Cüce Amerikan Dünyası
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 10:06
[QUOTE=-doctore-]2 haftalık bolivian ram ve yaprağın altında debelenen 5-6 günlük sterbai cory yavrularım yavrulukta beraber büyüyor. Artemia verdiğim an hydralar hortluyor. Nasıl bir illet çözemedim.
[QUOTE=rekurrens14]Tamam o zaman, yarın sabah ilk iş tek kalan dişi bolivianı ve limon tetraları akvaryumdan çıkaracağım. Yavru almak istiyorum. Cüce amerikan dünyasında BR ler en kolayları arasında, bunları sağlıklı olarak besleyip yavru alabilmek apistolara geçmeden önce önemli bir tecrübe olacak benim için.[/QUOTE]
esref03 2014-09-03 10:10:33
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=yF2NBMXgrCc&feature=youtu.be[/VID]
[QUOTE=rekurrens14]Tamam o zaman, yarın sabah ilk iş tek kalan dişi bolivianı ve limon tetraları akvaryumdan çıkaracağım. Yavru almak istiyorum. Cüce amerikan dünyasında BR ler en kolayları arasında, bunları sağlıklı olarak besleyip yavru alabilmek apistolara geçmeden önce önemli bir tecrübe olacak benim için.[/QUOTE]
Erol Bey hayırlı olsun öncelikle. Bolivian ram beslemesi ve yavru alımı kolaydır, ama yavru büyütmesi için aynı şey pek söylenemez. Ciddi oturmuş ve yumuşak bir su lazım. Yoksa büyüme safhasında sürekli dökülüyorlar. Diğer yandan diğer balıkları ayırmanızı tavsiye etmem. Başlayınca ayda bir yumurta veriyorlar zaten. Bırakın birkaç deneme kendileri yapsın. Diğer balıklar yiyene kadar belki de yavruları alırsınız. Bakın benim şu anki yavrular tetralar, discuslar, melekler, corydoraslar...vs arasında serbest yüzüşe geçtiler ve 3. gün ayırdım. Bazen partnerler de uyuşamıyor ve hiç balık olmasa da kendileri yiyor. Yani ayırma uğraşına şimdilik ence değmez.
[/QUOTE]
Hidralarla bende epey uğraştım ve sonunda forumdan bir arkadaşın tavsiyesi üzerine ana tanka "no planaria " ilacını kullandım tek seferde tamamen kurtuldum tavsiye ederim.
Tüm yaz boyunca sadece Pandorunilerden ve Hongsloilerden yavru almayı başardım 15 kadar pandoruni yavrusu 10 kadar hongsloi yavrusu 1,5-2 cm oldular. Macmasteri çiftimden 5-6 defa yumurta aldım alıp yumurtaları RO suda çıkarmayı da denedim ama bir türlü başarılı olamadım artık biyolojik bir sorunları olduğunu düşünüyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 10:53
Tankımın hacmi yeterli 100litre ama boyu 60 cm kadar. Bu mesafede BR çifti , tetralara karşı yorulabilir diye düşünüyorum. Bu seferlik çift dışındakilere çıkaracağım. Sonrası biraz deneme yanılma yoluyla olacak.
Dün artemia çıkarma kiti aldım ama bu hydra denen şeyi bilmiyordum. Çok mu zararlı bir canlıdır?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 10:59
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 12:03
[QUOTE=rekurrens14]Tankımın hacmi yeterli 100litre ama boyu 60 cm kadar. Bu mesafede BR çifti , tetralara karşı yorulabilir diye düşünüyorum. Bu seferlik çift dışındakilere çıkaracağım. Sonrası biraz deneme yanılma yoluyla olacak.
Dün artemia çıkarma kiti aldım ama bu hydra denen şeyi bilmiyordum. Çok mu zararlı bir canlıdır?
[/QUOTE]
Tank çok ufak değilmiş. Muhammet beyin hakkı var. Anaçlar ilk seferlerde yumurtaları ve yavruları yemeye meyilli olurlar. En azından ilk batımda bir dış tehdit birleştirici olabilir ama sonrasında mutlaka tetraları çıkarın. Çünkü bir yerden sonra yavruları kesinlikle avlıyacaklardır. Özellikle yavrular serbest yüzüşe geçip etrafa dağıldıklarında. İlk batımda yavru çıkmazsa yada yerlerse moralinizi bozmayın. Kısa sürede tekrar yumurtlayacaklardır.
Hydra aslinda akvaryumlarda sürekli olan bir şey. Suya bolca artemia atınca devleşmeye başlıyorlar. Hiç yavru yakaladıklarını görmedim ama genede uzantılarının zehirli olması potansiyel bir tehdit. Ezmeyle toplamaylada yok olmazlar. Benim gözlemim ramshorn salyangozların sayısı artığında kendiğliğinden ortadan kayboluyorlar. Ramshornların direk hydra yediklerine sahit olmadım. Muhtemelen artık yemleri tüketerek hydraya meydan vermiyorlar. Belki hydrada yiyor olabilirler, bilmiyorum. Öyle yada böyle ramshorn sayısı artınca hydra kalmıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 15:46
O zaman şöyle yapıyoruz Hiç birşey yapmıyoruz. İlk yumurtaların akibetine göre karar veriyoruz.
rekurrens14 2014-09-03 17:55:15
Başka bir sorum olacak; bolivian ram ideal ph değerleri için 6,0-7,0 yazıyor. Biraz daha profesyonelleşmek adına ph testi aldım; 8,0 a yakın bir görüntü oluştu. Canlılarda, aldığımdan beri herhangi bir sağlık sorunu yaşamadım. Acaba bu ph yumurta ve yavru gelişimini etkiler mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 20:03
Daha önce de dediğim gibi yavrular havalanınca tetralar affetmez, ancak bence baştan ayırmak yerine yavrular yüzene kadar bekleyip sonra sifonlayarak veya ince kepçeyle toplayıp yavruluğa alabilirsiniz. Sizin ayırma nedeniniz yavrulara partnerlerin bakması ise yani yavru ayırmayı hiç düşünmüyorsanız şimdiden söyleyim sizi hayal kırıklığına uğratabilirler. Yavrular çıkınca çifter arası uyuşmazlık ve yavruları ebeveynlerin yemesi de sık rastlanan bir durum. Mayıs ayından beri 2 dişim sırayla yavru veriyor. Her yolu denedim ve çok şey gördüm. Benim tavsiye ettiğim yol sizi yormayacağı için söylüyorum. Yoksa tanktan tetra toplamak da adamı öldürür, ayrıca ramları da strese sokabilir, daha da bir çok şey...
Hydra konusuna gelince. Öyle bir illet ki, araştırdığım kadarıyla sadece kılıç, plati falan bunları yiyormuş. Benim yavrulukta ve diğer hydra oluşan tanklarımda ramshorn, minare ve adi olarak her çeşit salyangoz vardı, hala da var. Yemiyorlar, para etmiyor. Hydra canlı yem verildiği sürece avını buluyor. Salyagozların yemesine zaman kalmıyor. Son olarak, 20 günlük bolivian yavrularımı avlarken gördüm. Onu da söyleyim. :)
Mücadelesinde ilaç kullanmadım, o etkili olabilir. Benim bulduğum tek çözüm canlı yemi (pire, kurt, artemia) kesmek.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2014 11:56
Muhammed Bey hydra belası başıma defalarca musallat oldu. Her seferinde aynı şeyi görmüş olmasam bu kadar kesin konuşmam. Şu an büyümekde olan ramirezi yavrularım var. 1cm yi geçtiler. Günde iki öğün yiyebilceklerinden daha fazla artemia atıyorum. İlk başlarda gene hydra türedi, hatta dev gibi kocaman oldular. Anatankdan bolca moss, ramshorn ve kiraz karides ekledim. Hydaralar 1-2 hafta içinde kendiliğinden yok olup gittiler. Eskisinden daha fazla artemia kullanmama rağmen şu an hiç hydra yok.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2014 13:22
Bu canlılar hydraları yiyorlarsa (sanmıyorum) başka. Besinlerini tüketecek olmaları olası, ancak avlanma biçimi itibariyle ona da pek ihtimal vermiyorum. Hydraları gözlemlemişsinizdir. Yem atıldığı an kollarını açıyor ve yanlarından geçen ufak canlıya yapışıyorlar. Ağırlıklı olarak da cam, dekor gibi hafif yüksek yerlere tutunuyorlar. Yani yemleri yüzerken, daha havadayken kapıyorlar. Salyangozlar ise ancak yere inip ölmüş ya da ölmek üzere olan canlıları/yemleri yiyebilirler. Zamanlama açısından salyangozlara sıra gelene kadar hydralar çoktan doymuş oluyor yani. Ben salyangozları atık yemleri yemeleri açısından en baştan koymuştum. 25 cm lik yavrulukta 20 ye yakın ramshon ve adi, 2 adet de minare salyangoz var. Yine çıktı bu illet. Ben bu şekilde başaramadım yani, onu söylüyorum.
Daha önce de büyük bir hydranın 1 cm ye yakın yavruma yapıştığını, hatta yavru kaçınca tutunduğu yerden ayrıldığını, iyice sardığını, yavrunun döne döne ölüşünü izledim.
Salyangoz, karides, başka balık...vs, bir şekilde aç kalmaları lazım. Birkaç gün canlı yemi kesip sıvı, dekapsül artemia falan vermek de işe yarayabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2014 14:26
Canli yemi kesseniz de yiyecek plankton benzeri birseyler bulup kendilerini sindirip kuculerek bir kenarda tekrar artemia yemlemesi yapacaginiz gunu beklerler muhtemelen. En etkili yontem dis parazit ilaclarini dusuk doz kullanmak. Mesela Azoo'nun dis parazit ilaci cok dusuk dozlarda bile olduruyor hidralari. Cok ufaktan baslayip hidralari gozlemleyerek hafiften arttirarak kullanabilirsiniz. Ilac kullanmaktan nefret eden biri olarak soyluyorum bunu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2014 15:24
Yok dekapsüle artemiada sonucu değiştirmiyor. Oda hydrayı azdırıyor. İlk hydra belası dekapsüle artemia ile açılmıştı. O zamanda ramshorn popülasyonu artınca kendiliğinden yok oldular. Bu son bulaştığındada pipo filtrenin üzerini sarmışlardı. Şimsi varlıklarından eser yok.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2014 10:47
Konu ile alakası yok ancak dün akşam evin koridorunda bizim köpeğin pati sesleri ve hoplama zıplamalarını duyunca hanım kontrol etmeye gitti. Arkasından da hemen beni çağırdı, bizim ufaklık bir köşeye bizim halkın deyimi ile "süleymancık" denen kertenkele türünü sıkıştırmış o da saklanmış, bizim köpek yakalasa zaten yiycek hemen onu. Güzelce bir kapa alıp bahçeye götürüp saldım ama pembemsi yapısı ve içinin görünebilir olması dolayısı ile bilmediğim bu canlı başta "zehir var mıdır?" sorusunu aklıma getirmiş olsa da, daha sonra internette okuduklarım ile oldukça hoşuma gitti... Genelde burnumuzun ucundaki güzel canlıları göremeyip yurt dışındakilere yöneldiğimiz için paylaşmak istedim.bilentungul 2014-09-05 11:02:07
Benimde aklımda uzun zamandır olan yerel bir biyotop kurma fikri için biraz daha itici güç oldu diyebilirim... Gerçi G.Amerika'da başarılı oldukta gidip birde yerlisini yapacağız
Temsili resim:
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2014 11:26
Ben de bu yaz tatilde yetişkin bir bukalemun buldum. Yoldan geçiyordu, çok yavaş hareket ettiği için ezilir diye aldım ağaca koydum. İnanılmaz sakin bir hayvan.
Bu süleyman kertenkeleleri de çok sevimliler. Ama sadece örümcek yedikleri için beslenmeleri çok zor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2014 11:54
Süleymancık tamam da bukalemun Türkiye'de ne arar diyecektim, biraz araştırdım. Bayağı bukalemun diye bir tür varmış. Fakat çok nadir görünüyormuş. Çok şaşırdım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2014 11:56
Ben moly'min hydra'yı yediğini gördüm. Aç kalınca affetmiyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir