Buharlaşmayı engellemenin pratik yolu...


anger.03Çevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 13/10/2009
İl: Aydin
Mesaj: 653
anger.03Çevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2010 21:30
[QUOTE=kgurkan] Kapaksız akvaryumda komple, kapaklı akvaryumda ise açıkta kalan kısımda uygun şekilde kesip hazırladığım straforu kullanıyorum. İstediğim zaman istediğim şekilde hareket ettirebiliyorum. Kenar köşe için uygun şekilde kesildiğinde oturmasında da sorun olmuyor. Açıkta yer bırakmadığı için aynı işlevi görüyor. Üstelik strafor gayet güzel bir yalıtkan olduğundan ısı kaybını da engelliyor. Streç film yalıtım açısından yetersiz kalabilir.
Strafor ile buharlaşmayı engellemenin bir kritik sorunu olabilir. O da kapaklı akvaryumda eğer kapak altında cam yoksa ve lamba veya floresanın balastı direk buhara maruz kalırsa yanma riski var. Ben bir kere bunu yaşadım ve yangın çıkmadan müdahale ettim. O yüzden bu riske önlem alıp kullanılmasında fayda var.
Bu arada strafor maliyeti oldukça düşüktür. 120*60*5 mm tabaka 3 TL'den alınabiliyor. 120*60*10 mm ölçülerinde olanı da var. Olsun da 10 liraya çıksın. Yine de çok ucuza çözüm sağlamış olursunuz.


[quote=anger.03]...kışın yarar sağlayabileceği gibi yazın zararı olur.Sularımızın 30 32 dereceye yükselebildiği o yaz günlerinde streç filmle bu ısıyı dahada yukarı taşımamız doğru olmaz.[/quote]
Yazın ısıtıcının açık olmayacağını göz önünde bulundurursak buharlaşma engeli (ister streç film isterse strafor) ısıyı dengede tutmak için ideal olacaktır. Yazın bizleri elektrik maliyetinden kurtararak makul ısıda tutma imkanı verir.
[/QUOTE]Isıtıcının açık olmayacağını göz önünde bulundurursak demişsiniz ; Zaten ısıtıcı çalışmayacağı için elektrik maliyetinden kurtulmuş oluyoruz.Su zaten çok sıcak olduğu için tankımızı havalandırmak serinletmek için ilginç yöntemler denediğimiz o zamanlarda streç film bizim için dezavantaj olacaktır.Streç film kullanırsak tank hava almayacak ve içine hapsettiği ısı dahada yükselecektir.Yani dengede kalması kendi görüşüm imkansız olacaktır.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2010 00:49
Buharlaşmanın olduğu ve kayıpların gerçekleştiği bir yerde denge olmaz. Yaz ya da kış, buharlaşmayı kontrol altında tutmak dengeyi sağlar. Eğer bir havalandırma ihtiyacı varsa kışın da vardır. Sadece yazın olmaz. Ayrıca ben streç film kullanmıyorum. Strafor kullanıyorum.
Yazın 30-32 dereceye çıkması sadece ısıtıcının açık olması veya ortam sıcaklığının sabit 35 dereceye çıkması ile olur. Çünkü akvaryum su sıcaklığı genel olarak oda sıcaklığının 3-5 derece altında sabitlenir. Ancak öyle bir durumda bile akvaryumun üzerinin strafor ile kapalı olması dışarıdan gelecek ısıyı keseceğinden ve buharlaşmadan kaynaklı kayıpları azaltacağından faydalıdır.
Deneme maliyeti bedava olmasa bile en fazla sadece 10 lira olacaktır. Üstelik yazın deneyeceğinizden  elektrik maliyeti de olmadığından bedava hale gelir. Bir hafta sürekli gözlemle netlik kazanır. Isı kaybı ve su kaybı olmazsa çalışıyor demektir. Baktınız ısı yükseliyor (ki düşündüğünüz kadar yükselmez) o zaman üzerini açmak bir dakikalık iştir. Bu işin riski de yok. Strafor ile kapatmak denediğim ve fiilen kullandığım bir yöntemdir.
Bizlerin tartışması bu konuları okuyan kişilere fayda sağlar. Uygulamak ya da uygulamamak kişilere kalmıştır. Özellikle yanlış olan bir durum yoksa kişiler tercihlerini istedikleri gibi yaparlar. Kaldı ki özellikle yanlış olan durumlarda bile uyarıya rağmen düzeltmeyen kişi cezasını kendisi çekeceğinden keyfi bilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

anger.03Çevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 13/10/2009
İl: Aydin
Mesaj: 653
anger.03Çevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2010 15:23
Straforda etki nasıldır bilemem fakat benim yorumum zaten streç film için.Kışın ısıtıcı kullandığımız için ısıyı ve (üstünü kapatarak) buharlaşmayı engelleyebiliriz belki fakat yazın bu durum aynı olmayacaktır. Tankınızın ısısını dengede tutmak için gerekli koşulları yerine getirmiş olsanız dahi hava sıcaklığı sabit olmayacağı için derecede inişler ve çıkışlar olacaktır.Isı yükseldi streç filmi yada straforu çıkartayım diye birşey olamaz.Benim eski tankımın üzeri komple kapalıydı yazın öyle günler oluyordu ki derece tavan yapıyor ve kapağı üstünden almak zorunda kalıyordum.Buda onun gibi birşey içerideki sıcak hava dışarı çıkamayacağı için camlardan aldığı sıcaklığı direk suya hapsedecektir.Neden tam tersi olamıyor ; dediğiniz gibi akvaryum sıcaklı bir kaç derece geride seyir eder dolayısıyla dışarıya ısı vermez dışarıdan ısı çeker 25-26 derecede yaşayan balıklarımız içinde 35 derece gibi bir derece büyük tehlike olacaktır.Tabikide akvaryumunun sürekli başında duranlar için tehlike olmayacaktır denemesi bedavadır.Yaptığımız tartışma esasında ana tanka mavi dezenfektan atmaktan daha ciddi bir konu değildir.Fakat 3 5 cümle yazıyorsak illaki insanlara doğru gelen tarafları olacaktır.Bilimsel olarak kanıtlanmış bir konu olmamasına karşın sadece kendi tecrübelerimizdir.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir