Cüce Vatoz Üretimi ( Siyah, Albino, L-144 Ve Tül)


muratdegÇevrim Dışı

Yönetici
[B]12891,3[/B]
Kayıt: 12/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 5107
muratdegÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2016 10:18
Buradaki bilgiler siyah cüce, albino cüce ve L-144 türleri için de geçerlidir. Tül cüce vatozlar için de durum farklı değil ama daha hassas oldukları ve daha dikkatle bakılmaları gerektiği bilinir.Üretim kısmına geçmeden önce kısa bilgiler veriyim.

[B]Genel Özellikler:[/B]
Davranış özellikleri: Diğer türlere barışçıl, kendi türlerine karşı agresif
Beslenme: Omnivor, hem otçul, hem etçil beslenirler ama ağırlıklı olarak bitkisel besinlere ihtiyaçları var.
Akvaryum 23-27C aralığında olabilir.
6-8 gibi geniş bir pH aralığında yaşayabilirler.

Daha önce muhtemelen duyduğunuz bilgi: Vatozlar çöpçü değildirler yani akvaryumdaki dışkıları yemezler. Hayatta kalmak için yeme ihtiyaç duyarlar.
Akvaryumda camdaki yosunlar için bir noktaya kadar çözüm olabilirler ama her yosun türü için çözüm değiller. Diğer balıkların yemediği dipte kalan yemleri yiyip su kalitesinin korumasını da destek olurlar. Kullanabileceğiniz en verimli yem spiriluna içerikli tablet yemlerdir.
Barışçıl olan balık türleriyle birlikte yaşayabilirler. Büyük amerikanlar, malawi ve tanganyika türleriyle bakmanızı önermem. Birlikte bakanlar var ama maalesef birlikte bakmayı deneyip öldürenler de var. Aynı akvaryuma koyup "balığım neden hiç ortaya çıkmıyor, sürekli gizleniyor?" sorularıyla da karşılaşmışsınızdır.Burada önemli nokta bir akvaryuma ne kadar balık doldurabileceğimiz değil balıklarımız için ne kadar iyi bir ortam sağlayabileceğimiz.

[B]Cinsiyet Ayrımı ve Balık Seçimi:[/B]
Yetişkin erkeklerin kafalarının ön kısmında dikensi bıyık ve boynuz gibi uzantılar vardır. Erkeklerin gövdeleri daha geniş ve uzundur, kafaları da daha kalındır. Dişilerin kafalarında erkekler kadar çok uzantı yoktur bazılarında çok kısa bıyıklar vardır ama boynuz yoktur. Kafa yapıları daha incedir ama karın kısımları daha geniştir. Bir diğer yöntem ise yukarıdan bakıldığında erkekler uzun ince, dişiler kısa ve kalındır.
Cinsiyet ayrımında yanılgılar yaşanabilir. Cinsiyet ayrımında yanılgı yaşadığını zannedip asıl bu konuda yanılar da az değil. Ne demek istiyorum? Vatoz üretmek istiyorum deyip sadece vatozlar için 100-200 litrelik bir akvaryum, bir dişi bir erkek, dış filtre, üreme küpleri gibi harika şartlar sağlarsınız ama aradan geçen 2-3 ay boyunca yavru alamazsınız. Haliyle aklınıza bunların ikisi de dişi veya ikisi de erkek mi sorusu gelir. Balıklarınız gençse cinsel olgunluğa erişmemiş olabilirler. Vatozların cinsel olgunluğa erişmesi 1,5 - 2 yıl sürebilir.
Damızlık seçimi konusunda dişi erkek boyları da önemlidir. Erkek dişiyi yuvaya sokmak zorunda olduğundan ona üstünlük sağlayacak bir fizikte olması gerek. Erkeğin dişiden biraz daha büyük olması çiftleşmenin gerçekleşebilmesi açısından oldukça önemlidir.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78942/260620161031211.jpg[/IMG]
Dişi erkek oranına gelelim. Konuyu uzatmadan şöyle bir özet yapabilirim. Üretim tankı için 1e-2d veya 2e-4d şeklinde olabilir. Bir akvaryuma ikiden fazla erkek koymanızı önermem. En az erkek sayısı kadar mağara koymayı da unutmayın. Dişi sayısına gelince dişi sayısı arttıkça yumurta sayısı da artacak, dolayısıyla erkeğin işi ve stresi de artacaktır. Zaten bu süreçte yuvada kalıp yumurtaları tek başına koruduğu için yeterince beslenemez. Erkek güçsüzleşip hastalanabilir hatta ölebilir. Bu nedenle bir erkek için iki dişi yeterli.

Bu noktadan sonra anlatacaklarım vatoz üretimini en iyi şekilde nasıl yapabiliriz üzerine ilerleyecek. Yani karma tanklar değil vatoz üretim tanklarından bahsedicem.

[B]Akvaryum Şartları ve Üretime Hazırlık[/B]
-Akvaryum seçimi oldukça önemli. Küp şeklinde akvaryumlardansa dikdörtgen şeklinde uzun ve geniş tabanlı akvaryumların daha iyi sonuç verdini okumuştum. Akvaryumun yüksekliğinin 40-50cm'in üzerinde olması da önerilmez.
-Klasik soru: Kaç litre? Benim önerim küçük bir koloni yani 1e-2d veya 1e-3d için en az 80 litre. İmkanınız varsa hacmi daha da geniş tutun çünkü kısa süre sonra bu akvaryuma onlarca-yüzlerce yavru eklenecek ve onlar için de ayrı akvaryumlar açmayı düşünmüyorsanız büyük akvaryum ileride yaşanacak bu sıkıntıyı şimdiden çözer. Yani fazla hacim göz çıkarmaz.
-Filtreleme konusuna gelelim. Uzun seneler pipo filtre kullanmış biri olarak özellikle balık sayısı artıp yavrular büyüdüğünde pipo filtre yetmiyor. Yavru kayıplarını en aza indirmek istiyorsanız dış filtre almanızı öneririm. Paraya kıyın ve alın, pişman olmayacaksınız.Gerçi çok pahalı dış filtrelere gerek yok, ortalama veya ucuz bir dış filtre alıp, filtre malzemelerini kendiniz yeniden düzenleyin, en pahalı filtrelerden bile iyi performans alabilirisiniz.
-Mangrow kökü dekoratif, su değerlerini düzenleyen ve vatozların saklanıp güvende hissedebileceği bir parçadır. Kesinlikle öneririm.
-Cüce vatozların yumurtlayabilmeleri için mağaraya benzer bir yuvaya ihtiyaçları var. Bunun için testi, büyük deniz kabuğu veya hindistan cevizi kabuğu kullanabiliriz. Erkeğin rahatlıkla girip çıkabileceği tek girişi olan bir yuva tercih etmenizi öneririm. Yuva girişinin dar, içinin geniş olması daha iyi sonuç verir. Yuvayı ağzı doğrudan ışık alacak şekilde koymamaya özen gösterin.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78942/260620161031431.jpg[/IMG]
-Taban malzemesi sık sorulan bir soru. İdeal olan yani en çok verim alınan yol taban malzemesi kullanmamak, yani cama cam akvaryum. Tabi hagen kum olan bitkili akvaryumunuzda da yüzlerce yavru alabilirsiniz. Silis kum olan akvaryumlarda da rahatlıkla yavru alınabilir.
-Cama cam akvaryum tercih ettiysek nitratı nasıl yok edebiliriz? Benim önerim bir çok konuda olduğu gibi yine; su marulu yani pistia. Suya uzattığı kökleriyle sudaki nitratı büyük oranda çekecektir.
-Çifti üremeye teşvik etmek için suyu yavaş yavaş 1-2 derece düşürebiliriz. Yani akvaryum sıcaklığı 25 dereceyse 23'e düşürmenin çiftleşme dürtülerini ortaya çıkardığı söylenir. Bence gerek var mı, hayır. Bırakın istedikleri zaman ve hazır olduklarında çiftleşsinler.
-Damızlıkların çiftleşme öncesinde iyi bir diyete girmesi de önemlidir. İnternette okumuşsunuzdur; kabak havuç, salatalık gibi sebzeler vatozlara iyi gelir. Damızlıkları çiftleşmeye hazırlarken bunları kullanabiliriz. İyice yıkayıp kabuklarını soyun, diklemesine 2'ye veya 4'e bölün, suya batmalarını sağlayacak bir cisimle akvaryumun çeşitli yerlerine bırakın. Yalnız bu sebzeler suda 2 saatten fazla kalmasın, su değerlerini bozar ve faydasından çok zararı olur.

[B]Çiftleşme:[/B]
Cüce vatoz erkekleri çok eşlidir. Dişilerle kurlaşma birkaç gün sürer. Dişinin karnı biraz şiş ve anüs kısmı kızarmışsa dişi üremeye hazırdır. Erkek vatoz birden fazla dişiyi sırayla yuvaya sokup yumurtlatır ve dişiler yuvayı terk eder. Dişilerin üremeyle ilgili görevi burada biter. Yumurtaları erkek vatoz korur, yuvayı neredeyse hiç terk etmez. Yan yüzgeçleriyle yumurtaları havalandırır bu sayede yumurtaların oksijen almalarını sağlar ve bozulmalarını önler. Diğer balıkları yuvaya yaklaştırmaz. Yumurtaların sağlığı için bol oksijen almaları gerek. Bu noktada hava taşı gibi çözümlerle suyu havalandırabiliriz.
Yavrular birkaç günde yumurtadan çıkar. Vatoz yumurtaları ve yumurtadan ilk çıktıklarında yavrular sarı renktedir. Yavrular yumurtadan ilk çıktıklarında karınlarında birkaç gün besin ihtiyaçlarını karşılayacak keseler vardır. Bu dönemde yem yemezler. Başlangıçta sarı olan yavrular keselerindeki besinlerin bitmesiyle gerçek renklerine dönmeye başlarlar. Baba yavrularını mümkün olduğunca yuvadan çıkartmamaya çalışır. Bir süre sonra yavrular yuvayı terk etmeye başlar. Vatoz kolonisi içinde yavrular güvendedir, hiçbir erişkin vatoz, yavrulara zarar vermez.

[B]Yavru Büyütme:[/B]
Vatoz üretimi ve büyütülmesindeki en önemli nokta yavru kaybı yaşamamak. İlk bir ay içinde çok sayıda yavru kaybı yaşanabilir. Kesin bir çözüm var diyemem. Mümkün olduğunca iyi şartlar sağlayıp yavru kaybı yaşamamaya çalışmalısınız.
Yetişkin vatozlar için en tehlikeli hastalıklardan biri beyaz benektir. Beyaz benek çok daha zayıf olan yavrular için daha büyük bir tehlikedir. Genelde ölümlerin beyaz benekten kaynaklandığı söylenir. Beyaz benek kadar nitrat da ölümlerin sebebidir. Peki yavruların en hassas oldukları bu dönemde neler yapmalıyız?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78942/260620161033321.jpg[/IMG]

-Özellikle ilk 1-1,5 ay su değişimine dikkat. Birçok tecrübeli üretici bu dönemde su değişimi yapmaz. Dipte biriken pislikleri hortumla temiz bir kovaya çeker. Kovadaki pisliklerin dibe çökmesini bekleyip kovadaki temiz suyu akvaryuma yeniden ekler. Yok ben su değişiminden bu dönemde bile vazgeçemem diyorsanız 3-4 gün dinlendirdiğiniz az miktardaki suyu damlatma yöntemiyle akvaryuma ekleyebilirsiniz.

-Bu sürede su değişimi sakıncalı olduğu için suyu kirletmemek zorundayız. Suyu temiz tutmak için doğru yemleme oranını ve sıklığını belirlemek gerek. Yavruların 2-3 dakikada tüketebileceği kadar yem vermek bu konuda fikir birliğine varılmış bir miktardır. Başlangıçta oranı tutturamazsak dipte kalan yemi çekip, temiz suyu yeniden akvaryuma ekleyebilir ve doğru miktarı zamanla bulabiliriz.

-Beyaz beneğin nedenlerinden biri de sıcaklık değişimidir. Bunun önüne ısıtıcı kullanarak geçebiliriz.
-Her ne kadar vatozlar otçul ağırlıklı beslenen bir tür olsalar da yavruların hızlı gelişebilmesi için protein ağırlıklı yemlere de ihtiyaçları vardır. Bu dönemde proteini ihmal etmeyin.

Notlar:
Aklınızda ben vatoz üreteceğim, düzenli yavru almak istiyorum düşüncesi varsa karma tankları unutun. Üretim tankları sakin ve huzurlu olmalıdır. Vatozlara tek tür olarak bakmanız gerek, dikkatlerini dağıtacak, tehdit olarak algılayacakları başka balıklara gerek yok. Tavsiyem ve kendi uyguladığım yöntemse şu. 4-5 cm'lik yavrular alıp bunları barışçıl türlerin olduğu akvaryumlarda büyütmek. Yeterince büyüdüklerinde vatoz akvaryumu kurma zamanı gelmiştir. Elinizdeki balıklardan doğru oranlarda bir koloni kurabilirsiniz. Diğer vatozlar karma tankta yaşamayı sürdürebilirler. Ya da doğru erkek dişi oranını yakalamak için sağlıklı balıklar almak koşuluyla diğer hobicilerle takas yapabilirsiniz.

-Üretim tankları için küçük de olsa bir dış filtre alın farkı göreceksiniz.
-Akvaryum hacmi hem su değerlerinin korunması hem de yavruların hızlı büyümesi açısından çok önemlidir. Geniş hacimlerde yavrular çok daha hızlı büyür ve çok daha sağlıklı olurlar.
-Vatoz üretimi için üzerinize düşen yukarıdaki şartları sağladıktan sonra sabırla beklemektir. Uygun ortamı sağlayın ve balıkları unutun. Sürekli değişikler yapıp, internette okuduğunuz ilginç fikirleri uygulayıp vatozlarınızı rahatsız etmeyin. Sabır bu noktada çok önemli.

Okumak istemiyorum diyenler için videosu:
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=tLyT3Q5Vf30[/VID]

[EDIT]muratdeg,2016-06-26 12:33:29[/EDIT]

Beğenenler: [T]172966,B.CENİK[/T][T]173724,bizmoshow[/T][T]163496,hemdoğan[/T][T]168058,erkamgok[/T][T]93294,basketbol6[/T][T]187739,hakanoz[/T][T]181126,moskova1979[/T][T]189179,Semihcetin1453[/T][T]107995,SuperSport[/T][T]188679,ngerekli[/T][T]92595,babanus[/T][T]184560,Tristran[/T][T]210316,Bielefeld[/T][T]7262,tolgasüren[/T][T]97207,IlkayO.[/T][T]166697,EnginHorlu[/T][T]218342,suleymansane[/T][T]193172,Nadirmbuna[/T][T]211689,Onur Özer[/T][T]100361,MustafaCingil[/T][T]221763,DogusSekerci[/T][T]217389,2xDiver[/T][T]163185,turbo[/T][T]82907,GörkemBaykal[/T][T]228351,thracian1923[/T][T]226025,Amiralzao[/T][T]41203,dragut_34[/T][T]195096,K3r3m [/T][T]225094,Hacanak[/T][T]233557,hobim35[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]77091,S.YAMAN[/T][T]229696,eackgzz[/T][T]217177,Gokberkates[/T]
Teşekkür Edenler: [T]176810,Kromatit[/T][T]156345,mehmetçaltı[/T][T]163496,hemdoğan[/T][T]136158,Yusuf Tanrıverdi[/T][T]187739,hakanoz[/T][T]184560,Tristran[/T][T]97207,IlkayO.[/T][T]166697,EnginHorlu[/T][T]202394,ErdiKaptan[/T][T]183917,EmreKircan[/T][T]100361,MustafaCingil[/T][T]124785,Aquay[/T][T]217389,2xDiver[/T][T]163185,turbo[/T][T]226025,Amiralzao[/T][T]231847,hakanyildiz78[/T][T]195096,K3r3m [/T][T]233557,hobim35[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]229696,eackgzz[/T]
+1: [T]173724,bizmoshow[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.CENİKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 458
B.CENİKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2016 11:49
Emeğine sağlık çok güzel bir anlatım tebrik ederim.

Teşekkür Edenler: [T]78942,muratdeg[/T][T]226163,TNAK[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratdegÇevrim Dışı

Yönetici
[B]12891,3[/B]
Kayıt: 12/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 5107
muratdegÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2016 19:40
[QUOTE=B.CENİK]Emeğine sağlık çok güzel bir anlatım tebrik ederim.[/QUOTE]
Teşekkür ederim, pek yeni bir bilgi yok aslında. Bu konuda çok iyi makaleler var.
Video metni hazırlamışken bir de makale olsun diye düşündüm. Umarım faydalı olur.[EDIT]muratdeg,2016-06-26 19:41:07[/EDIT]

Beğenenler: [T]172966,B.CENİK[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.CENİKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 458
B.CENİKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2016 23:39
Videoya da bayıldım zaten yakın olsan da şu benim balıklara da bir video çeksen süper olur.

Beğenenler: [T]213170,Avcoskar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratdegÇevrim Dışı

Yönetici
[B]12891,3[/B]
Kayıt: 12/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 5107
muratdegÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2016 00:13
[QUOTE=B.CENİK]Videoya da bayıldım zaten yakın olsan da şu benim balıklara da bir video çeksen süper olur. [/QUOTE]
Aslında böyle bir düşüncem var. Tecrübeli hobicilerle buluşmak istiyorum. Hem onların akvaryumlarını tanıtıp hem de tecrübelerini aktarabilecekleri bir söyleşi düşünüyorum ama fırsat olmadı henüz.[EDIT]muratdeg,2018-11-15 07:28:03[/EDIT]

Beğenenler: [T]172966,B.CENİK[/T][T]81702,Yasin Oktem[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetcihanÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2016
İl: Bursa
Mesaj: 145
mehmetcihanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2016 08:14
Selamünaleyküm abi l144 vatozla albino vatoz ve cüce vatoz bir arada yaşarmı üretim için aldım bende

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratdegÇevrim Dışı

Yönetici
[B]12891,3[/B]
Kayıt: 12/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 5107
muratdegÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2016 09:20
[QUOTE=mehmetcihan]Selamünaleyküm abi l144 vatozla albino vatoz ve cüce vatoz bir arada yaşarmı üretim için aldım bende[/QUOTE]
Vatoz akvaryumumda L144 tül cüce, L144 cüce ve siyah cüce birlikte yaşıyor. Düz vatoz yani cüce olmayanları karıştırmanızı önermem. Cüceler birlikte bakılabilir.

Beğenenler: [T]189345,mehmetcihan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189345,mehmetcihan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetcihanÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2016
İl: Bursa
Mesaj: 145
mehmetcihanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2016 11:06
Eyvallah abi bende atabilirim o zaman zaten cüce türü hepsi abi[:iyi:]

Beğenenler: [T]78942,muratdeg[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

matador86Çevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2016
İl: Sanliurfa
Mesaj: 4
matador86Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2016 17:38
Aşağıda resmini eklediğim sumpta cüce vatoz üretimi mümkünmüdür.
Akvaryum kısmında malavi çiklet mevcut malavi yavruları için ayrı tank mevcut bu yüzden boşta duran bu kısımda cüce vatoz üretimi yapmak mümkünmüdür.
Sump 14-15 saat karanlık 7-8 saat görünen florasan yanıyor su mercimekleri için.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/184894/251220161734001.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratdegÇevrim Dışı

Yönetici
[B]12891,3[/B]
Kayıt: 12/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 5107
muratdegÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2016 19:39
[QUOTE=matador86]Aşağıda resmini eklediğim sumpta cüce vatoz üretimi mümkünmüdür.
Akvaryum kısmında malavi çiklet mevcut malavi yavruları için ayrı tank mevcut bu yüzden boşta duran bu kısımda cüce vatoz üretimi yapmak mümkünmüdür.
Sump 14-15 saat karanlık 7-8 saat görünen florasan yanıyor su mercimekleri için.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/184894/251220161734001.jpg[/IMG][/QUOTE]
Akvaryum yavrular için uygun görünüyor. Malawiler için pH değeri cüce vatozlarla uyumlu değil. Büyük akvaryumda taban malzemesi olarak ne kullanıyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

matador86Çevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2016
İl: Sanliurfa
Mesaj: 4
matador86Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2016 23:01
Üst tankta mercan kırığı kullandım PH: 7,4 civarlarında

Üst tank 145x50x60h şeklinde alt sumpta 120x40x40 (5 göz) bu arada ısı 25(+ - 0,5 derece) derece civarı [EDIT]matador86,2016-12-25 23:03:09[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratdegÇevrim Dışı

Yönetici
[B]12891,3[/B]
Kayıt: 12/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 5107
muratdegÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2016 09:32
[QUOTE=matador86]Üst tankta mercan kırığı kullandım PH: 7,4 civarlarında
Üst tank 145x50x60h şeklinde alt sumpta 120x40x40 (5 göz) bu arada ısı 25(+ - 0,5 derece) derece civarı [/QUOTE]
Sıcaklık da pH da tolere edemeyecekleri sınırlarda değil. Dikkatli bir şekilde suya adaptasyonunu sağlamanızı öneririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TahirolmezÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2018
İl: Konya
Mesaj: 4
TahirolmezÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2018 23:16
40x35x35 1d1e cuce vatoz beslemekteyim filtre olarak pipo filtre kullaniyorum gelelim soruma hava motoru cift cikisli oldugun dan diger cikisina hava hortumlarindan koymayi dusunuyorum kumun altina gomulenlerden bir sakincasi olur mu

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratdegÇevrim Dışı

Yönetici
[B]12891,3[/B]
Kayıt: 12/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 5107
muratdegÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2018 23:39
[QUOTE=Tahirolmez]40x35x35 1d1e cuce vatoz beslemekteyim filtre olarak pipo filtre kullaniyorum gelelim soruma hava motoru cift cikisli oldugun dan diger cikisina hava hortumlarindan koymayi dusunuyorum kumun altina gomulenlerden bir sakincasi olur mu
[/QUOTE]
Hayır, ekstra hava ve dalga sağlar ama akvaryum hacmi daha büyük olsa daha iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir