Deride Beyazlaşma
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2007 11:30
Arkadaşlar;
arcturus78 2007-11-16 14:14:51
Geçen hafta güvendiğim bir satıcıdan 4 adet yeni yavru Discus aldım. Benim elimde de 4 adet vardı ve bunlar gayet sağlıklıydı. İştahları yerinde rekleri güzel. Aldığım balıklarıda uzun bir gözlemin sonucunda sağlıklı olduklarını düşünerek aldım. Balıkları akvuryumuma koyduktan 1-2 gün sonra eski balıklarımdan 2 tanesinin rengi karardı, iştahtan kesildi ve derilerinde çizgi şeklinde beyazlıklar oluşmaya başladı. Balıklar genelde yüzeye yakın duruyor ya da birşeylerin arkasına saklanıyorlardı. Eski olanlardan diğer 2 sinden biri gayet sağlıklıyken diğerisi ise aynı hastalığın belirtilerini daha hafif gösteriyordu. Yaptığım araştırmalar sonucunda bakteriyel bir hastalık olabileceğine karar verip, Sera Bactapur kullanmaya başladım. Ertesi gün daha hasta olan 2 balığım daha da ağırlaşmış bir tanesinin sanki derisi soyulmaya başlamıştı( sanırım mukoza atması denen olay bu.) ve ortalıkta dengesizce dolaşıyordu. Hastalığı daha hafif olanda sanki iyileşme var gibiydi-rengi normale döndü-yem alıyordu. Aynı günün akşamı durumu ağır olan balıklarımdan biri ölmüştü ve soyulma dediğim olay vücudunun büyük bir kısmında vardı. Diğeri de ertesi sabah öldü. İyileşme belirtileri göseteren balığımın da bugün (4. gün) itibariyle durumunun pek te iyi olmadığını düşünüyorum. Zaman zaman rengi kararıyor, yeme pek istekli değil ve vücudundaki beyazlıkta artış var. İşin ilginci eski balıklarımda sadece 1 tanesi bu hastalıktan hiç etkilenmedi, ki bu balığımın içlerinde her zaman en sağlıksız olduğunu düşündüğüm balıktı. Yeni balıklarda ise en ufak bir Problem Yok. Aynı yerden Dayımda bir adet balık almıştı, dün beni aradı aynı sorun onun akvaryumunda da başlamış. Anlaşılan sorun bu balıklardan geldi. Anlamadığım. madem bir hastalık var. neden sadece eski balıklarım hastalandı ve eski balıklarımdan biri bundan etkilenmemeyi nasıl başardı. Bu durum sadece bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasıyla açıklanabilir mi?
Ve en önemlisi hasta olan balığımı kurtarmak için ne yapabilirim.
(Biraz uzun oldu ama durumu detaylı anlatmak istedim, Böylece başkalrıda faydalanabilir)
Akvaryum 160 lt haftada bir su değişimi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2007 12:07
Emrah Bey birçok kez benim önemle üstünde durduğum ve birçok arkadaşımında yenilediği bir yanlışlığı yapmışsınız.
Burda önemli olan balıkların ayrı ayrı yerlerde sağlıklı görünmesi değil.Karşılıklı olarak değişik mikroplara ümmin sistemlerinin savunma gösterme yetileri.
Dışardan soktuğunuz balıktaki taşıyıcı özellikteki bir mikroptan olabilmdiği gibi, aynı tür mikrobun değişik alttürlerinin karşılaşması ile güçlenen yeni bir bakteri türü ile de balıklarınız ölümcül sonuçlara gider.
Onun için karıştırmayı çok dikkatli yapın.Mutlaka belli bir karantina döneminden ayrı bir odada geçirmeleri gerekir.Yoksa bu ve benzeri kötü sonuçlar ortaya çıkacağı çok nettir.
Burda sizin kendi balıkalrınızın yanında karşılıklı etkileşimle birbirlerini dahi hastalandırabilirlerdi.
Nasıl iyileştiririm sorusuna gelince buna net cevap internet ortamından anlatımla göremediğim bir grup balık hakkında yorum yapamam.Sorumluluğu büyük.Anlayışla karşılarsınız umarım.
Ama yanlızca şunu söyleyeyim; eğer balıklar dengesiz veya bilinçsiz yüzmeye başladımı o durumdan korkun.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2007 14:34
Söylediğinde haklısın. Karantina akvaryumum olmadığı için mecburen direkt koydum balıkları. Aslında balığın resmini çekmiştim ama hem yanımda değil hem de zaten çok net olarak ne olduğu belli olmuyor resimde. Hastalığın tedavi aşamasıda UV nin faydası olur diye düşünüp dün akşam filtre çıkışına taktım. Akvaryumda herşey çok iyiyken böyle birşey çok üzdü, en azından yaşayanlara birşey olmasın istiyorum. Bu kadar araştırma yaptıktan sonra şunu anladım, hala internette görsel ve yazılı olarak balık hastalıklarına teşhis yapmaya yarayacak tam bir kaynak yok. Yararlı birçok yazı bulmak mümkün ama yine de yetersiz kalıyorlar bence. Umurım bu alandaki hızlı gelişme devam eder ve herkesin anlayabileceği geniş kapsamlı kaynaklara ulaşabiliriz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2007 09:39
5. günün sabahında hasta olan balığımın durumu daha da ağırlaştı. Gözleri buğulandı, yemekten kesildi, vücudundaki beyazlıklarda artış oldu, saklanmaya başladı ve karardı. Aynı zamanda melek balıklarımda da hastalık belirdi. Normalde uyguladığım ilaç dozunu uygulamak yerine aynı dozun yarısını bactocpur diğer yarısını mycopur olarak uyguladım. Aynı günün akşamı balıklarım kendine gelmeye başladı. Beyazlıklar azaldı, çok iştahlı olmasalarda yeme hareketlenmeye başladılar.
Akşam aynı dozlarda tekrar ilaç uyguladım, ertesi sabah Discusumda beyazlık kalmadı, rengi açılıp normale döndü ve yem almaya başladı, meleklerimden biri çok iyi durumda diğeride bu sabah itibariyle yem almaya başladı. Dün akşam balıkların sağlık durumu iyileşince % 50 su değişimi yaptım. Şu an herşey iyi.
Bu arada yaşadığım bir tecrübeyi daha anlatayım.
Ph ölçümü için üniversite yıllarında laboratuarda kullandığımız karşılaştırmalı skalası olan PH kağıdı kullanıyordum. Yaptığım ölçümlerde PH 6.5 çıkıyordu. Bu hastalık döneminde emin olmak için laboratuarda akvaryum suyuna PH metreyle ölçüm yaptırdım ve sonuç 7.48 çıktı. PH kağıtları akvaryum suyuna girince doğru değer vermiyordu. (Farklı marka PH kağıtlarıyla deneme yaptım) Hatta PH metre bile ölçümde normalden daha uzun sürede ölçüyordu. Nedenini henüz anlayamadım. PH kağıdı kullananlar varsa bir kontrol etmelerinde fayda var. Ben PH metre almaya karar verdim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2007 23:22
Emrah bey, yanlış anlamadıysam melek balıklarınızı discus tankında tutuyorsunuz.Melek balığının bakterisi discuslarınızın toplu ölümlerine sebebiyet verebilir. Ramirezi 2007-11-13 01:33:20
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2007 14:01
Caner Bey Melek balıklarıyla Discusların birarada tutulup tutulamayacağıyla ilgili birçok yazı okudum, her iki fikri savunan insan sayısıda oldukça fazla. Açıkçası ben de bir sakınca görmüyorum hatta 1 yıldır beraber sağlıklı bir şekilde yaşatmayı başardım. Akvaryumumu kurduğumdan beri ilk hastalık yukarda bahsettiğim nedenden dolayı ortaya çıktı.
arcturus78 2007-11-14 15:45:01
Her ne kadar bir sakınca görmesemde, Melek balıklarımın eş tutması ve yumurtlamaya başlaması nedeniyle ve yeni gelen balıklarıma yer açılması için Melekleri ayrı bir akvaryuma ayırmak için hazırlıklar yaptım. Birkaç gün sonra geçireceğim.
Akvaryumumda Discus haricinde 2 adet cüce vatoz ve 2 adet macracanta kalıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir