Bu Siyanobakteri Midir?


capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3505
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2018 15:15
[QUOTE=ityo39]

Reeflowers herhangi bir ürünü iyi mi gerçekten bilmiyorum...Oysa ki ne güzel ambalajı vs herşeyiyle kaliteli bir marka doğuyor diye düşünmüştüm ilk gördüğümde...tam bir hayal kırıklığı...[/QUOTE]

Potasyum mono fosfat , potasyum sülfat , potasyum nitrat tozlarıyla evde reeflowerstan daha iyi makro gübre yapılabilir..

+1: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nanomdÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 75
nanomdÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2018 17:14
Orhan Bey’e, Muhammet Bey’e ve Cem Bey’e kiymet verip sorunuma cozum onerisi sunduklari icin cok tesekkur ediyorum. Tum onerilerinizi dikkate alacagimi belirtmek isterim.[EDIT]nanomd,2018-07-25 17:14:56[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DiscusAddictÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 421
DiscusAddictÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2018 17:17
Hayır benzemio cyano böyle jel gibi olur

Hayır benzemio cyano böyle jel gibi olur

Beğenenler: [T]204392,nanomd[/T]
Teşekkür Edenler: [T]204392,nanomd[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leonisleoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 271
leonisleoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2018 19:41
[QUOTE=capo di capi]

Siz akvaryumdaki fosfat ve nitrat dengesini ölçtünüz mü böyle bir tavsiye veriyorsunuz ? Belki nitratın fosfata olan oranı yüzünden böyle bir durum ile karşı karşıya.. Söylediğiniz hiç bir tavsiye doğru değil. Hem de hiç biri. Bu kadar kesin tanı yapmanız doğru değil..

@namond , siz de herkesin her dediğini uygulamaya kalkmayın.. Gözlem yapın, makaleleri okuyun. Ona göre bir idame geliştirin.[/QUOTE]

O bahsettiginiz nitrat fosfat oranı efsanesinin temel kaynağı redfield ratio denilen orandır. Zamanın birinde okyanuslardaki plankton bio kutlesi üzerinde araştırma yapan bir bilim adamı bulmuştur. Bu bilgiye gore planktonlarin kuru ağırlığındaki azot fosfor oranı sabittir ve o günden sonra da bu oran RR (redfield ratio) olarak anılmıştır. Tabi bu araştırma kuru plankton ağırlığı üzerinde yapilmis olup bahsi geçen planktonlarin yaşadığı deniz suyu uzerinde yapılmamış olduğundan, ek olarak biz tuzlu suda değil tatlı suda bitki yetistirdigimizden bizi bağlamaz. Eğer 1:100 gibi oluşturmak için azmetmek gereken saçma bir nitrat fosfat oranınız yoksa üzerinde durulacak bir konu değildir. Dolayısıyla bahsi geçen oran mittir, şehir efsanesidir, sizin gibilerin kalkıp bilip bilmeden sataşmalarına vesiledir, başka da bir şey değildir.

Gelelim hiçbirinin doğru olmadığını düşündüğünüz ve neden boyle dusundugunuzu bilemedigimiz tespitlerime. Gerci sonraki mesajlarinda arkadasimiz zaten besin yetersizligini kendisi de olcup gordugunu belirtmis ama ben yine de bilmeyenler icin bir kere daha yazayim. Potasyum eksikligi eski yapraklarda deliklere, fosfat eksikligi yesil nokta yosununa ve eski yapraklarin geri emilimine, nitrat eksikligi de uctan baslayarak yapraklarin yine geri emilimine sebep olur. Bunlar mobil besinler oldugu icin bitki eksiklik durumunda eski yapraklardan cektigi besini yeni yaprak olusturabilmek icin kullanir. Dolayisiyla NPK yetmemektedir, arttirilmalidir.

Besinler cekilmeye basladiginda yapisi bozulan yapraklarda yosunlanma oldugu zaten resimlerde gorunuyor. Bu yosunlarin daha da artmasini engellemek icin de su degisimini arttirmak gerekir.

Bu mevsimde sicakligin artmasi hele de boyle problemli bir tankta bitki gerilemesini ve yosun olusumunu daha da arttiracaktir.

İsigin ise kesintili verilmesinden ziyade tek parca verilmesi gerektigine inaniyorum, bu kismi kisisel gorusumdur. İsteyen uyar istemeyen uymaz ama fotosentezin oyle lambayi acar acmaz baslamadigini dusunurseniz, kesintili isik kullanimi bitkinin sagladigi faydayi mutlaka dusurecektir. Yosun problemi kontrol altina alinana kadar da 6 saat isik, besinleri eksik edilmedigi surece resimdeki bitkiler icin gayet yeter.

Umarim yukaridaki aciklamalarim yeterli olmustur. Akliniza yatmadiysa gerekcelerini yazarsiniz tartisiriz ama uslubumu begenmediniz diye kalkip "hepsi yanlis, sen inanma onun yazdiklarina" seklinde saldirmaniz sinir bozucu.

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T]
+1: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ityo39Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2203
ityo39Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2018 10:09
Neyse arkadaşlar kişisel garezlere gerek yok, size hepsi yanlış diyen arkadaşın üslubu bana da sert geldiği için biz de aramızda biraz tartıştık ama esas olan konu sahibi ve diğer okuyanlara faydalı bilgilerin paylaşılması. Birçok insan eski şehir efsanelerine inanmaya ve eski yöntemleri uygulamaya devam ediyor kendimizi ve forumdaki konuları güncellemek adına bu ufak tartışmalar faydalı da oluyor ama herkes iyi niyetli olmasına rağmen, yazılı iletişim her zaman yüz yüze iletişime göre daha problemli oluyor bunu da unutmayın. Anlık gerginlikler, psikolojik durumlar, ifadede yanlışlık veya kelime seçimi özensizliği gibi her zaman bilinçli olmadan yapılabilen hatalar gerginlik yaratabiliyor. Bu durum okuyan tarafında da mevcut tabii:) Gelin uzatmayın gerginlk yapmadan bilgi paylaşalım sadece, insanlar isteyen istediğine inansın, bazıları daha derin araştırsın bu vesileyle vs.

Beğenenler: [T]170852,leonisleo[/T][T]112546,capo di capi[/T][T]187047,mrah[/T]
+1: [T]170852,leonisleo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CmlcngzÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2017
İl: Antalya
Mesaj: 148
CmlcngzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2018 14:17
Özellikle son resim bana cyano bakterisi izlenimi verdi.Pek öylr nitrat fosfat dengesizliği olmayabilir.
Makrol u ve şüphelendiğin cyano bakterisini biraz daha değişik sitelerdeki resimlere bakarak araştırmanı tavsiye ederim.
Zaten çok değil birkaç hafta içinde tüm tankı yoğun kalın bir yosun tabakası kaplarsa kesin teşhisi koyabilirsin.
Ben bu bakteriyi ileri düzeyde yaşadım.Bitkilerin gelişmesini de engelleyip sudaki NPK oranını bozulmasına sebep olabiliyor.


[EDIT]Cmlcngz,2018-07-26 14:26:02[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3505
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2018 14:47

O efsane diye bahsettiğiniz şeylerden sonra , yeşil noktayı ve bitkilerin fizyolojik durumunu sadece bir orana (fosfat azlık/çokluğu) bağlamanız çelişki değil mi ? Akvaryumda yüzlerce hatta işin daha derinine girseler binlerce değişken var. Bu değişkenlerden sadece bir yada bir kaçına sebep bağlamak , yazdıklarınızla uyuştu mu sizce.

Aynı fosfat oranında iki farklı akvaryumun birinde yeşil nokta olmasını sadece bir değişkenle açıklayabilir misiniz ? Ya da bir akvaryumda bir camın yeşil nokta olup diğerinin olmaması sadece sudaki fosfatla mı açıklanır(ki fosfat suda homojen dağldığı halde)
Hangimiz efsanelerden bahsediyoruz ? Doğada hatta evrende herşey bir oran ve sisteme bağlıyken..Hatta sanat bile oranın temelinde varoluyorken.. Ben bir oran verirken bir aralıktan bahsettim dikkat ederseniz cetvelle ölçer gibi sabit bir tarif vermedim. Aksini yapmış olabilir miyim, evet yapmışımdır.. O zaman özeleştiriyi de yaparım.

Bir tek fosfat nitrat değil akvaryumda da her olay birçok oranın olumlu yada olumsuz yansımasıdır ve ekseriyetle şahsına münhasırdır zira bu miktarlar başka etkenler vesilesiyle sürekli değişim halindedir...Akvaryumdaki bitki ve canlı yükünü bile görmeden keskin reçetelerinize karşı bir cevap vermiştim. Bu dinamikleri bilmeden şunu yap bunu et demenin doğru olmadığını vurguladım. "Sen inanma onun dediklerine" gibi bir ifadem de hiç olmadı. Herkesin dediğini uygulamaya kalkmayın dedim ki burda herkesin içinde kendim de varım. O cümleden bir önceki cümlede size katılmadığımı keskin bir şekilde vurguladığım için, pskolojikmen böyle algılamanızı anlayışla karşılıyorum.

[QUOTE=leonisleo]
şehir efsanesidir, sizin gibilerin kalkıp bilip bilmeden sataşmalarına vesiledir, başka da bir şey değildir.

Potasyum eksikligi eski yapraklarda deliklere, fosfat eksikligi yesil nokta yosununa ve eski yapraklarin geri emilimine, nitrat eksikligi de uctan baslayarak yapraklarin yine geri emilimine sebep olur. Bunlar mobil besinler oldugu icin bitki eksiklik durumunda eski yapraklardan cektigi besini yeni yaprak olusturabilmek icin kullanir. Dolayisiyla NPK yetmemektedir, arttirilmalidir.

[/QUOTE]
Kişisel genellemenizi size hatırlatıp cevap vermeden, yeşil nokta hakkında fikrimi açıklayayım. yeşil nokta fosfat eksikliği ile ilintilidir doğrudur. Ama yeşil noktayı tetikleyen fosfat değil co2, sirkilasyon ve ışıktır. Ama burdaki ışık konusu aydınlatma süresi değil.

Ayrıca , arkadaşın konusuna gelecek olursak, all inclusive ile seachem npk yı eş zamanlı kullandığını görüyoruz.Ve ne dozda kullandğını da bilmiyoruz.. Bakın kullandığı gün sayısı demiyorum doz diyorum.. Oran diyorum.. Sizi yanlış bulmamın ana nedeni olan oran.
Micro element gübresi sanılan all inclusive'in aslında potasyum sülfat içerikli bir gübre olduğunu göz önünde de bulundurursak , siz arkadaşın ne oranda npk kullandığını bilmeden üçüncü girdi sunuyorsunuz. Ben de bunun yanlış olduğunu vurguladım. Bir fotoda gördüğünüz bitkinin , başka bir çok değişkenle de böyle olabileceğini, o yüzden dozajı ve akvaryumunun dinamiklerini sorgulamadan şunu yap, bunu kes , onu çıkar, bunu düşür demenin yanlış olduğunu hala savunuyorum.

Söylediklerinizi yanlış bulmamdaki sebep, bilgilerin tekil olarak yanlışlığı değil hepsinin bir araya gelişindeki ezbercilik ve çakışıklıktı. Farazi konuşuyorum şimdi konu sahibi dese ki: ben ledi a101 den aldım, co2 yi de 2 günde bir açıyorum bitmesin diye.. Bütün tavsiyeleriniz boşa çıkmayacak mı ? Belki de çözümdür bilemeyiz. Bilemeyiz diyorum çünkü arkadaşın akvaryumundaki dinamikleri hala bilmiyoruz..Demem o ki , mevcut durumu sormadan, tarif vermenize katılmıyorum. Olay budur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir