Derinlerin en garip canlıları


byyilmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1249
byyilmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2012 12:17
Birçok nedenden dolayı derin deniz Dünya’nın keşfedilmemiş son sınırı olarak kabul ediliyor. Güneşin ulaşamadığı kadar derinde, dünyanın en karanlık yerlerinde, çok sayıda gizli yaratık ve kabus gibi manzaralar keşfediliyor. Son 10 yılda Census of Marine Life isimli araştırma grubu sayesinde daha önce bilinmeyen binlerce yaratık bulundu. İşte bunlardan en garip sekizi....
 
 
 Dumbo Octopi

Census of Marine Life okyanusun derinlerinde yaşayan en az 9 tür nadir, ilkel, jel halinde “Dumbo” ahtapot listeledi.Onlardan biri de Dumbo Octopi (Grimpoteuthis sp). Dumbolar karanlıkta fil kulaklarına benzeyen yüzgeçleri ile hareket ediyor ve boyları 2 metreye ulaşabiliyor.


  Yeti crab

Bu tüylü yengeç o kadar değişik ki onu tanımlamak için yeni bir hayvan familyası yaratıldı. Resmi adı Kiwa hirsuta olan bu hayvanı araştırmacılar 1 yıldır inceliyor ve hala hakkında bilmedikleri çok şey var.Ona adını veren tüylü kıskaçları iplik bakterilere sahip. Bunlarda yengecin yaşadığı yerdeki hidrotermal deliklerden emilen sudaki zehirli mineralleri kullanmasına yaradığı tahmin ediliyor.

 
Neocyema

2 bin ile 2 bin 500 metre arasında bulunan bu garip, uzatılmış turuncu yaratık neocyema olarak tanımlandı ve şu ana kadar yakalanmış sadece 5 türden biri. Orta-Atlantik denizinde bulunan tek örnek.

Transapan Deniz Hıyarı

Census Marine of Life araştırmacıları bu garip saydam deniz hıyarını 2 bin 750 metrede buldu.

Birçok dokunacıyla dakikada yaklaşık 2 santimetre hızla sürünen bu yaratık aynı zamanda da detrial bakımından zengin çökeltiyi ağzına götürüyor.



Golden copepod

Bu garip ve muhteşem yaratık yeni keşfedilen küçücük kabuklu bir hayvan. Atlantik okyanusunun derinliklerinde bulundu.



 
Kör Istakoz

Kör ıstakoz uzun ve garip kıskaçlara sahip ve nadir tür olan Thaumastochelopsi’ye ait. Bu tür daha önce sadece 4 örneğe sahipti.


Census of Marine Life tarafından 300 metre derinlikte bulundu ve bu türün bulunan üçüncü örneği.

 
Benthic Tarak Jölesi

Tarak jölesinin yeni bir örneği olan bu yaratık (Abyssobenthic ctenophore) Japonya’nın Ryukyu sahilinde 7 bin 217 metre derinlikte bulundu ve bu kadar derinlikte yaşayan tek taraklı olarak biliniyor.Onun keşfinden önce çoğu bilimadamı bu derinlikte hiçbir canlının yaşayamayacağı fikrine sahiptiler




Hayalet Karides

Bu yeni ve alışagelmedik eklembacaklı, şu ana kadar kaydedilmiş ikinci thalassinidean kabuklu hayvan yani hayalet karides. Bin 324 metrede televizyon destekli yakalama aracıyla bulundu.

 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mehmet ÇifçiÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2012
İl: Erzurum
Mesaj: 23
Mehmet ÇifçiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2012 14:09
+1 demekle yetiniyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir