Diskus Balıklarında Tespit Edilen Parazitler


uzaysenturkÇevrim Dışı

Kayıt: 18/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 98
uzaysenturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2016 12:57
KISA MAKALE
Diskus balıklarında (Symphsodon discus) tespit edilen parazitler
Nermin Işık*, Feyzullah Güçlü, Onur Ceylan
Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Parazitoloji Anabilim Dalı,
42003, Konya, Türkiye
Geliş: 17.03.2016, Kabul: 27.04.2016
*nerminisik@selcuk.edu.tr
DOI: 10.15312/EurasianJVetSci.2016318401

Işık N, Güçlü F, Ceylan O. Diskus balıklarında (Symphsodon discus) tespit edilen parazitler.
Eurasian J Vet Sci, 2016, 32, 3, 00-00
Bu çalışma laboratuvarımıza getirilen 7 adet yavru diskus balıklarında (Symphsodon discus)
görülen ölüm nedenini belirlemek amacıyla yapıldı. Doğumdan 20 gün sonra ölümlerin
gözlendiği diskus balıklarında dış bakıda solungaçlarda solgunluk, mukus artışı, uyuşuk bir
şekilde yüzeye yakın yüzme, anormal yüzme davranışları, denge kaybı ve durgunluk gözlendi.
Hasta balıkların solungaç, yüzgeç ve deri bölgesinden kazıntı alınarak hazırlanan preparatlar ışıkmikroskobu altında incelendi. İncelenen balıkların tümünde Dactylogyrus sp. Monogenea),Tetrahymena sp. (Ciliata), Vorticella sp. (Ciliata), Philodina sp. (Metazoa) parazitleri tespite dildi.

En popular ve pahalı akvaryum balıklarından biri olan diskus balıkları (Symphsodon discus)
karmaşık üreme davranışları nedeniyle kültürü zor yapılan türlerdendir (Chelappa ve ark 2005, Manochehr ve ark 2014). Diskus balıkları diğer tropikal akvaryum balıklarına göre daha yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar. 28-31o C yaşamaları için uygun su sıcaklığıdır. 27 oC’nin altındaki sıcaklıklar da ise hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelirler (Giovanetti ve Lucanus 2001). Paraziter hastalıklar akvaryum balığı yetiştiriciliğinde ekonomik kayıplara neden olan önemli bir problemdir. Koruyucu önlemler alınmadığında hastalık kolaylıkla diğer balıklara bulaşabilmekte ve hızla yayılabilmektedir (Timur ve Timur 2003). Türkiye’de süs balıkları üzerine yapılan çalışmalarda çok sayıda protozoon ve metazoan bildirilmiştir. Çalışmalarda lepistes, ciklet ve altın balıklarında Ichthyobodo sp., Ichthyophthirius multifiliis, Chilodonella sp., Trichodina spp., Dactylogyrus extensus, Gyrodactylus bullatarudis, Lernaea cyprinacea, Argulus foliaceus, Argulus japonicus and Capillaria sp. (Koyuncu 2009), lepisteslerde Ambiphyra spp. (Kayış ve ark 2009), diskus balıklarında Dactylogyrus sp., Ichyophthirius multifiliis, Capillaria pterophylli, Trichodina sp. (Doğanay ve ark 1989, Koyuncu 2009, Kayış ve ark 2013) ve melek balıklarında Capillaria sp. tespit edilmiştir (Ürkü ve Yardımcı 2013).
Laboratuvarımıza gönderilen 7 adet yavru diskus balığı parazitolojik yönden muayene edildi.
Doğumdan 20 gün sonra ölümlerin gözlendiği diskus balıklarında dış bakıda solungaçlarda
solgunluk ve mukus artışı, uyuşuk bir şekilde yüzeye yakın yüzme, anormal yüzme davranışları, denge kaybı ve durgunluk gözlendi (Resim1). Hasta balıkların solungaç, yüzgeç ve deri bölgesinden kazıntı alınarak hazırlanan preparatlar ışık mikroskobu altında incelendi. Toplanan parazitlerin ilgili literatürlere göre cins düzeyinde teşhisleri yapıldı (Ricci ve Melone 2000, Noga 2010). İncelenen balıkların tümünde Dactylogyrus sp. (Monogenea), Tetrahymena sp. (Ciliata), Vorticella sp. (Ciliata), Philodina sp. (Metazoa) parazitleri tespit edildi (Resim 2-5). Balıkların solungaç ve derisinde Dactylogyrus sp. ve Tetrahymena sp. görülürken; Vorticella sp. Ve Philodina sp. cinslerine sadece solungaçlarda rastlandı.
Farklı ülkelerde Symphsodon discus üzerine yapılan çalışmalarda Ichthyophthirius multifiliis,
Hexamita symphysodonis, Ichthyouris bursata, Spironucleus sp., Dactylogyrus sp., yrodactylus sp., Ichthyophthirius multifiliis, Vorticella sp. ve Trichodina reticulate türleri tespit edilmiştir (Mohammadi ve ark 2012, Sobecka ve ark 2012, Abd El-Ghany ve ark 2014, Adel ve ark 2015). Dactylogyrus sp. balıkların solungaç paraziti olarak bilinmesine rağmen derisinde de görülebilen monogenik trematodlardır (Noga 2010). Dactylogyrus ile enfekte balıklarda solungaç flamentlerinde nekroz, uyuşukluk, hızlı soluma, parlama, sürtünme, sekonder deri ülserleri, aşırı mukus üretimi, tek taraflı yüzme ve şiddetli enfeksiyonlarda ölümler görülmektedir (Stoskopf 1993, Baker 2007). Bu çalışmada hasta diskus balıklarında gözlenen solungaçlarda solgunluk ve mukus artışı, uyuşuk bir şekilde yüzeye yakın yüzme, anormal yüzme davranışları, denge kaybı, durgunluk ve yoğun ölümler gibi bulguların Dactylogyrus’dan kaynaklanan enfeksiyonlarda gözlenen klinik bulgulara benzerlik gösterdiği dikkati çekmiştir. Mohammadi ve ark (2012) yaptıkları çalışmada Dactylogyrus sp.’nin diskus balıklarının solungaç ve yüzgeçlerinde tespit edilen en yaygın parazit olduğunu bildirmişlerdir. İran’da yapılan farklı bir çalışmada Symphsodon discus’ın solungaçlarında bu parazite rastlamışlardır (Adel ve ark 2015). Kayış ve ark (2013) yaptıkları çalışmada Symphsodon discus’ın solungaçlarında Dactylogyrus sp. Tespit etmişlerdir. Bu çalışmada da diskus balıklarının solungaç ve derisinde bu parazite rastlanmıştır. Silioforalardan olan Tetrahymena sp. süs balıklarında şiddetli ölümlere neden olduğundan önemli bir patojenik ajan olarak kabul edilir. Tetrahymena’lar kas, karın boşluğu, bağırsak, karaciğer,
göz çukuru, omurilik gibi çeşitli organ ve dokularda yerleşerek yüzeysel doku ve iç organları
tahrip eder (Bruno ve ark 2006). Tetrahymena türleri daha çok lepistesleri tercih ettikleri için
lepistes hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Aynı zamanda çiklit ve tetra balıklarınlarında da görülmektedir (Lom ve Schubert 1983, Imai ve ark 2000). T. pyriformis’e karşı çiklitlerin duyarlı oldukları, diğer patojenler tarafından başlatılan lezyonlarda ikincil veya üçüncül bir istilacı olduğu düşünülmektedir (Roberts ve ark 2009). Türkiye’de yapılan çalışmalarda ise farklı süs balıklarında (Poecilia reticulate, Cichlasoma nigrofasciatum, Labidochromis caeruleus) bu parazite rastlanmıştır (Kayış ve ark 2009, Kayış ve ark 2013). Tetrahymena sp. Diskus balıklarının solungaç ve derisinden ilk kez bu çalışmada rapor edilmiştir.
Vorticella sp. çoğunlukla serbest yaşayan siliofora türlerinden olmasına rağmen balıkların
olumsuz çevre koşullarına bağlı olarak stresli olduğu ortamlarda fakültatif ektoparazit haline
gelmektedir (El-Tantawy ve El-Sherbiny, 2010). Çok kirli ve oksijensiz sularda sorun
oluştururlar, su ve oksijen kalitesi düzelince kendiliğinden kaybolurlar (Tınar ve Umur 2015).
Kayış ve ark (2013) yaptıkları çalışmada Cichlasoma nigrofasciatum’un solungaçlarında bu
parazite rastlamışlardır. Sinop’ta yapılan çalışmada yavru pisi balıklarında Vorticella sp. Tespit edilmiştir (Öztürk ve Özer 2010). Kaur ve Pandey (2014) yaptıkları çalışmada Carassius auratus, Carassius auratus, Trichogaster lasius gibi farklı süs balıklarında bu parazite rastlamışlardır. İran’da yapılan çalışmada ise Diskus ve Oscar balıklarının yüzgeç ve solungaçlarında %10 oranında Vorticella sp. tespit edilmiştir (Mohammadi ve ark 2012). Diskus balıklarının solungaçlarından tespit edilen Vorticella sp. ilk defa bu çalışmada rapor edilmiştir. Rotiferler genellikle gerçek parazit değildirler. Solungaç veya deri üzerine yerleşerek balıklarda hiperaktiviteye neden olurlar (Stoskopf 1993). Semi-sesil rotiferlerden olan Philodina cinsine ait birçok tür tatlı sularda yaşarken bazı türler yosun ve toprakta yaşar (Ricci ve Melone 2000). Rotiferlerin balıklarda paraziter olduğuyla ilgili sadece bir kayıt bulunmaktadır (Wiszniewski 1946). Wiszniewski (1946) sazan balıklarının deri ve solungaçlarında Encentrum kozminskii türünü tespit etmiş, bu türü solungaçlardaki mukus ve epitel hücrelerle beslenen gerçek parazitler olarak tanımlamıştır. Son yıllarda yapılan bir çalışmada Sobecka ve ark (2012) Symphysodon aequifasciatus’un solungaç filamentlerinde Philodina sp. tespit etmişlerdir. Bu çalışma ile diskus balıklarının solungaçlarında tespit edilen Philodina sp. ilk kez bildirilmektedir.

Sonuç olarak bu çalışmada yavru diskus balıklarındaki mortalitenin Dactylogyrus sp. ve
Tetrahymena sp. enfestasyonundan kaynaklandığı ortaya koyulmuştur. Ayrıca ülkemizde
Symphsodon discus’larda tespit edilen Tetrahymena sp., Vorticella sp. ve Philodina sp. Parazitleri ilk defa bu çalışmada rapor edilmiştir.
Kaynaklar
Abd El-Ghany NA, El-Khatib NR, Salama SSA, 2014. Causes of mortality in Discus fish
(Symphysodon) and trials for treatment. Egy J Aquac, 4, 1-12.
Adel M, Ghasempour F, Azizi HR, Shateri MH, Safian AR, 2015. Survey of parasitic fauna of
different ornamental freshwater fish species in Iran. Vet Res Forum, 6, 75-78.
Baker DG, Kent ML, Fournie JL, 2007. Parasites of fishes, In: Flynn’s Parasites of Laboratory
Animals, Ed; Baker DG, 2nd edition, Hoboken, Blackwell, UK, pp: 840.
Bruno DW, Nowak B, Elliott DG, 2006. Guide to the identification of fish protozoan and
metazoan parasites in stained tissue sections. Dis Aquat Organ, 70, 1-36.
Chelappa S, Camara MR, Verani J, 2005. Ovarian development in the Amazonian red discus,
Symphysodon discus discus Heckel (Osteichthyes: Cichlidae). Braz J Biol, 65, 609-616.
Doğanay A, Bozan H, Öğe S, 1989. Ankara’da bazı akvaryum balıklarında görülen parazitler.
Ankara Üniv Vet Fak Derg, 36, 795-806.
El-Tantawy SAM, El-Sherbiny HAE, 2010. Protozoan parasites infecting catfish Clarias
gariepinus inhabiting Nile Delta water of the River Nile, Dakahlia province, Egypt. J Am
Sci, 6, 676-696.
Giovanetti TA, Lucanus O, 2001. Discus Fish, A Complete Pet Owner’s Manual. Barron’s
Educational Series, Barron’s Publ Inc, Hauppauge, NY, USA, pp: 5-10.
Imai S, Tsurimaki S, Goto E, Wakita K, Hatai K, 2000. Tetrahymena infection in guppy, Poecilia
reticulate. Fish Pathol, 35, 67-72.
Kaur P, Pandey S, 2014. Fishes due to parasitic infection. Biolife, 2, 1094-1099.
Kayış Ş, Balta F, Serezli R, Er A, 2013. Parasites on different ornamental fish specıes in Turkey.
J FisheriesSciences.com, 7, 114-120.
Kayis S, Ozcelep T, Capkin E, Altinok I, 2009. Protozoan and metazoan parasites of fish in the
Turkey and their applied treatments. IJA, 61, 93-102.
Koyuncu CE, 2009. Parasites of ornamental fish in Turkey. B Eur Assoc Fish Pathol, 29, 25-27.
Lom J, Schubert G, 1983. Ultrastructural study of Piscinoodinium pillulare (Schaper- claus,
1954) Lom, 1981 with special emphasis on its attachment to the fish host. J Fish Dis, 6,
411-428.
Manochehr M, Faham K, Mehdi R, Mohammad R, 2014. Prevalence of Argulus foliaceus and
fungal infections in some ornamental fishes Discus (Symphysodon discus), Dwarf
Gourami (Trichogaster lalius) and Guppy (Poecilia reticulata)] in Isfahan City of Iran.
Kafkas Univ Vet Fak Derg, 20, 817-820.
Mohammadi F, Mousavi SM, Rezaie A, 2012. Histopathological study of parasitic infestation of
skin and gill on Oscar (Astronotus ocellatus) and discus (Symphysodon discus). AACL
Bioflux, 5, 88-93.
Noga EJ, 2010. Fish Disease: Diagnosis and Treatment. 2nd edition, Blackwell Publishing, UK,
pp; 519.
Öztürk T, Özer A, 2010. The occurrence of epizoic ciliates (Protozoa: Ciliophora) of the juvenile
flounder, Platichthys flesus L., 1758, from Sarıkum Lagoon Lake (Sinop, Turkey). Turk J
Zool, 34, 321-332.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir