Discus Korkulası Bir Tür Müdür?
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2010 22:00
Merhaba Arkadaşlar,
10 ay önce salonda bir akvaryum görmek arzusu ile başlamış olan maceramız tür olarak discus seçmemiz, bu konudaki araştırmalarımız ve dün tankımızın camında gördüğümüz discus yumurtaları ile devam ediyor. Size bu macerayı aktarıp discus'un korkulması gereken bir tür olmadığını dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.
Bu işe ilk niyetlendiğimizde (eşimle beraber) tür olarak discusu hiç düşünmemiştik. Discus tür olarak çok hoşumuza gitmesine rağmen ortaokul zamanlarında ilgilendiğim ve ara verdiğim bu hobide discusla ilgili aklımda kalan tek bilgi bu türün bizim gibi avam hobiciler için imkansız olduğu idi. Öyle ya Discus bir ekipman ve zaman işi idi; R/O cihazın, pH ölçerin, her gün tanktaki suyun %50'sini boşaltıp dolduracak zamanın olmadan discus yaşatman imkansızdı. Bu bilgilerin yarattığı moral bozukluğu ile araştırmaya başladım. akvaryum.com'u bu araştırmalar sırasında buldum (adam gibi bir araştırma yapılınca akvaryum.com'u bulmamak garip olurdu zaten :). Forumda aykırı sesler dikkatimi çekti. Özellikle "Neden cama cam" konusu benim için çok aydınlatıcı oldu. Sevgili Onur ile tanışmam da o vesile ile oldu. Discus beslemenin imkansız olmadığına dair şüpheler bir kez zihnime hakim olmuştu. Geri dönüş yoktu. Araştırmaları derinleştirip kuracağım tankı satın almadan 4-5 ay önce kağıt üzerinde tasarlamaya başladım. Sitenin bana verdiği en büyük kazanım bu idi. Çoğu yeni başlayanın düştüğü hataya düşmememi sağladı. Satın alıp bir şeyler öğrenmek yerine öğrenip bir şeyler satın aldım. Neler mi satın aldım, işte listem;
- 300 litreden az olmayacak bir tank planladım. Bu tank aynı zamanda sağlam, fonksiyonel ve şık da olmalıydı. Forum araştırması Ali Ustayı işaret etti. Ankara'ya yaptığım bir seyahat sırasında zaman ayırıp ustayı imalathanesinde ziyaret ettim. Ve 100x65hx60 arkadan SUMP'lı bir model üzerinde karar kıldım. Ustaya ilgisi, hobiciliği için buradan teşekkür ediyorum.
- Kuracağım akvaryumda substrat olmazsa olmazlardan birisi idi. Azot döngüsü için bakterilere sağlayabileceğim en iyi ortamlardan birisi idi. Substrat olarak ince beyaz silis kum tercih ettim.
- Elbette o substrat üzerinde bitkiler de olmalıydı. E. osiris, E. cordifolus, A. nana tercihlerimdi.
- Amazon ortamını iyi taklit etmek için çeşitli kökler de tank içinde olmalı idi. Bu kökler yaptıkları salınımla hem suyu yumuşatacak hem de asidik hale getirecekti. Şekillerini ve yerleşimi eşimin seçtiği 4 büyük bir kaç da ufak kök seçtik.
Bu malzemelerle 30 Ağustos 2010 tarihinde tankımızı kurduk. İlk etapta 15 kardinal neon tetra ve 6 tane komando corydoras ile yola çıktık. 2 aya yakın bir süre bu canlı yükü ile akvaryumumuzu gözlemledik. Balıklarımız gerçekten de hatırı sayılır derecede büyüme kaydettiler. Stressiz olmaları, rahat davranışları su kalitemize güvenimizi arttırdı ve 19 Ekim 2010 günü 5 tane discusu tankımıza dahil ettik. Hobici bir arkadaşımdan aldığım discuslar yaklaşık 6-8 aylık ergenler. Tanka girişlerinde stres ve adaptasyon sorunları yaşamadık. Kolayca adapte olup yem almaya başladılar. 30 Eylül 2010 saat 19.00 sularında tankımızda gördüğümüz manzara ise şöyledir;
Bu manzara oluşurken yapmadıklarımı sayayım;
- Her gün su değişim
- Kimyasal veya ilaç kullanımı
- Cama cam tank
- R/O suyu kullanımı
- Dip çekimi
Suyun içinde yüzen ufak süspanse maddelere veya çürümüş Echinedorus yapraklarına kafamı hiç takmıyorum. Dipte biriken dışkılar da umurumda değil. Tanka girdiklerinin 2. günü kur yapan ve 1.5 hafta sonunda da yumurtlayan discusların ne anlama geldiğinin yorumunu size bırakıyorum.
Bu bilgiler ışığında yeni başlayan veya beslemek istediği halde discus türüne yaklaşmaya cesaret edemeyen arkadaşlarıma bir mesaj iletmek isterim. Tabiat kanunlarına baş kaldırmayıp onları anlamaya çalışırsanız discus veya istediğiniz her hangi bir türü beslemenizin önünde büyük engeller yok. Doğaya kafa tutmaya kalkarsanız işiniz ne yazık ki zor.
Saygılarımla..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2010 23:26
Bedreddin bey, öncelikle tankınız hayırlı uğurlu olsun. 6-8 aylık
discusların yumurtlayabileceğini sanmıyorum. 1 aylık discus tecrübeniz
ile insanları teşvik etmeniz çok güzel. 1 yıl sonrada aynı tavsiyelerde
bulunmanız dileğiyle.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2010 23:48
Ercüment Bey,
Yorumunuz için teşekkür ederim. Kendimi maddelerle ifade etmek isterim;
- Yumurtlayan dişi biraz daha büyük olabilir, olmayadabilir. Zaten toru topu 25-30 tane yumurta var. Deneyimsiz bir dişi.
- Yazımda anlatmaya çalıştığım anafikir discusların kaç aylıkken üremeye başladığı değil zaten. Belirttiğim üzere hobici bir arkadaşımın verdiği balıklar bunlar. Balıkların seçimini kendisi yaptı. Sorduğumda 6-8 aylık olduklarını söyledi. Çok farklı akvaryumlarda çok sayıda discusu olan birisi olduğunu düşünürsek balıkların yaşı ile alakalı hata yapmış olabilir. Çok da önemli değil bu. Zira bence önemli olan şey yarattığım ortamın balıklarca kabul görmüş olması. Kabul görmemiş olsa üremeye kalkışmazlardı sanırım.
- Bu yumurtalardan yavru çıkması ve büyümesi gibi yüksek beklentilerim yok.
- Yazım zaten bu türü besleyen ve bu konuda tecrübeleri olan kişilere yönelik değil, yazım bu işe yeni başlayacak ama gözleri korkutulmuş kişilere.
- Kimseyi teşvik etmiyorum ama kimsenin de korkutulmasını istemiyorum.
- 1 yıl sonrasını ben göremem, zira kahin değilim. Tek bildiğim 1 yıl sonra da biyoloji, kimya, fizyoloji, anatomi, ekoloji, mikrobiyoloji vb. pozitif bilimlerin söylediklerine itibar ediyor olacağım. 1 yıl sonra bu müspet bilimler farklı bir şeyler keşfeder ve ufkumu açar ise onu da desteklerim. 1 yıl sonrası için söyleyeceğime emin olduğum şey ise bugün de bana mantıklı gelmeyen dogmaları desteklemeyeceğim.
Saygılarımla..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 00:27
Amacım polemik yaratmak değil, 12 günlük tecrübenize dayanarak bu kadar keskin hatlarla olayı izah etmenizi yadırgadım o kadar.
Dip not olarak vermek istiyorum, yumurta sayısı balığın deneyiminden ziyade bakım ve beslenmesi ile alakalıdır.
(Bu arada yazınızı çok iyi okudum.)
Dip not olarak vermek istiyorum, yumurta sayısı balığın deneyiminden ziyade bakım ve beslenmesi ile alakalıdır.
(Bu arada yazınızı çok iyi okudum.)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 04:49
Discusla 4 senelik bir münasebetimiz var.Çevremde 30 yılını dahi adamış kişiler var.Ama discus öyle birşeydir ki üzerine düşersiniz naz yapar.İlgisiz olursunuz stres yapar.Adeta bir sevgili gibi davranır size...Onu mutlu ettikce sizi nasıl mutlu edeceğini tahmin bile edemezsiniz...
Şöyle özetleyelim,
Bir işe başlarken temel sağlam olursa sonuda o kadar parlak olur.
Discus da bu cümle gibidir.Eğer sağlam bir balıkla başlarsanız bu işe bakımsızda kalsalar direnirler herşeye.Ama eğerki nazlı bir balıkla başlarsanız sizide strese sokar.
Size sağlam balıklar gelmiş siz dip çekimini dahi umursamadığınızı yazmışsınız.
Fazla ilgisizlikle zaman ilerledikce balıklarınız size küsecektir ve sizde bunun farkına vardığınızda nedenlerini anlamış olacaksınız.
Bende ozmos yada kimyasal kullanmıyorum.Hiç dinlendirmeden çeşme suyu kullanıyorum su değişimlerinde...
Cama cam konusu ise bakımsal kolaylık için bir öneridir.Siz isterseniz bitkili bir akvaryumda besleyin bu size kalmış gerekli titizliği gösterdikden sonra.(Erişkin discuslar için)
Yavru discuslara gelirsek gelişimleri için kaliteli su önemlidir.Yoğun su değişimleri önemlidir.Tutupta dekorlu bir akvaryumda yavru büyütmek zor olacaktır.
Kimyasal(ilaç vs.) konusuna gelince bu çok farklı bir konu...(Hastalık olmadığı sürece karşıyım)
Dip çekimi ise önemli bir konudur.Elbette dip çekimi yapmak zorundayız bakım yapmak zorundayız.
İki dişide yumurta dökebilir.
Bakım şartları kötü olan bir akvaryumda uygun bir çiftde yumurta dökebilir ama bu yavruların çıkacağı çıksabile büyüyeceği anlamına gelmez...
Detaylara girdikce konu büyümekte...
''Bakarsanız bağ,bakmazsanız dağ olur.''
Kimsenin gözünün korkmasına gerek yok gereken şartlar sağlandıktan sonra...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir