Discus Yavrularını Suni Büyütme


mumin16Çevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 201
mumin16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2010 10:01

Makalenin Orjinali:

http://www.mondodiscus.com/discus/articles-in-english/feeding-discus-artificial-rearing-discus-by-cliff-young.html


DISCUS YAVRULARINI SUNİ BÜYÜTME

Yazan: Cliff Young

Düzenleme: Luigi Del Favero

Mondodiscus dostları selam!

En kısa zamanda  Amerikalı üreticiler bölümümüzün(Bu italyan sitesi içinde farklı ülkelere ait başlıklar tahsis edilmiştir. Amerikalı üreticiler bölümü,ingiltereli üreticiler bölümü,almanyalı üreticiler bölümü vb.) açılacağını S.Francisco'lu bu yeni üretici(Cliff Young) bilmeli. Başlarken, discus yavrularını suni büyütmede ilk komple kılavuzu size sunmamızda, lütfu için Bay Young’e teşekkürler. Bu ülkemizde (İtalya da) henüz çok yaygın olmayan üretim tekniği sırrını ortaya çıkaracak çok ilginç bir yazı olacak.

Makale de farklı noktalarada değinilmekte, örneğin musluk suyunun kullanılmaya başlanması ve yavrularda genetik veya genetik olmayan deformasyon ve görüntü bozukları gibi noktalarda var.

Discusda yeni bir noktanın aydınlatılmasında isteğimizi tereddütsüz kabul eden, Bay Young ‘e her şey için tekrar teşekkürler , fazla zamanınızı çalmadan iyi okumalar!

DISCUS YAVRULARINI SUNİ BÜYÜTME


Asla bazı çiftlerimin yavrularını onların yanlarında görmek nasip olmadı, en iyi çiftlerimin bir kısmı da zaman zaman yavrularını yerdiHobicileri bu çıkmaza sokan nedir bilinmiyorBu problemi gidermenin tek çaresi yavruları suni büyütmedir.

Ben, hobicileri ne beklediğini ve yapmaya ihtiyaç duyacakları prosedürlerin inceliklerini genel hatlarıyla vereceğim.

 


 

Birinci Gün

Konide dizilmiş veya dizilmek üzere olan yumurtalar.  Yumurtlama bitiminden bir saat sonra veya çift yumurtlamayı bitirip onları havalandırmaya başladığı zaman yumurtlama konisi çiftlerin yanından alınır.  Yumurtlama konisi yaklaşık 1 galonluk(4litre civarı) su alan çanak içine alınır.


Tas içinde Yumurtalama konisi

 

 

Kullanılan suyun tamamı R/O suyudur, ph 6’nın altındadır. 1-2 damla Acriflovine eklerim, havataşını yumurtlama konisindeki yumurtaların karşısına koyarım. Hava miktarımız , havataşından dakikada 30 baloncuk veya 2 saniyede 1 baloncuk çıkacak şekildedir. Çanağı tank içine koyarım, sıcaklık 80 – 82F derecede (27C derece civarı) sabittir.


 


 

İkinci Gün

Yumurtlama konisindeki tüm mantarlaşmış yumurtaları ayıklayarak çanaktan çıkarırım.

 


 

Üçüncü Gün

Yumurtaların çatlamasından 1saat önce tastaki su %100 musluk suyu ile değiştirilir.  San Francisco musluk suyunun ph’ı 8.2 - 8.9 ile sertliği 70 - 120ppm civarıdır, Bu benim yavru yetiştirme için kullanacağım sudur.  Musluk suyunda hiç ilaç olmamalıdır.

 


 

Dört ile Altıncı Günler

Hobiciler kıpırdamaları görmeye başlar, Çok aktif kıpırdamalar sağlıklı yavru balık grubuna sahip olunduğunun göstergesidir, miskin kıpırdamalar zayıfları gösterir. Tabi bireysel kıpırdamalardan ziyade daha kapsamlı küme kımıldamalarına sahip olmak iyi.

 


 

Yedinci Gün – İlk Yemleme Günü

Bu işe başladığımız yerdir, tüm yavrular su yüzeyinde yüzer , yumurtlama konisi çıkarılıp aynı kap kullanıma devam edilir.  Tüm ölenler, deformeliler , mantarlaşmış yumurtaları bir damlalıkla sudan çıkarılır.  Su seviyesi 1 inch’dir(3cm civarı), Çanak kenarları temizlenir.   Yem formülümüzün içindekiler:

 


 

Bakers markalı Egg Yolk Powder ürünü(yumurta sarısı tozu)

O.S.I. Markalı APR (Artificial Plankton Rotifer) adlı ürün (Rotifer)

Spirulina Tozu (gıda amaçlı olanı)

Metamucil markalı bağırsak çalıştırıcı ilaç (Karnıyarık Otu - Psyllium)


Tozlar

 


 

Bu yumurta sarısı formülünün miktarı  küçük bir tutam veya bir su damlası büyüklüğündedir.  Az miktar yumurta sarısı tozu , aynı miktarda APR ekle Oran yüzde 50 yumurta sarısı yüzde 50 APR olacak, Klorsuz suyu damlatarak işaret parmağınla ikisini karıştırır ve göz kararı  renk sarımsı bir yeşil oluncaya kadar spirulina tozunu ekle Sonra son ilave  formüldeki beşinci katkı Metamucil olacakMetamucil eklendiği zaman formül yapışkan olacak Ve çok çabukça jel formunu alacak.  Alttan yaklaşık 1 inch(3cm civarı) mesafeye yumurta sarısı formülünü çanak kenarına yapıştır. Su seviyesiyle yumurta sarısı formülü aynı hizaya gelsin.  Yumurta sarısı formülü, 12 saatten fazla yetecektir.

 








 


 

İkinci Yemleme

Eski suyu çıkarır, Kaseyi temizleyip ve yeni suyla tazelerim, Yeni yumurtadan çıkmış artemia veririm, 15 dakika bekler, Ve yavru balıkların artemiayı yiyip yemediğini gözlemlerimEğer yavru balık artemia yiyorsa karınları turuncu renk alırEğer yavru balıklar sadece bazısı artemia yiyorsa, öteki gün yumurta sarısı formülüne dönülür.

 Birkaç ipucu, Yavru balığı taşımak için damlalık kullanmak, deformasyona sebep verir.

Damlalıkla kuvvetli su basıncını yavru balıklara uygulama yamuk baş ve ağza neden olur, yine bu taşımada fazla kuvvetli su akımı belkemiği ve baş alanında eğilmelere neden olur. Mevcut kalıtsal biçimsizlikleri yapay büyütmeye başlamadan hobiciler üç ila Altıncı günlerde gözlemleyebilir, hobicinin neden olduğu deformasyondan ayrı olarak.

 


Su değişimi günde en az 3 kez olmalı, bu yavaş büyüme oranını önlemek için.


                     Başarılı olmanız dileklerimle!  Cliff Young


 


 MondoDiscus.com. Bu makaledeki mevcut yazı ve fotoğrafların tamamı veya bir kısmı yazarın izni olmadan yayımı kullanımı kesinlikle yasaktır.


Not1:    Amerikanın S.Francisco eyaletinden ticari hobist Cliff Young’ın İtalyan discus hobistlerinin sitesi mondodiscus.com için paylaştığı discus yavrularını suni büyütme yazısında hala bazı muallaklıklar olmasına rağmen internette paylaşılan metotlar arasında en mantıklısıdır. Belirttiği ürünlerin çoğu Türkiye de satışı olmasa da ikamesi mümkündür.  Tabi ikame derecesi tartışılırdır, şöyle ki yumurta sarısı tozunun markası mı olur diyebilirsiniz ama bahsettiği yumurta sarısı tozu hijyenikliği ve büyüklüğü diğer pazarda satıştakilerden farklı olduğu yine yabancı forumlarda belirtilmektedir. Yine bahsettiği O.S.I. APR ürününü canlı rotiferle ikame edilebilir mi, yoksa kurutulmuşu kullanılabilirse sera plankton iş görür mü, metamucil markalı ilaç Türkiye’de olmasa da aynı içerikli başka markalar vardır ve burda sanki onun sadece yemi jelleştiren birarada tutturucu olarak değinilmekte oysa discus yavrularında en önemli problemin sindirim problemi olduğu ve bu ürünün esasen buna faydalı olduğunu belirtmek isterim. Cliff Young http://forum.simplydiscus.com/ ‘da CliffDiscus nickiyle sorularınıza cevap vermekte.


Not2:    Suni büyütmeye başvurma sadece anaçların anaçlıklarını yapmaması sebebiyle başvurulacak bir metot değildir. Bunun dışında;

2-Yavruların anaçlardan parazit almamalarını sağlayarak Parazitsiz nesiller elde etme.

3-Anaçların daha az yorulması ve hiçbir vücutsal deformasyona maruz kalmaları .

4-Bizim gibi 500-600 lira maaşla geçim sağlayan insanların bir tanesi 70lira olan ve minimum 8li gruplarla yetiştirmesi gereken balıklara 560lira vermenin ağır olduğu ülkelerde seri üretim daha fazla yavru ve daha ucuz discus için önemli

5-Albino ırklar geliştirmede faydaları vardır.

mumin162010-07-06 14:22:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2010 10:34
Çeviri için teşekkürler ve elinize sağlık.
Gerçekten en temel sorunlardan birisi olan discusların yumurtalarını yemesi veya yavrularını sırtına almaması durumuna önlem açısından çok faydalı olmuş. Ancak unutulmamalıdır ki balıkların çoğu ilk bir kaç yumurtlamalarında deneyim kazanırken yumurtalarını yiyebilir veya sırtına almayabilir. Ancak çiftler bir kaç seferden sonra bunları öğrenip doğal bir şekilde yavru bakabilmektedir.
Konuyla ilgilenenlerin önce çiftlerin öğrenme süreçlerini beklemeleri yernde bir davranış olur. bu uygulama ancak artık iyiden iyiye durumu kesinleşmiş yumurta yiyen, yavru bakmayan çiftler için kullanılmalıdır.
Konu içerisinde geçen "musluk suyu" Türkiye şartlarında çok da uygun olmayacaktır. Damacana su veya dinlenmiş su ile sonuç almaya çalışılabilir. Yine de bilinen yöntemlere göre farklı olduğu için olası kayıplara hazırlıklı olmak gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kar_delen6Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 388
kar_delen6Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2010 16:35
Merhaba arkadaşlar;

Discus doğal ortamda yavrusunu vücudundaki mukoza ile besler. Doğalı ve doğrusu da budur. Nasıl bebekler ilk 6 ay sadece ve sadece anne sütüyle beslenmeliyse discus yavruları da en az 30-45 gün anaç mukozasıyla beslenmelidir. Aksi halde renkleri, formları, sağlıkları vb. çok fazla etkilenir. Suni büyütülmüş discus yavrusunu ne alırım, ne de tavsiye ederim...

Saygılarımla
Eser Atalas

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2010 16:47
[QUOTE=kar_delen6]Merhaba arkadaşlar;

Discus doğal ortamda yavrusunu vücudundaki mukoza ile besler. Doğalı ve doğrusu da budur. Nasıl bebekler ilk 6 ay sadece ve sadece anne sütüyle beslenmeliyse discus yavruları da en az 30-45 gün anaç mukozasıyla beslenmelidir. Aksi halde renkleri, formları, sağlıkları vb. çok fazla etkilenir. Suni büyütülmüş discus yavrusunu ne alırım, ne de tavsiye ederim...

Saygılarımla
Eser Atalas
[/QUOTE]
Adı lazım değil, kimi yurtdışı üreticileri kimi zaman suni üretim yöntemleri ile balık büyütüyor. Onların balıkları diye getirildiğinde normalin iki katı paralar verilerek kapış kapış gidiyor.
Açıkçası ben de konuya taraftar değilim ama kimi durumlarda gerçekten alternatif olmadığını düşünürsek çözüm olabilir. Yine de normal zamanlarda hiç gereği yoktur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

*dis#305*Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2014
İl: Adana
Mesaj: 1
*dis#305*Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2014 20:48
Peki bagirsak calistirici Nasıl olacak cok yavru boyle öluyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir