BU SUYU NASIL TEMİZLEYECEĞİM? DİYENLERE BİR ÇÖZÜM …
Büyük bir akvaryum ve büyük balıklara sahip olanlar için; akvaryum suyunun temiz olarak kalması, çoğu zaman büyük bir sorundur. Bu sorunu çözememek, büyük bir sıkıntı yaratır. Hissedilir derecede zaman ve maddi kaynak ayırmanıza da sebep olur. Bu konu, çoğu kez, insanı bezdirecek kadar sıkıntılı bir durum haline gelebilir. Bu durumu kısmen, belki de tamamen ortadan kaldırabilecek bir çözüm yolunu, sizlere sunmak istiyorum.
Daha önce bu konunun duyurulmadığını sanıyorum. Eğer anlatılmışsa tekrar edilmiş olur. Sizlere, suyun filtre edilmesinde tül perdenin kullanılmasının, suyun temizlenmesinde, çok başarılı olduğunu açıklamak istiyorum.
Büyük bir akvaryum ve büyük balıklarım var. Seyri güzel ancak temizlik konusu her zaman bir sorun. Bugüne kadar denemediğim iç-dış filtre markası kalmadı. Bu filtrelerden istediğim temizlik olmayınca kendi filtremi yapmak istedim ve http://www.akvaryum.com/forum/dis_filtre_yapimi_resimli_k192704.asp linkinde de belirttiğim filtreyi yaptım. Bu filtrenin verimi iyiydi, su yeterince temizleniyordu. Fakat bu dış filtreyi temizlemek çok zordu. Kullandığım malzemeler zamanla yıprandı ve filtre kullanılmayacak duruma geldi. Sonunda yeter bu kadar para ve zamana dedim ve tepe sump yapmaya karar verdim. http://www.akvaryum.com/forum/zahmetsiz_bir_filtre_k251468.asp linkte belirtilen filtreyi yaptım ve halen de kullanmaktayım ve de çok memnunum. Neredeyse hiç zamanımı almıyor ve bir zorluğu da yok.
Bu filtrede, tabaka halinde satılan elyafları kullanmaktaydım. Bu elyafların yüzeyi işlem görmüş ve yoğunluğu da temizlik için yeterliydi. Elimde bu elyaflar bitince, aynısından bulamadım ve rulo halinde satılan elyaflardan alıp kullanmaya başladım. Su değiştirdikten sonraki 2nci günde, akvaryum suyu inanılmaz derece bulanık hale geliyor, balıklar neredeyse görülmüyordu. Sorunun nedenini bulmak epey zamanımı aldı. Yeni aldığım elyaflar, seyrek olduğundan dolayı, suyu yeterince süzmüyor, büyük parçaları tutuyor, küçüklerini suya vererek suyun bulanmasına neden oluyordu.
Birkaç denemeden sonra, bu elyafların yüzeyine tül perde parçası koydum. Sonuç mükemmeldi. Büyük parçalar elyaf tarafından tutuluyor, küçük parçalar ise tül tarafından tutuluyor. Su ise son derece berrak, tertemiz görünüyor. Büyük ebatta bir kepçenin torba kısmını da değiştirerek, tül perde kumaşından yaptırdım. Motora gitmeyen, sudaki maddeleri almak için bu kepçeyi zaman zaman kullanıyorum.
Sonuç başarılı olunca, elyafın üzerine tül diktirdim. Tepe sump boyunca 2 adet bu elyaf-tül malzemesini kullanıyorum. Kirlenince sadece üsteki kat elyafı atıp, yeni elyaf-tül takıyorum.
Sizin de filtre malzemesi olarak tül kullanmanızı tavsiye ederim. Sump ya da dış filtrelerinizde, son filtre malzemesi olarak tül kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, tülü ilk filtre malzemesi olarak kullanmamanızdır. İlk filtre malzemesi olarak kullandığınızda, bütün büyük parçalarda tutularak, tülü tıkarlar ve filtrenizin tıkanmasına neden olur. Tülün öncesinde büyük parçaları tutacak, elyaf-lif gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Bu konu zaten herkes tarafından bilinmektedir, detaya inmeye gerek yok düşünüyorum.
Piyasada kapitone diye bilinen elyaf-tül bir arada bulunan malzemeler de var. Bunları da kullanabilirsiniz, daha pratik olur. Kapitone alırken, beyaz renkli ve elyaf-tül (Elyaf+parlak kumaş olanları almayınız) olanları alınız. Kullanmadığınız tüller varsa, filtre malzemesi olarak kullanabilirsiniz. İlk satın aldığınızda, tül ve elyafları, suda birkaç gün bekletin ve iyice durulayarak, antibakteryel maddelerden temizlemeyi unutmayınız.
Çoğu akvaristin, müzmin bir sorununa, basit ve ekonomik bir çözüm sunmuş olabilmeyi ümit ediyorum. Herkese başarılar dilerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir