Discus Zamanı...


-doctore-Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,131352[/C]
Kayıt: 29/06/2012
İl: Samsun
Mesaj: 2143
-doctore-Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2014 23:29
Serhat Bey,
Hasta balığımda kesinlikle karında çökme veya belirti yoktu. Aslında balık hastalıklarından anlarım. Beslemediğim balık kalmadı, discusta yeniyim sadece. Biraz farklı dedik, gözümüzde büyüttük ondan oldu. Anlaşılmayacak bir durum değil aslında.
 Yineliyorum, asla ana tankta ilaç kullanmam ben. Bütün balıklarım hasta olmadıkça... Flagly kullansam da hasta balıklara kullanırım. Permasolu da akvaryum suyundan aldığım farklı bir kovada kullandım ve sonra döktüm. Yoğun dozda kullandım, fakat banyo sürelerini çok kısa tuttum.(3dk)
Ana tanka da camları her yüzeyden sık sık silerek yoğun su değişimleri yaptım. Isıyı 33'e çıkardım. 

Bir de şunu eklemek istiyorum. Bana yardımcı olan beye de söyledim bunu. Aslında benim balığım hiç o videodaki gibi olmadı. Sadece o an ayırdığım için sanki küstü de o hale gelmiş gibi oldu. Anlık bir durumdu. Gören herkes balığın durumu çok kötü dedi, videoya baktığımda gerçekten öyle görünüyordu ama bu biraz aldatıcıydı. Benim balığım yemi görünce rengini alıp geliyordu, arada beni görünce nazlanıp köşeye gidiyordu. Videoya çekerken sanki oyunculuk yaptı. Ama karnını içeri çektiğini zannetmiyorum. 
-doctore-2014-01-15 23:33:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2014 23:33
İç parazitte sıcaklı artırılır denmiş. Bu dogru mu?
Sıcaklık artırmak  Bakteriyel hastalıkları etkilmez sanırım?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thefishÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 106
thefishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 10:33
Muhammed bey balıklarınızı kayıpsız büyütmüşsünüz, tebrikler. 
Konuyu discus tanıtımları dışında açtığınızdan farkedemedim. Sağlık sorunlarını halletmişsiniz.
Serhat beyinde discuslarında sıkıntıları var gibi.

Bende bir müddet uğraştım hatta 2 küçük discusumda ciddi sıkıntı vardı, kararma, yem yememe, köşeye çekilme, mide çöküntüsü, zayıflama, hatta birinden umudu bende kesmiştim. 
Ancak discuslar çok dayanıklı balıklar, bunu gördüm. Su ve bakım şartlarında yüksek kalite aradıkları bir gerçek, diğer taraftanda yaşama çok güçlü tutunuyorlar siz pes etmedikçe onlar yaşamak mücadelesinden pes etmiyorlar. Forumlarda bir çok dağınık kaynakta yeterince bilgi var aslında ama özetlersek.
Edindiğim tecrübelere göre;
PERMASOL; çok etkili bir dezenfektan. Discusta karama ve halsizlik varsa ayrı bir kapta 30 litreye 1 tablet iyi bir havalandırma ile  5-10 dk banyo tedavisi. Solungaç sorunlarında da etkili olduğunu gözlemledim. Ayrıca discus tankına ilave edilecek, kaya, kök, bitki ve balıkların önce permasol banyosu ile dezenfekte edilmesi olası sorunları önlemede etkili. Mantar ve fungus sorunlarında da çok etkili. Ana tankta uygulama biyolojik döngüyü sıfırlar, yararlı bakterileride resetler.
FLAGYL; iç parazit sorunlarında etkili, tam anlamıyla antiparazitan değildir, ancak balığın bağısıklık sistemini güçlendirdiği bir gerçektir.  Metronidazole   etken maddesi, parazitlerin tahribatını onarmada ve bağışıklık sistemini desteklemede etkili, tankta suya karıştırılarak uygulamaktan ziyade flagyl emdirilmiş yemlerle 3 gün yemleme benim sorunlarımı çözdü. Şırınga uygulaması da var yem yemeyen balıklar için son çare olsada riskli.  
BACTOPUR DİRECT; Baktrerilerin yol açtığı sorunları gidermede etkili, 50 litreye 1 tablet şeklinde uygulama yapılıyor, 
PRAZİQANTEL; solungaç parazitleri, dış parazitler ve bir çok parazit türlerine karşı etkili, ana tankta uygulmaya müsait, biyolojik döngüye zarar vermediği için güvenlidir. Micro-lift in akvaryumlar için ticari ürünü var piyasada pek bulunmuyor, ayrıca tenikur ve quadrex adlı veteriner ilaçları aynı etken maddeye sahip. Tenikur suda erimesi daha kolay, nispeten ucuz ve güvenli. Ana tankta kullanılabilirliği nedeniyle tanktaki parazit yükünden de kurtulma olanağı sunuyor. 
TUZ; Discus akvaryumlarında kullanılması muamma, ancak piyasada satılan tablet akvaryum tuzlarından, her 20 litreye 1 tablet şeklinde ayda bir akvaryuma eklenmesinde fayda görüyorum. Tanktaki parazit yükünü düşürmede ve kontrol altında tutmada etkili, ayrıca 10 litreye 1 kaşık kaya tuzu ekleyerek hazırlanacak suda banyo tedavisi de hafif vakalarda etkili. Banyo süresince balık gözlenmeli 10 dakikadan fazla tuzlu suya maruz bırakılmamalıdır. günde 2 defa tuzlu su banyosu yaptırılabilir.
ISI; sorunların başlangıcında ısıyı kademeli olarak 33-34 derece çıkarmak
, ana tankı  bir hafta kadar yüksek ısıda muhafaza ederek kademeli olarak düşürmek bazı durumlarda sorunları çözebiliyor.Parazit tedavilerinde de öneriliyor.

Diğer bir hususta, parazitlerin ve bacterilerin yol açtığı sorunların, balıkların bağısıklık sistemini çökertmesi nedeniyle kombine sorunlar ihtiva edebilme durumu. Bu nedenle kombine tedaviler uygulama gereği ortaya çıkıyor. Yani parazitleri tedavi ettiğimiz balık, parazitten kurtulsa bile bağısıklık sistemi çöküntüde olduğu için bakterilerin oluşturduğu sorunlara aynı anda yenik düşebiliyor.  Her discus severin bu ilaçları bilmesinde fayda var.
Tedavide bu hususlarında göz önünde bulundurulması gerekiyor, ayrıca kullanılan kimyasalların kesinlikle aynı anda tatbik edilmemesi de çok önemli, belirli bir sıra ile seçilen tedavi bittikten sonra  kür kür uygulanabilir, 
Bu bilgilere ilave katkısı olacak tecrübe ve deneyimleri fazla olan nice discus sever vardır. Herkesin katkılarını bekliyorum,Sağlıklı günler


thefish2014-01-16 11:03:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-doctore-Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,131352[/C]
Kayıt: 29/06/2012
İl: Samsun
Mesaj: 2143
-doctore-Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 11:08
Tolga Bey merhaba,
İç parazitte sıcaklık artırılır, bu doğrudur. Herkes tarafından da uygulanan yöntemdir.

Özgür Bey,
Evet balıklarımda sıkıntı yok çok şükür. Kayıpsız devam ediyorum.
Bilgiler için sağ olun. Araştırdığım kaynaklarda bunları ve fazlasını buldum. Tek bir yerde derli toplu sunduğunuz için teşekkür ederim. Başkalarına da yarar sağlayacaktır.

Balık hastalıklarına pek alışkın değilim. Senelerdir akvaryumlarımda hastalığa rastlamadım şükür. Bakım koşulları biraz özel olduğu için discuslarda sıkıntı olabiliyor. 
Söylediğiniz kombine sorunlar meselesi çok doğru. En çok da ondan korkuyordum, biyerini düzeltirken diğer tarafını yamultacam diye endişelendim, yahut olmyan hastalığa davetiye çıkaracağım diye. Çok şükür müdahale doğru ve temiz oldu herhaldae ki sorun kalmadı. Umarım sonrasında da olmaz.
Balıklarınız için üzüldüm. Yanlış hatırlamıyorsam kumlu dekorlu bir tankınız vardı. Bu da sorunlara biraz davetiye çıkarıyor gibi. Umarım sorunsuz büyütürsünüz.
Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thefishÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 106
thefishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 11:15
Discus bakanlar için kesinlikle bilinmesi gerekli ilaçlar ve etken maddeleri özetlemek istedim, tabi uygulanacak doz konusunda herkesin farklı önerisi ve tecrübesi olabiliyor.
Benim ölecek gözüyle baktığım küçük discusum yaptığım müdehalelerden sonra 2 gündür yem yemeye başladı. Umarım kendini toparlar. dediğiniz gibi aslında tedavi etmektense yeni balık almak bazen daha ucuza gelebiliyor ama bakıyorsunuz o balık yaşam mücadelesinden kopmuyor, o pes etmedikçe bizimde pes etmememiz hobiye yakışandır diye düşünüyorum.
Muhammed bey, http://www.akvaryum.com/forum/yeni_discus_ruyam_k740270.asp buda benim tankım, kendi tecrübelerimi ve disclerimi bu başlıkta paylaşıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 11:59
APİ Mantar,APİ Furan 2(Özellikle Siyah Moli,Siyah Japon Columnaris hastalıklarında) ilaçları da çok etkili+Permasol banyosu..

Permasol banyosu da her derde deva gibi bütün balıklarda.. Çünkü piyasadaki ilaçlar ne kadar işe yarıyor tartışılır...
****************************************************


Formalin & Malahit Yeşili & Metilen Mavisi

Tüm dünyada özelikle balık çiftliklerinde Mantarlar(fungus), solungaç, mide ve bağırsak kurtları, gövde kurtları, parazitler ve bakteriel enfeksiyona karşı hem koruma sağlamak hemde tedavi etmek maksatıyla Formalin&malahit yeşili ve metilen mavisinden bir karışım elde edilerek kullanılınılır.

  Formülü:

1 litre (%37 lik) Formaldehyde (Formalin)
3.7 gr Metilen mavisi
3.7 gr Malahit yeşili

  Hazırlanışı:

Formalin ağzı açılmamış cam şişede iyi bir markanın ve su gibi duru olmalı, bulanık olmamalı ve şişenin dibinde toru birikmiş olmamalı.

Benim önerim 3 kimyasalıda Merck Marka alın.

Metilen ve malahit hassas kuyumcu terazisinde3,7 gr tartılmalı ve formaline eklenmeli ardından iyice karıştırılmalı. Metilen ve malahitin eridiğinden iyice emin olunduktan sonra şişe aluminyum folyo ile sarılmalıdır çünki ilaç ışıktan etkilenir, saklarken serin ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır.

Formalinle ilgi bir uyarıda; çok toxictir, kansorejendir, solunması dahi tehlikelidir, hazırlarken cildinize temasından sakının ve camı açık havadar bir ortamda hazırlayın.

  Kullanılışı:

Kimi kaynaklarda koruyucu olarak 15 günde bir su değişiminin ardından 100 litreye 1ml(1cc) ilave edildiğidir.

Beyaz benek gibi vücut parazitleri, bir çok fungus(mantar) türevi, solungaç kurtları, mide ve bağırsak kurtları tedavisinde hastalığın fark edildiği ilk 2 gün 100 litreye 3ml, üçüncü gün ise yine 100 litreye 1ml formülden tanka eklenir. İlaç her kullanımdan evvel şişesi iyice çalkalanmalıdır.

Bizler discus üzerinde kullanacağımızdan ms ve ph düşük, yani asidik bir su olacağından 10 litreye tedavi öncesi 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu eklenmesinde fayda vardır, ilaç 27-28C etkilidir, daha yüksek ısılarda zehirleyici olur, tank çok iyi bir şekilde havalandırılmalıdır, üç günlük kürün ardından %50 ısısı eşitlenmiş su değişimi yapılır.

Tedavi sırasında filtrenizde karbon kullanmayın, hastalığın bitmesinin ardından karbonu ekleyin ve 3 günlük kullanım ardından çıkartın.
__________________http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=3380 alıntıdır
Not: Malahit yeşilini forum üyesi Yaşmut Tunç Sönmezoglu http://www.yasmut.net/ sitesinden bulabilirsiniz
******************************************************************----------
Kaynak: Aquapena.com

İyodophor (Betadine): İyodophorlar, 50-200 mg /L sadece 10 dakika gözlenmiş yumurtalarda kullanılır. Balıklarda kullanılmaz. %10’luk Batticon şeklinde eczanelerden temin edilebilir.

Malachite Green (Malaşit Yeşili): Malaşit Yeşili, 1-5 mg/L banyo şeklinde 1 saat ve 3-5 gün uygulanır. Balık etinde birikinti yaptığı, kanserojen olduğu iddia edilmekte ve bu nedenle insan sağlığı açısından zararlı olduğu bildirilmektedir. Avrupa Topluluğu ülkelerinde kullanımını yasaklamıştır. Yumurta mantarlarında, balıkların dış yüzeylerindeki mantar ve parazit enfeksiyonlarda kullanılmaktadır.

Potasyum Permanganat (KMnO4): Flagellatlar, mantarlar ve bakterilere karşı etkilidir. 0,1 ppm dozunda banyo şeklinde kullanılır. Bakterilerde olumsuz etkisi vardır. Saprolegnia, Argulus, Costia spp, Trichodine spp, Chilodonella spp karşı 10mg/L (10g/m3) 30 dakika, 2-4mg/L (2-4g/m3) uzun süreli banyo şeklinde Trichodine spp sağaltımında kullanılır. Alabalıklar için öldürücü etkisi vardır (0,025 ppm).

Formaldehit (Formalin, formol): Formaldehit, sadece bakterisid, virusid, fungusid değil aynı zamanda antiparzitik olarak etki eden bir dezenfektan maddedir. Formaldehit’in etki mekanizması enzim aktivitesini bozarak etki yapmaktadır. Formal olarak %35-40’lık solüsyonlar halinde piyasada bulunur ucuz bir maddedir. Formaldehit paraformaldehit şekline geçerek bulunduğu kabın dibinde beyaz bir tortu oluşturur. Bu balıklar için toksik bir maddedir. Bu madde asla kullanılamaz.

Paraziter hastalıklarda iyi sonuç verdiği bilinmekte, fakat bazı paraziter hastalıklara karşı literatürlerde bildirilen dozlarda etkili olmadığı yapmış olduğumuz deneyler sonucu ortaya çıkmıştır. Bakteri ve sporlar üzerinde etkilidir. Mantar enfeksiyonlarında da kullanılır. Formaldehit, sudaki erimiş oksijeni tükettiğinden sıcaklığın yüksek olduğu mevsimlerde özellikle su sıcaklığının 18ºC’nin üzerine çıktığı zamanlarda kullanımı tehlikelidir.

Etkisi 24 saat sonra maksimuma ulaşır. Havuzların dezenfeksiyonunda kullanılır. Formaldehit balıklara aç karına verilir.

Sudaki oksijen miktarını dengelemek için suya oksijen verilir. Formaldehit su ısısı yüksekse en fazla 167 ppm,düşükse 200-250 ppm’e kadar kullanılabilir.

Duruma göre 10-15 dakika hava sıcaksa, en fazla 1 saat banyo yaptırılır. Fakat su sıcaklığı düşük olduğu zamanda 30 dakika sonra balıklarda oksijen yetersizliğinin olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca su tek girişli ise su seviyesi düşürülmemeli veya en son havuzdan başlayarak formaldehit uygulaması yapılmalıdır.

Methylene Blue (Metilen mavisi): Metilen mavisi, 1-3 mg/L 3-5 gün 1 saat banyo şeklinde uygulanır. Genelde bakteri, mantar ve paraziter enfeksiyonlarda kullanılır.

Rivanol: Sarı renkli bir tür boyadır. Balıklar için toksiktir. Akvaryum balıklarında açık deri lezyonlarında uzun süreli banyolar şeklinde dezenfektan olarak kullanılır. Rivanol 0,250 gr/L dozunda kullanılır.

Tuz: Tuz banyoları balık hastalıklarının tedavisinde kullanılan en eski antiparazitik ilaçtır. (%1’lik solüsyon) Bakteri, mantar ve sülüklere karşı etkilidir. Ayrıca bazı parazitlere karşı etkili olabilir. Balıklar 1 saat banyo şeklinde uygulanır. %0,2, %1,%1,5 (10-15g/L) 20-30 dakika, %2,5 (25g/L) 10-15 dakika Costia spp, Trichodine spp, Chilodonella spp karşı akvaryum balıklarında kullanılır. Tuz %1’lik (10kg/1m3) çiftliklerde uygulamak çok pahalıya neden olur.

Akriflavine: Dış parazitlere, kuyruk çürümesi ve mantar enfeksiyonlarına karşı 3 ppm dozunda 3 gün süreyle uygulanır (5-10 mg/L).

Trypaflavin: Acridin boyasıdır. 10mg/L (10g/m3) dozunda 10 saat banyo şeklinde parazitlere karşı kullanılır. Oral olarak 10mg/kg dozunda Hexamita spp tedavisinde kullanılır.


Bakır Sülfat (CuSO4): Mavi-Yeşil renkte kristal halde bir kimyasal maddedir. Halk arasında göz taşı veya gök taşı olarak isimlendirilmektedir. Buda formaldehit gibi mikroorganizmaların enzimatik etkinliğini bozarak dezenfektan olarak etki yapar. Ucuz ve kolay bulunan bir maddedir. Etkisi ve kullanılacak miktarı suyun sertliğine göre değişir. Sertlik derecesi (CaCO3) bilinmeyen ve sertliği 50 ppm’in altındaki sularda kullanılırsa zehirleme yapar, 40 ppm’in üzerindeki sularda ise etkisizdir.

Suyun sertlik 50-100 ppm →→ 0,5 ppm CuSO4 kullanılır.

100-200 ppm →→ 1 ppm CuSO4 kullanılır

200-400 ppm →→ 2 ppm CuSO4 kullanılır

Sertliği 500 ppm’in üzerindeki sularda 500 ppm’lik CuSO4 içine balık batırılıp çıkartılarak 1 dakikalık banyo yaptırılır. Bakır sülfat alabalıklarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Alabalıklar için toksik etkiye sahiptir.

Bakır sülfat 100mg/L (100g/m3) dozunda 10-30 dakika sürede sadece akvaryum balıklarında kullanımına müsaade etmekteyiz. Costia spp 10 dakika, Grydactylus spp 30 dakika banyo şeklinde uygulanır.

Not: Bakır sülfat banyolarından sonra balıkların deri mukozasında bulunan mukus hücreleri tahriş etmekte ve balıkların dış yüzeyinde bulunan mukus tabakası ortadan kalkmakta, dolayısıyla balıkların doğal savunma sistemi mekanizması ortadan kaldırılmış olur. Bu neden, balıkların birçok enfeksiyona açık olmasını sağlar. Özellikle levrek balıklarında parazitel enfeksiyonlarda kullanıldığı zaman bir kaç gün sonra mutlaka vibrio enfeksiyonu görüldüğü tesbit edilmiştir. Bakır sülfat alabalıklarda kesinlikle kullanılmamalı dır. Alabalıklar için toksit etkiye sahiptir.

Quaternery Amonyum Bileşikleri: Mikroorganizmaların hücre zarının geçirgenliğini bozarak, hücre içine girer, enzimleri etkisiz hale getirir mikroorganizmaların ölümüne neden olurlar. Piyasada zefirol (zefiran ve dezen) olarak bulunur.

250 mg/L Trichodina, Grydactylus 1-2 dak.’da Costia 16 dak.’da öldürür.

Zefirol 250mg/L (= 250 gr/m3) 20-30 dak.

Suyun sertliği 100ppm’den düşükse 2ppm, 100-200ppm arasında ise 3ppm 200ppm’den daha fazla ise 4ppm dozunda 15 dakika ile 60 dakika arasında uygulanır. Bakteriyel solungaç hastalığında kullanılır.

Hyamine 3500 2-4mg/L (= 2-4gr/m3) 1 saat üzerinde bakteriyel solungaç hastalığında fingerling ve fry’larda kullanılır.

Benzalkonium Chlorid 5mg/L 24-48 saat saprolegnia spp karşıda kullanılır.

Kalsiyum Siyanamid: Myxosporidlerin öldürülmesi amacıyla balıksız havuzlara 3 kg/m2 dozunda kullanılır. Balıklar için toksiktir.

Hidrojen Peroksit (H2O2): %3’lük olarak satılmakta, suda serbest O2 ayrılarak gülcü dezenfektan etki gösterir. Katalaz enzimi üzerine etki ederek etkisini gösterir. Akvaryum balıklarının %0,5’lik solüsyon 5 dakika ektoparazitlerine karşı kullanılır. %3’lük solüsyondan 100ppm dozunda 10 dak. gözlenmiş yumurtaların dezenfeksiyonu amacı ile kullanılır.

Havuzların dezenfeksiyonu için aşağıdaki formülü önermekteyiz.

Sodyum hidroksit 100gr

Teepol 10gr

Kalsiyum hidroksit 2000gr

Su 10Lt

Bu karışım hazırlanıp iyice karıştırıldıktan sonra 10m2’lik havuz yüzeyine 1Lt gelecek şekilde badana edilir.

Ultraviyole Lambaları: Kuluçkahaneye giren suyun dezenfeksiyonu amacı ile en yaygın kullanılan yöntem ultraviyole (UV) ışınlarıdır. Yeni tip UV lambası saat 4.000 Lt suyu dezenfekte edebilmekte ve 8.700 saat süreyle kullanılabilmektedir. 50.000µW/saniye cm2 dozu IPN virüsü hariç sudaki bakteri ve virüsleri öldürmek için yeterli, 350.000µW/saniye cm2 mikrosporid sporları dahil tüm bakteri ve virüsleri öldürür, fakat IPN virüsüne etki etmez.

Not: Dezenfektanlar banyo seklinde kullanılan ilaçlar hasta ve sağlıklı balıklar üzerinde denemeler yapıldıktan sonra (24 saat) herhangi bir toksikasyona neden olmadığı tespit edildikten sonra kullanılmalıdır. Yani deneme ve kontrol gurubu kurularak ilacın etkene ve balığa etkisi kontrol edildikten sonra balıklarda ölüm meydana getirmemişse ilaç kullanılmalıdır. Ayrıca balıklarda tok iken dezenfektan kullanılmamalıdır. Bu nedenle banyo tarzında yapılacak olan ilaçlama sabah erken saatlerde yapılmasında fayda vardır.

Akuakültürde Kullanılan Antibiyotikler.

Ampicillin:

a) 200mg/L suya banyo şeklinde akvaryum balıklarında kullanılır.

b) 80mg/kg canlı ağırlığa (CA), 5-7 gün. Özellikle Gr(-) ve Gr(+) bakterilerde etkilidir.

Chlortetracycline:

a) 10-20mg/kg CA yem içerisinde 1-4 gün kullanılır.

b) 10-20mg/L suya 1-2 saat banyo tarzında uygulanabilir.

Cholaramphenicol:

a) 50-70mg/kg CA dozunda oral yolla 5-10 gün uygulanır.

b)10-50mg/L banyo tarzında 1 saat süreyle akvaryum balıklarında kullanılır. Eritropoesise neden olabilir.

Doxycycline:

500mg/kg CA dozunda bir kez uygulanır.

Erythromycin:

25-100mg/kg CA dozunda 4-21 gün kullanılır. Gr(+) bakterilerin tedavisinde kullanılır. Özellikle bakteryel böbrek hastalığının tedavisinde ve streptokok enfeksiyonlarında sıkça kullanılır.

Flumequine:

6 mg/kg CA dozunda 10 günden az olmamak koşuluyla ve 12,5-25 mg/L şeklinde kullanılır.

Furanace:

a) 2-4 mg/kg CA dozunda 3-5 gün kullanılır.

b) 0,5-1 mg/L suyav 5-10 dakika banyo tarzında uygulanır.

Isoniazid:

Tüberkülozda 40mg/L banyo şeklinde,akvaryum balıklarında kullanılır.

Spiramycin:

125 mg/kg CA dozunda 10 gün kullanılır.

Sulphamerazine:

200 mg/kg CA dozunda 14 gün kullanılır.

Furazolidone:

25-75 mg/kg CA dozunda 20 gün üzerinde kullanılır.

Penicilline-G:

Oral yolla etkisizdir ve pahalı bir ilaçtır.

Kanamycin:

50 mg/kg CA dozunda 7gün kullanılır. Alabalıklar için toksit etkili.

Oxytetracycline:

50-75 mg/kg CA dozunda 10 gün kullanılır. Ca+2 ve Mg+2 gibi di ve tri valant iyonlar ile şelat yaparlar. Şelat oluşumu sonucu oluşan büyük kopleksler bağırsak epitelinden emilimi güç olacağından etkin yoğunluğa çıkması zordur. Ca+2 ve Mg+2 gibi ağır metallerin bulunduğu ortamda yetiştiriciliği yapılan balıklarda oxytetracycline kullanımına dikkat edilmelidir.

Rifampicin:

Rifampicin 60 mg/kg CA dozunda yeme katılarak en az 7 gün verilir.

Kaynak: Aquapena.com


tlgtck2014-01-16 12:12:43

Teşekkür Edenler: [T]152067,bayezidibistami[/T][T]80942,yokte[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thefishÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 106
thefishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 13:38
Formalin maddesi solungaç parazitleri ve dış parazit tedavisinde kullanılabiliyor, ancak sıcaklık farklarındaki buharlaşma durumu, solunumu veya ciltle teması halinde kanserojen etkisi olabileceği yönünde tespitler ve yorumlar var. 
Dolayısıyla bu maddeyi kullanarak yapılacak tedavilerde kendimizi riske attığımız için farmolin kullanımını kimseye tavsiye etmiyorum, onun yerine solungaç paraziti ve dış parazit tedavilerinde praziquantel kullanımı daha sağlıklı ve etkili bir yöntem bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-doctore-Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,131352[/C]
Kayıt: 29/06/2012
İl: Samsun
Mesaj: 2143
-doctore-Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 15:16
Tolga Bey maşallah başka bir yerde birşey aramaya gerek kalmadı. :) 
Umarım bunları kullanmak durumunda kalmayız. Kalırsak eğer nereye başvuracağımız belli oldu.
Buradaki sıkıntı ilaçları bulmak ve fiyatları. 

Özgür Bey, 
Kurulumunuzu incelemiştim. Hatta yorum da yapmıştım. :) Benim cesaret edemediğim bir başlangıç yapmışsınız. İlk aldığınız balıkların formları pek hoş da değil gibiydi. Bir de sonradan balık ekleyerek de risk almışsınız. Fakat düzenlemelerle iyiye gidiyor görüntü. Balıklarınızın türleri hoşuma gitti. Bazılarında yanık kalma belirtileri var gibi, yanılıyor muyum?

 Ben de farklı, özellikle mavi tabanlı varyetelerden eklemek istiyorum, ama cesaret edemiyorum. Eğer sağlıklı balıklar bulabilirsem şimdiki balıklarımın suyundan başka bir tankta 1-2 hafta alıştırma süresi yapıp bakteri uyumu yakalamayı düşünüyorum. Aynı yemlerden yiyecekler, aynı suda yüzecekler, farklı tankta olacaklar. Su değişimlerini bile şimdiki tankımdan yapacağım. Bu sayede sorun çıkmadan ekleme yapabilirim gibi. İşe yarar mı dersiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lllserhatlllÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 219
lllserhatlllÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 20:38
Bencede çok faydalı bir başlık kazanmış olduk bir çok kişiye yol göstereceğine eminim....en başta ben...

Az önce hasta( bence) ...hiç yem yemeyen ki bu gün gidip canlı yem aldım belki yer diye onuda yemedi...permasol banyosu uyguladım...3 dk kadar...rengi ilk başta tamamen soldu...sonra yine kararttı kendini..sabahı bekliyorum şu anda bakalım ne olacak....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thefishÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 106
thefishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2014 00:25
[QUOTE=-doctore-]Tolga Bey maşallah başka bir yerde birşey aramaya gerek kalmadı. :) 
Umarım bunları kullanmak durumunda kalmayız. Kalırsak eğer nereye başvuracağımız belli oldu.
Buradaki sıkıntı ilaçları bulmak ve fiyatları. 

Özgür Bey, 
Kurulumunuzu incelemiştim. Hatta yorum da yapmıştım. :) Benim cesaret edemediğim bir başlangıç yapmışsınız. İlk aldığınız balıkların formları pek hoş da değil gibiydi. Bir de sonradan balık ekleyerek de risk almışsınız. Fakat düzenlemelerle iyiye gidiyor görüntü. Balıklarınızın türleri hoşuma gitti. Bazılarında yanık kalma belirtileri var gibi, yanılıyor muyum?

 Ben de farklı, özellikle mavi tabanlı varyetelerden eklemek istiyorum, ama cesaret edemiyorum. Eğer sağlıklı balıklar bulabilirsem şimdiki balıklarımın suyundan başka bir tankta 1-2 hafta alıştırma süresi yapıp bakteri uyumu yakalamayı düşünüyorum. Aynı yemlerden yiyecekler, aynı suda yüzecekler, farklı tankta olacaklar. Su değişimlerini bile şimdiki tankımdan yapacağım. Bu sayede sorun çıkmadan ekleme yapabilirim gibi. İşe yarar mı dersiniz?
[/QUOTE]

Muhammet Bey, balık ekleme konusunda bir discus fenomeni var, "discusları farklı yerlerden almayın" bakteri çatışması riski olabilir. Evet belki böyle bir risk var. 
Aslında her akvaryum balığı için söz konusu olan bir risk bu, ama discuslar biraz daha kıymetli balıklar olduğu için daha ön plana sürülüyor. Bilemiyorum gerçeklik payı olsa da birazda üreticilerin ve satıcıların pazarlama stratejisine dönmüş gibi algılıyorum.

Kişisel kanaatimdir. discus alınır, farklı yerlerden de farklı türlerden de alınır. Ancak sağlıklı discusu seçmek gerçekten önemli. Bu yüzden diyorum ki alırken üreticinin yada satıcının tavsiye ve tercihleri yerine kendi tercihimize göre almalıyız.  
Evet kesin yanık olduğunu düşündüğüm 1 discusum var, ayrıca 2 tanede şu an hastalıktan çıkan discusum var. Yanarlar mı form tutarlar mı göreceğiz.
Şunuda belirtmek isterim bugüne kadar 15 discus aldım. Bunlardan benim seçtiğim 4 tanedir. Gerisi kalabalık tanklardan satıcının tavsiyesi üzerine aldığım balıklardır. 
İlk olarak 2 tane ile başladım blue diamond ve turuncu piguen cinsi, diamondu ben seçtim ve gayet formda gelişiyor. alırken acemiydim turuncu olanı bunun renkleri oturmuş diye satıcı önerdi tecrübesizdim aldım.Ama balık alındığında yanıktı aslında. Aynı boyda aldığım Blue diamond ile arasında bariz 2 kat fark var şimdi. 

Benim edindiğim tecrübelere göre discus alındığında sağlıklı ve formda ise pek problem çıkartmıyor, ancak balık zaten problemli ise gerisi bahane oluyor. 

 Bir diğer eleştirdiğim hususta toplu olarak alınan discuslar genelde kardeş oluyor ve eş tuttuklarında genetik olarak olarak sıkıntı yaratabilir diye düşünüyorum. Yani bu fenomenle düşündüğümüzde üreticilerdeki damızlıklarda kardeşse, sizde onların yavrularından kardeşleri eş tutturuyorsunuz, vs vs genetik bir daralma yaşanıyor.   
Biz zaten yüzlerce balığa bakmıyoruz, akvaryumum biraz daha büyük olsa beğendiğim sağlıklı varyeteleri hiç çekinmeden temin eder akvaryumum da bakarım.
Bence karantina uygulamanız sonucu gönül rahatlığıyla yeni varyeteleri tankınıza ekleyebilirsiniz.


thefish2014-01-17 09:17:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-doctore-Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,131352[/C]
Kayıt: 29/06/2012
İl: Samsun
Mesaj: 2143
-doctore-Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2014 10:31
Özgür Bey bakteri uyumsuzluğu elbette bütün balıklarda var ve karantina işlemi aslında hepsinde uygulanmalı. Fakat edinilen tecrübelere baktığımızda discusun bu konuda daha hassas olduğu ortaya çıkıyor. Kaldı ki bu bakteri uyumsuzluğu ticari amaçla çıkarılmış olamaz, çünkü tüketiciyi seçici ve dikkatli olmaya, her balığı almamaya yönlendiriyor, yani bilinçlendiriyor. Bu bir ticari strateji olamaz diye düşünüyorum. :)
Balığın hasta olmasına da çok gerek yok. Üzerinde bağışıklık kazandığı bakterilerin olması yeterli. Bu anlamda iyi giden bir düzene çomak sokmak istemiyorum açıkçası. 

Diğer taraftan kardeşlik konusunda kesinlikle katılıyorum. Bu yüzden aynı üreticiden 2 farklı grup balık aldım. Üretim düşünmediğim için de çok kafaya takmıyorum açıkçası. Sadece tankımda farklı renk ve varyetelere yer vermek istiyorum.

Ben discus konusunda samimi ve yerli üreticilerin tavsiyelerini dikkate almaktan yanayım. İthal balığa da son derece karşıyım. Benim discuslarım hala renk almamışken çok daha ufaklarının renklerinin oturmuş olması hiç doğal değil. Hormonlar, ilaçlar sonucu yanık kalmış ve bağışıklık sistemi çökmüş ya da çökmeye yakın balıklar satıyor akvaryumcular. 

Sonuçta dediğim basamakları uygulayarak balık eklemeyi düşünüyorum. Büyüyünce de 6-7 li bir grup bırakıp gerisini elden çıkarmak istiyorum. Geriye güvenilir kaynaklardan balık bulmak kalıyor ki bulunduğum yer itibariyle zor olan bu. Şehir dışı alımlar da belli bir sayının altında gönderim yapmıyorlar. Bakacağız artık, şart da değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thefishÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 106
thefishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2014 13:35
Size tamamen katılıyorum Muhammed bey,
Benimde demek istediğim bakterisiz balık olmak, üzerinde bakteri olmayan balık diye bir şey yok zaten, milyonlarca bakteri çeşidi var. Ancak balıklar sağlıklıysa ve bağışıklık sistemleri kuvvetliyse bakteri zaten sorun olmayacaktır. Parazit konusu da aynı şekilde. Mühim olan sağlıklı balıklar bulmak ve sağlıklı bakmak. 
Diğer taraftan balık eklemek durumunda sıfır risk akvaryum için zaten söz konusu değil. 
Ticari derken hobiye başlayanın karşısına bu konu çıkıyor, ortalama bir tank için  yakın boylarda 8-10 tane tek seferde tek bir yerden alman lazım, farklı yerden alırsan bakteri çakışması olabilir, 8-10 discus (5-8 cm) en iyi ihtimalle 300-500 TL arasında bir yekün tutabiliyor balığına göre. Rakamlar az değil ticari derken bu durumu garipsediğim için dile getirme gereği hissettim. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-doctore-Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,131352[/C]
Kayıt: 29/06/2012
İl: Samsun
Mesaj: 2143
-doctore-Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2014 22:20
Merhabalar,

Bugün epey zamandır istediğim albino longfin cüce vatoz yavrularından buldum. 5-6 cm. 7-8 tane almayı düşünüyorum. Discus akvaryumuna atsam sıkıntı olur mu? Diğer akvaryumlarım şu anda uygun değil. Yeni tank açmak da istemiyorum. Biraz kirlilik üreten balıklar biliyorum, ama o akvaryuma iyi bakıldığı için daha uygun olur diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2014 01:05
Muhammed bey merhaba,

Malum üzere cüce vatoz da olsa vatozların, Diskus'ların mukozasını emdiğine dair bir şaibe var, kimi arkadaşlar var/oluyor, ben gördüm, yaşadım diyor, kimisi ben hiç görmedim/yaşamadım diyor, ben görmedim/yaşamadım diyenlerdenim, 3-4 adet albino tül kuyruk ve 3-4 adet L144 düz kuyruk var bende, birçok defa gece baskını yaptım ama, herhangi olumsuz bir durum ile karşılaşmadım, yine aynı şekilde bir çok Diskus bakan kişi çöpçüleri de pek koymazlar, gece daha hareketli oluyorlar, Diskus'ları rahatsız ediyorlar diye, ama bende 11-12 adet Sterbai, 4 adet Leopar, 6 adet Orange Venezuela, 5-6 adet de Similis var, ben bir sıkıntı yarattıklarını görmedim.

Ben kendi güzlem ve deneyimlerimi aktardım, diğer arkadaşlar da aktarırlarsa, daha rahat karar verebilirsiniz diye düşünüyorum.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir