Cinsiyet Belirleme !
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
- Yunus
1)Dişi yunusun anal yüzgeci oval, erkeğin ki sivridir. Erkeklerin rengi aynı akvaryumda ki dişiye göre daha canlıdır.
Aşağıdaki ağzı dolu bir dişidir. Anal ve üst yüzgeci oval değil sivridir.
2)Aynı batım yavrularda daha hızlı büyüyen balık genellikle erkektir(Bütün malawi türleri için geçerlidir).
3)Yunuslar bir yaşından sonra yavru vermeye başlarlar.
4)Dişi erkek oranı (1e/3d) olmalıdır. Dişi sayısı daha fazlada olabilir.
5)Üreme dönemlerinde sarı prenseste olduğu gibi tüpçük çıkartırlar.
6)İlk zamanlarda yunuslar yumurta tutma konusunda hassastırlar. Kalabalık akvaryumlarda, küçük boyutlu ve stresli bir ortamda yumurtaları yutabilir ya da tükürebilir.
7)Dişilerin ağzındaki yumurtaların da azalması normaldir. Bazılarını yutuyor ya da tükürüyor olabilir. Yumurtalar döllenmemiş olabilir. Genelde ilk kuluçkası olduğundan tecrübesizliği de olabilir.
8)Yunus çiftleşmesi gerçekleştikten sonra imkânınız varsa mümkün olduğunca kısa sürede başka akvaryuma alınız. Balığı gece uyurken yakalayarak ayırmalıyız. Yoksa strese girerek yumurtalarını yutabilir ya da yumurtalarında azalma olabilir.
9)Dişi yunuslar da kavga ederler. Kesin kavga eden yunus erkektir diyemeyiz. Ama genelde kavga eden yunus erkektir.
10)Yunustaki siyah lekeler balık stres altındayken çıkar. Bu normal bir durumdur. Bu lekelerden balığın kırma ya da saf olduğunu belirleyemeyiz.13) deki resimdeki saf yunusta da bu lekelerin olduğunu görebilirsiniz.
11)Akvaryumun ışığı açıldığı zaman ya da stres durumunda yunusların rengi açılır.
12)Eğer akvaryum sakin bir yerde değil ise yunuslarınızı strese sokar. Dış ortamdaki hareketlilikten çok fazla etkilenirler.
13)Saf yunusları dudak ve kafa yapısından anlayabilirsiniz. Kırma yunuslar genelde kafa yapmazlar.
14)Yunus akvaryumunda kumluk alanda olmalıdır. Kumları karıştırmayı yem aramayı severler. Akvaryumunuzun arkasını ya da iki yanları kaya yapıp diğer yerleri kum yaparsanız yunuslar için daha iyi olur.
15)Yunuslar sarı prensese göre daha yavaş büyürler.
16)İyi bir beslenme, büyük bir akvaryum, stressiz bir ortam ve sağlıklı su şartları yakalandığında oldukça çabuk gelişirler.
17)Anne yunus resmi. Anneyi ana tanktan alırken ağzından kaçırmış olduğu yumurtayı görebilirsiniz. Tekrar ağzına yumurtayı almadı. Ama bazı tecrübeli yunuslar tekrar alabilir. Büyük bir ihtimalle o yumurtadan yavru çıkmayacak.
18)Yunus çiftleşme resimleri. Resimlere dikkatli bakarsanız yumurtaları görebilirsiniz. Bazı resimlerde yumurtaları tam ağzına alırken görebilirsiniz. Birbirlerinin etrafında dönerlerken dişi yunus titreyerek yumurtaları döküyor ve hemen arkasına dönerek yumurtaları ağzına alıyor. Daha sonra erkek yunus dişinin ağzına titreyerek yumurtaları döllüyor.
Hazırlayan: Arda Akgül
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir