Brightwell Demir Gübresi HK.
Bu gübre hakkında internette yaptığım araştırma sonucu fosfatın 0,05 ppm in üzerinde olduğu zaman kullanılmaması öneriliyor bunun sebebi ne olabilir?Fosfatın 0,05 in altında olması bitki akvaryumlarında istenmeyen bir durum olduğundan bu bir tezat oluşturmaz mı?
Uzman: Ekleme yapmadan önce doğru bir test kiti ile akvaryumdaki demir konsantrasyonunu ölçün. Her 1 ml Florin-Fe 1 Abd galonu (3,785 lt) sudaki toplam demir ("[Fe2+/3+]") konsantrasyonunu 3,2 ppm yükseltir. 1 Abd Galonu suya (3,875 lt) damlatılan her damla (250 ve 500 ml şişelerdeki) [Fe2+/3+] oranını 0,4 ppm, ve 20 Galonda (75,7 lt) 0,02 ppm yükseltir. Demir konsantrasyonunu 0,05 ila 0,10 ppm aralığında tutmaya çalışın.
Akvaryumfaki fosfat konsantrasyonu 0,05 ppm in üstündeyse kullanılmaması önerilir. Akvaryumdaki mevcut demir [Fe2+/3+] 0,05 ppm in altındaysa maksimumu oran olan 10 galona 1 ml uygulanmalı ve konsantrasyon istenilen düzeye gelene kadar devam edilmelidir. Akvaryumdaki demir konsantrasyonunun +/-0,02 ppm oynamasına izin verilmelidir. Günlük ihtiyacı bulmak için 1-2 hafta boyunca testler yapılarak 1 günde ne kadar demir eksildiği bulunmalı ve kayıp miktar yukarıdaki hesaba göre çıkarılmalıdır. (günlük dozlama, haftalık dozlamadan daha etkilidir.) Günlük dozu hesaplamak için akvaryumun hacmi hesaplanır. Günlük düşüş 3,2 ye bölünür ve çıkan rakam hacim ile çarpılarak ml cinsinden günlük ihtiyaç bulunur. Haftalık dozlamada eklemeden sonra aşırı yükselen demir konsantrasyonu hafta ortasında istenilen düzeye gelir ve hafta sonuna doğru düşük çıkmaya başlar. Daha doğal olan günlük dozlama daha etkilidir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Eğer bu yazan doğru ise bu gübre akvaryumlarda kullanılamaz zira fosfatından suda 0,5-0,4 sevilerinmde olması gerekirki bitkiler sorunsuz gelişebilsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu yazıyı birkaç sitede daha görünce inanamadım brightwellin sitesinden de baktım keza orda da aynı şey yazıyor yani koskoca firma böyle birşeyi nasıl yapar aklım sırrım almıyor.Bitki akvaryumunu 0,05 fosfatın altında idame ettirmek nerede görülmüş,tam bir fiyasko gerçekten
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ben EDTA-DTPA gibi daha verimli maddelerle şelatlıyorum ama çok büyük bir performans farkı oluşmuyor %10-15 en fazla buda ölçüm hatalarıyla birlikte akvaryumlar için önemli bir rakam değil açıkçası. Bu nedenlede bende demir glukonat kullanımına başlamayı düşünmüyor değilimi zira kullanımı hazırlanması çok pratik bir malzeme. Tek eksi yönü zor bulunuyor ve pahalı.
Edta- ve Dtpa ile şelatlama yapacağım diye canım çıkıyor işlem oldukça zor . ph dengeside gerektiriyor. Performanstan biraz ödün verip kolay yöntemlere geçmek belki daha mantıklı.
Denemelerim sürüyor. K-EDTA üzerinde de çalışıyorum bakalım çıkan sonuçlara göre gübrelerin formülleri değişebilir.
Yada EDTA-DTPA-KEDTA ve glukonattan oluşan süper çoklu şelatlı bir demirde üretebilirim bitkiler gelsinde beyenmesin göreyim :).
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Demirin fosfata bağlanması için serbest demir olması gerekir. Şelatlı demir fosfata bağlanmaz, ayrıca zaten demir serbest olsa oksijen varken fosfata da bağlanacağını sanmıyorum :).
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir