Cam kalınlığı ve silikon ilişkisi
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 09:55
150x60x60 10mm lamine camdan akvaryum yapıyorum.Tecrübeli arkadaşların ve burda yapılmış akvaryumların yapılışından yardım alarak yapımı gerçekleştirdim.Fakat aklımda bazı sorular var.Büyük hacimli akvaryumlarda zayıf nokta silikonmudur cam kalınlığımıdır.Şöyle örneklersek daha açıklayıcı olur sanırım.Akvaryumların hepsi aynı ölçüde ve aynı kayıt kuşak atılıyor olarak düşünelim.100x50x50 cm lik akvaryum yapıyoruz.10 mm cam kalınlığı kurtarıyorsa biz 12 mm den yaparsak güvenlik üst seviyede olacaktır.Aynı ölçülerdeki akvaryum 6mm camdan yaparsak.Ön yada arka camın ortasından kırılırmı yoksa yanda 6mm yapışma yüzeyinden silikonu açarmı.Benim düşüncem kırılacağı yönünde.Kırılmadan yola çıkarsak.Kırılma nasıl gerçekleşir.6mm cam basıçtan dolayı dışa doğru esnemeye başlıyacak esneme miktarı camın tolore edebileceği miktarın üzerine çıktığı anda ise kırılma gerçekleşecektir.Biz cam kalınlığını 10 yada 12 mm ye çıkardığımızda basınç camı kırılma noktasına kadar esnetemiyeceği için yükün tamamı silikona binecek bu noktada kayıt ve kuşaklar öncelikle silikonun açma riskini azaltmaya yönelik işlev görecektir.Aslında biz üstteki kuşakları camın esnemesini engellemek için atıyoruz.Bu akvaryumu abartıp 15 yada 20 mm den yapsak üste kuşak atmaya gerek olmaz esneme olmadığı için.Burada devreye maliyet ve taşıma ağırlığı giriyor.Kalınlıkları makul seviyeye getirerek üstten kuşak atıyoruz.Burda bir arkadaşımız plexsi den akvaryum yapımı ile ilgili bir konu açtı orda.Orada 120 cm boyunda plexsiden akvaryumu üstten kuşaksız yapmışlar.Bağlantı yerleri çok sağlam olduğundan akvaryum balon gibi olmuş esnemekten ama yinede kırılmamış plaxsi nin esneme kabiliyeti yüzünden.Bu noktada camın esneme kabiliyetinin olması avantajmıdır dez avantajmıdır.Lamine esneme kabiliyeti yüksek oluşu yüzünden daha avantajlı gibi.Bukadar uzun bir yazı olduğu için kusura bakmayın.Herkeze teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 10:43
Cam ne kadar kalın olursa olsun iyi silikonlanmamışsa hiç bir anlamı olmaz he iyi silikonlamış diye düşünürsek tabiiki cam kalınlığı çok önemli özellikle akvaryumda yükseklik artmaya başladıysa hayati önemde,kayıt kuşak olsa dahi cam çatlaması kaçınılmaz,kendimden biliyorum cam dioganel açıda boydan boya çatladı.Lamineye gelince esneme özelliğinden bahsetmişsiniz,demekki silikonların üzerine daha fazla yük biniyor açıkcası bana cam daha sağlıklı geldi,saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 12:13
Cam kalınlığını fazla tutmamızdaki amaç camın esneyerek kırılmasını önlemek.Esnemeyen kalınlıktakı bir akvaryumda bütün yük zaten silikonda değilmidir.Alt ve üst çevreye atılan ve üste ortaya iki tane atılan kayıt kuşakların amacı Silikonun tutunma yüzeyini arttırmak değilmidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 20:39
[QUOTE=okanbagiscan]Cam kalınlığını fazla tutmamızdaki amaç camın esneyerek kırılmasını önlemek.Esnemeyen kalınlıktakı bir akvaryumda bütün yük zaten silikonda değilmidir.Alt ve üst çevreye atılan ve üste ortaya iki tane atılan kayıt kuşakların amacı Silikonun tutunma yüzeyini arttırmak değilmidir.[/QUOTE]
Bence esnemeyecek kalınlıktaki bir camda tüm yük silikonda değildir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 21:08
Okan kardeş kafana takılan soru nedir pek anlayamadım açıkçası. Tabiki cam kalınlığının su miktarına oranla belirli bir kalınlıkta olması gerektiği gibi silikon miktarının da belirli bir oranda olması gerekir. 100*50*50 ebatındaki tankın camlarına örneğin 2mm silikon sürerseniz su doldurduğunuzda tank patlar. Akvaryum yapım hesaplamasına bir de kullanılması gereken silikon miktarı da eklenmeli belki.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 21:10
Benim yaptığım akvaryumda silikon kalınlığı 3-3,5 mm civarında. 100*42*50h ölçülerinde 10 mm camdan imal ettim. Bu şartlarda bana göre emniyetli ama sonradan pişman olmamak için alüminyum köşebent kaplamayı düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 22:00
Brego arkadaşım cama binen yükü silikon dışında taşıyan başka bir bileşen yokki.Esnemyecek kalınlıkta bir cam bütün yükü kendi üzerinden silikonlara aktarıcaktır.Bunlarda bağlantı kayıt ve kuşaktaki silikonlar da dahil.Kibrit arkadaşım merak ettiğim akvaryumda önemli olan cam kalınlığı ve silikon kuvveti arasındaki oran.Her zaman ilk olarak cam kalınlığı ön plana geliyor 12 mi olsun 10 mu olsun 12 olsun sağlam olsun deniyor.Bende silikondan açmıyacak kadar sağlam bir silikonlamadan sonra 10 mm yerine 12 mm yapmaktansa daha esneme şansı olan lamine dağa uygun seçenek bence.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2009 10:30
Benimde bahsetmeye çalıştığım şeyde bu.Okuduğum bir çok konuda yüksek hacimli tank yaparken 10 mm yerine 12 yap kafan rahat olsun yorumları yapılıyor.Bende sağlam silikon olduktan sonra 10mm zayıf olur endişesi varsa lamine yapmak 12 mm daha avantajlı olurmu olmazmı bunu merak ediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2009 11:00
[QUOTE=Eray G.]
100*42*50h ölçülerinde 10 mm camdan imal ettim. Bu şartlarda bana göre emniyetli ama sonradan pişman olmamak için alüminyum köşebent kaplamayı düşünüyorum. [/QUOTE]
Evet kesinlikle sonradan pişman olmamak için her tarafını köşebent ile destekleyin, keşke 12mm den yapsaydınız kafanız rahat ederdi.
Okan bey, silikonlamada önemli olan ( hepsinin kaliteli olduğunu varsayarsak ) yapıştırma esnasında, camlar arasında hava kabarcığı kalmamasıdır.Zaten sizde belirtmişsiniz, eğer silikonlama işlemi güzel yapıldıysa, tankın silikonlarından ayrılması çok düşük bir ihtimaldir.Yapışmadan öte, havasız kalan iki yüzeyin vakumlama etkisi ile birbirini çekmesi ayrılma riskini minimuma indirir.
Lamine camlar hakkında pek bilgim yok, ama camın makul seviyelerde esnemesine izin vermelisiniz aksi halde cam çatlayacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2009 13:41
Bende 123*45*60h 12mm temperli tank vardı, çizikten dolayı satmak zorunda kaldım, kayıt-kuşak yoktu 1 milimde esneme yoktu. Boyu uzun olan tanklar 150-200 cm vs. çoğu akvaryumculardaki 10 mm hepsinde kayıt kuşak vardır:D olmak zorunda, kayıt kuşaklar camın bombe oluşturup patlamasını önlüyor bence, zaten esnemeyen cam niye patlasın, benim tank niye esnemiyordu, hem 12mm, hemde temperli idi, akvaryum yapacak arkadaşlara tavsiyem mahalle camcılarından akvaryumculardan önce çevrenizde cam fabrikaları varsa internetten bulun numaralarını bir kağıda milimetrik çiziminizi yapın camları parça parça ve fax çekin piyasanın yarısından aşağı geliyor, bana 123-45-60 tankı 10mm den akvaryumcu 225tl fiyat verdi, fabrikadan şimdi gitsem yerine göre 70-100 tl civarı oynuyor, belki daha düşük alabiliyorsunuz. 225tl ona vermektense bir fabrikada fabrikada 12mm komple rodajlı 2 adet delikli camı kdv dahil 200-220 arası bir şey çıkıyor (son kullanıcı olarak verilen fiyat). Laminelere gelince bildiğim kadarıyla temperli oluyor zaten onlar laminenin tek amacı patladığında normal temperli gibi camı dağıtmaması bir arada tutması bence düz 12mm fiyat kullanım açısından daha iyi. Tabi büyük camcılar haricinde 12mm bulamazsınız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2009 14:46
Bu cam kalınlığı ve esneme ile ilgili bir excel dosyası buldum.Ordaki değerleri aktarıyorum.Uzunluk yükseklik ve cam kalınlığını girerek camın güvenlik katsayısını buluyoruz.150x60x1=2,539683
Bizim sitedeki hesaplayıcıda bu ölçülerde güveblik faktörünü 2,5 alıyor.Karşılaştırma açısından.Daha sonra uzunluk yükseklik ve güvenlik faktörünü yazarak cam kalınlığını ve esneme miktarını buluyoruz.150x60x2,539683 Cam kalınlığı 9,98mm Camın esneme miktarı 0,71mm.Burda önemli olan cam kalınlıklarından ve güvenlik faktöründen camın esneme miktarını bulmak.0,71 esneme benim yapacağım akvaryum için heleki lamine camdan çok kolay tolore edilebilir bir değer.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2009 17:31
[QUOTE=okanbagiscan] Cam kalınlığı 9,98mm Camın esneme miktarı 0,71mm.Burda önemli olan cam kalınlıklarından ve güvenlik faktöründen camın esneme miktarını bulmak.0,71 esneme benim yapacağım akvaryum için heleki lamine camdan çok kolay tolore edilebilir bir değer.[/QUOTE]
Okan bey 1mm bile olmayan bu miktar aldatıcı olabilir.Her ne kadar hesaplamalar kısmına cam kalınlığı yönünden güvensem de, esneme açısından dikkat edilecek hususlar var.Şöyleki; sanırım buradaki esneme miktarını hesaplayanlar hem alttan hem üstten kuşak döneceğini varsayarak hesaplamışlar.Kayıt olursa zaten esneme hesaba katılmayacak duruma gelecektir..
Kısacası hesaplamalarla ortaya çıkan esneme miktarı, tankın alttan ve üstten kuşak ile çevrelendiği varsayılarak hesaplanmıştır.Buna dikkat edelim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2009 17:38
Alt kısmın dört tarafına döndüm zaten.Üst ön tarafa 13 cm kayıt attım köşelerden de bağlantılı üst arkaya ise 8cm kayıt atıp köşelerde filtre ve ısıtıcıların geçmesi için boşluk bıraktım.Üst kayıtlar arasına ise 10 luk camdan 5cm lik iki kuşak attım bu gün kuşakşarın sağlamlaştırmasını yapıp pazar deneme yapıcam kısmetse.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir