CO2 kaynağı ve hava motoru kombinasyonu


Kerem KaracaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2014
İl: Içel
Mesaj: 2
Kerem KaracaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2014 12:21
Merhaba arkadaşlar..
Yaklaşık 100 lt ilk tank ile yeni hobime başlamış oldum.Bitki yetiştirmekle işe başladım. CO2 kaynağı ile forumda epey araştırma yaptım ve mayalı sistemi kurdum. Fakat sorun CO2 in akvaryum içine diffüzyonunu ve efektif pompalanması sorun oldu. İç filtre kullanmak yer işgali ve görüntü kirliliği yapacağı için işime gelmedi. En son hava motoru hattı ile CO2 kaynağını birleştirerek mix yaptım. Daha 2 günlük.
Yorumlarınızı bekliyorum.
Malzemeler:
İki tane serum seti
İki tane 3 lü musluk. Eczanede var toplamı 8 TL
3 tane akvaryum hortumuyla birleşimi konneksiyonu sağlamak için plastik tek yönlü çalışan vana
2 tane çek valv
Yapımı:
Serum setinin içindeki latex lastik ve bunun ucundaki beyaz bağlantı aparatları yardımıyla, 3 lü muslukları birleştirip iki hattı T şeklinde birleşti diyorsunuz.
Hava motoru ve karbondioksit hatlarının hemen önlerinde çek valfleri yerleştirmek gerekiyor.
Yorumlarınızı bekliyorum..
Fotoğraf ekleyemedim.Halledicem..Kerem Karaca2014-05-28 14:20:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BingulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 748
BingulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2014 13:35
Resimleri göremedim ama burada şöyle bir husus var; iki farklı gaz kaynağını paralel olarak bağlar ve tek çıkışa yönlendirirseniz gaz akışı sadece basıncın yüksek olduğu taraftan gerçekleşir, düşük basınç tarafı ise baskılanır ve gaz akışı olmaz. Hava motorunun sağlayacağı basınç sabit olacağından, eğer yüksekse sadece hava, düşükse sadece co2 alabilirsiniz, bu koşulda ise ne zaman ki mayalı sistemin basıncı azalır ve hava motorunun çıkışı ile aynı hale gelir o zaman ikisini kısa süre birlikte alırsınız, daha da azaldığında co2 akışı kesilir. Kap hala co2 üretmeye devam ediyorsa bir süre sonra yeniden içerideki basınç yükselmeye başlar ve yeniden hava motorunu baskılayıp sisteme gider, yani bir kısır döngü oluşur ve ikisinin aynı anda çalışmadığı istikrarsız bir sisteminiz olur.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kerem KaracaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2014
İl: Içel
Mesaj: 2
Kerem KaracaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2014 14:53

Dediğimizde son derece haklısınız.
CO2 kabı 5 lt ve mayasını şekerini yüksek tutarak hava motoruna yakın olmasada , çek valften çıkışa izin verecek basıncı tutturrum diye düşündüm. Hava motorunu da düşük flowda çalıştırıyorum. Ayrıca 3 lü muslukların yardımıyla da çıkış basıncını ayarlamak mümkün. CO2 hattının ucundaki 3 lu musluk da, musluğu sisteme kapatıp boş yani dışarı açık ucuna çevirince kabın patlama riskini kaldırıyor.
Ama bi gecede cam gibi bir su oldu. Bitki fazla değil. İçindeki canlı sayısı artınca da denge tutar diye ümit ediyorum.
Değerli yorumunu için teşekkür ederim.
Akvaryumcuya 1 hafta içinde çok para verdim, ucuz yollu
Etkili sistem önerirseniz sevinirim.. Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BingulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 748
BingulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2014 15:09
Bitki konusunda pek tecrübeli değilim, suyun cam gibi olması filtrenin marifeti ve suyunuzun oturmuş olmasından kaynaklanıyor. CO2 vermenin en temiz yolu kesinlikle tüp almak, tabi sonrasında regülatör, ince ayar vanası, selenoid vs gerekecek. Maliyetli olur derseniz mayalı sistemi (ben hiç denemedim, forumda çok örnekleri var) ayrı bir hattan kendi yapacağınız difüzör vasıtasıyla suya verebilirsiniz. Benim kanaatim, bu bir hobi olduğundan çilesi zevkinin önüne geçmemeli ve ikide bir müdahale etmek gereken bir sistem kurmaktansa, uzun vadede maddi/manevi kazanç sağlayacağız tüplü sisteme geçmenizi öneririm. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir