Brichardi
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2012 01:33
İyi geceler arkadaşlar.elimde olan 4 adet cikletimi satıp yerine bir çift brichardi bakmak istiyorum aslında akvaryum sevdasına başladığımdan beri en çok bakmak isteğim balık türlerinden birisi ve hakkında bir kaç sorum var.
greenhome35 2012-04-06 01:42:08
1-yaklaşık 90 litreye 1 çift olurmu
2-bakım ve ihtiyaçları açısında ne derece zordur.
3-piyasa da meraklısı olan alıp satılması kolaymıdır.(sanki balıkları buldum ürettimde şimdiden soruyom :D)
4-ne tür yemlemeihtiyaçları vardır
5-zemin kumu sanırsam ince olmalı ve ne tür kum kullanılmalı.
6-(eklemeyi unutmuşum) cinsiyet ayrımını okudum ama tam anlayamadım.
Şimdiden vakit ayırıp cevaplayanların eline sağlık teşekkürler.
Not:diğer başka önerilerinize açığım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2012 03:21
90 litrede topheus türlerinin hiçbirisi yaşamaz tesadüfen yaşasada yaşamak denmez... ayrıca bu türler koloni halinde yaşarlar 10 12 balık civarında bi rakama ulaşmanız gerekiyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2012 20:03
Ben bu brichardiden bahsetmiştim:
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2012 21:57
Bakmak istediginiz balık cok guzel bir tür heleki yavrulara karsı hassasiyetleri mükemmel, Bence 1e2d cok uygun ama biraz göz zevkini isterseniz bu sayıyı 2e10d yaparsanız muhtesem bir koloniye sahip olursunuz ve uygun ortamı buldukları sürece sık sık üreme yapan bir balık simdiden hgayırlı olsun...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2012 00:40
Uzunca bir zamandır 80x40x30 ölçülerindeki akvaryumumun ev sahipleri olan neolamprologus brichardi' ler hakkında kısaca şöyle bilgi verebilirim:
Kesinlikle koloni halinde beslenemiyorlar. İki erkek 10 dişi balık alırsanız iki erkek kendine birer tane dişi seçip akvaryumun bir bölgesini tutacak ve başka balıkları bu bölgeye sokmayacak üreme döneminde de kalan sekiz dişiyi muhtemelen yaşatmayacaklardır. Çok nadiren bir erkeğin iki dişi ile birlikte olduğuna şahit oldum. Aslında en güzeli damızlık boydaki balıkları alıp akvaryumda eş tutmalarını beklemektense 6-10 adet civarı 2-3 aylık yavrular alıp birlikte büyüyüp eş tutmaları bence. Kendi tecrübelerim de, yavru iken alıp aynı tankta büyüttüğüm 10 tane brichardi arasından iki adet erkek diğerlerine baskın çıkıp diğer iki erkeği, kelimenin tam anlamıyla "tanktan attılar". Kendilerine iki adet dişi seçtiler ve tankın iki köşesinde üremeye giriştiler. Kalan diğer dişiler ise yavrulara bakıcılık yapıyolardı ki anne dişiler de onları sınır dışı etti.
Su şartlarına gelince; Ankara da musluk suyunun sertlik seviyesi en azından benim balıklarımı rahatsız etmedi. Diğer tanganyika türlerine nazaran yumuşak suya daha dirençliler. Benim tankımda su her zaman 7.0 ile 7.5 ph seviyelerinde oldu. Hatta, tanktan kovulan erkek ve dişilerin oluşturduğu bazı çiftler, bitkili tankımda ürediler.
Dekor olarak ben midye kırığı ve mercan kırığı karışımı kum, bir adet küp, bolca kaya (lav kayası ve kuvars) ve bir kaç kök anubias kullanıyorum. Şu an akvaryumda bir çift brichardi; toplamda yaklaşık 150 adet 4 batın yavru ile mutlu mesut yaşıyorlar.
Balıkları bulmak çok kolay diyemem ama tropheus türleri kadar para etmiyorlar açıkçası. 2-3 aylık balıkları tahminen 8-10 tl gibi paralara rahatlıkla alırsınız. Ben yem olarak, Sera Vipan, Tetra Discus ve balıkçı kayınçomdan temin ettiğim levrek yumurtasını kullanıyorum. Günde 3 kez yemleme ve haftalık %30 civarı su değişimi uyguluyorum.
Cinsiyet ayrımı hususunda söyleyebileceğim, aynı batın yavruların erkek olanlarının daha iri olduğu, erkeklerin kafalarının dişilere göre daha dik bir açıya sahip olduğu ve erkeklerin sırt yüzgeçlerinin arka uçlarının dişilerinkine oranla daha uzun olduğu şeklinde. Anüs-vent uygulamasını da kullanabilirsiniz ama bu yöntemle, daha önce yumutlamamış dişilerde cinsiyet ayrımı yapmanız biraz zor olur.
Son söz olarak; yavru üretmenin kolaylığı, ebeveynlerin ve yavruların su şartlarına karşı inanılmaz dayanıklılığı, yine ebeveynlerinin ve büyük kardeşlerin yavrulara gösterdikleri şefkat bu türü akvaryum hobisi ile gerçekten hobi olarak uğraşan herkesin sahip olması gereken bir tür haline getirmekte.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2012 01:21
Çok teşekkürler
greenhome35 2012-04-07 01:32:44
ayrıca bi sorum daha var izmir içinde bir çiftin fiyatları genel olarak ne seviyededir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2012 23:13
[QUOTE=greenhome35]
Çok teşekkürler
ayrıca bi sorum daha var izmir içinde bir çiftin fiyatları genel olarak ne seviyededir.
[/QUOTE]
İzmir de fiyatlar nasıldır hiç bir fikrim yok! Ankara da olsaydınız seve seve yavrularımdan size bir kaç adet ayırırdım...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2012 10:38
Merhabalar Barış kardeşim beslemek istediğin tür oldukça zevkli ve güzel bir tür,bence 1 e 2 d olarak alırsan ya da eş tutmuş bir çift alırsan kısa sürede yavrularıyla olan muhteşem manzara ile de karşılaşırsın.Yavru sahibi olduğunda da satılır emin olabilirsin :) iyi hobiler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2012 00:41
Barış kardeşim merhaba,
BURAKBAGCIOGLU 2012-04-12 00:46:33
Kusura bakma sana ancak cevap verme fırsatım oldu. Zaten ben cevap verene kadar Seçkin Bey kardeşimiz Brichardi tecrübesini harika bir şekilde aktarmış. Benim Brichardi tankımla ilgili verdiğim detaylardan da işine yarayan noktalar çıkabilir ( http://www.akvaryum.com/Forum/brichardi_cennetim_(_neolamprologus_brichardi_)_k554573.asp )
Sorularına gelirsek:
1. 90 litre az olmasına rağmen, bol kovuklu, tercihen lale mercan bulunan, saklanma ve yuva alanları yeterli bir dekorla verim alınabilir
2. Bakım ve ihtiyaçları bakımından en kolay balıklardan biridir, PH tolerans aralıkları geniştir, ısı değişimlerine karşı dirençlidirler, beslenme konusunda dertsizdir
3. Yavrusunu satma amacıyla beslemeni tavsiye etmem, bu balığı tanımayanlar için pek bir şey ifade etmez. (bu bir hobiyse ilk amaç bu olmamalı zaten). Piyasada zor bulunan bir balıktır. Meraklısına denk gelip gelmemek senin şansına nasibine bağlı. Benim yavrularımın talibi eksik olmuyor, ama bu biraz da yavruların formu ve sağlığıyla ilgili bir durum
4. Etçil beslenen bir türdür, ama arada bitkisel yem vermenin sindirim açısından faydasını görüyorum.
5. Zemini çok ince yapma, bu balıklar kumu kazıp kendi yuvalarını, ya da yuva etrafını kendileri yapmayı çok seviyorlar. Şu an 1-3 mm'lik siyah kuvarz kullanıyorum, çok mutlular.
6. Cinsiyet ayrımı kafa şekillerinden ve aynı nesil olanlarda boyuttan ayrılıyor. Yuvarlak hatlı kafası olanlar dişi diyebiliriz. Zaten onlar eş tutunca diğerlerini ayıracaksınız, bu tür için cinsiyet ayrımı pratikte pek lazım olmuyor yani.
Herkese sağlıklı balıklar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2012 18:59
Seçkin ve Burak abiye yardımları için ayrıca teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2012 10:10
Evet,sorularınızı cevaplamak gerekirse;Bunların yanında diger arkadaşlarında dediği gibi piyasada genellikle zor bulunan bir balık,bu aralar İstanbul piyasasında(forumda)yok gibi birşey,Albino olanlarıda var,fakat albinolar fazla tutulmuyor.Beslemesi çok güzel ve zevkli olmasına karşın,yavrularının hızlı büyümemesi ve piyasadaki ederinin az olması nedeniyle birçok arkadaş bu balığı beslemeyi bırakmış durumda.Tabii bunların yanında bu balığın tek tür olarak beslenmesi,diger türlere karşı sert davranmasıda ayrı bir dezavantaj olabiliyor.
1-yaklaşık 90 litreye 1 çift olurmu evet olur
2-bakım ve ihtiyaçları açısında ne derece zordur.Dayanklı balıklardır,haftalık dip çekimi ve düzgün bir filtreleme ile kolaylıkla bakılabilirler
3-piyasa da meraklısı olan alıp satılması kolaymıdır.(sanki balıkları buldum ürettimde şimdiden soruyom :D)Piyasada elbette meraklıları vardır ve bu meraklıları bulduğunuz zaman kolaylıkla satabilirsiniz,bunun yanında fazla kıymetli olmayan bir balıktır,fakat piyasada olmadığı zamanlarda elbette kıymete biner
4-ne tür yemlemeihtiyaçları vardır Etçil beslenirler ve fazla yem seçmezler,canlı yeme bayılırlar
5-zemin kumu sanırsam ince olmalı ve ne tür kum kullanılmalı.Kimi arkadaşlar siyah hagen kullanıyor,fakat ben hagenden ziyade kuvars,mercan kırığı,aragonit vb.sıfır numara kum kullanmaktan yanayım.Sonuç itibariyle Brichardi tanganyika gölünün balığı.
6-(eklemeyi unutmuşum) cinsiyet ayrımını okudum ama tam anlayamadım.Ayrım zordur,eş tuttuğu zaman anlarsınız veya iyi bir gözlem yapmalısınız
Sonuç itibariyle bir süreden beri beslediğim ve beslemeyi bırakamayacağım türlerin başında Brichardi geliyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2012 23:44
Daha önce 3 sene kadar 210 lt bir akvaryumda beslediğim bir türdür brichardi. Mükemmel canlılar insana huzur veren bir yapı ve hiyerarşileri var dişiler, erkekler abi ve ablalar kardeşlerine ortaklaşa bakıyorlar ben şahsen 8 adet 2 aylık yavru aldım ve besledim genelde artemia ile besledim ilk yavrularımı 9 aylık iken aldım 1 çift çıktı balıkların arasından zaten diğerlerini doğduğuna pişman etti çift ayırmak zorunda kaldım yalnız kesinlikle bitkisel yeme alıştıramadım. Çiftimden sanırım 500-600 yavru almışımdır. Şiddetle tavsiye ediyorum. Şu anda çiftim kayınbiraderimde ve yavrulamaya devam ediyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2012 11:07
Benimde 11 nüfuslu bir bricardi kolonim var.Yaklaşık 6 aydır bende 2 defa yavru aldım.Ayrıca 10 adet yavru black calvus aldım.Yerim olmadığından bricardileri ayıracağım.Yakın olsaydık size seve seve verirdim.Aslına bakarsanız brikardi türü pek hoşuma gitmedi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir