Canlı Doğuran Kurulum


skyline0Çevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2015
İl: Adana
Mesaj: 421
skyline0Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2016 16:37
80 litrelik akvaryumumda canlı doğuran beslemek istiyorum ama artık malawi balıklarımdaki gibi hata yapmaktan ve balıklarımı kaybetmekten yoruldum.
Bana canlı doğuran için nasıl bir hazırlık yapmam gerektiğini baştan sonuna kadar anlatır mısınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CbciÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2012
CbciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2016 17:06
İlk önce güzel bir kurulum yapmanız lazım . Forumda konuları mevcut ama şöyle bir özet geçeyim : Akvaryuma suyu koydunuz dekoru v.s. yaptınız ve klordan arındırılmış , dinlenmiş suyu akvaryuma koydunuz . En az 1 hafta akvaryum böyle çalışsın 2 3 günde bir yem atın az miktarda bakteriler için . Canlı doğuranlar için bitki gerçekten güzel olur . Low tech ( düşük donanımlı ) bitkileri alınız misal ; tilki kuyruğu , gül java moss v.s. . 7. gün bitkileri ekleyiniz ( bitkiler ilk bir iki hafta yaprak dökebilir alışma sürecidir sonra düzelir ) , sonrasında da 1 2 gün sonra da balıkları ekleyebilirsiniz . Balıkları ekledikten sonra 1 2 gün ışıkları açmayınız balıklar daha çabuk adapte olurlar . Ve mümkün olduğunca balıkları aynı akvaryumdan alınız . Ve balıkları aldığınızda bunu yaparsanız bakteri çakışması en aza inecektir büyük bir ihtimal :

YENİ ALINAN BALIKLARI DEZENFEKTE ETMEK (ZİYA ERKUŞ tarifi) :
İthal getirttiğim, akvaryumcudan aldığım yada hobiciden aldığım, tankıma ilk kez girecek balıklar için, paylaşacağım dediğim, balıklara uyguladığım yöntem ise şöyle :

1. Gelen balıkları poşetleri ile girecekleri tanka bırakıyorum ve yarım saat bekliyorum. Tank sıcaklığı ile geldikleri su sıcaklığı eşitleniyor.

2. Yarım saatin sonunda, balıkları bir kovaya kendi suları ile açıyorum.

3. 2 adet ayrı kap hazırlıyorum. Bu kap 5 litrelik su şişesinin ağız kısmı kesilmiş hali.

4. Kaplara koyacağım tanktan 4'er litre su dolduruyorum.

5. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisinde 1 adet PERMASOL eritiyorum.

6. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisnide 5 ml MİKOFİSH eritiyorum.

7. Çay bardaklarının birini bir kaba, diğerini diğer kaba boşaltıyor ve kapları pipetle karıştırıyorum.

8. Kaplar hazır olduktan sonra, balıkları kendi sularından kepçe ile ÖNCE PERMASOL lü suya alıyorum. 30 saniye banyo yaptırdıktan sonra yine kepçe ile alıp MİKOFİSH li suya koyuyorum. 30 saniye de orada banyo yaptırdıktan sonra, kepçe ile alıp, tanka koyuyorum.

Bütün yaptığım yukarıdaki işlemlerdir. PERMASOL balığın vücudundaki tüm bakteriyi sıfırlıyor ve dezenfekte ediyor. Tankınıza giren balık, sıfır bakteri ile girmiş oluyor. MİKOFİSH ise vücudunda yolculuğunda meydana gelen olumsuzlukları tedavi etmiş oluyor.

Sıfır bakteri ile tanka giren balık, stresede girmiyor. Bundan sonrasında ise dikkat edilmesi gereken konu, su değerlerinin stabil tutulması, yemlemenin çok çok az yapılması, ışıkların ilk 2 gün yemlemeden yemlemeye açılması ve balıkları strese sokacak durumların yaratılmamasıdır. 3. gün itibariyle balık tanka adapte olup,sağlıkla yaşamına devam ediyor.

Bu uyguladığım yöntem ile gelen ithal balıklarımdan( her ithalatta en az 50 trio geliyor), 1 tane bile kayıp vermedim. Adaptasyondan, bakteri çakışmasından dolayı meydana gelen bir hastalıktan balık kaybetmedim.

Veya balıkları bir kovaya v.s. koyun ve poşetlerini açıp balığı suyuyla birlikte bu poşete koyarsınız ve 5 10 dk da bir , yarım saat yani 6 kere falan , su ilave ederek akvaryum ile balıkların geldiği suyun ısısını eşitlemiş olursunuz . Buradaki amaç hem alınan balığın beyaz beneğe yakalanmasını bir nevi engellemek hem de alının balıkların akvaryumunda eğer parazit v.s. varsa bunu akvaryumunuza geçirmeyi engellemektir .

Ve bir diğer husus ta balıklarda ne hata yaptığınızdır bunu da bulup bir daha yapmamanız iyi olur .[EDIT]Cbci,2016-01-09 17:07:50[/EDIT]

Beğenenler: [T]99729,kvrym[/T][T]153481,leovo[/T]
+1: [T]99729,kvrym[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

skyline0Çevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2015
İl: Adana
Mesaj: 421
skyline0Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2016 17:20
Gerçekten çok teşekkür ederim böyke uzun ve açıklayıcı bi yazı yazdığınız için[:)] ama gerçekten zor bi bakımı var sanırım şuan ciklet akvaryumumla yetinmeliyim sanırım

Beğenenler: [T]99729,kvrym[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CbciÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2012
CbciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2016 17:43
Aslında zor değil . Ama '' malawilerde hata yapıyorum '' demişsiniz bence hatayı bulup düzeltmek daha önemli neydi hatanız söylerseniz çözümünü bulabiliriz . Sonra balık seçimine geliriz . Ben zaten kurulum sahfasını yazmıştım bunu her akvaryum kuran kişi yapıyor hemen hemen çoğunu sizde yapmış olmalısınız . [EDIT]Cbci,2016-01-09 17:45:19[/EDIT]

+1: [T]99729,kvrym[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sheyda27Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/06/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 8826
Sheyda27Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2016 18:22
Canlidoguranlar malawilerden cok cok daha hassastir hastalaninca kucuk olduklarindan kurtarilmasi zordur.duzenli bakim yemleme ile sorunsuz bakilabilir ama yinede iyi düşünün.

+1: [T]99729,kvrym[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kvrymÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 572
kvrymÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2016 21:06
Bence malawide yapilan yanlislardan biri hacimin dusuk olmasi buna bagli sebebplerden eger akvaryumda canlida coksa, oksijen yetersiz gelmistir, ph uygun degildir vs. gibi hatalar yapmis olabilirsiniz ki bu cok normal hepimiz baslarken bu canlilari bakmaya istemeden kayiplar vererek ogreniyoruz, bizim için tecrube oluyo ama canlilara da uzulmuyo degilim..

80 Litre canlidoguran icin super olur, Ilk olarak akvaryumda ne kadar dekor varsa cikarin ve suyunu yari yariya degistirin ve icine 2 yemek kasigi tuz atin ve her gun %30 su degisimi yapin bi hafta boyunca. Metilen mavisi ilede yapabilirsiniz ama ben hic metilen kullanmadim simdiye kadar. Akvaryumu 1 hafta sonra birakin 3-5 gunde icine az yem atarak calistirin ki bakteri dongusu olusmaya baslasin tekrardan. Daha sonra canlidoguranlarin sevdigi gibi bol koklu, dogadan topladiginiz kutukler, dallar olabilir, hatta kuru cinar-mese agaci yapraklari olabilir, (iyi dezenfekte ederek kullanilmali) ve bol bitkili bir tank kurabilirsiz. Ilk baslarda co2 ve cok fazla isik gereksinimi duymayan bitkiler alabilirsiniz. Zafer beyin onerdigi bitkiler cok uygun mesela. Bitkiler icin mutlaka sivi gubre alin ve olcusu kadar kullanin. 3-5 gunde bitkilerle akvaryumu calistirin ve daha sonra istediginiz canli doguranlardan usulune uygun bi sekilde akvaryuma ekleyebilirsiniz.

Tekrar hata yapmayim diyorsaniz, acale etmeden sabirla gerekli ortami hazirlarsaniz ne canlilara bi zarar gelir nede sizin moraliniz bozulur.
Size onerim lepistes ve kilickuyruk, Yanina 4-5 adet copçu ve 10-15 tane neon tetra. Cok hos bi akvaryum olur [:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir