Bu kadar zor mu Ramirezi bakmak ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gelelim balıklara. Balıkları almadan önce yüzüşlerine, hareketlerine, davranışlarına bakmalısın. Dengesiz yüzen balığı almazsın zaten. Ama 8 balıktan 3 ü yaşıyorsa ya stresten ölmüşlerdir, yada balıklarda birşey vardır. Aldığın akvaryumcudaki diğer ramirezileride gözlemle. Eğer onlar hareketli ise, düzgün yüzüyorlarsa birde orta boy bir akvaryumdalar ise yani stressiz o zaman sorun senden kaynaklanıyordur. Bence hazır suyu bırak. Balıklar normal suya alışsınlar.
Sonra balıkların ortamını kurduktan sonra fazla müdahele etme. Ramireziler kibar balıklardır. Eğer korkarsa, strese girerse kolay kolay düzelmez. Kuyruklarını kıstırırlar, pusarlar bir köşeye, yemde yemezler, yavaş yavaş ölümü beklerler.
Sana tavsiyem kalan balıkları 2-3 hafta gözlemle. Baktın bir sıkıntı yok. 2-3 tane daha ramirezi alıp ekle. Haftalık %30 su değişimini dediğim şekilde yap. Önce sıcak, sonra çeşme suyu şeklinde. Sonra vatoz ve çöpçü ekle. Havalandırmanı güzel yap. İnce uzun hava taşını kuma gömüp güzel bir dekor verebilirsin. Görünmicek şekilde taşı koyarsın, kumdan çıkar hava kabarcıkları.
Birde bu şekilde yap bakalım. Gözlemleri nasıl olacak bize aktarırsın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
1 çift çıkarmak istiyorsan aynı yerden ve aynı ithalattan alma.
2 ramirezzinin akvaryumcuya gelgi günden itibaren atıyorum 50 tane varsa 20 tane kalana kadar alma.
3 alıp eve geldiğinde suyun bol bol havalanmış olsun ve ilk günler bitkisel ağırlıklı besle.
İthalatta ilaçlıyolar sonra her stresle etkilenir hale geliyor balık. Bu ilacı ve stresi azaltmak gerekiyor.
Hızlı nefes alıp veriyorsa zaten ilaç sorun. Bitkili tank büyük ölçüde stresi azaltacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bende de 7-8 yıl önce ramirezi saplantısı başladı. Sizin dediğiniz gibi aldığım tüm ram lar öldü. Bende 6-12 lik guruplar halinde alırdım ve yaklaşık 1 haftada hepsi dediğiniz belirtilerle ölürdü, yaklaşık 40 ın üzerinde balık öldü ne yaptıysam 1-2 balık dışında yaşayan olmadı. Ro aldıktan sonra artık ölümler son buldu.
bu balıkların özellikle uzakdoğu ithal edilenler cok yumuşak ve düşük ph lı sularda besleniyor. İthalat esnasında balıklara kimyasallar uygulayıp nakili kolaylaştırıyorlar. Balıklar toptancıya geldiğinde benzer su şartlarında akvaryumlara koyup birde tekrar antibiyotik ve antiseptik uygulamasına maruz kalıyorlar. (direk toptancıdan gelmiş balıkların suyuna bakın su resmen sapsarı) Sonra bizim bilinçlı akvaryumcu bu balıkları çeşme suyuyla doldurduğu akvaryumlara boşaltıyor. Bazısı yine sularına dezenfektan ve antibiyotik ilave ediyorki satana kadar bir şey olmasın. Ve siz o balıkları alıp birde kendi akvaryumunuzdaki suya atıyorsunuz ve sonuç hüsran.
Benim tavsiyelerim
1-Kesinlikle yeni balığı yumuşak ve düşük ph lı suya koyun. (balığı alıştırdıktan sonra çeşme suyundada yaşatırsınız isterseniz)
2-Akvaryumcudan balık alırken ya 7-10 gün beklemiş balığı alın yada toptancıdan geldiği gibi aynı suyla balığı alın.
3-Kendi akvaryumunuza koyarken alıştırma kısmını uzun tutun (ben ortalama 8 saatte naklediyorum. )
4-Eğer imkanınız varsa avrupa kaynaklı balık alın. Mesela çek cumhuriyetinden geldiği söylenen ram larda ben hiç kayıp yaşamamıştım.
5- Balığı akvaryuma karanlıkta koyun ve mümkünse 24 saat karanlık ortamda kalsın. Su stresi yaşayan balığa fazladan stres yaşatmayın. Ve ilk yemlemelerinizi mümkünse canlı yemlerle yapın. Balık ortama alışsın o zaman istediğiniz yeme alıştırmaya çalışabilirsiniz. Balığınız daha önce hiç nls yem yememiş olabilir. .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sağlıklı balık aldıktan sonra yaşatmanın anahtar noktasıysa su kalitesi. Bu konuda çok çaba harcadığınız belli ama bunca ölümlerden acı tecrübelerden sonra şunu söyliyebilirim fazla müdahalede iyi değil. Ramirezi çok değişen su şartlarına gelmiyor. Discusda olduğu gibi suyu temiz tutup, nitratı düşürmek için büyük oranlarda su değişimleride ramirezide seçenek değil. Bu yüzden ramirezi yaşatmak için gereken şartın yumuşak düşük phlı su kullanılan bol bitkilendirilmiş tanklar olduğunu düşünüyorum.
Hızlı büyüyen bakımı kolay bitkiler alın. Tabi düzgün bir ışıklandırmada şart. Grolux floresan falan. Birazda nitrat ve fosfat içermeyen sıvı gübreler kullanırsanız bitkiler hızla büyüyüp nitratı emip daha yaşanabilir bir ortam yaratacaktır. Ben haftada bir yada iki kere damacanadan %10 değişim yapıyorum. Ramlerin hepsi çok sağlıklı. Nazar boncuğu gibi parlıyorlar maşallah.
Çeşme suyu kesinlikle kullanmayın. Başlarda uzun süre çeşme suyu kullandım. Yaşamasına yaşadılar ama damacana suyuna geçince balıkları nasıl bir stress altına soktuğumu anladım. Bunu renklerinden anlıyabilirsiniz. Su kalitesi bozuk olunca kararıyorlar. Ancak düşük phlı kaliteli suda o muhteşem renklerini görebiliyorsunuz.
Son diyeceğim yemlenmesine dikkat edin. Çok seçicilerdir ve yalancı yemlenme gibi bir huyları var. Yemi çiğneyip çiğneyip tükürüyorlar. Dikkatli bakmazsanız yemlendiler sanabilirsiniz. Elinizin altında daima küp tubifleks bulundurun. Daha tubifleksi red eden bir ramle karşılaşmadım. Tabi burda tubifleske çok alıştırmamayada dikkat etmek gerek. Alışırsa başka şey yemez. Tek yanlı zayıf beslenme olur. Yanında bitkisel yem olarak tetra pro vegatables tavsiye ederim. Severek yedirebildiğim tek bitkisel yem.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir