discus canlı yem
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2014 19:55
Arkadaşlar merhaba ben discus aldım 10 adet yavru ve bunları yemleme olarak canlı yem su piresi ve tetra bits kuru yem ile beslememde bir sıkıntı olurmu? dana yüreği şartmı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 00:41
Canlı yem veriyorsanız dana yüreği vermenize çok ta gerek yok bence. Sadece bets yemlerle bile besleyip gayet güzel büyütenler olabiliyor.
Dana yüreği verilsede verilmesede yem çeşidini geniş tutarak beslemek discuslar için faydalı kanaatindeyim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 08:59
Merhaba
Dana yüreği özellikle yavru balıklar için olmazsa olmazlardan dır. Eğer discuslarin yetişkin değil ise kesinlikle dana yüreği vermeni tavsiye ederim. su piresi iyidir fakat bir süre sonra yetiştiremezssin. Dana yüreği candır. :)
Dana yüreği özellikle yavru balıklar için olmazsa olmazlardan dır. Eğer discuslarin yetişkin değil ise kesinlikle dana yüreği vermeni tavsiye ederim. su piresi iyidir fakat bir süre sonra yetiştiremezssin. Dana yüreği candır. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 09:34
merhaba
Erbil Çapcıoğlu 2014-07-09 09:40:10
Dana yüreği şart değil dersek; asıl iş sonunda bu balıklar yetişkin değilse protein ihtiyaçlarını neyle karşılayacağız? En kaliteli yemlerle(kuru yem) bile bunu başaramayız.
Su piresi ile bu iş halledilebilir mi günde 3 öğün yetecek kadar verebiliyorsanız, kuru yem takviyesi ile (tropical d-50 ve tetra bits) yeterli protein sağlanır. Ama oldukça büyük bir pire populasyonuna sahip olmanız gerekir. Su pirelerinin beslenmesi de protein oranları ile alakalıdır.
Balıklar proteinleri amino asitlere dönüştürüp parçalayıp sentezlerler ve başka proteinler şekline dönüştürerek kullanırlar. Örnek olarak dana yüreğinde protein oranı % 30 civarındadır. Bir çok yemde protein oranı %45 dir.
Tamam işte kuru yemlerde protein oranı daha fazla diyebiliriz. Sayısal olarak öyle ama gerçekte biraz farklı. Kuru yemlerdeki protein oranı organik olarak yükseltilmemiştir. Sentetik proteinle yükseltilmiştir. Balıkların sindirim sistemleri her türlü proteini kullanamaz. örnek olarak dana yüreğinin içindekil amino asitlerden bazıları;
Fenilalanin 4,9
İzolöysin 4,5
Löysin 9,1
Lizin 9,0
Metiyonin 2,2
Treonin 4,8
protein oranı kuru yemlere göre düşük olmasına rağmen besleyicilik açısından kuru yemler yanına bile yaklaşamaz dana yüreğine.
İzolöysin 4,5
Löysin 9,1
Lizin 9,0
Metiyonin 2,2
Treonin 4,8
protein oranı kuru yemlere göre düşük olmasına rağmen besleyicilik açısından kuru yemler yanına bile yaklaşamaz dana yüreğine.
Su piresine gelince; oda ayrı bir protein deposu. Canlı hücreler protein kaynağıdır. Proteinler direk kullanılmaz. Amino asitler enzimleriyle besleyicilik şekline dönüşürler. Kuru yemler canlı değildir. Amino asitler üretme gibi şansları yoktur. Su piresi %50 protein içerir. ve eğer yeterli miktarda üretiminiz varsa yeterlidir. Ama oldukça zor bir populasyon. Dana yüreği balıkların gelişimlerin uygun olması açısından vazgeçilmezdir. Balık kuru yemle beslenir mi ? beslenir tabi. Beslenememiş hayvanla doğru beslenmiş hayvancağız arasındaki farkı göz önüne getirin :)
Son bir şey daha. Balık erişkin bile olsa uzun ve sağlıklı bir yaşam için dana yüreği gene lazım . Üretimde balık kondisyonu arttırmada gene lazım. Lazım lazım lazım. Balıklarımızı doğru gelişimleri için vazgeçilmez. Tabi kan kurdu gammarus artemia bunlarla da besleyebilirsiniz. Dana yüreği ise ucuz maliyet ve yeterli protein oranlarına sahip.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 13:27
Erbil bey konuya çok güzel açıklama getirmişsiniz teşekkür ederim.
Dana yüreği ile ilgili benim biraz tereddütlerim var. Bunların başında kırmızı etin discusun doğal diyetinde yer almaması. Discusun dana yüreği ile yapılan mamalarla beslenmesi halinde gelişimine pozitif katkısı bir çok üretici ve hobici tarafından deneyimlendiği de bir gerçek.
Ancak ifade ettiğiniz gibi kırmızı etteki protein, amino asitler ve sentezler için sindirim sistemi uygunmu bunların hepsini kullanabiliyor mu ? Ya da iç organlarda yağlanma yada tahribat yapabilme ihtimali var mı? benim kafamdaki dana yüreği ile ilgili tereddütlerin bir kısmı böyle. Diğer yandan bu gıdayı verirken sudaki değişim ve bozulmanın yan etkileri olabilir mi, artısı eksisi nedir işin içinden tam çıkamadım.
Araştırmalarım neticesinde dünyaca ünlü bir kaç yetiştiricinin gerek form gerekse tür itibari ile yarışmalarda dereceye girmiş discuslarının yetişmesi ve beslenmesinde sadece beats dediğimiz granül yemleri kullandıklarını beyan ettiklerine tesadüf ettim.
Bu konuda acaba bu yetiştiriciler samimi beyan vermemiş olabilirler mi??yada sadece granül yemle beslenerek de bu balıklar yetiştirilebiliniyor mu ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 14:25
Özgür Bey kuru yemle beslenir. Besleyende vardır. Ama şöyle bir mizansen yapalım 200 yavrunuz oldu. Mukoza ve artemia dönemini de tamamladınız. Geldik form ve büyüme gelişimlerine. Burada fark yemleme, su şartları ve değişimi ile sağlanır. O üreticiler sadece kuru yemle o balıkları o renk ve boyuta getirmeleri 100 yavrudan belki 10 tanesinde olur. (bana kalırsa olmazda)
Erbil Çapcıoğlu 2014-07-09 14:32:43
Amacımız zaten doğal ortam takliti değilmi. Bu canlılar genel olarak sivrisinek lavrası ve bilumum haşare ile besleniyorlar. Mineralleride amazon nehirlerinden alıyorlar. Az miktarda da bitkisel gıda tüketikleri de biliniyor. Dana yüreği kesinlikle yağlanma yapmaz. Hazımsızlık hiç yapmaz. Maximum hayvansal proteinide sağlar. Protein oranı 2 türlü bilirsiniz. bitkisel ve hayvansal. Balıklarımız hayvansal proteinle besleniyorlar. Yoksa spurilina verir işi bitirirdik. Protein oranı sayısal olarak yürekten fazla :) dana yüreği ne zaman yağlanma yapar ve zarar verir konusuna gelince? dana yüreğini iyi temizlemez. sinirlerinden ve yağlarından ayırmazsanız yapar. Ve en önemli husus tazeliğidir. Mama -20 derece de 6 ay rahat saklanıyor. Lakin ilk 3 ayda tüketmek protein değerleri düşmemesi açısından daha doğrudur. Nedenmi eşim yem fabrikasında laboratuvar şefidir. Her ay kendi mamamdan örnek veriyorum. Protein,kül , yağ ve daha bir çok değerlerini analiz ettiriyorum. Bu yazdığım değer düşümüde bunlara dayanılarak yazılmıştır. Ama bazen süre uzar kısalır ortalama bir değer verdim. Ama +- % 5 değişiyor bu değerler. Suyu kirletir mi? evet suya atılan fazlasından çok her yemin kirlettiği kadar kirletir. Mamanın yapılışı da çok önemli. benim yaptıklarım eskiden partiküllü oluyordu. Almanya dan gelen yemi kullandığımda macun kıvamında olduğunu gördüm. Suda parçası kalmıyor . Şimdi kendi mama yapımında değişik varyasyonlar ve cihazlar deniyorum. Ne zaman macun haline getirirsem paylaşırım . discus ta yavru alıp akvaryumda büyütüyorsanız gerekli gelişim ve sağlık için;
* yeterli tank boyutları
*taze su (günlük
*klor sıfır nitrat sıfıra yakın
*kaliteli filtrasyon
* günlük (hayvansal) protein ihtiyaçlarını karşılayacak yemleme
(bu ihtiyaçlar sadece beats ve granül yemlerle malesef karşılanamaz)
*stressiz ortam
* bol sabır :)
ve akla gelebilecek bir çok şey.....
ama discuslar gelişimlerini tamamlamış genelde 1.5 yaşına gelmişse bu iki tür kuru yemle devam edilebilir. Bir çok üretici gerek yerli gerek yabancı tubiex veriyorlar. neden acep. olduğu gibi protein deposu. Gelişimleri aşırı hızlandırıyor. Ben kullanmıyorum ama besleyicilik özelliği aşırı derecede fazla. Ama doğru ellerde ve şanslı olmak lazım. bakteri mikrop ne ararsanız var. Temiz yerde yetişmiyorlar.
Örnek vereyim Almanya nın en büyük saf ırk discus yetiştirici stendker 40 yıldır bu işi yapıyor. Onda dana yüreği ile özel bir mama satışıda var. Aldım ve kullandım. Gerçekten çok başarılı bir yem. Yavruları büyütmedeki etkisi oldukça iyi. Bu kulaktan duyma bir söz değil. Bizzat deneyerek gözlemlediğim bir olaydır. Ama kuru buzla getirtmek ve pahalı olması talebimin az olmasına neden oldu.
işin özü benim ameli bilgime göre kuru yemle yeterli yavru gelişimini tamamlayamayız. Dana yüreği şarttır. Ama gene söylüyorum. Dondurulmuş kan kurdu, su piresi ve emsalleri tarzında yemlerle bu iş yapılabilir. Ama maliyet ne olur. Dağ olur malesef. Saklama koşullarıda cabası tabi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 14:45
Konuyu takip ediyorum.Ama bende Dana yüreğinin discus gelişimi için diyetin en önemli kısmı oldugunu düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 14:51
Merhaba,
Dana yüreğini hiç kullanmadan şahane formda balıklar büyüttüm. Bilindiği gibi protein ihtiyacı çok önemli. Ben bu ihtiyacı ocean nutrition bloodworms ile çözdüm.
Dana yüreğinden artıları :
- Suyu çok daha az kirletiyor,
- Kısa zamanda tüketiliyor,
- Parazit riski sıfır değilse de sıfıra çok yakındır
Dezavantajı ise bana göre sadece fiyatıdır.
Dana yüreği ile her öğün sonrası dikkatlice dip çekmek gerekir iken, bu dondurulmuş yemlerde gün aşırı yapmakta sorun olmuyor. Suyu bozmaz, kokutmaz.
+1: [T]169114,Nihat[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 15:08
Dondurulmuş yemlere bende katılıyorum. Ama şu an 400 yavrumuz var elimizde. Piranha gibiler. :) gerisine gerek yok.
Erbil Çapcıoğlu 2014-07-09 16:08:49
Cesareti ve yeri olan arkadaşlara tavsiyem TATARCIK sineği yetiştirmeleridir. Kan kurdu bunların yumurtadan çıkmış yavrularıdır. Ufak ayrıntılar var sadece mikrobik açıdan yavrularda sorun yokta. Anneleri kan emer. Erkekler kan emmez. Şark çıbanı gibi hastalıklara sebep verirler. :( üreteyim dedim ,korktum. Ev hayvanat bahçesi gibi zaten. hanım kovacak. Un kurdu; beyaz kurt,banana ,mikro kurt ve son olarak su piresi var. Canlı yem olarak. Artı 1.5 cm boyunda yumurtadan çıkartılmış artemia var. Yer kalmadı ev habitatımızda. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 15:26
[QUOTE=Erbil Çapcıoğlu]Dondurulmuş yemlere bende katılıyorum. Ama şu an 400 yavrumuz var elimizde. Piranha gibiler. :) gerisine gerek yok.[/QUOTE]
12 adet yavru için aylık 95 TL lik dondurulmuş yem harcıyordum :D 400 için hesap yapamıyorum :D
Dana yüreği candır demeye gelir mevzu :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 16:58
İsrafil Bey merhaba,
Dana yüreği kullanacaksanız ve balıklar yavruysa 3 dakika kadar yüreği kaynar suda kaynatın sonrasında soğuk su tutun.Ardından mama işlemine tabi tutun.
Bu sayede yavru balıklara yürekteki olası zararlılara karşı vereceğiniz zarar en aza iner;vitamin,mineraller ölmez ama zararlılar çoğu yok edilir.
Dana yüreği kullanacaksanız ve balıklar yavruysa 3 dakika kadar yüreği kaynar suda kaynatın sonrasında soğuk su tutun.Ardından mama işlemine tabi tutun.
Bu sayede yavru balıklara yürekteki olası zararlılara karşı vereceğiniz zarar en aza iner;vitamin,mineraller ölmez ama zararlılar çoğu yok edilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 19:34
Arkadaşlar bilgiler için çok teşekkür ederim su piresi konusunda sıkıntı yaşamam gibi geliyor gerekirse 3 lü seti su piresi üretimine kullanır milyonlarca su piresi yaparım ama illaki dana yüreğide faydalı ise neden olmasın benim bir sorumda şu olucak ilk defa discus aldım 1 tl den biraz daha büyükler ve 10 adet 2 adet akvaryumum var birisi 220 * 50 *50 biride 150 uzunluk 70 yükseklik 50 genişlik sizce hangisi balıklar için daha iyi olur ve yem olarak dana yüreğine balık eti karıstırsam vitamin takviye olarak kullanıyorum onlarıda yemlere karıstırırım yani dana yüreğini bol kapsamlı yapsak nasıl olur kuru yemi vitamini vs ne varsa hepsini kıyma gibi yapıp dondurup balıklara ziyafet cektirmekmi iyi olur yoksa ayrı ayrı vermekmi faydalı olur? büyütme konusunda kısa zaman öncesine kadar arowanalarda bi tarih yazdım kısmet olursa discuslardada hızlı boylanma olayını çözeceğim inşallah :) tekrar okuyup bilgi paylaşımında bulunan arkadaşlarıma teşekkür ederim ve discus besleyecek olupda benim gibi acaba yapabilirmiyim diye düşünen arkadaşlar var ise evet yapabilirsiniz besleyebilirsiniz sadece balıkları almanız yeterli sonra gözünüz gibi bakıyorsunuz tek yapmanız gereken ölürmü diye düşünmeyin her canlı birgün ölümü tadacakdır diyerek bir ay öncesine kadar 1000 civarı balık kaybetmiş biri olarak hislerinizi zevklerinizden önde tutmayın balıklar gercekden candır ve insanı rahatlatır tüm hobici arkadaşlarımın keyifli güzel ve uzun süreli hobi zevkini yaşamalarını dilerim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 20:49
İsrafil Bey
Erbil Çapcıoğlu 2014-07-09 20:53:18
aynen dediklerinize katılıyorum. Balık ölürde kalırda.
Her iki akvaryumda uygundur. Benim kişisel tercihim her zaman daha büyük olandan yanadır. Yavru gelişiminde ne kadar su o kadar gelişim. Bol miktarda suyun biyolojik ve kimyasal dengesi daha dengeli kalıyor.
Balık eti karıştıracaksanız somon balığı ekleyiniz. Doğal astaktaxin bol miktarda içerir. Balıklar kırmızıya çalan et renklerini astaktasin içeren gıdalar yedikleri içindir. Bol karoten içerirler. Buda balıklarınızın daha canlı renkler almasını sağlar. Karides eklemekte bir tercihtir. Ben ekliyorum .
Ama balıkları ya da karidesleri haşlamadan ve de dana yüreğini kullanıyorum. Burada önemli olan taze ve güvenilir olmasıdır. Besinler kaynatıldığında bir çok şeyden arınır ama besin değerlerinde de hatrı sayılır bir kayıp olur. Bunu da hatırlatmak isterim. Ama tercih meselesidir tabi ki saygı duyarım. ama uygulama da tavsiye etmem. Bir kısım zararlı tabir edilen yabancı maddeler ve mikroskobik canlılar 100 derece de yok olmazlar. Tazelik yeterlidir. Bakteriler her zaman tanklarımızda mevcuttur. Amaç onları güçlü hale getirmeden balıklarımızı güçlendirmektir. Karotenler bağışıklık sistemimizi güçlendirirler. astaktasinde bu konuda oldukça başarılıdır. Sağlıklı balıklar dilerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir