DIY TABAN
Quartz, dere kumu, granit ,bazalt, hagen siyah, gibi salınım yapmayan yada salınım yapmadığı bilinen dere ve inşaat kumları kullanılabilir. Kullanılan kumun tane büyüklüğü 1-4 mm aralığında
olmalıdır.( Mercan kırığı, Midye kırığı, Deniz kumları salınım yaparak su sertliğini artıracağından kullanılmaz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Alttan üste doğru sıralarsam;
1. Lav kırığı 1 cm
2. Misket gübre, ponza taşı, az miktarda torf, az miktarda zeolit.
3. İnce gözenekli sineklik
4. Dizayna göre 5-12 cm arası salınım yapmayan siyah kum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
hindistan cevizi torfu 1cm
2cm lav kırığı
2cm dazs soil
sineklik
misket gübre
önlerde 4 cm arkalarda 8-9 cm hagen kum...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tevfik Bey,
Markalı Bitki Substrat'ları Hakkında adlı konunuzda, Dazs Soil için, üstüne kum gerekmez ifadeniz var. Burda ise, o klâsmana almamışsınız. Kafam karıştı şimdi
Yaşmut Bey, sizin bir makalenizde, bitkili akvaryumda oksijensiz ortam için ince taneli kum kullanılmasında yarar var demişsiniz. ( En az % 20 ) Kendi örnek tabanınızda bu da yok
Saygılar,
+1: [T]11550,AhmetGÜVEN[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
2 tankımın tabanı alttan üste;
Silis kum,
Prodac fonfovivo,
Hagen siyah bitki kumu
1 tankımın tabanı ; yalnızca altta fondovivo ve üstte hagen siyah (co2 siz cuba yetişiyor)
8 tankımın tabanı alttan üste;
Hindistan cevizi torfu,
Dere kumu,
Hagen siyah bitki kumu.
Şimdilik hindistan cevizi için tecrübem yok çünkü daha yeni kurulan tanklar diyebilirim.Zaman geçtikçe faydasını veya zararını tecrübe etme fırsatım olabilir.
Tekrardan teşekkür ederim bu konu için emeğinize sağlık
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Torf çeşitlerinin balık ve bitkilerle bir ilişkisi var mıdır yoksa herhangi bir torf kullanılabilir miyiz ? yada yeni başladığım için sadece " kedi kumu + Caribsea Eco Complete Substrat ve misket gübre" mi kullansam ? Yeni başlayanlar için basit bir taban daha iyi olacağını okumuştum.
Plati+Lepistes+Kılıçkuyruk gibi balıklar ve yetiştirmesi basit bitkilerle başlamak istiyorum.
Birde ;
Emre Bey çok teşekkür ederim yazdıklarınız için, bende uzun zaman sonra yeniden akvaryum için çalışmalara başladım şuan sadece okuyup bilgi edinme aşamasındayım sizlerin yardımlarıyla sağlıklı balıklar, bitkiler ve yararlı bakteriler yetiştireceğime inanıyorum. Buraya üşenmeden yazan ve bilgilerini paylaşan herkese de teşekkür ederim, her gün foruma girip bir şeyler okuyorum :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Torf
Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.
Torf, organik bir toprak düzenleyicidir. Köklerin etrafındaki toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek ideal bir büyüme ortamı sağlar. Besin maddesi içermez.Saksılı süs bitkileri ve fidan yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir. Lifli yapıda olup, pH 5,5 - 6,5 aralığındadır.
Torf ya da diğer adıyla turba toprağı nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, (genellikle ‘sphagnum’ denilen yosunlar ve bataklık sazlarının) su dibinde çökerek kısmen çürümesi, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikerek kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.Van Torf turba yatakları 350 cm kalınlığında binlerce yılda oluşmuş kaliteli Torf Turba oluşumudur.
Kimyasal özellikleri [değiştir]
Türlere göre değişkenlik göstersede torf ph'ı asit karakterlidir. Türkiye'deki torflar 4 ile 7 ph derecesinde olabilirler.Van Torf ve turba rezervi doğal Ph 6.00 dır. 1992 yılında Türkiye Çeltek'te yapılan bir araştırmada torfun yapısındaki mikro element miktarları; 2195 ppm Fe, 13 ppm Cu, 38 ppm Mn, 32 ppm Zn şeklinde belirlerken; makro besin elementlerini ; % 1.186 total N, % 0.215 P, 1800 ppm K, 2800 ppm Ca, 1620 ppm Mg, 200 ppm Na düzeyinde tespit edilmiştir.
Özellikle şunlar dikkatimi çekti
1- ) 6.0 ph , Türkiye'de yaşayan musluk suyu kullanan her bitkili akvaryum meraklısı için bu harika bir ph değeri :)Su bitkilerinin çoğu 6.0 ph'da yaşıyorlar diye bir şey okumuştum.
2-) su altında oluşuyor olması , göllerde çürüyen bitkilerle oluşuyor olması.
3-) mikro element miktarları; 2195 ppm Fe, 13 ppm Cu, 38 ppm Mn, 32 ppm Zn şeklinde belirlerken; makro besin elementlerini ; % 1.186 total N, % 0.215 P, 1800 ppm K, 2800 ppm Ca, 1620 ppm Mg, 200 ppm Na düzeyinde tespit edilmiştir.
Demir , mangan çinko içeriyor NPK değerinden anlamıyorum , bitkili akvaryumlar için ne olması gerektiğinide bilmiyorum. Sadece kalsiyum miktarına biraz takıldım suyu sertleştirmesin ? salınım yapmıyor diye kum arıyoruz fakat torfların içinde kalsiyum var.
Kullanılan torfun PH'ı besin içeriğini bilmek gerek diye düşünüyorum. En pratik yöntem markalı paketleri kullanmak bunların değerlerini bilsek çok yararlı olur.
Gene wikipedia'dan copy paste.
Freshwater aquaria
Peat is sometimes used in freshwater aquaria, most commonly in soft water or blackwater river systems, such as those mimicking the Amazon River basin. In addition to being soft in texture and therefore suitable for demersal (bottom-dwelling) species such as Corydoras catfish, peat is reported to have a number of other beneficial functions in freshwater aquaria. It softens water by acting as an ion exchanger; it also contains substances that are beneficial for plants, and for the reproductive health of fishes. It can even prevent algae growth and kill microorganisms. Peat often stains the water yellow or brown due to the leaching of tannins.[11] "
Kısaca su yumuşaklığını düzenlemesi , yosun oluşumunu engellemesi , amazon nehri gibi sistemleri taklit etmeye çalışması ve bitkilere yararlı maddeler içermesinden dolayı tatlı su sistemlerinde yararlı fonksiyonları var.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir