dış filtrede malzeme dizilişinde tartışma


saint zephyrÇevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 29
saint zephyrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2008 01:33
[QUOTE=encort] [QUOTE=Lambuka][QUOTE=encort]Her zaman su girişine mekanik temizlik malzemeleri konmalıdır. Aksi halde biyolojik filtrasyon yapacak malzemelerde tıkanma ve sonunda ciddi verim düşüşleri olur.

Elyaf vb. malzemeler su girişine konmalı.

Bioball ve seramik gibi malzemeler asla ilk başa konmamalı. Zaten bu malzemeler siz isteseniz de kaba pislikleri tutma konusunda yetersiz kalacaktır. Mekanik temizlik için kullanılmaları uygun olmaz.

Çok ince gözenekli sünger(gri sünger vb.) kullanılıyorsa tıkanmasını engellemek için elyaf bol kullanılmalıdır.
[/QUOTE]
Merhabalar,
Elyafı su girişine koyarsak gelen kaba pisliklerden çabucak kirlenip tıkanmaz mı? Debi düşmez mi? Yani bilinen; en büyük gözenekten en küçük gözeneğe doğru olan diziliş tıkanmaları ve debi düşüşünü engellemek sağlıklı filtreleme için değil mi? Suyun seramikten ve filtre lifinden geçtikten sonra biyolojik malzemeye ve elyafa gelmesi daha doğru değil midir?
Yazdıklarınızı yanlış anladıysam kusuruma bakmayın.
 
Saygılar,
[/QUOTE]

Bir başka açıdan bakalım...

Mesela süngeri üste koydunuz ve biyolojik filtrasyon yapan bu sünger tıkandı. Hem debiniz düşecek hem de filtrenin esas kullanım amacı olan biyolojik filtrasyonun verimi azalacak.

Diyelim ki bioball ve seramik halkaları girişe koydunuz, onun altına da elyaf koydunuz. Hem seramik halkalarınız hem biobalların üzerindeki gözenekli yapı tıkanacak hem de bunlara takılmayan ince taneler yine elyafa takılacak. Kalın taneler de birkaç güne parçalanıp ince taneler halinde elyafa takılacaktır. Yani durum değişmiyor, bu sefer de elyaf tıkanıyor, üstüne üstlük bioball ve seramik halkalarınız da tıkanıyor.


Şimdi gelelim elyafın kullanım amacına, elyaf biyolojik filtaryonda verimli değildir. Mesela 100 litrelik sumpa tamamen elyaf dolduracağınıza 20 litrelik sumpa gri sünger doldurmak çok daha iyi iş görecektir. Elyafa harcanacak yer pek çok zaman süngere harcanarak daha büyük verim elde edilebilir. Elyaf "KABA PİSLİKLERİN TUTULMASINDA" kullanılır, yani mekanik filtrasyonda...

Seramik halkalarda ise durum biraz karışıktır. Kalitesiz seramik halkaların kullanılması tamamen gereksizdir. Genelde üstlerindeki girintiler pek fazla değildir. Kaliteli olanları ise biyolojik filtrasyonda gayet verimlidir ve EN İYİ VERİM İÇİN elyaftan hatta süngerden sonra kullanılmalıdırlar. Yüzeyleri ne kadar az kire maruz kalırsa o kadar verimli iş yaparlar. Kalitesizlerine ise para verilmemesi taraftarıyım. Yani ya paraya kıyıp kaliteli markaların belli bir teknoloji ile üretilmiş seramik halkalarını alın ya da dandik seramiklerle filtredeki yeri boşa harcamayıp işe yarar bir şeylerle değerlendirin.

Liflerdi, ıvırdı zıvırdı... İri taneli pislikleri tutacak lif vb. şeylere aslında ben pek hoş bakmıyorum. Sonuçta bu liflere takılacak başta dışkı olmak üzere pek çok atık birkaç günde çürüyecek, akıntının etkisiyle de ufak parçalar halinde liften sonra gelecek malzemelere takılacaktır. Bu sebeple benim gözümde bu ürünler para tuzağından ileriye gidemez. Artık işe yaradığını düşünen varsa bana lütfen ne işe yaradıklarını ayrıntılı olarak anlatsın.
[/QUOTE]

Onur Bey açıklamalarınız için teşekkür ederiz, fakat benim şimdi gerçekten kafam karıştı, el yapımı bir dış filtrede malzeme sırasını (sizin anlatmak istediğiniz) bir çizim ile gösterebilirmisiniz? Anladığım kadarıyla pis su girişine elyaf sonra sünger ardından biyolojik temizleme malzemesi konmalı diyorsunuz, yoksa ben mi yanlış anladım. Bunun dışında benim bildiğim kadarıyla elyaf ince pislikleri tutmaya yarıyor, kaba pislikler için bulaşık teli banyo lifi gibi malzemeler kullanmıyormuyuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ngunesÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2006
İl: Nigde
Mesaj: 94
ngunesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2008 14:44
Berkay Bey;
Dış filtreleri üreten firmaların hiçbirisinde elyaf en alta konmaz. Gayette mantıkldır bence . Suyun girdiği yöne göre;
1. Seramik (mekanik filtreleme) Mekanik temizlemede işe yaramaz diyenler en alta koyup 2 hafta sonra bakabilirler. benim seramikler kaba pislikten görünmez halde oluyor.
2. Bioball (mekanik filtreleme ve suyun üst sepete eşit dağılımını sağlamak için) Aynı işi seramaik de yapmaktadır. Kullanmayacaksanız seramiklerin üzerine kalın gözenekli sünger koymakta fayda var.
3. Süngerler
4. Karbon veya zeolit
5. Elyaf ( benim görüşüm suyun temizliğinde önemli olduğudur, şöyle ki; iç filtre süngerine ek olarak koyduğum elyaf suyun berraklaşmasında etkin rol oynamıştır.)
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MelonikÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 64
MelonikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2008 12:10

Herkese merhaba;

Filtre malzemelerinde standart diye bir uygulama bence yok.2,5 yıldır atman 3338  ve temiz su çıkışında iç filtre motoru var.Malzeme diziminde seramik halkaların pek bir etkisi yok.Zaten bir kaç gün içinde kaba pisliklerde eriyip bir üst sepetteki malzemeye ulaşmakta.Yani motoru açtığınızda,katran gibi bir pislikle zaten karşılaşmanız mümkün değilki,eriyip gitmekte,haaa dersenizki halkalar pislik içinde;zamanla motorun temiz suyunun geçtiği boruda bile katman oluşmakta.Kısacası dış filtrenin emişine değilde,temiz su basan çıkışına güçlü bir kafa yada iç filtre motoru takmak vede malzeme sepetlerini,biobal'ın yerine gri süngerle,seramik halkanın yerinede karbonlu,gözenekli sünger ve üstüne elyafla takviye etmek,en üst sepetide tamamen elyafla doldurmak hem mekanik hem biyolojik anlamda tam bir filtrasyon yapmakta.Belirttiğim zaman zarfında tek bir balığım ölmüş değil,zebram ve mücevherimde hamile.(Mücevher,sarı prensesimi eş tuttu).Asıl amaç en alt sepetten en üste doğru filtrasyon malzemelerini geniş gözenekliden,sık gözenekli malzemeye doğru düzenlemek.Kaba pislikten,ince pisliğe doğru uzanım olayı yani.Endişeye ve kafada soru işareti yaratmanıza hiç gerek yok,2,5 yıllık tecrübe ve gayet sağlıklı kocamaaaan balıklarla sabittir :)

Akvaryumuma ait şahane resimleride en kısa zamanda yükleyeceğim,tabi siz akvaryum içinde ısıtıcıdan ve şahane bir dekordan başka ( iç filtre motoru v.b) görüntüyü bozacak ekipmana rastlamayacaksınız.
Melonik2008-01-16 12:18:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baris.aydinÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1563
baris.aydinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2008 16:07
Merhaba Arkadaşlar;
Gap IV 750 dış filtreme koltukçularda kullanıan gri sert süngerlerden küp şeker büyüklüğünde keserek koymuştum.Diziliş; Bioball,Seramik,Sünger,Zeolt ve Elyaftı.Akvaryumun suyu mükemmel berrak olmasına rağmen kötü bir koku oluyordu.Gri süngeri iptal ettikten sonra sorunum kalmadı.Ayrıca son filtre temizliğimde dizilişi şu şekilde yaptım. Bioball,Seramik,Lav taşı,Midye kırığı ve bol Elyaf.Herhangibir sorun şu anlık yok.
Bence elyaf ve sünger gbi malzemelerin en üstte olması filtre temizliğinde bize avantaj sağlıyor.Belki atman gibi bölmeli filtrelerde sorun olmaz ama özellkle el yapımı ve gap marka filtre kullananlarda temizlik biraz daha zor oluyor.Eğer elyaf en altta olursa elyafı temizlemek için tüm malzemeyi çıkartmak gerekiyor.Oysa elyaf en üstte olduğunda tam temizlik yapmadığınız zamanlarda, veya vaktinizin olmadığı durumlarda hemen en üstteki elyafı değiştirmek daha kolay.
 
baris.aydin2008-01-16 16:08:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MelonikÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 64
MelonikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 17:43
Slm;
Koku büyük ihtimal zaten gri süngerin koyuluş amacı olan ve üzerine yerleşen bakterilerden geliyordur.
Bence az miktardada olsa koymakta yarar var derim ama karar tabiki sizin.Dost tavsiyesi diyelim:)
Bende sizinle aynı kanıdayım aslında ama bakterilerde lazım.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaplumbikÇevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 36
kaplumbikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2008 15:09
4 ay boyunca dis filtre yapmak ve en verimli dizilisi dusunmek ve denemekle gecirdim.
Dis filtrede esas amac yararli bakteri kolonisi olusumuna yuzey saglamaktir. Tali amac ise, partikulleri tanktan uzaklastirirken ayni zamanda yararli bakteri kolonisinin yerlesecegi yuzeyleri tikamamaktir. Bunu saglarken su debisini maksimum sure korumaktir. Bu fikre gore:
1-Genis delikli sunger ile kaba pislikler tutulacaktir.
2-Elyaf ile daha kucuk pislikler tutulacaktir.
1 ve 2 deki malzemelerden sunger suyla temizlenecek, elyaf ise degistirilecektir. Tikanma suresine gore temizleme gerekliligi bende haftada birdir.
3-Yararli bakteri kolonisinin yerlesimi icin genis yuzey olusturacak, kirpilmis dar yuzeyli sunger (gri sunger veya siva sungeri)
4-Yuzeyi gozenekli Sporax
 
3 ve 4 teki malzemeleri 6 aydan once temizlemiyoruz.
 
Eger sonlara elyaf koyarsak, bu elyaf kacan pislikleri tutar. Elyaf asla suyun icinde olmamalidir. Elyafin yuzeyinden su akip gecmelidir. Cunku, elyaf suyun icinde kalirsa, tuttugu pislikler yuzecek ve zamanla yararli bakteri kolonimizin tutunacagi yuzeyleri tikayacak, hatta tanka nitrat geri donecektir. Kule SUMP'lara dikkat edecek olursaniz su seviyesinin ustu (kule)'ye elyaf konur ki,elyaf suyun icinde kalmasin. Zaten kule yapilmasinin sebebi de kaba pisliklerin suyun icinde kalmamasini saglamaktir.
 
Elyaf kirlendikce degistirilerek tanka nitratin geri donmesi engellenmelidir. Eger elyafi sona koyarsak haftada bir degisim, yapiyi bozmadan gerceklestirilemez.
kaplumbik2008-01-24 15:14:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir