DIY DIŞ FİLTRE İÇİN HAZNE
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2007 15:27
Arkadslar herkese iyi gunler dileyerek,konuyta başlamak istiyorum, govde olarak en uygun malzeme piyasada da kolay bulunan damacana su bıdonlari guzel şekil vererek daha guzel yapabiliriz tabiki bu sizin elinizde olan bişey.Conta olarak sanayideki dukkanlarda istediginiz boyda conta bulabilirsiniz alirken dikkat etmeniz konu sadece koklamaniz yeterli olacaktir hiç bisey kokmamasi alin o plastigin içinde hiç bir katki maddesi yoktur cunku eger kokoyosa teklikeli.Ust kapak olarak yogurt kaselerine benzeyen plastik urunler olabilir tehlikeli bir is degil aslinda sedece içini sista akavaryum silikonuyla 1 cm silikonlamak.bunlarin hepsi zor geliyorsa buyuk plastik fabrikalarindan istediginiz malzemeyi cok cok ucuza alabilirsiziz mesela bizim burda var sedece balik malzemeleri uretiyor aslinda burdan daha detayli bilgi alabalirim, ama ben insaat,mutfak ve otomobil parcalari uretiyoruz,saygilar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2007 15:56
[QUOTE=OZCAN]
[/QUOTE]
sayın civil;
Filtre haznesini camdan yapmayı bende düşündüm. Hatta evlerimizde kullandığımız büyük kavanozları çok defa inceledim. Ama biliyorsunki hortum girişleri için camı delmek gerekecek. Sangi daha bi uğraştıcı olacağa benzer bu. O sebeple cam olmaz derim ben.Ben böyle bir şey dediğimi hatırlamıyorum. Alper Bey'e cevap sanırım bu.
Eğer turşu bidonundan ve pimaştan daha iyi bir malzeme olsaydı şimdiye kadar bulunurdu diye düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2007 16:00
Bence termoslar plastik gibi bir malzemeden yapılanları var ve hacmide yeterli 3.5litre hacmi var içine malzemeleri dizip kağağını kapadığınızda su kesinlikle sızdırmaz sadece delik açtığınızyerleri biraz silikonlamak gerekiyor sadece biraz pahalı biz özcan beyle suluk düşündük ben araştırdım suluklar en fazla 0.8litre veya 1 litre çok küçük.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2007 23:37
Yok mu başka fikri olan ben bir tane termos buldum anneminmiş içide baya büyük 3-4litre su alıyor kapaı falan 2 adet kapak var çok sağlam bir şey inşallah sizde bulursunuz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2007 04:05
[QUOTE=civil][QUOTE=OZCAN]
[/QUOTE]
Açıkçası bende arattırdım ama buna benzer bir mesaj bulamadım sizin yazdığınız. Benim camdan demekle kastım overflow şeklinde bir tasarım. Yapı olarakta çok fazla birşey değişmiyor, sadece kullanılan plastik boru biraz değişip uzuyor. Üstü açık olacağındanda yağmurlama da yapmış olursunuz filtrelerken.
Saygılarımla.
sayın civil;
Filtre haznesini camdan yapmayı bende düşündüm. Hatta evlerimizde kullandığımız büyük kavanozları çok defa inceledim. Ama biliyorsunki hortum girişleri için camı delmek gerekecek. Sangi daha bi uğraştıcı olacağa benzer bu. O sebeple cam olmaz derim ben.Ben böyle bir şey dediğimi hatırlamıyorum. Alper Bey'e cevap sanırım bu.
Eğer turşu bidonundan ve pimaştan daha iyi bir malzeme olsaydı şimdiye kadar bulunurdu diye düşünüyorum.
[/QUOTE]Açıkçası bende arattırdım ama buna benzer bir mesaj bulamadım sizin yazdığınız. Benim camdan demekle kastım overflow şeklinde bir tasarım. Yapı olarakta çok fazla birşey değişmiyor, sadece kullanılan plastik boru biraz değişip uzuyor. Üstü açık olacağındanda yağmurlama da yapmış olursunuz filtrelerken.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2007 14:17
Arkadaşlar ekte verdiğim adresdeki bidon çeşitleri sanırım size bir fikir verebilir.Ayrıca bir turşu bidonu resmi var bu bidonun 5 litrelikleri de varmış umarım yararı dokunur.
http://www.yenigunesplastik.com.tr/tursu_bidonlari.asp
http://img113.imageshack.us/my.php?image=turubidonu3litreqh6.jpg
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2007 15:09
Banu hanım teşekkürler link için.Bidonlar içindeki KV003 kodlu bidon tam bize uygun gibi geldi.Alt kısmıda düz olduğu için alt su giriş yerindeki sızdırma problemi bu sayede en aza inmiş olacaktır.Ben bi araştırıyım bu bidonu ama semt pazarından başka bi yerde bulacağımı tahmin etmiyorum.
Saygılar....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2007 21:28
Ben çözümü buldum,bu bidon işi baya yordu beni.Fikir danışıyorum etrafa eski düdüklü tencere kullan diyen bile çıktıBende siparişi verdim Atman 3338 aldım arkadaşlar.Artık yapmaya kalkıştığım filtreyide boş vakitlerde ilerletirim inşallah.Size şimdiden kolay gelsin.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2007 01:16
Dış filtre yapımı konusunda yapılan yorumları okuyorum. Forumda çok değişik fikirler var ve hepside bir ihtiyacı karşılamak üzere ortaya çıkıyor.
Ben de yıllarca her türlü dış filtreyi denedim. Bir dış filtreden diğerine koşturmacanın nedeni daha temiz bir su görmek içindi. Çünkü hem akvaryum ve hem de balıklarım büyüktü. Su yeterince temizlenmiyordu. Sonuçta epey bir denemeden sonra kendi dış filtremi yaptım ve şimdi çok memnunum. Bu filtreyi bir başlık altında resimleri ile sizlere yayınlamayı düşünüyorum tabi ki bir istek olursa. Aşağıda size edindiğim tecrübelerimi aktaracağım.
1. Satılan filtreler yeterince temizlik yapıyorsa DIY filtre ile uğraşmayın bir tane satın alın ve kullanın.
2. DIY filtrelerde elektrik, su sızdırma size büyük problemler ortaya çıkartır. Küçük çocukların olduğu evlerde DIY filtre kullanmak hoş değildir.
3. DIY filtre kullanmak için hobide yeterince bir tecrübeniz olmalıdır. Elektrik ve sı sızdırmalarına karşı devamlı hassas olmalısınız.
DIY MALZEMELER:
1. Dış bidon olarak; mavi kimyasal madde bidonlarından edinin. Diz boyu yüksekliğinde ve üst kapağı vidalı değil geçmeli olup, demir kelepçe ile sabitlenen şekilde olmalıdır. Vidalı kapaklı olanlar, kullanışlı değildir, sakın almayın. Hurdacılarda bulabilirsiniz. 1-5 YTL
2. Hortum olarak, çamaşır makinası tahliye hortumları kullanın. U hortum kanallarını da alın. 2 adet. 2 YTL
3. Motor olarak, çamaşır makinası su tahliye moturu kullanın. Gerçek 35 Watt Avrupa olanlardan, tur boşluksuz. Boru kısmı düz olacak. 12 YTL
4. Bidonun altına delik açın ve buraya silokonlu conta koyarak içten ve dıştan vidalı rekor (ne deniyor tam bilmiyorum, hortumu irtibatlandırmak için) takın ve ucunu bir dirsekle yukarı doğru çevirin. Buraya su giriş hortumunu takın, kelepçe ile sabitleyin. Küçük bir su borusu kaynatın. 7,5 YTL
5. Bidonun kapağına da, dış kenara yakın bir delik açarak, silikonlu contalar koyarak rekorları birbirine vidalayın. Delik tam ortada olursa bidonun havasını almak zor oluyor, bu nedenle ortada değil dışa yakın olarak delik açın. Buraya motor için özel bir montaj borusu var: Alttan su girişi olup orta yerdeki hazneye motor takılıyor ve üste doğru su çıkışı oluyor. Bunun özeliği bir düz boru şeklinde olması ve havanın kolayca yukarı çıkmasını sağlamasıdır. Çıkış yerine hortumu bağlayın ve kelepçe ile sabitleyin. 7,5 YTL
6. Bidonun dibine, plastik taburelerden alın ve bacaklarını, oturak kısmından 10-15 cm keserek, dibe yerleştirin. 1 YTL. Taburenin üzerine daire şeklinde, mantı kalıbını koyun
7. Bunun üzerine büyük bir saksıyı enlemesine 15 cm keserek yerleştirin. (1 YTL) Etrafına 2-3 adet soğan çuvalı koyun. Üzerine ince tabaka süngerlerden (Tabakası 2 YTL) parmak kalınlığında şeritler keserek koyun.
Bu arada sırası gelmişken: Filtreyi temizliğinde, çuval ,sünger ve elyafları ben atıp yenisini kullanıyorum. Diğer malzemeleri ise çamaşır suyu ile dezenfekte edip iyice duruladıktan sonra kullanıyorum.
8. Bunun üzerine yuvarlak mantı kalıplarından (Bidon üst deliği çapında olacak, büyük boy. Tanesi 2 YTLX3 adet ) koyun. Tabaka süngerden keseceğiniz daire şeklinde bir sünger koyun. Bunun üzerine tül içinde yeteri kadar karbon koyun.
9. Tekrar bir mantı kalıbı koyun ve üzerine tabaka şeklinde satılan elyaflardan (Tabakası 4 YTL) daire şeklinde keserek 2 adet koyun. Sonra tabaka süngerden keseceğiniz daire şeklinde bir sünger koyun.
10. Bunun üzerine de tekrar mantı kalıbı koyun. Mantı kalıbı bidonun boyun kısmında sıkışıyor ve yukarı çıkıp kapaktaki deliği kapatmıyor. Eğer böyle olmuyorsa bir başka plastik taburenin bacaklarını keserek ters koyun.
11. Kapağın geçme yerlerine 3 kat yapışkanlı plastik pencere contası koyun. Ve kapağı kapatın. (1 YTL)
12. Su emme yerine delikli süzgeç (2 YTL) monte edin, balıklarınızın hortuma kaçmasını/yapışmasını engelleyin.
13. Siyah orjinal ısıtıcı vantuzları (Fiyatı ?) ile hortumları cama sabitleyin. Akvaryum giriş çıkışlarında U şeklindeki hortum kanallarını kullanın. Su emme işlemini yeterince dip kısmından yapın. Su akış kısmını diğerinin tam aksi yere yerleştirin. Suyun akvaryumun içinden değil üzerinden hava yaparak düşmesini sağlayın.
14. Motor elektik bağlantılarını mutlaka yalıtın.
15. Bidon ağır olduğundan, 4 döner tekerlek takılmış (2 YTLX4) bir tahta yaparak, bunun üzerine koymanız size kolaylık sağlayacaktır.
16. Yılda bir kez hortumları değiştirin. 1-2 yılda bir motoru ses yaparsa değiştirin. Bidon kapak contasına ikinci kullanışınızda bir tur daha ekleyin. 2 yılda bir kez kelepçenin açılan kenarlarını bir tahta ile biraz kapatın. 3-8 ayda bir temizlik yetiyor.
Eğer eliniz yatkınsa siz de yapabilirsiniz. Size tavsiyem Bunu bir çamaşır makinası tamircisinde yaptırmanız.
Sizlere yaralı olabilmek amacıyla deneyimlerimi sizlerle paylaşıyorum. Filtre şu an kullanımda olduğundan sizlere resim ekleyemiyorum. Ancak aynı bidonun vidalı tipi, değişik motor vs. kullanılarak yapılmıştı diye hatırliyorum. Belki bilenler varsa linkini belirtebilirler.
Herkese sağlıklı balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2007 03:20
Mehmet bey;
Çok güzel bir paylaşım olmuş. Elinize sağlık. Bir filtre temizliği sırasında resimlerini eklerseniz çok daha güzel olacaktır.
Sormak istediğim bir kaç şey var.
1) Çamaşır makinası motoru fikri gerçektende değişik ve güzel bir fikir. Acaba ne kadarlık bir Lt/Saat oranı var biliyormusunuz?
2) Mavi kimyasal madde bidonu demişsiniz ve hurdacılarda bulabilirsiniz demişsiniz. Hurdacı derken 2. el mi bu malzeme. Kimyasal madde konulmuş bir hazne balıklara zararlı olur kanımca.
3) Bir sorudan ziyade bir öneri, filtre malzemelerini çamaşır suyunda yıkamak yerine akvaryum suyu ile durulamanız hem balıkların sağlığı hemde filtre malzemelerinde oluşmuş olan yararlı bakterilerin yok olmasını önlemiş olursunuz.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2007 05:17
[QUOTE=alpertozan]
diskus 2007-07-06 06:08:49
Sormak istediğim bir kaç şey var.
1) Çamaşır makinası motoru fikri gerçektende değişik ve güzel bir fikir. Acaba ne kadarlık bir Lt/Saat oranı var biliyormusunuz?
2) Mavi kimyasal madde bidonu demişsiniz ve hurdacılarda bulabilirsiniz demişsiniz. Hurdacı derken 2. el mi bu malzeme. Kimyasal madde konulmuş bir hazne balıklara zararlı olur kanımca.
3) Bir sorudan ziyade bir öneri, filtre malzemelerini çamaşır suyunda yıkamak yerine akvaryum suyu ile durulamanız hem balıkların sağlığı hemde filtre malzemelerinde oluşmuş olan yararlı bakterilerin yok olmasını önlemiş olursunuz.
Saygılarımla.
[/QUOTE]
Selam,
1.Gerçek 35 Wattlık bir motor yerden boşaltma yüksekliğine bağlı olarak yaklaşık 3-5 m3 su debisi sağlar. Benim 1 t luk akvaryumumda su; saatte minimum 5 devir yapıyor diye düşünüyorum. Ayrıca filtrelerde kullanılan motorlarda aynı türden, manyetik motor. Üstelik çamaşır makinası moturu 95 derece sıcaklığa bile dayanıyor. Bozulunca da değiştirme şansınız var. :)
2. Bidonlar genelde yabancı üretim (Bendeki İtalyan malı). Son derece sağlam bir malzeme. Halk pazarlarında peynir, zeytin, turşu vs. kabı olarak kullanıyorlar. Her türlü hava ve kullanım şartlarında delinmiyor, evsafı bozulmuyor. Suya salınımını yok diyebilirsiniz. Yoksa içindeki kimyasalları da bozardı, bundan eminim.
3. Filtre malzemelerinin dezenfekte edilmesi konusunda söyledikleriniz doğru. Ancak:
Akvaryumda yeni balık eklendiğinde karantina uygulamadığımdan, zaman zaman çeşitli organizmalarda tankta yaşamaya başlıyorlar. Her ne kadar akvaryumdan insana zararlı bir şey bulaşmaz deniyorsa sakın inanmayın. Ellerimde, cilt altında bir takım larva oluşumlarını, bir yığın ilaç (Dermovate en etkilisi) kullanarak uzun bir sürede atabildim. Biyolojik filtreleme sağlamak, bu zararlılarında yaşamasına, hem balıklara hem de hobiciye zarar vermesine neden oluyor. Ben sık sık dezenfekte edilmesinden ve düzenli su değişimleri yapılmasından yanayım. Tabi bu bir kişisel tercih. Hastalıktan dolayı balık kaybı hiç yaşamıyorum. Tabi kişisel diğer uygulamaları da yapıyorum, bunları yazmaya ve kafa karıştırmaya gerek yok. :)
Herkese sağlıklı balıklar.
Ayrıca ilgi duyan arkadaşlara teşekkürler. Resimleri en kısa sürede ekleyeceğim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2007 05:35
Mehmet bey,
Bu çamaşır makinası motorunu nereden temin edebilirim acaba. Şuan kullanmasam bile ileride kesin kullanırım. (Hep böyle diyorum ama ev her türlü hırdavat dolu ) Birde muhafaza kabı dediğiniz diğer arkadaşlarında başka başlıklar altında bahsettiği turşu bidonları değilmi.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir