Discus zamanlı zamansız kararma- titreme
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 10:59
Merhaba arkadaşlar,
Discuslarımdan birisinde bazen kararma, bazen açılma ve titreme gözlemledim. Ne olur ne olmaz diye nazik bir permasol banyosu yaptırdım kendisine.
Yeme karşı da ilgisizlik söz konusu gibi.
İç parazit şüphesi diyebilirmiyiz? Sera Bactopur ile karantina tankına alıp hemen bir tedavi başlatabilirim.
Tedavi için iyice kararıp keyifsizleşmesini beklemek gerekir mi yoksa öncesinde ne kadar erken başlarsam o kadar iyi olur mu?
Discus 7-8 aylık olup gelişimi son derece iyi olan bir balık. 10 cm den de büyük..
Yemlenirken genelde barları daha belirgin olabiliyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 12:26
Celal bey merhaba, ilaç ve kimyasal kullanmakta fazla aceleci olduğunuzu görüyorum. Bir kaç kere karardı titredi diye hemen permasol uygulamaya ne gerek var. Yeme karşıda ilgisizlik söz konusu gibi demişsiniz, 3 aydan fazla yem yemeyen balıklar gördüm. İç parazitten emin olduğunuz zaman bence karantina tankına ayırmaktansa ağızdan flagy vermek daha kesin çözüm.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 12:37
Celal Bey, bana kalırsa gereksiz evham yapıyorsunuz. Rose red -Alenquer varyetelerinin doğası gereği balıkların renginde açılmalar ve koyulaşmalar görülür. Normal olan bu durumu strese yada hastalığa bağlamak doğru değildir. Bu boydaki balıktaki barları strese yormak da yanıltıcı olur. Permasolün bir zehir olduğunu unutmayın ayrıca iç parazite hiçbir etkisi olmaz. Permasol kullanarak balığınıza en büyük kötülüğü yapıyorsunuz. Permasol çok düşük dozlarda bile balığınızın hastalıklara ve parazitlere karşı kalkan görevi yapan, savunma mekanizması durumunda olan mukozasına zarar verir. Balığınız yem yiyorsa ve dışkısı normalse tedavi uygulamanız gereksizdir. Unutmayın gelişme dönemindeki genç balıklara ilaç tedavisi uygulamaları kalıcı yan etkiler bırakabilir.(Kısırlık, gelişme bozukluğu gibi)Bu nedenle hastalık dışında mecbur kalmadıkça uygulamak doğru değildir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 13:17
Ercüment abi, Erkin abi öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Bundan öncesinde yavrularımda kararmalar olduğunda yemden kesilmeler gözlemledim. Ardından da ölümler geldi.
Geriye kalan Discuslarda da bu sendromu gördüğümde bilgisine güvendiğim tecrübeli bir üstaddan bu yöntemi uygulamam gerektiği bilgisini aldım. Uyguladım ve ardından bütün balıklarımda bu sendromların tamamen ortadan kalktığını gözlemledim.
Dün su değişimi esnasında akvaryumdan çektiğim 20 litre suda yarım tablet permasolu eriterek bu iyice havalanır durumda 45 sn lik bir banyo yaptırdım. Açıkcası bu uygulamanın riski olduğunu da bilmiyordum. Üremeye alınan çiftlerde uygulanan sağıltım yöntemi de aynı değil midir?
Tedavi için en az stres veren yöntem olduğunu düşünmüştüm.
Bu arada resimde kararma durumu söz konusu değildir, sadece türü gösterdim. Kararma koyu kahverengi - siyah arası bir renk olarak gözlemlenmiştir. Mukoza atması gibi. Ama ışığı açınca renkleri biraz açıldı. Ardından banyo yaptırdım ve geri bıraktım. 1-2 saat daha gözlemledim kararma olmadı fakat yine ilgisizlik vardı.
Öneriniz nedir bu durumda? Kendiliğinden iyileşmesi için süre tanımak gerekir mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 14:04
Benim önerim, zamana bırakıp gözlemlemeye devam etmek. Mesajımdaki bir yeri gözden kaçırmış olabilirsiniz, 3 aydan fazla bir süre yem yemeyen yetişkin bir balığa hiç müdahale etmedim çünkü herhangi bir teşhis koyamadım sonra kendi mantalitemle bir metod uygulamaya karar verdim. İnsanlar kalabalık sofralarda daha çok yemek yediklerinden bahsederlerya aynısını uyguladım bu arkadışın bulunduğu tanka 20-25 civarı 6-7-8 cm balık ekledim oldumu sana bir curcuna yemleme zamanı göz gözü görmez hale geldi. Bu arkadaş 3-4 gün sonra yeme atak yapmaya başladı 10 gün sonra normal yem yemeye başladı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 14:19
[QUOTE=tnemücrE]Benim önerim, zamana bırakıp gözlemlemeye devam etmek. Mesajımdaki bir yeri gözden kaçırmış olabilirsiniz, 3 aydan fazla bir süre yem yemeyen yetişkin bir balığa hiç müdahale etmedim çünkü herhangi bir teşhis koyamadım sonra kendi mantalitemle bir metod uygulamaya karar verdim. İnsanlar kalabalık sofralarda daha çok yemek yediklerinden bahsederlerya aynısını uyguladım bu arkadışın bulunduğu tanka 20-25 civarı 6-7-8 cm balık ekledim oldumu sana bir curcuna yemleme zamanı göz gözü görmez hale geldi. Bu arkadaş 3-4 gün sonra yeme atak yapmaya başladı 10 gün sonra normal yem yemeye başladı.[/QUOTE]
Bende bu şekilde gözlemleyeceğim. Problem çıkması veya bu şekilde devam etmesi halinde duruma göre bir uygulama yapacağım.
Tekrar teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2014 09:40
Arkadaşlar Discusda son durum asayiş berkemal. Bir sıkıntı yok. Başlığı açtıktan sonra bir iki gün daha aralıklarla kararma yaptı, yem almadı ama şu an normale dönmüş durumda. Sağlığı da gayet iyi.
Teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2014 09:25
Arkadaşlar tekrardan selamlar,
Bahsi geçen Discusum yemlenmede veya dışkılamada sorun yaşamıyor. Faaliyetlerde de gayet iyi durumda fakat dış görünüşte bariz problemler var.
Gözlemlerim;
- Genel anlamda mukoza da grimsi bir matlaşma,
- Göz çevrelerinde sanki göz fungusu başlangıcı gibi hafif şişme,
Kararma veya titreme hiç yok.
Su ısısı sabit 30 derece, 300 litrede 10 adet 10-12 cm lik discusun yanında 20 adet 3-4 cm discus bulunmakta. Günlük %50 su değişimi aksatılmadan yapılmakta.
Resimlerde flashlı ve flashsız örnekler var. Tecrübeli arkadaşlar bilgilendirme yapabilir mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2014 17:29
Son resimlerden sonra yavruların 16 adetini çıkarttım. Zamanlı zamansız kararmalar devam ediyor. Sağlıkta, yemlenmede sorun yok.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 08:59
Celal bey, bence gereksiz tedirgin oluyorsunuz. Bu tür karanlıkta kararıp, aydınlıkta renk açılması yapabilen bir türdür. Pigeon türleri gibi düşünebilirsiniz. Balığın yem yemesinde sıkıntı yoksa endişelenecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Bunun dışında bahsettiğiniz kararmaları oluşturabilecek stres ortamı varmı tankınızda?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 12:13
Celal bey konuyu ilk açtığınızda iç parazitten şüpelenip , permasol ile dış parazit uygulaması yapmışsınız. Balığın mukozasına derinden bir darbe vurmuşsunuz . Şuan toparlanıyor diye düşünüyorum. Balığın yemlenmesinde ve sağlığında bir sıkıntı yoksa bencede müdahale etmeyin.
Sağ gözünde fungu başlangıcıda olabilir , permasolun etkiside olabilir bir müddet daha takip edin kapanma yada şişme devam ediyorsa ona göre müdahale edersiniz.
Sağlıklı diskler .
Sağ gözünde fungu başlangıcıda olabilir , permasolun etkiside olabilir bir müddet daha takip edin kapanma yada şişme devam ediyorsa ona göre müdahale edersiniz.
Sağlıklı diskler .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 14:00
Arkadaşlar dikkatimi çeken önemli bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Hangi ilaç olursa olsun doğru kullanılmadığında fayda yerine zarar verir. Hal böyleyken ilaç kullanılması gereken yerde kullanmayıp da balığı kendi haline bırakmak balığı öldürmek demektir. Önemli olan balığı hasta etmeden, gerekli şartları en iyi seviyede tutup bu hobiyi yapabilmektir. Permasol iç parazit için kullanılan bir ilaç değildir, iç parazitte işe yaramaz. Dezenfektandır! ( zehirdir) Ama doğru kullanıldığında balıkların solungaçlarında ve üzerinde barınmaya çalışan patojenlerin temizlenip balığın rahatlamasını ve güçlenmesini sağlar. Ben yıllardır ilaç kullanım konusunda hiç bir sıkıntı yaşamadım. Tavsiye ettiğim hiç kimsenin de şikayet ettiğini yada olumsuz sonuçlandığını duymadım, görmedim.
Ayrıca diğer bir konu, şahsi fikrim flagy adlı ilacın balıklarda kullanılmamasıdır. Bu ilaç büyük ve küçük baş hayvanların iç parazit durumlarında kullanılır! Dozaj ayarlanamadığı durumlarda balığı kaybedersiniz. En iyi ihtimal balığınız çok zayıf düşüp iç paraziti atlatamayabilir.
Yazdıklarım kendi tecrübelerimle sabittir.
Herkese sağlıklı diskuslar dilerim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 16:47
[QUOTE=ervinpasa]
Celal bey, bence gereksiz tedirgin oluyorsunuz. Bu tür karanlıkta kararıp, aydınlıkta renk açılması yapabilen bir türdür. Pigeon türleri gibi düşünebilirsiniz. Balığın yem yemesinde sıkıntı yoksa endişelenecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Bunun dışında bahsettiğiniz kararmaları oluşturabilecek stres ortamı varmı tankınızda?[/QUOTE]
[QUOTE=Salih83]Celal bey konuyu ilk açtığınızda iç parazitten şüpelenip , permasol ile dış parazit uygulaması yapmışsınız. Balığın mukozasına derinden bir darbe vurmuşsunuz . Şuan toparlanıyor diye düşünüyorum. Balığın yemlenmesinde ve sağlığında bir sıkıntı yoksa bencede müdahale etmeyin.
Sağ gözünde fungu başlangıcıda olabilir , permasolun etkiside olabilir bir müddet daha takip edin kapanma yada şişme devam ediyorsa ona göre müdahale edersiniz.
Sağlıklı diskler .
[/QUOTE]
[QUOTE=ervinpasa] Arkadaşlar dikkatimi çeken önemli bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Hangi ilaç olursa olsun doğru kullanılmadığında fayda yerine zarar verir. Hal böyleyken ilaç kullanılması gereken yerde kullanmayıp da balığı kendi haline bırakmak balığı öldürmek demektir. Önemli olan balığı hasta etmeden, gerekli şartları en iyi seviyede tutup bu hobiyi yapabilmektir. Permasol iç parazit için kullanılan bir ilaç değildir, iç parazitte işe yaramaz. Dezenfektandır! ( zehirdir) Ama doğru kullanıldığında balıkların solungaçlarında ve üzerinde barınmaya çalışan patojenlerin temizlenip balığın rahatlamasını ve güçlenmesini sağlar. Ben yıllardır ilaç kullanım konusunda hiç bir sıkıntı yaşamadım. Tavsiye ettiğim hiç kimsenin de şikayet ettiğini yada olumsuz sonuçlandığını duymadım, görmedim.
Stres ortamı oluşturacak bir durum hiç yok ve olmadı. yanlarında birlikte büyüdükleri tek bir meek var ve artık Disc ler onu geçti... Bu bahsettiğim durum aynı türden olan 3 adet discden sadece birisinde oluyor. Sürekliliği yok, zamanlı-zamansız dediğim gibi. Çok anlam veremesem de beslenmesinde sorun olmadığı için artık paniklemiyorum :) Rutine devam ediyorum.
Bilgilendirme için ayrıca teşekkür ederim üstad. :)
[QUOTE=Salih83]Celal bey konuyu ilk açtığınızda iç parazitten şüpelenip , permasol ile dış parazit uygulaması yapmışsınız. Balığın mukozasına derinden bir darbe vurmuşsunuz . Şuan toparlanıyor diye düşünüyorum. Balığın yemlenmesinde ve sağlığında bir sıkıntı yoksa bencede müdahale etmeyin.
Sağ gözünde fungu başlangıcıda olabilir , permasolun etkiside olabilir bir müddet daha takip edin kapanma yada şişme devam ediyorsa ona göre müdahale edersiniz.
Sağlıklı diskler .
[/QUOTE]
Üstad ilk başta o uygulamayı yaptım, göz için faydası olmuş olabilir. Ertesi günde gayet düzeldiğini gördüm. Bunun dışında herhangi bir ilaç uygulaması yapmadım. Mukoza'ya darbe vurmak derken tam anlamadım. Permasol banyosu birçok üreticinin de periyodik aralıklarla 45sn-1 dk aralığında banyo yapmak suretiyle kullandığı bir yöntem. Korunma amaçlı yani. Ama ben gerekmedikçe kullanmamaktan yanayım.
Şu an aradan kararmalar devam etsede ne büyümesinde ne de sağlığında bir sorun gözlemlemedim. Bu sebepten artık sadece gelişimini gözlemliyorum.
Bilgilendirme için teşekkür ederim.
[QUOTE=ervinpasa] Arkadaşlar dikkatimi çeken önemli bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Hangi ilaç olursa olsun doğru kullanılmadığında fayda yerine zarar verir. Hal böyleyken ilaç kullanılması gereken yerde kullanmayıp da balığı kendi haline bırakmak balığı öldürmek demektir. Önemli olan balığı hasta etmeden, gerekli şartları en iyi seviyede tutup bu hobiyi yapabilmektir. Permasol iç parazit için kullanılan bir ilaç değildir, iç parazitte işe yaramaz. Dezenfektandır! ( zehirdir) Ama doğru kullanıldığında balıkların solungaçlarında ve üzerinde barınmaya çalışan patojenlerin temizlenip balığın rahatlamasını ve güçlenmesini sağlar. Ben yıllardır ilaç kullanım konusunda hiç bir sıkıntı yaşamadım. Tavsiye ettiğim hiç kimsenin de şikayet ettiğini yada olumsuz sonuçlandığını duymadım, görmedim.
Ayrıca diğer bir konu, şahsi fikrim flagy adlı ilacın balıklarda kullanılmamasıdır. Bu ilaç büyük ve küçük baş hayvanların iç parazit durumlarında kullanılır! Dozaj ayarlanamadığı durumlarda balığı kaybedersiniz. En iyi ihtimal balığınız çok zayıf düşüp iç paraziti atlatamayabilir.
Yazdıklarım kendi tecrübelerimle sabittir.
Herkese sağlıklı diskuslar dilerim...
[/QUOTE]
Abi mesajımın başında ilk başlarda titremeler de gördüğümü belirtmiştim. Gözde de fungu başlangıcı olabileceği şüphesi ile permasol banyosu yaptım. Bu da balıkları aldığım değerli bir üretici abimin tavsiyesi idi. Açıkcası bana çok mantksız gelmedi..
Tropheuslarda flaggy uygulaması ile kurtardığım balığın diğerleri ile arasındaki fiziksel farklılığı gördükten sonra da kesinlikle Ervin Abi'ye katılıyorum..
Gerekiyor ise sera bactopur kullanılması bence daha mantıklı...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2014 22:31
Agzını yerim bunların ben.Nasıl Güzel bunlar ya maşşallah subhanallah.
DiscusAddict 2014-04-20 22:36:24
Bu arada Celal Bey hevesiniz aşırı evhama neden olmasın.Balıklar cok cok iyi durumda.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir