Doğal Renklendirme
Xanthophyll pigmenti balıkların sarı renklenmesini sağlar. Sarı prensesler sarı renklerine bu hormon sayesinde ulaşırlar.
Pulların altında bulunan chromatophores adlı hücreler renk oluşumlarını sağlar. Bu hücreler balığın derisini yüzeyine bu pigmentleri yaylar yada toplarlar. Bu çok hızlı değişikliklere sebep olabilir. Bu hücrelerde ek olarak renksiz kristallerde mevcuttur. Yüzeyin tabanın renklerini yansıtır yada balığın kendi yapısal renklenmesini sağlar. Bu kristaller balıkların gümüş renkli olmasını da sağlarlar. Balıkların ışığı yansıtmasını ve suyun altında ve üstünde renk değişiklikleriyle ortama uyum sağlayarak avcılardan korunmayı sağlayan önleyici renk değişiklikleridir.
Pigmentler renklerine göre tanımlanırlar. Carotenoid pigmenti kırmızı ve turuncudur. Xanthophyll sarı, Melanin siyah ve kahverengidir. Phycocyanin mavi renklidir mavi yeşil alglerde bulunur. Sarı pigment olan hücrelerde yeşil rengi oluştururlar. Balıklar bazı pigmentleri kendileri oluşturabilirler fakat diğerleri mutlaka beslenme programlarına katılmalıdırlar. Siyah ve kahverengi pigmentler canlı bünyesinde üretilirler, bunlara melancyte denir. Balıklar carotenoid ve xanthopyll pigmentini üretemezler. Bu sebepten diyetlerinde katılmalıdır.
Spirulina yosunu mavi renk pigment kaynağıdır.
Pigmentlerin doğal kaynaklaları çoğu balığın diyetlerinde mevcuttur. Renklendirme diyetlerine doğal renklendirme pigmentleri eklenebilir. Carotein pigmenti deniz ve bazı tatlı su omurgasızlarında bulunur. Bu pigment som balığına kırmız rengini verir. Som balığı eti karides ve krill bu renk pigmenti açısından zengindir. Bu besinler protein kaynağı olarak ta süz balıklarının beslenmesinde kullanılabilirler. Saf astahaxantin yada canthaxanthin (sentetik anthaxanthin) kırmızı ve turuncu renklenme için besin programlarında kullanılabilir. Bu karotenoid pigmentleri alabalık ve som balığı çiftliklerine besicilikte balık filetolarına çekici bir kırmızı renge ulaşmak için kullanılır. Xanthophyll sarı renk pigmenti mısır ve buğday gluteninde yumurta sarısında bulunur. Kadife çiçeği yapraklarında xanthophyll kaynağıdır. Mavi yeşil yosun olan spirulina zengin bir phycocyanin kaynağıdır bu hormon mavi renklenmeyi sağlar.Bu renk pigmentlerinin kullanımı sınırlar içinde olmalıdır. Doğal renk pigmenti kaynakları alışılmış renklendirme metotlarıyla çelişki içerisindedir.
Su kalitesi balıkların renklenmesine yardımcı olur. Kötü su koşulları tankta esir olan balıkların stresini artırır ve renklerinin mat olmasına neden olur. Kaliteli filtrasyon ve düzenli su değişimleri balıkların gelişimin ve parlak renklerini sergilemelerini sağlayacaktır.
Akvaristlar kendi renklendirme diyetlerini yapmak için birçok jelatin bazlı yemek tarifleri bulabilirler. Konig ve Moe ye göre protein kaynağı olarak kullanılan karides balık ve benzeri ürünler yerine som balığı koymak hem carotenoid kaynağı olarak hem de zaruri aminoasid kaynağı olarak faydalı olacaktır. Som balığı içeriğindeki yağ ile proteinlerinde kullanımını yükseltecektir. Spirılina jelatin balı yem tariflerine katılarak dolapta dondurup haftalarca taze yem olarak kullanılabilir. Değişken ve zengin pigment katkılı beslemeyle su kalitesini garanti etmiş ve güçlü renklerin gelişimini sağlamış olursunuz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Teşekkürler Onur ve Gençer Bey...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir