Discus Akvaryumu - Yeni Bir Başlangıç


Ahmet HaşimÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2019
İl: Çanakkale
Mesaj: 112
Ahmet HaşimÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2019 01:35
[:iyi:]Sizin tankın yarısı Hocam benim tank, discuslara gelince sizinkilerin kardeşleri geliyor [:)] Kadir bey sizi de böyle böyle japondan discusa çevireceğiz.[:?]

Beğenenler: [T]182818,yasinkirici[/T][T]71002,Emre Zaim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182818,yasinkirici[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bhdr8650Çevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2019
İl: Hatay
Mesaj: 184
bhdr8650Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2019 08:52
Hayırlı olsun. Güzel hobiler dilerim

Beğenenler: [T]182818,yasinkirici[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182818,yasinkirici[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinkiriciÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2016
İl: Manisa
Mesaj: 65
yasinkiriciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2019 12:41
[QUOTE=Ahmet Haşim][:iyi:]Sizin tankın yarısı Hocam benim tank, discuslara gelince sizinkilerin kardeşleri geliyor [:)] Kadir bey sizi de böyle böyle japondan discusa çevireceğiz.[:?]
[/QUOTE]
Heyecanla bekliyoruz.. [:)]
[QUOTE=bhdr8650]Hayırlı olsun. Güzel hobiler dilerim[/QUOTE]
Çok teşekkür ederim.

Beğenenler: [T]215893,Ahmet Haşim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]215893,Ahmet Haşim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adige42Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 20/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 6939
adige42Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2019 13:22
[QUOTE=Ahmet Haşim][:iyi:]Sizin tankın yarısı Hocam benim tank, discuslara gelince sizinkilerin kardeşleri geliyor [:)] Kadir bey sizi de böyle böyle japondan discusa çevireceğiz.[:?]
[/QUOTE]

Ahmet bey üç defa bıraktım japonları, dört defa geri döndüm. Ben iflah olmaz bi japoncuyum, beklemeyin beni 😂

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T][T]215893,Ahmet Haşim[/T][T]182818,yasinkirici[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinkiriciÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2016
İl: Manisa
Mesaj: 65
yasinkiriciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2019 13:48
Arkadaşlar, telefonla veya özel mesajla bana sorulan ve genelde birbirine benzeyen sorular var. Bu soruları cevaplamaya çalıştım ama konu altında toplayarak buradan da naçizane cevaplamaya çalışayım, belki faydalanan başka arkadaşlarımız da olur.

[B]Öncelikle bir çok tür ve canlı beslememe rağmen, Discus, ilk defa bu başlıkla sizinle paylaşarak tecrübe ettiğim bir tür, daha önce beslemediğimi belirtmek isterim. Beslemeden önce araştırma sürecim uzun sürdü. Forumda da tecrübeli hobiciler, üreticiler discus hakkında ansiklopedi gibi bilgilerini paylaşmışlar, epey faydası oldu, sağolsunlar. Benim burada anlattıklarım da değerli ve deneyimli discuscuların anlattıklarından, yazdıklarından öğrendiğim bilgiler ışığında kendi tecrübelerimi yansıtmaktadır, hiç biri için %100 doğrudur gibi bir düşüncem yoktur, bilimsel kaynaklara dayalı değildir.[/B]

İzin verirseniz, bana sürekli sorulan sorularla başlayayım; sonrasında ben nasıl yapıyorum anlatmaya çalışayım.

[K][B]1. Sık Su Değişimi Yapmak Şart mı? Oran nedir?[/B][/K]
Dostlar, bana göre sabit bir oran olayı yok. Discus’ ı ne amaçla besliyorsunuz; bu önemli bence.

Eğer Discuslarınız küçükse ve boylandırmayı hedefliyorsanız, sık sık kaliteli protein ağırlıklı yemlerle, mamalarla beslemeniz gerekebiliyor, bu da suyun hızlı bozulması demek olacağından her gün su değişimi yapmanız kaçınılmaz hale geliyor. Ne kadar değiştirmelisiniz, oran nedir? Oran size bağlı, zaten değiştirebiliyorsanız %100’ ünü değiştirin, bazı profesyonel üreticiler discusları boylandırmak için her gün %100 su değişimi yapıyorlar. Profesyonel üretici değiliz ya sonuçta, %100 ağır gelecekse ne kadar fazla değiştirebiliyorsanız o kadarını değiştirin, %80, %50, %30 vs. Burada oran tankınızın büyüklüğüne, beslenme programınıza, size kalmış bir olay. Şunu hatırlatmakta fayda var; discus için olmazsa olmaz nokta temiz su. Bu yüzden balığı sağlıklı tutabilmeniz ve boylandırabilmeniz için kaliteli beslenme + temiz su şart, bunu göz önüne almalıyız. Tank boyutunun büyük olması da bir avantaj, su daha geç bozulacağı için su değişim oranınızı düşürebilirsiniz.

Eğer Discuslarınız büyük boydalarsa, yani tabiri caizse boyunu posunu almış artık ne olacağını belli etmişse ve amacınız benim gibi show tankı yapmaksa, o zaman işiniz biraz daha kolay. Yemleme miktarınızı daha makul seviyede tutabilirsiniz, dana yüreği gibi acil dip çekimi gerektiren bir yem türü de kullanmazsanız su daha az bozulacağı için daha seyrek su değişimleri yapabilirsiniz. Yine oran size kalmış, haftada bir defa %50 olabilir, iki defa %50 olabilir, bir defa %30 olabilir, iki defa %30 olabilir, her gün %15-%20 olabilir, tamamen tank büyüklüğüne ve size kalmış. Ben discuslarımın suyunu değiştirdiğimde mutlu olduklarını gözlemliyorum, o yüzden haftada iki defa %40 oranında su değişimi yapıyorum, bana zor gelmiyor. Son öğünde dana yüreği verdiysem o gün mutlaka dip çekimi yapıp, %20 civarı su değiştiriyorum. Yüreği her gün vermiyorum. Yürek verdiğinizde suyu bekletemezsiniz arkadaşlar, o gün dip çekimi yapıp su değişimi yapmanız şart; yürek suyu çabuk bozduğundan, su değişimini ihmal ederseniz balığınızı hastalandırabilirsiniz.

[K][B]2. Sürekli su değişimi bakteri döngüsünü olumsuz etkilemiyor mu? [/B][/K]
Bakteri döngüsünün akvaryumda iyice oturması işini discuslarımız gelmeden halletmemiz gerekiyor. Döngüyü sağlayan bu bakteriler de suda serbest halde bulunmuyor, filtrasyon elemanlarımızda ve kumda kolonileşiyor. Döngüsü iyi oturmuş bir tankta yapacağınız su değişimlerinin döngüyü olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum, tabiki uygun bir şekilde su eklemek şartıyla. Dinlenmiş ve klordan arındırılmış, eşit sıcaklık ve su değerlerine sahip.

[K][B]3. Kumla beraber Discus zor olmuyor mu?[/B][/K]
Bu yemlemeyi nasıl yaptığınızla ilgili dostlar. Kumsuz akvaryum bana çok çıplak geliyor. Discuslarınız büyümüş ve form tutmuşlarsa, en azından beyaz, bej gibi açık renk 2-3 cm yüksekliğinde biraz kum ve bir kaç parça kök discus akvaryumunuzda yer alabilir diye düşünüyorum. Ancak, dana yüreği veriyorsanız gerçekten kumla dip çekimi zor oluyor, bunu söylemeliyim. Yürek çok dağılıyor ve kalan artıkları da düzgün bir şekilde toplamanız acil bir gereklilik, çünkü yürek suyu çok hızlı bir şekilde bozuyor, temizlik yapmamanız durumunda balığınızı hastalandırma riski ortaya çıkıyor. Amacınız boylandırma değilse zaten dana yüreği vermek zorunda da değilsiniz. Kaliteli kuru yemler işinizi fazlasıyla görecektir. İsterseniz öğünlerine dondurulmuş kan kurdu ilave edebilirsiniz. Discuslarınızı küçük boylarda aldıysanız ve boylandırmayı hedefliyorsanız, birçok üreticiye göre, dana yüreği kullanmanız şart ve her gün dip çekimi yapacağınızdan dolayı, bu durumda cama cam akvaryum tercih etmeniz daha doğru olabilir.

[B][K]Ben nasıl yapıyorum? [/K][/B]
[B]Discusa Başlarken[/B]
Ben bu tankı discusları almadan 1 sene önce bozup bu forma getirdim. Akvaryum suyu çok iyi oturdu. Bu işin temeli bu dostlar; başlamadan önce akvaryumunuz tamamen hazır olmalı, acele etmemeliyiz. Tabi ki sizin 1 sene beklemenize gerek yok, ben zaten discusları bekliyor olduğum için ve araştırma sürecinde olduğumdan dolayı acele etmedim. Discusların seçimi de benim için önemli bir başka noktaydı, ithalattan gelmesini uzun süre bekledim, görerek, beğenerek seçtim.

[B]Beslenme[/B]
Sabah kuru yem, öğlen ve akşamları dondurulmuş kan kurdu veriyorum discuslarıma.

Kuru yem olarak,
Tropical d allio plus,
Tropical america soft line,
Hikari discus bio gold kullanıyorum.
Dondurulmuş kan kurdunu vermeden önce bir kavanozda, akvaryumdan aldığım suda 2-3 dk çözüyorum.
Su değişimi yapacağım günlerde akşam öğününü dana yüreği ile değiştiriyorum. Elimdeki dana yüreği bitince tamamen kesmeyi düşünüyorum, benim için dip çekimini zorunlu hale getiriyor.
Yenmeyen yem genelde olmuyor, geldiklerinden beri discuslar baya iştahlandılar, ayrıca onlara 10’ lu bir sterbai çöpçü grubu ve L144 tül kuyruk vatoz grubu eşlik ediyor.

[B]Hastalık durumu: Su piresi discus için mucizevi bir yem![/B]
Temiz su ve sağlıklı döngü ile balıklarınız kolay kolay hasta olmuyor, tank kapasitesi de ne kadar büyükse o kadar iyi oluyor tabi. Ancak yine de zaman zaman parazit, bakteri ya da stres kaynaklı sorunlar yaşanabiliyor. Su piresinin şöyle güzel bir özelliği var; içinde bulunduğu kaptaki sıvıyı, bünyelerine alıyorlar. Yani ilaçlı bir suya koyarsanız ve pireleri bir süre bu suda bekletirseniz ilaçları bünyelerine almış oluyorlar, akabinde balıklarınıza yedirdiğinizde, balıklarınızın ilacı zahmetsiz bir şekilde vücutlarına almalarını sağlıyorsunuz. Ben arada bir bemiks ampul içerisine alırım pireleri, 1-2 saat bekletirim ve balıklarıma yediririm. Hastalıktan şüphelenirsem ve ilaç tedavisi gerektirecekse, bazen önlem bazen tedavi amaçlı pireleri ilaçlı suyun içine alırım yine, 1-2 saat bekletirim ve balıklarıma yediririm. Hiç yem yemeyen bir discus bile dayanamayıp su piresini afiyetle tüketiyor. Hastalık şüphesinde karantina uygulamam, ana tankta halletmeye çalışırım, karantina akvaryumunda balık yalnız olduğunda daha da strese girebiliyor, balık arkadaşlarıyla birlikte stres ve hastalık durumunu daha kolay atlatabiliyor. Önceliğim hep ısıyı arttırmak ve ilaç banyosu yapılmış su piresi ile beslemek olmuştur.

[B]Su değişim programım nasıl? Dip çekimi mevzusunu ne yapıyorum?[/B]
Sevgili dostlar, doğru bulmayanlar olabilir, haklı da olabilirler, bilimsel bir dayanakla yazmıyorum. [U]Normal şartlarda[/U] dip çekimi yapmaya gerek olmadığını düşünüyorum, su değişimini yeterli görüyorum. Peki dipteki balık dışkıları ne olacak? Arkadaşlar, balık dışkısı suyunuzu bozmuyor, aksine iyi bir biyolojik filtrasyonunuz varsa, bakteri sisteminize büyük katkısı oluyor, zaten iyi filtre edilmiş suyu oturmuş bir akvaryumda balık dışkısı zamanla partikül ve toz forma dönüşüyor, bu da filtreniz tarafından emildiğinde bakteri florasına büyük katkısı oluyor.
Fazla yemleme, yenmeyen yem artıkları suyunuzu bozuyor, o zaman dip çekimi yapmanız gerekiyor işte. Ben dana yüreği verdiğimde, dip çekimi yapmak zorunda kalıyorum ve kumun arasından yem artıklarını yakalamak gerçekten zor oluyor.
Başlangıçta haftada 1 defa %50 civarı su değişimi yapıyordum, ancak discusların su değişimi sonrası mutluluklarını gözlemliyorum, kıpır kıpır oluyorlar, bundan dolayı haftada 2 defa %40 civarı yapmaya başladım. Bana zor gelmiyor arkadaşlar, hobicinin eli biraz girişecek bu işe bence, sadece seyretmek değil bunun keyfi, biraz canlılarla yakın temas da lazım [:)] Başlangıçta RO arıtma cihazı kullanıyordum, düşük pH veriyor ancak su değişiminden sonra iletkenliği her defasında arttırmam gerekiyordu, o yüzden 3lü kartuş filtreye geçtim. Dolaplardan birinin içinde 100 litrelik depom var, 3lü kartuştan geçen suyu bu depoya dolduruyorum, ısıtıcı yardımıyla suyu ısıtıp, kafa motoru aracılığıyla tanka basıyorum. Aralarda hortumlar falan da yok üstelik. Arıtma cihazı mutfakta tezgah altında, oradan salondaki tankın altındaki su deposuna kadar kenarlardan kanal çektim, içerisine 6mm pnömatik hortum döşedim. Depoyu doldurmak istediğimde tezgah altından vanayı açmam yeterli oluyor. Salonun ortasından geçen bir hortum evde hoş karşılanmayabiliyor.

[K][B]Sonuç olarak Discus gerçekten zor bir balık mı?[/B][/K]
Discus, korkulacak uzak durulacak zor bir balık değil arkadaşlar, üstelik epey de dayanıklı ama biraz dikkat isteyen bir tür. Biraz daha ilgi ister, sevgi ister, emek ister, zaman ister. Biraz nazlı olabilir, ürkebilir, onu anlamaya çalışmak zaman alabilir. Balığın stres durumu, yemesi içmesi, iştahı, dışkısı, yarası beresi vs takip edilmesi gereken bir tür. Beslemeye başlamadan önce iyi araştırılması gerek. İlk defa balık besleyecek birisi için, evet, uygun bir tür olmayabilir, sizi üzebilir, siz de onu üzebilirsiniz; önce acemiliği, beslemesi daha kolay türlerde atlatmak gerek. Çünkü teoride ne kadar bilgi edinirseniz edinin, balıkla yaşadığınız tecrübe sizi bir ileri noktaya götürüyor. Benim de beslemeye başlamadan önce discusla ilgili yoğun bir araştırma sürecim olmuştu. Okuduklarımın yanında, üreticileri ve doğrudan satıcıları da dolaşarak gözlem yapma şansım olmuştu. Buna rağmen bir problemle ilk defa karşılaştığımda tecrübeli dostlarımıza danışıp uygulama noktasında mutlaka bilgi almışımdır hep. Ama Discusa bir kez bulaştığınızda, seyrine keyfine doyum olmayacak bir tür olduğunu göreceksiniz.

Sevgili dostlar, yazarken kendimi kaptırmış, uzun uzun uzatmış olabilirim, daha önce söylediğim gibi tecrübelerimi aktardım sadece, sürçü lisan ettiysek, sıktıysak affola, sevgiyle, saygıyla kalın. Keyifli hobiler. [:)]

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T][T]215893,Ahmet Haşim[/T][T]101982,adige42[/T][T]168812,Acz[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]186643,mehmetaydin[/T][T]220799,penpelin[/T][T]164683,digiman22003[/T]
Teşekkür Edenler: [T]215893,Ahmet Haşim[/T][T]168812,Acz[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]101982,adige42[/T]
+1: [T]71002,Emre Zaim[/T][T]215893,Ahmet Haşim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ahmet HaşimÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2019
İl: Çanakkale
Mesaj: 112
Ahmet HaşimÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2019 14:35
Hocam elinize sağlık, çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Discuslar genellikle hobicilerin gözünde dış filtre hortumunun kenarında asılı bir şekilde duran ağır canlılar olarak hatırlanıyor fakat siz ve sizin gibi hobiye gönül vermiş hobicilerin tankları durumun böyle olmadığını gösteriyor. Size uzun uzadıya soru soranlardan biri de bendim fakat bu yazınızla birlikte soracak pek bir şey de bırakmamışsınız, hal hatır sorarız bundan sonra hocam [:)]
Sağlıklı hobiler dilerim.

Beğenenler: [T]182818,yasinkirici[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182818,yasinkirici[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinkiriciÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2016
İl: Manisa
Mesaj: 65
yasinkiriciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2019 19:41
[QUOTE=Ahmet Haşim]Hocam elinize sağlık, çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Discuslar genellikle hobicilerin gözünde dış filtre hortumunun kenarında asılı bir şekilde duran ağır canlılar olarak hatırlanıyor fakat siz ve sizin gibi hobiye gönül vermiş hobicilerin tankları durumun böyle olmadığını gösteriyor. Size uzun uzadıya soru soranlardan biri de bendim fakat bu yazınızla birlikte soracak pek bir şey de bırakmamışsınız, hal hatır sorarız bundan sonra hocam [:)]
Sağlıklı hobiler dilerim. [/QUOTE]
Ahmet hocam, bir parça katkı sunabiliyorsak ne mutlu bize, teşekkür ederim, hep birlikte hobimizi daha iyi yerlere taşımak dileğiyle discus olsun, hal hatır olsun, çay çorba olsun, her zaman beklerim. [:)]

Beğenenler: [T]215893,Ahmet Haşim[/T][T]101982,adige42[/T]
Teşekkür Edenler: [T]215893,Ahmet Haşim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sheyda27Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/06/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 8826
Sheyda27Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2019 10:49
[QUOTE=yasinkirici]Arkadaşlar, telefonla veya özel mesajla bana sorulan ve genelde birbirine benzeyen sorular var. Bu soruları cevaplamaya çalıştım ama konu altında toplayarak buradan da naçizane cevaplamaya çalışayım, belki faydalanan başka arkadaşlarımız da olur.

[B]Öncelikle bir çok tür ve canlı beslememe rağmen, Discus, ilk defa bu başlıkla sizinle paylaşarak tecrübe ettiğim bir tür, daha önce beslemediğimi belirtmek isterim. Beslemeden önce araştırma sürecim uzun sürdü. Forumda da tecrübeli hobiciler, üreticiler discus hakkında ansiklopedi gibi bilgilerini paylaşmışlar, epey faydası oldu, sağolsunlar. Benim burada anlattıklarım da değerli ve deneyimli discuscuların anlattıklarından, yazdıklarından öğrendiğim bilgiler ışığında kendi tecrübelerimi yansıtmaktadır, hiç biri için %100 doğrudur gibi bir düşüncem yoktur, bilimsel kaynaklara dayalı değildir.[/B]

İzin verirseniz, bana sürekli sorulan sorularla başlayayım; sonrasında ben nasıl yapıyorum anlatmaya çalışayım.

[K][B]1. Sık Su Değişimi Yapmak Şart mı? Oran nedir?[/B][/K]
Dostlar, bana göre sabit bir oran olayı yok. Discus’ ı ne amaçla besliyorsunuz; bu önemli bence.

Eğer Discuslarınız küçükse ve boylandırmayı hedefliyorsanız, sık sık kaliteli protein ağırlıklı yemlerle, mamalarla beslemeniz gerekebiliyor, bu da suyun hızlı bozulması demek olacağından her gün su değişimi yapmanız kaçınılmaz hale geliyor. Ne kadar değiştirmelisiniz, oran nedir? Oran size bağlı, zaten değiştirebiliyorsanız %100’ ünü değiştirin, bazı profesyonel üreticiler discusları boylandırmak için her gün %100 su değişimi yapıyorlar. Profesyonel üretici değiliz ya sonuçta, %100 ağır gelecekse ne kadar fazla değiştirebiliyorsanız o kadarını değiştirin, %80, %50, %30 vs. Burada oran tankınızın büyüklüğüne, beslenme programınıza, size kalmış bir olay. Şunu hatırlatmakta fayda var; discus için olmazsa olmaz nokta temiz su. Bu yüzden balığı sağlıklı tutabilmeniz ve boylandırabilmeniz için kaliteli beslenme + temiz su şart, bunu göz önüne almalıyız. Tank boyutunun büyük olması da bir avantaj, su daha geç bozulacağı için su değişim oranınızı düşürebilirsiniz.

Eğer Discuslarınız büyük boydalarsa, yani tabiri caizse boyunu posunu almış artık ne olacağını belli etmişse ve amacınız benim gibi show tankı yapmaksa, o zaman işiniz biraz daha kolay. Yemleme miktarınızı daha makul seviyede tutabilirsiniz, dana yüreği gibi acil dip çekimi gerektiren bir yem türü de kullanmazsanız su daha az bozulacağı için daha seyrek su değişimleri yapabilirsiniz. Yine oran size kalmış, haftada bir defa %50 olabilir, iki defa %50 olabilir, bir defa %30 olabilir, iki defa %30 olabilir, her gün %15-%20 olabilir, tamamen tank büyüklüğüne ve size kalmış. Ben discuslarımın suyunu değiştirdiğimde mutlu olduklarını gözlemliyorum, o yüzden haftada iki defa %40 oranında su değişimi yapıyorum, bana zor gelmiyor. Son öğünde dana yüreği verdiysem o gün mutlaka dip çekimi yapıp, %20 civarı su değiştiriyorum. Yüreği her gün vermiyorum. Yürek verdiğinizde suyu bekletemezsiniz arkadaşlar, o gün dip çekimi yapıp su değişimi yapmanız şart; yürek suyu çabuk bozduğundan, su değişimini ihmal ederseniz balığınızı hastalandırabilirsiniz.

[K][B]2. Sürekli su değişimi bakteri döngüsünü olumsuz etkilemiyor mu? [/B][/K]
Bakteri döngüsünün akvaryumda iyice oturması işini discuslarımız gelmeden halletmemiz gerekiyor. Döngüyü sağlayan bu bakteriler de suda serbest halde bulunmuyor, filtrasyon elemanlarımızda ve kumda kolonileşiyor. Döngüsü iyi oturmuş bir tankta yapacağınız su değişimlerinin döngüyü olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum, tabiki uygun bir şekilde su eklemek şartıyla. Dinlenmiş ve klordan arındırılmış, eşit sıcaklık ve su değerlerine sahip.

[K][B]3. Kumla beraber Discus zor olmuyor mu?[/B][/K]
Bu yemlemeyi nasıl yaptığınızla ilgili dostlar. Kumsuz akvaryum bana çok çıplak geliyor. Discuslarınız büyümüş ve form tutmuşlarsa, en azından beyaz, bej gibi açık renk 2-3 cm yüksekliğinde biraz kum ve bir kaç parça kök discus akvaryumunuzda yer alabilir diye düşünüyorum. Ancak, dana yüreği veriyorsanız gerçekten kumla dip çekimi zor oluyor, bunu söylemeliyim. Yürek çok dağılıyor ve kalan artıkları da düzgün bir şekilde toplamanız acil bir gereklilik, çünkü yürek suyu çok hızlı bir şekilde bozuyor, temizlik yapmamanız durumunda balığınızı hastalandırma riski ortaya çıkıyor. Amacınız boylandırma değilse zaten dana yüreği vermek zorunda da değilsiniz. Kaliteli kuru yemler işinizi fazlasıyla görecektir. İsterseniz öğünlerine dondurulmuş kan kurdu ilave edebilirsiniz. Discuslarınızı küçük boylarda aldıysanız ve boylandırmayı hedefliyorsanız, birçok üreticiye göre, dana yüreği kullanmanız şart ve her gün dip çekimi yapacağınızdan dolayı, bu durumda cama cam akvaryum tercih etmeniz daha doğru olabilir.

[B][K]Ben nasıl yapıyorum? [/K][/B]
[B]Discusa Başlarken[/B]
Ben bu tankı discusları almadan 1 sene önce bozup bu forma getirdim. Akvaryum suyu çok iyi oturdu. Bu işin temeli bu dostlar; başlamadan önce akvaryumunuz tamamen hazır olmalı, acele etmemeliyiz. Tabi ki sizin 1 sene beklemenize gerek yok, ben zaten discusları bekliyor olduğum için ve araştırma sürecinde olduğumdan dolayı acele etmedim. Discusların seçimi de benim için önemli bir başka noktaydı, ithalattan gelmesini uzun süre bekledim, görerek, beğenerek seçtim.

[B]Beslenme[/B]
Sabah kuru yem, öğlen ve akşamları dondurulmuş kan kurdu veriyorum discuslarıma.

Kuru yem olarak,
Tropical d allio plus,
Tropical america soft line,
Hikari discus bio gold kullanıyorum.
Dondurulmuş kan kurdunu vermeden önce bir kavanozda, akvaryumdan aldığım suda 2-3 dk çözüyorum.
Su değişimi yapacağım günlerde akşam öğününü dana yüreği ile değiştiriyorum. Elimdeki dana yüreği bitince tamamen kesmeyi düşünüyorum, benim için dip çekimini zorunlu hale getiriyor.
Yenmeyen yem genelde olmuyor, geldiklerinden beri discuslar baya iştahlandılar, ayrıca onlara 10’ lu bir sterbai çöpçü grubu ve L144 tül kuyruk vatoz grubu eşlik ediyor.

[B]Hastalık durumu: Su piresi discus için mucizevi bir yem![/B]
Temiz su ve sağlıklı döngü ile balıklarınız kolay kolay hasta olmuyor, tank kapasitesi de ne kadar büyükse o kadar iyi oluyor tabi. Ancak yine de zaman zaman parazit, bakteri ya da stres kaynaklı sorunlar yaşanabiliyor. Su piresinin şöyle güzel bir özelliği var; içinde bulunduğu kaptaki sıvıyı, bünyelerine alıyorlar. Yani ilaçlı bir suya koyarsanız ve pireleri bir süre bu suda bekletirseniz ilaçları bünyelerine almış oluyorlar, akabinde balıklarınıza yedirdiğinizde, balıklarınızın ilacı zahmetsiz bir şekilde vücutlarına almalarını sağlıyorsunuz. Ben arada bir bemiks ampul içerisine alırım pireleri, 1-2 saat bekletirim ve balıklarıma yediririm. Hastalıktan şüphelenirsem ve ilaç tedavisi gerektirecekse, bazen önlem bazen tedavi amaçlı pireleri ilaçlı suyun içine alırım yine, 1-2 saat bekletirim ve balıklarıma yediririm. Hiç yem yemeyen bir discus bile dayanamayıp su piresini afiyetle tüketiyor. Hastalık şüphesinde karantina uygulamam, ana tankta halletmeye çalışırım, karantina akvaryumunda balık yalnız olduğunda daha da strese girebiliyor, balık arkadaşlarıyla birlikte stres ve hastalık durumunu daha kolay atlatabiliyor. Önceliğim hep ısıyı arttırmak ve ilaç banyosu yapılmış su piresi ile beslemek olmuştur.

[B]Su değişim programım nasıl? Dip çekimi mevzusunu ne yapıyorum?[/B]
Sevgili dostlar, doğru bulmayanlar olabilir, haklı da olabilirler, bilimsel bir dayanakla yazmıyorum. [U]Normal şartlarda[/U] dip çekimi yapmaya gerek olmadığını düşünüyorum, su değişimini yeterli görüyorum. Peki dipteki balık dışkıları ne olacak? Arkadaşlar, balık dışkısı suyunuzu bozmuyor, aksine iyi bir biyolojik filtrasyonunuz varsa, bakteri sisteminize büyük katkısı oluyor, zaten iyi filtre edilmiş suyu oturmuş bir akvaryumda balık dışkısı zamanla partikül ve toz forma dönüşüyor, bu da filtreniz tarafından emildiğinde bakteri florasına büyük katkısı oluyor.
Fazla yemleme, yenmeyen yem artıkları suyunuzu bozuyor, o zaman dip çekimi yapmanız gerekiyor işte. Ben dana yüreği verdiğimde, dip çekimi yapmak zorunda kalıyorum ve kumun arasından yem artıklarını yakalamak gerçekten zor oluyor.
Başlangıçta haftada 1 defa %50 civarı su değişimi yapıyordum, ancak discusların su değişimi sonrası mutluluklarını gözlemliyorum, kıpır kıpır oluyorlar, bundan dolayı haftada 2 defa %40 civarı yapmaya başladım. Bana zor gelmiyor arkadaşlar, hobicinin eli biraz girişecek bu işe bence, sadece seyretmek değil bunun keyfi, biraz canlılarla yakın temas da lazım [:)] Başlangıçta RO arıtma cihazı kullanıyordum, düşük pH veriyor ancak su değişiminden sonra iletkenliği her defasında arttırmam gerekiyordu, o yüzden 3lü kartuş filtreye geçtim. Dolaplardan birinin içinde 100 litrelik depom var, 3lü kartuştan geçen suyu bu depoya dolduruyorum, ısıtıcı yardımıyla suyu ısıtıp, kafa motoru aracılığıyla tanka basıyorum. Aralarda hortumlar falan da yok üstelik. Arıtma cihazı mutfakta tezgah altında, oradan salondaki tankın altındaki su deposuna kadar kenarlardan kanal çektim, içerisine 6mm pnömatik hortum döşedim. Depoyu doldurmak istediğimde tezgah altından vanayı açmam yeterli oluyor. Salonun ortasından geçen bir hortum evde hoş karşılanmayabiliyor.

[K][B]Sonuç olarak Discus gerçekten zor bir balık mı?[/B][/K]
Discus, korkulacak uzak durulacak zor bir balık değil arkadaşlar, üstelik epey de dayanıklı ama biraz dikkat isteyen bir tür. Biraz daha ilgi ister, sevgi ister, emek ister, zaman ister. Biraz nazlı olabilir, ürkebilir, onu anlamaya çalışmak zaman alabilir. Balığın stres durumu, yemesi içmesi, iştahı, dışkısı, yarası beresi vs takip edilmesi gereken bir tür. Beslemeye başlamadan önce iyi araştırılması gerek. İlk defa balık besleyecek birisi için, evet, uygun bir tür olmayabilir, sizi üzebilir, siz de onu üzebilirsiniz; önce acemiliği, beslemesi daha kolay türlerde atlatmak gerek. Çünkü teoride ne kadar bilgi edinirseniz edinin, balıkla yaşadığınız tecrübe sizi bir ileri noktaya götürüyor. Benim de beslemeye başlamadan önce discusla ilgili yoğun bir araştırma sürecim olmuştu. Okuduklarımın yanında, üreticileri ve doğrudan satıcıları da dolaşarak gözlem yapma şansım olmuştu. Buna rağmen bir problemle ilk defa karşılaştığımda tecrübeli dostlarımıza danışıp uygulama noktasında mutlaka bilgi almışımdır hep. Ama Discusa bir kez bulaştığınızda, seyrine keyfine doyum olmayacak bir tür olduğunu göreceksiniz.

Sevgili dostlar, yazarken kendimi kaptırmış, uzun uzun uzatmış olabilirim, daha önce söylediğim gibi tecrübelerimi aktardım sadece, sürçü lisan ettiysek, sıktıysak affola, sevgiyle, saygıyla kalın. Keyifli hobiler. [:)]
[/QUOTE]

Yasin bey oyle samimi oyle tatli anlatmissiniz ki bir cirpida okuyuverdim tecrubelerinizi.bu is3 gonul verdiginiz her ince detayi bile dusundugunuz baliklarinizin her halinden belli.yazinizi okuduktan sinra ben bile gaza geldim diyebilirim discus besleme konusunda[:)]
Baliklariniza saglik size de keyifli hobiler diliyorum[:nazar:]

Beğenenler: [T]182818,yasinkirici[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182818,yasinkirici[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FoaeÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14812,2[/B] [B]15262,3[/B]
Kayıt: 06/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1667
FoaeÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2019 14:21
Balıklarınız yetişkin boyda olduğu için dekor yapma açısından eliniz rahat. Discusların doğal ortamlarında ağaç kökleri daha çok yukarıdan suya girer ve balıklar bunları zaman zaman saklanmak için kullanırlar. Mevcut tasarımda ortada, yerden çıkan kökler discusların pek işine yaramıyor gibi. Orta kalınlıkta dallarla en azından bir köşeye daha yoğun, yukarıdan inen dallar ve tabana yapraklar konulursa daha doğal ve balıklar için daha uygun bir ortam sağlanmış olur.

Daha iyi tasarımlar yapılabilir ama genel olarak şöyle bir ipucu verebilirim :
[IMG]https://farm9.staticflickr.com/8019/7676849680_814718e572_c.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]101982,adige42[/T][T]182818,yasinkirici[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182818,yasinkirici[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MennanKaraaliÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2012
İl: Hatay
Mesaj: 146
MennanKaraaliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2019 15:35
Merhabalar
Ben hayran kaldigim bir akvaryumu paylasmak istedim burada. Arka fon icin fikir verebilir dusuncesindeyim. Asagidaki videoda arkadan isik ta koymus tabi siz koymasaniz da olur. Discuss lar icin uygun olup olmadigi konusunda bir fikrim yok dedigim gibi sadece fikir vermesi icin paylasiyorum.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=-EqyI7Z_HVw[/VID]
Nasil yapildigi konusuna gelecek olur isek tahminim Ozalit kagidi ile yapiliyor bu tip gorunum verebilecegini dusundugum malzeme o. Tabi videodaki ile ayni olmaz ozalit hatirladigim kadari ile daha saydam bir malzeme bu adam da belkide yari saydam bir pleksi ile yapmis olabilir. Ama yari saydam bir ozalit kagidi tam olarak yapistirilir ise bence isinizi gorecektir benzer efekti yakalamada. Uygun fiyatli denemeye degecek bir tercih olabilir.

Sizin akvaryumun sade guzelligine yakisabilecegini dusunuyorum.

Saglikli hobiler[EDIT]MennanKaraali,2019-07-15 15:44:44[/EDIT]

Beğenenler: [T]182818,yasinkirici[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182818,yasinkirici[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinkiriciÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2016
İl: Manisa
Mesaj: 65
yasinkiriciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2019 16:26
[QUOTE=Sheyda27]

Yasin bey oyle samimi oyle tatli anlatmissiniz ki bir cirpida okuyuverdim tecrubelerinizi.bu is3 gonul verdiginiz her ince detayi bile dusundugunuz baliklarinizin her halinden belli.yazinizi okuduktan sinra ben bile gaza geldim diyebilirim discus besleme konusunda[:)]
Baliklariniza saglik size de keyifli hobiler diliyorum[:nazar:][/QUOTE]
Şeyda hanım, bu şekilde değerlendirmenize çok sevindim, çok teşekkür ederim. Discus tutkulu, keyifli bir dünya; balıkların terapik huzurlu bir cazibesi var, bence denemelisiniz. [:)] Sağlıklı, keyifli hobiler dilerim.

Beğenenler: [T]175579,Sheyda27[/T][T]215893,Ahmet Haşim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]175579,Sheyda27[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ahmet HaşimÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2019
İl: Çanakkale
Mesaj: 112
Ahmet HaşimÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2019 23:21
[QUOTE=yasinkirici]Yakın çekim discuslarım [:)][:$]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182818/160620191624271.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182818/160620191624321.jpg[/IMG][/QUOTE]
Hocam maşallah, sanki her geçen gün daha da güzelleşiyorlar. Bu güzellikleri gördükçe ben de discuslarıma kavuşmak için gün sayıyorum [:)]

Beğenenler: [T]101982,adige42[/T][T]182818,yasinkirici[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182818,yasinkirici[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinkiriciÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2016
İl: Manisa
Mesaj: 65
yasinkiriciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2019 10:20
[QUOTE=Foai]Balıklarınız yetişkin boyda olduğu için dekor yapma açısından eliniz rahat. Discusların doğal ortamlarında ağaç kökleri daha çok yukarıdan suya girer ve balıklar bunları zaman zaman saklanmak için kullanırlar. Mevcut tasarımda ortada, yerden çıkan kökler discusların pek işine yaramıyor gibi. Orta kalınlıkta dallarla en azından bir köşeye daha yoğun, yukarıdan inen dallar ve tabana yapraklar konulursa daha doğal ve balıklar için daha uygun bir ortam sağlanmış olur.

Daha iyi tasarımlar yapılabilir ama genel olarak şöyle bir ipucu verebilirim :
[IMG]https://farm9.staticflickr.com/8019/7676849680_814718e572_c.jpg[/IMG][/QUOTE]
Merhaba,
Bahsettiğiniz tasarım modellerinin ya da benzer şekilde oluşturulmuş biyotopların, özellikle vahşi F0 türlerine çok yakıştığını görüyorum. Mevcut tasarım, evet, haklısınız, discusların saklanması açısından doğal ortamlarını taklit edecek şekilde yapılmadı; olabildiğince az ve sade bir dekorla, balıkları da mutsuz etmeden, discusların güzelliklerinin ön plana çıkması hedeflendi. İlgilendiğiniz için çok teşekkür ederim, belki ilerleyen zamanlarda yeni bir tasarımla önerilerinizi birlikte değerlendiririz. Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinkiriciÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2016
İl: Manisa
Mesaj: 65
yasinkiriciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2019 10:34
[QUOTE=MennanKaraali]Merhabalar
Ben hayran kaldigim bir akvaryumu paylasmak istedim burada. Arka fon icin fikir verebilir dusuncesindeyim. Asagidaki videoda arkadan isik ta koymus tabi siz koymasaniz da olur. Discuss lar icin uygun olup olmadigi konusunda bir fikrim yok dedigim gibi sadece fikir vermesi icin paylasiyorum.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=-EqyI7Z_HVw[/VID]
Nasil yapildigi konusuna gelecek olur isek tahminim Ozalit kagidi ile yapiliyor bu tip gorunum verebilecegini dusundugum malzeme o. Tabi videodaki ile ayni olmaz ozalit hatirladigim kadari ile daha saydam bir malzeme bu adam da belkide yari saydam bir pleksi ile yapmis olabilir. Ama yari saydam bir ozalit kagidi tam olarak yapistirilir ise bence isinizi gorecektir benzer efekti yakalamada. Uygun fiyatli denemeye degecek bir tercih olabilir.

Sizin akvaryumun sade guzelligine yakisabilecegini dusunuyorum.

Saglikli hobiler[/QUOTE]
Merhaba Mennan bey,
Gösterdiğiniz akvaryumu daha önce görmüştüm, gerçekten de hayranlık uyandırıcı, tankın büyüklüğü de cabası. Daha önceki bu başlık altındaki gönderilerimi okuduysanız, arka fonun beyaz olmasına rağmen koyu görünümlü kalmasından yana sitemim vardı ve fonun arkasını bu yöntemle aydınlatmak istediğimi söylemiştim. Tam olarak da bunu göstermişsiniz bana, teşekkür ederim. Akvaryum dışında arkasının tabanına 1 metre şerit led çekmiştim ancak, şu an akvaryumun arkasında fon olarak beyaz dekota olduğu için ışığı hiç geçirmiyor, tabanda böyle bir aydınlatma oluşturmuyor. Vakit ayırabildiğim ve akvaryumu öne çekebildiğim bir ara, akvaryumun arka camındaki su lekelerini temizlemeye çalışacağım; bu arada da bahsettiğiniz Ozalit kağıdıyla bir denemek isterim. Sağlıklı, keyifli hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir