olmadı bu konuyu açayım açalım mı? yazıları taşıyalım önemli olabilir konu olarak.

Desteklersen Hangi bölüme açmak istersen sen bi konu aç devam edip yazıları taşıyalım derim Tunç Kardeşim iyi olacak gibi.[:iyi:][/QUOTE]


Konu sahibinin sorularını baltalamamak adına düzenlenmesidir devamı gelip aydınlanmamızı fikirlerini sunan arkadaşlara şimdiden teşekkürler..

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]173168,Tunc Berk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2016 13:52

Selamlar Kardeşim bu tip sakatat türü ürünler her zaman kasaplarda bulunmaz.Buluduğu dönemlerdede hemen gelip bitecek şekilde getirilir.Bu tip evde yem yapımlarında pişirilerek yapıla bilecekler varsa onların tercih edilmesi daha mantıklı karidesin haşlanarak yem haline getirilmesi gibi mesala besin değeri kesinlikle daha düşük olacaktır ama risk daha az kafa rahat olacaktır.Saygılar.

Teşekkür Edenler: [T]164246,renoibo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2016 14:21
Kasaplarda dondurulmuş olmuyor zaten dana yürekleri. Yani ben bugüne kadar görmedim. Dana yüreğini mahalle kasabından alıyorum. Dolapta muhafaza ediyorlar, ancak donuk değil. Yüreği orada temizletiyorum kasaba. Sonra eve getirip karışımı yapıp donduruyorum. Yemleme yapacağımda bir parça koparıp donuk olarak akvaryuma atıyorum. Bu şekilde bir kere donmuş oluyor.

Teşekkür Edenler: [T]173168,Tunc Berk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

renoiboÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 2110
renoiboÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2016 14:28
Malesef ki birkaç kasaptan Edindiğim süreçler içerisinde şehire kasaba mezbahaya göre sanırım değişebiliyor , izmirde yaşadığım bölgedeki 4kasaptan görüş almakla olası durumu yaşamamla ilgilidir.

Her şehirde edinilecek durum farklılık gösterebilir ama sebep sonuç ilişkisi içerisinde dikkat etmek önemli sanırım.

Tabi tercih meselesidir dıy yapımları birçok kişi yapmasada , Dondurulmuş ürün yem alırkende daha dikkatli olmak gerekmekte .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2016 14:55
Buradaki ayrım -40 direce soğuk zincire vurulmuş bir canlının çözüldüğü zaman tüketilmesi gerektiği, aksi taktirde parazit riskinin çok olduğu,

Fakat dana yüreğinin -5-8 derece arası sanırım kasap dolaplarının soğutması (çünkü -18 lerde falan etler şoklanır) bu şekilde alınıp yıkanıp daha sonra türe uygun hale getirilip dondurulmasına bir sakınca olmadığı kanısındayım.

Net üzerinde dondurulmuş yem alırsanız ve yolda çözünme olduysa o artık çöp oluyor risk çok, ama kasap dolaptan çıkarıp size dana yüreği verdiği zaman bu parazit riski anlamına gelmiyor.

Ufuk hocanın dediği gib kasapta donmuyor, bozulmaması için soğuk uygulanıyor. Dondurmak kelimesi biraz işi karıştırabilir.

Soğuk zincir, şoklama, donma, buzdolabı soğukluğu birbirinden ciddi derecede farklı dereceler.


Bence kasaptan dana yüreği alıp yem yapmak isteyen birine % 80 parazit riski var yeni kesilmiş hayvanın dana yüreğini temin etmeye çalışın demek pek doğru olmuyor.[EDIT]Tunc Berk,2016-04-02 14:56:27[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]164246,renoibo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

renoiboÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 2110
renoiboÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2016 15:17
Hemenden düzelteyim yanıltıcı olmasın umarım iç parazit yaşanmamasıydı teşekkürler.

Tabiki Alıntıdaki -40 dana yüreğine uygulanıyor demek istememiştim de ,
Donuk buzlu dana yürek temin etmemek ve dikkati başlarına gelirse iç parazit yemle (olmasada denilebilir +su şartlarıda )etkenliği adınaydı .

Soğuk zincir, şoklama, donma, buzdolabı soğukluğu birbirinden ciddi derecede farklı dereceler.[:iyi:]

[EDIT]renoibo,2016-04-02 16:04:37[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

voltranÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 450
voltranÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2016 10:54
Guzel bır konu acmıssınız.
konu sakatat olunca sızlerın de yaptıgı gıbı guvenılen bır yerden almak lazım.
Ben sızlerın de yaptıgı gıbı ufak parcalar halınde yemı bırer seferlık guruplar halınde hazırlamakta yarar var derım. dıfrızden sadece yıyeceklerı kadarını cıkartıp gerısıne dokunmuyorum.
Nasıl dondurulursa dondurulsun, soguk zıncırı kırmamak ozellıkle sakatat da daha da onemlı tabı.[EDIT]voltran,2016-04-03 10:58:36[/EDIT]

Beğenenler: [T]164246,renoibo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erulusoyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2012
İl: Içel
Mesaj: 665
erulusoyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2016 09:14
Merhabalar. Dondurmak sadece mikroorganizma üremesini yavaşlatır, durdurmaz. El değmeden hazırlanıp, şok dondurulmuş gıdalar, soğuk zincir bozulmaz ise aylarca tüketilebilir ancak bu neredeyse imkansız. Taşınma esnasında soğuk taşısalar bile markete indirilip ,raflara giderken, elektrik kesilse, siz alıp eve götürürken vs. zincir bozulur(hele de Mersin, Antalya gibi sıcak illerde). Parazit riski az ancak kontrolsuz kesim ve çiğ tüketim(iyi pişmemiş) ile olur. Aldığınız anda yoksa sizden işlem sırasında bulaşması zor. Asıl sorun mikroorganizma ve virüsler. Sizin çözüp hazırladığınız( ve bu esnada mikroorganizmaların yerleştiği) mamayı dondurduğunuzda ise bu besinin bozulması çok daha hızlı olur(haftalarla). Burada neyse ki balıklarımızın da bir savunma sistemi var(hayvanlar bu konuda genelde ,insanlardan daha dayanıklı) ve balığınız sağlıklı ise hemen etkilenmiyor. Ben dondurulmuş gıdalara güvenmem, çiğ alıp, bir bilemedin iki haftada tüketilecek kadar hazırlayıp, kaynatarak(parazit varsa diye) pişmiş hazırlamak en iyisi. Ben Diskus beslemiyorum Amerikanlara ise arada sadece karides veriyorum ama köpeğim için her hafta hazırlıyorum. Bu arada aynı risk kuru yemler içinde geçerli unutmayalım. Onlarda mikroorganizmalar için besi yeri ve her gün elimiz değiyor. Balıklar için yapılmış bir çalışma var mı bilmiyorum ama, kuru köpek mamalarında, paket açılmadan dahi % 80'e varan üreme tespit edilmiş. Dediğim gibi neyse ki hayvanların vücutları bu konuda daha dirençli.[EDIT]erulusoy,2016-05-27 09:16:04[/EDIT]

Beğenenler: [T]164246,renoibo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir