discus akvaryumu
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2012 09:44
Benim 200lt'lik bir akvarymum var discus beslemeye karar verdim türü olarakta orange blood melon yanlız sorularım var bin bir türlü hastalığı varmış ve acayip zor hastalıklarmış ayrıca balığın kurtulma şansı çok azmış doğrumudur ve laçlarıda çok pahalıymış hatta balık bile pahalıymış şu an sadece 2 yavru discus alacağım bunlar sürü balıkları olduğu için gruplu beslenmesi gerekiyormuş ama benim imkanım ancak 2 tanesine yetiyor sizce sorun olurmu? birde çok yem seçermiş nasıl yemler vermeliyim ve yanında ramirezi neon bronz çöpçü zebra danio siyah neon imparator tetra vb tetra türleri besliyeceğim sıkıntı olurmu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2012 11:10
Mehmet bey merhaba,
Bu bilgileri size kim aktardı bilmiyorum, ama emin tamamen yanlış bilgiler, ne demek binbir türlü hastalığı varmış...ilaçları çok pahalıymış...yok böyle bir şey!
Size çok açık ve net söyliyeyim, her balık bakımı zordur ve her balık bakımı kolaydır, yeter ki siz beslediğiniz balık türünün özelliklerini, bakım şartları ile ilgili gerekenleri bilin, yani sonuçta siz en kolay bakılan olarak tabir edilebilecek Lepistesin bile özelliklerini bilmiyor ve ihtiyaç duyduğu koşulları sağlamayamıyorsanız yaşatamazsınız.
Discus sıkıntısını anlatan bir balıktır, rahatsız olduğunu, size belli eder, ayrıca özel bir tür hastılığı vs yoktur, her balığın yakalanabileceği hastalık türleri Discus için de geçerlidir (iç-dış parazit, beyaz benek vs gibi) ve bu hastalıklar ile ilgili tedavi ve ilaçlar da diğer balıklar ile aynıdır, ayrıca siz istenen su koşulları, bakım şartları vs gibi konuları sağladıktan sonra her balık gibi Discus da durduk yere hastalanmaz.
Öncelikle size tavsiyem Discus konusunda forumda bol bol araştırma yapın, okuyun, inceleyin, yaptığınız araştırma neticesinde, eğer Discus'a devam etmeye karar verirseniz, elinizde bulunan malzemeler (dış filtre, dış filtre malzemeleri, tak boyutu, ısıtıcı vs.) ile ihtiyacınız olabilecekleri bir karşılaştırın ve eksiklerinizi giderin.
Normalde Discusların ihtiyaç duyduğu hacim ortalama 250 Lt'dir, ancak şu anda elinizde bulunan tank hacmide başlangış için yeterlidir, bu boyutta bir tankda 5-6cm'lik 6-7 adet Discus ile başlayabilirsiniz, ileride büyüdüklerinde tank hacminizi büyütebilirsiniz.
Evet Discuslar sürü balıklarıdır, en az 5-6'lı grup olarak bakılması tavsiye edilir, aksi takdirde strese girebilir, bu arada 5-6 cm'lik Discusları rahatlıkla 20-30 TL aralığında satın alabilirsiniz, dolayısı ile yine iddia edildiği öyle pek de pahalı bir balık değil.
Yazınızdan anladığım kadarı ile şu anda tankınız kurulu değil, yeni kurucaksınız, tankınızın tam ölçüleri ile beraber diğer malzemeleriniz hakkında da bilgi verebilirseniz size gereksinimleriniz ile ilgili daha fazla yardımcı olabiliriz (ısıtıcı kaç watt? dış filtre marka model, debi özelliği ve filtrede bulunan malzemeler gibi) böylece kurulum aşamasını sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz veya kurulu ise eksiklerin giderilmesi gibi.
Öncelikle şunu belirteyim yazınızda bahsettiğiniz Neon, Ramirezi gibi balıklar Discusdan daha hassastır, yani size verilen yanlış bilgileri vurgulamak için belirtme gereği duydum, ancak Discus için sağlıklı bir ortam yarattığınız zaman emin olun bu türleri kolaylıkla besleyebilirsiniz.
Diğer türler ile beraber bakmak istediğiniz sebebi ile tankınızı kumlu, bitkili dekorlu yapmak istediğinizi varsıyorum, benim size nacizane tavsiyem yeni başlayan biri olarak, öncelikle Discus da biraz tecrübe kazanmak ve alacağınız yavruları sağlıklı boylandırabilmek amacı ile cama cam tank yapmanızdır, böylece dip çekimi ve su değişimleri sizin için daha kolay ve rahat olacaktır, çünkü balıklarınızı sağlıklı büyütmek ve boylandırmak için size tavsiyem haftada 2-3 defa düzenli olarak %20 oranında su değişimi yapmanızdır.
Yok ben ille de kumlu ve dekorlu bir tank kuracağım derseniz, kum seçimine dikkat etmeniz lazım, kumunuzun salınım yapmayan kum olması lazım, çünkü Discuslar ve bahsettiğiniz diğer balıklar da dahil olmak üzere yumuşak su severler, dekor olarak da Mangrow kökü ve Yati kökü kullanabilirsiniz, Mangrow kökleri suya salınım yaparak bir miktar suyun yumuşamasına katkıda bulunmaktadır.
Yem konusuna gelince, size tavsiyem, kesinlikle bir markanın yemine bağlı kalmadan, çeşitli markaların Discuslar için yemlerinden temin etmekle beraber diyetlerini geliştirmek amacı ile de hafta da bir veya iki defa dondurulmuş kan kurdu ve dondurulmuş su piresi verebilirsiniz, canlı su piresi bulabilirseniz çok daha iyi olur.
Yukarıda yazdıklarım umarım kafanızdaki sorulara cevap olabilmiştir, eğer gerekirse, ilk kurulum aşamasından itibaren adım adım ne yapılması gerektiğini burada beraber diğer arkadaşlar ile size yardımcı olmaya çalışırız.
Sağlıklı balıklar ve keyifli seyirler dilerim.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2012 12:04
Öncelikle akvaryumum oturmuş ve içinde şu an neonlar cirit atıyor ve şu ana kadar neonlardan ölen olmadı yalnız 4-5 discusmu 30 tl yoksa 1 discusmu 30 tl? ramirezieri ileriki aşamalarda ekleyeceğim ve dediğim diğer canlıları duyduğuma göre discus hastalığı denilen bir hastalık varmış ve bu hastalığın tedavisi yokmuş onu ne yapacağız size şu an söleyim akvaryumu büyütme imkanım yok çünkü evde yer yok ve bunu bile zar zor alabiliyorum artık idare edeceğiz ve bu balıkların en çok ilgimi çeken tarafıda yavrularını salgıladıkları mukozolarla besliyorlarmış ve onun için bu balığı seçtim çünkü diğer balıkların hiç biri yavrusunu beslemiyordu sürekli iş bize düşüyoordu:) ve balıkları yavru alacağım kendim büyütüp eş tutanlar dışındakileri satacağım bu balığın üremesi kolaymıdır ve de 27 derecede yaşarmı yoksa 29-30 derecemi yapayım çünkü diğer balıklar bu kadar sıcak fazla geldi ve bu balıkların cinsiyet ayrımları konusunda bana yardım ederseniz çok mutlu olacağım tüpçük yöntemini biliyorum ama yavrular tüpçük çıkarmıyor ve bu balık ölürse yanarım çünkü 3 haftalık harçlığım gider ve bu çok büyük bir sorun ve suyu sertliğini ve ph yi düşüren bir ilaç biliyormusunuz mangrov kökü bence dekoru kötü etkiliyorda
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2012 12:42
Mehmet bey,
Discus hastalığı diye bir şey ben hiç duymadım! Kim sizi ne şekilde yanlış bilgilendiriyor bilmiyorum, ama tekrar tekrar söylüyorum, her balığın kendine has özellikleri vardır bu özellikleri bilmeniz lazım o yüzden de öncelikle kendinize zaman ayırım ve forumda araştırma inceleme yaparak bilgi edinin.
Cinsiyet ayrımını ancak yetişkin olduklarında ve eş tutmaya başladıklarında yapabilirsiniz.
İdeal ısı 28-30 derece.
5-6 cm boyunda alabileceğiniz Discusun adet fiyatı 25-30 TL civarıdır, 30 TL desek x 6 adet = 180 TL eder.
Gelelim üretme konusuna, şu andaki durumunuz ile üretmeyi denemenizi tavsiye etmem, üretemezsiniz demiyorum, ama başarısız olacağınıza maaelesef adım gibi eminim,
1- Öncelikle yetişkin bir çift Discus,
2- R/O su arıtma sistemi,
3- Suyun iletkenlik düzeyinin kontrol edilmesi ve kontrol altında tutulması,
4- Yumurtaların mantarlaşmasının önüne geçilmesi vs.
5- Veeee nerden baksanız en az 3-4 tane daha boylandırma vs için uygun ölçülerde tankalara ihtiyacınız var.
Tabii su koşulları ile ilgili dikkat edilmesi gereken daha birçok parametre mevcut, ben kısaca aklıma gelenleri yazdım.
Uzun lafın kısası Discus üretmek ile Discus beslemek biraz birbirinden farklı bir durumdur, şu anki bilgi birikiminiz ve mevcut teknik yapınız bence buna müsait değil.
Ph'ı düşüren katkılar mevcut, ancak kesinlikle kullanmamanızı tavsiye ederim, çünkü sürekli Ph dalagalanmasına sebep olursunuz, bu da balıkları strese sokar, stres de yemden kesilme vs gibi başka olayları tetikleyebilir, Mangrow köküne gelince, fikrinize katılmıyorum, Mangrow ve yati kökleri Amerikan'ların dekorunda kullanılabilecek en uygun doğal materyallerdir.
Ayrıca mevcut oturmuş bir tank da olsa, bir önceki yazımda da belirttiğim gibi, şu andaki tank sanırım kumlu, bu kumun özelliği nedir, salınım yapıyorsa olmaz, çünkü yukarıda da dediğim gibi, eğer su yumuşatıcı katkı kullanır ve kumunuz da salınım yapan suyu sertleştiren bir kum ise, sürekli Ph dalgalanmasına sebep olacaktır, salınım yapmasa da fark etmez, yine Ph dalgalanmasına sebep olursunuz.
Bence öncelikle Discus hakkında araştırma yapın, öğrenin, sonra edineceğiniz 5-6 adet Discus besleyerek tecrübe edinin, onları büyütün vs. ondan sonra üretim vs gibi konuları düşünün, bu kadar aceleci bir tavır ile Discus da başarılı olmanız biraz zor, kendinize vakit tanıyın.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2012 13:11
180 tl ise bu işe hiç bulaşmayayım yardımlarız için teşekkürler iyi forumlar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2012 17:42
Mehmet bey , gerçekten çok yanlış bilgiler bunlar. discus sürü balığı değildir. sadece eş tutması için 10-15 tane alınıp eşler içinden seçilir ama bu zorunlu değil şansınıza 1e 1d çıkabilir belkide eş tutabilir Allah bilir. iyi hobiler :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir