DIATOMIT
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2014 10:21
Arkadaşlar merhaba,
Filtrasyon esnasında su kalitemizi artıracağına inandığım ve başından beri takip ettiğim bir konu başlığı hakkında size buradan bilgi vermek istedim, bir incelemenizi tavsiye ederim.
http://www.akvaryum.com/Forum/filtrede_yeni_meteryal_karsinizda_diatomit_k734966.asp
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2014 12:06
Cüneyt bey tam zamanı hatırlamıyorum ama birkaç yıl önce bitkili akvaryumla uğraşırken bu konu gene gündemdeydi.O dönemde bitkili akvaryumlara taban hazırlamak da bu kedi kumu kullanılmaktaydı.O dönemde yanlış hatırlamıyorsam kumun içeriğinde zeolit kullanılıyordu.Bende o dönemden sonra zeolit kullanmaya başladım filitrelerimde oldukça da faydasını gördüm.Hem kolay bulunan hemde ucuz bir malzeme ve oldukça da işlevsel.Diatomit kullanmadım ama araştırıla bilir bu tarz malzemelerin süs havuzlarının filitrelerinde kullanıldığını biliyorum bu tarz işlerle uğraşan yerlerden temin edile bilir diye düşünüyorum.Paylaşım için teşekkürler eğer diatomit bulur ve kullanırsanız gelişmeleri aktararak bizleri de bilgilendirmiş olursunuz,zeolit ve benzeri bir çok maden mevcut ve ucuz iken akvaryum markalarının yapay malzemelerine fazlaca para harcanması nekadar gerekli bilemiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2014 12:34
İbrahim bey merhaba,
Evet bitkili tanklarda diatomit kullanıyor, zeolite ise bir nevi alternatif, hangisi daha verimli, labaratuvar testleri vs. olmadan bilmek mümkün değil, hani keşke bilebilseydik anlamında düşünerek yazdım.
Su filtrasyon mzl.leri satan yerlerde zeolitin 25kglık çuvalını tahminen 25-30TLye almak mümkün, sizin de dediğiniz gibi markalı satılan ürünlere gereksiz bir ton para vermenin hiçbir anlamı yok, ama akvaryumcular da da açık zeolitin kilosu bu aralar hatırladığım kadarı ile 5TL civarında, dolayısı ile çarli kedi kumu olarak satılan diatomitin 7kg/7TL fiyatı aslında hesaplı sayılır, paylaşmam da ki amaç, bilmeyen arkadaşlar için, hani zeolit dışında da zeolite alternatif olarak kullanabileceğimiz hesaplı malzemenin olduğu.
En güzeli su filtre mlz.leri satılan yerden 2x25kg çuval alıp (tabii koyacak yeriniz de var ise) filtre de kullandıktan sonra, yenilemek ile uğraşmak yerine, atıp değiştirmek en güzeli bence.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2014 17:40
Zeolitin filtrede kullanım ömrü var mıdır? Varsa ne kadardır? Benim dış filtrede son kasette zeolit var, 3 aydır değiştirmeden kullanıyorum. 25 kiloluk çuval demişsiniz, sarfiyatı yüksek bir materyal mi bu zeolit.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2014 17:48
Özgür bey, evet Zeolitin bir kullanım ömrü, yani doyum noktası vardır, genellikle 4-6 arasında zeolit doyum noktasına ulaşır (bunu net kesin söylemek mümkün değil, netice bu durum, sizin akvaryumunuzun hacmine, kullandığınız zeolit miktarına, balık türüne, balık yüküne, filtre kapasitenize, balık yüküne, su değişim sıklığı ve miktarına vs. gibi birçok değişkene bağlıdır diye düşünüyorum), zeoliti isterseniz ılık suda kaya tuzu ile tekrar kullanılabilir hale getirebilirsiniz veya isterseniz, su filtrasyon mlz. satan toptancılar oluyor, onlardan siterseniz 25kg'lık bir çuval alır ve 3-4 ay da değişitererek kullanabilirsiniz, 25kglık çuvalın tahmini fiyatı da muhtemelen 25-30TL gibi bir rakamdır, 2 sene önce sorduğumda 25kglık çuvala 25TL demişlerdi.
Saygıalrımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2014 18:12
Cüneyt beyinde söylediği gibi zeolit'in ömrü 6 ay ciavrı gibidir.Ancak ben dış filitrelerimi yaklaşık 1,5 senedir hiç açmadım.Büyük bir aksilik olmadığı sürecede amayı düşünmüyorum.Bunun sebebine gelirsek,evet zeolit 6 ay gibi bir sürede özelliğini yitirdi ancak yapısı itibari ile aynı zamanda filitremde ki nitrifikasyon bakterileri içinde yatak konumuna geldi,hal böyleyken hali hazırda çalışmakta ve bakteri kültürü oturmuş bir filitreyi sırf zeoliti değiştirmek için açmıyorum,ne zaman o akvaryumu kaldırmayı düşündüm farklı bir sistem kuracam anca ozaman temizlikle beraber yeni zeolti eklerim :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2014 21:24
Zeolit, nitrifikasyon bakterilerinin kolonizasyonuna yataklık etmez. Tıpkı aktif karbonun kimyasal ve ağır metalleri tuttuğu gibi nitrat, amonyak, azot gibi akvaryumlarımızda kaçınılmaz olarak açığa çıkan zararlı atıkları bünyesine bağlar,hapseder ve tutar. Biyolojik filtrasyon olarak adlandırdığımız nitrifikasyon bakterileri vasıtası ile amonyağı nitrite, nitriti de nitrata çevirme işlemi için çeşitli substratlar, biyolojik sünger, biobal v.s. kullanımı doğru olacaktır. Biraz pahalı olsa da en performanslı ürünler; eheimin "substrat prosu" ile seranın "siporaxıdır". averkin 2014-02-14 21:25:13
Zeolitin işlevi biyolojik değil kimyasaldır. Filtrelerin üst katmanında son sırada kullanılması doğrudur.Bu şekilde özellikle yavru discuslarda gelişimin durmasına kadar varan amonyak ve nitrat sorunlarına faydası olacaktır.
Ancak arkadaşların da isabetle söyledikleri üzere; tıpkı aktif karbon gibi ortamdaki canlı yüküne bağlı olarak bünyesine aldığı atıkları salınım yolu ile suya geri bırakacağından üç, dört ay gibi sürelerde değiştirilmelidir. Sıcak tuzlu su ile temizlenerek tekrar kullanılabildiği söylense de itibar edilmemelidir. Diatomit(kedi kumu), ponza taşı da zeolit türevleridir. Yanlış bilinen bir husus ta zeolitin ph üzerindeki etkisidir; normal şartlarda ph'a etki etmeyen zeolit, uzun süre kullanılıp suya salınım yapmaya başlarsa kaçınılmaz olarak ciddi ve ani ph düşüşlerine sebebiyet verecektir.
Son olarak şu hususu belirtmekte yarar vardır; "en iyi filtrasyon düzenli ve sık su değişimidir". Mineralleri tükenmiş organik atık miktarı artmış bir suyu hiçbir filtre sistemi ile ideal değerlere çekemezsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2014 22:59
Veridiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Erkin bey,ben zeolitin karbondan farklı olarak doyuma ulaştıktan sonra geri salınım yapmadığını biliyordum yanlışmı biliyorum acaba?Bakterilere yataklık konusunda elbetteki bir subrast kadar olmaz ancak oldukça ciddi yüzey alanı oluşturduğunu düşünüyorum ve geri salınım yapmadığını da düşündüğümden mevut yüzey alanında bakteri kültürlerinin kolonileşmesine olanak sağladığını düşünüyordum.Biyolojik filitrasyonda mekanik veya kimyasal filitrasyona göre bakteri kültürünü çökertmemek adına akvaryum idame ettirildiği müddetçe filitrenin de açılmaması gerektiğini düşünüyorum,öyle ki filitrenin emiş ucuna bir sünger takarak kaba pislikleri çekip filitrenin dolmasını da engelliyorum,bu sayede filitreyi hiç açıp temizleme ihtiyacı duymadan oldukça uzun bir müddet kullanma imkanı buluyorum.Dizilimi genelde biobal,sünger ve en üstede zeolit gelecek şekilde yapıyorum.Siporax kullandım ve oda gerçekten çok iyi bir malzeme.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2014 23:28
[QUOTE=milamber]Veridiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Erkin bey,ben zeolitin karbondan farklı olarak doyuma ulaştıktan sonra geri salınım yapmadığını biliyordum yanlışmı biliyorum acaba?Bakterilere yataklık konusunda elbetteki bir subrast kadar olmaz ancak oldukça ciddi yüzey alanı oluşturduğunu düşünüyorum ve geri salınım yapmadığını da düşündüğümden mevut yüzey alanında bakteri kültürlerinin kolonileşmesine olanak sağladığını düşünüyordum.Biyolojik filitrasyonda mekanik veya kimyasal filitrasyona göre bakteri kültürünü çökertmemek adına akvaryum idame ettirildiği müddetçe filitrenin de açılmaması gerektiğini düşünüyorum,öyle ki filitrenin emiş ucuna bir sünger takarak kaba pislikleri çekip filitrenin dolmasını da engelliyorum,bu sayede filitreyi hiç açıp temizleme ihtiyacı duymadan oldukça uzun bir müddet kullanma imkanı buluyorum.Dizilimi genelde biobal,sünger ve en üstede zeolit gelecek şekilde yapıyorum.Siporax kullandım ve oda gerçekten çok iyi bir malzeme.[/QUOTE]
Rica ederim İbrahim bey, akvaristler karşılıklı paylaşımda bulunuyoruz. Verdiğim bilgilerin tümü bilimsel veriler ışığında bizatihi deneyimlerimi yansıtmaktadır. Salınım konusunda haddim olmayarak, dostane uyarmış olayım. Salınım konusu yaygın olarak bilinir ve özellikle bitkili tanklarda taban kurulumunda bu nedenle önerilmez. Dediğim gibi zeolit bakteri kolonizasyonu için değil ortamdaki amonyak ve nitratı bağlamak ve tutmak şeklinde işlev görür. Dış filtre ve sumplarda bir ön filtre kullanıp filtrenin tıkanarak işlevini yitirmesini önlemek doğru bir harekettir. Zaten hangi filtre sistemi olursa olsun amaç mekanik temizlikten ziyade biyolojik temizlik olmalıdır.Bunun da yolu filtrenizin kaba pisliklerle tıkanmadan uzun sürelerle çalışmasından geçer. Diziliminiz doğru ancak bioballar büyük hacimlerde ve oranlarda kullanıldığında wet-dry sump sistemlerde(aerob oksijenli solunum yapan bakterilere yataklık etmesi için) verimli olurlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2014 23:43
Tekrar teşekkürler Erkin bey uyarınızı dikkate alacağım.Benimde zeolit'i kullanma amacım sizinde söylediğiniz gibi amonyak ve nitratı bağlama özelliği olması.Karbonun geri salınım yaptığını biliyordum o sebeple kullanamayı hiç düşünmemiştim.Zeolit konusunda da yanlış biliyormuşum demek ki söylediğiniz gibi salınım yapıyorsa belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir