Böyle Melek Gördünüzmü?


volcanotrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 563
volcanotrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 02:22
Mail attım :) dönüş olursa bilgi veririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 11:22
 
Merhaba ben de birkaç tane siyah/mavi balık örneği vereyim. Bu balıkların tamamını Ken Kennedy diye Filipin'li bir adam üretti. Kendisi zaten bu platin veya mavi diye adlandırılan geni ilk ortaya çıkartıp dağıtan adam. Resimdeki balıklarından olaya çok bilimsel yaklaşan bayağı entellektüel bir adam olduğunu anlıyorum. Helal olsun demek lazım.
İlk fotoğraftaki balıkla adam zaten olayı aşmış. Bu balık hem siyah, hem blushing, hem inci gövde, hem de mavi genini taşıyan bir balık bu yetmemiş bir de tül kuyruk eklemiş adam.
 
Benim hayalim de bu tür balıklar üretebilmek. Aslında bu 3 balığa da çok uzak değilim. Bu balıkların mavi olmayan versiyonları (aşağı yukarı) bende mevcut. Tek iş bunlara mavi eklemek kaldı (3-4 kuşak sürer). Cihat Bey sizden yardım alabilirim siz de bu tür mavi/siyahın birleştiği balıklarla ilgileniyorsanız.
 
 
Bir de koilerle ilgili resim koymak istedim ama bulduğum resimler copyrightli bir sayfada o yüzden sadece bağlantı vereyim siz girip bakın. Bu adam da Dave Hlasnick diye bir adam. Bu resimler adamın koi konusunda 10 yıl önce geldiği noktayı gösteriyor. O zamanlar bu adamı koi konusunda tek geçerdim ama o dönemden sonra ne yaptı ne etti pek takip etmedim. Ama devam ettiyse kıpkırmızı balıklara sahip olmuştur muhtemelen. 
 
 
Türk melekçilerine de bu tür balıklar dilerim.
mgokkavas2009-12-08 11:26:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gozturkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 938
gozturkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 12:37
Mutlu bey,melek varyeteleri hakkındaki saflaştırma yada çaprazlama faaliyetleri ciddi anlamda zor,maliyetli ve sabır ister diye düşünüyorum.Mesela yazınızdaki 3-4 kuşak tabiri bile nereden baksanız 4 yıl sürer.İşte bu noktada sıkışılıyor.Bu süreçte sırf üretmek değil işin birazda gen haritaları bölümüne dalmak ,balıktaki baskın yada çekinik genleri irdeleyebilmek yani işin biraz genotipine dalmak icap ediyor sanki.Mesela 1 nolu resimdeki melek varyetesini elde etmek için  işe bilimsel donelerle iyi irdelenmiş fizibilite ile yaklaşılmalı derim.Ne dersiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 13:38
 
   Elimde mavi,siyah,platin melekler mevcut Mutlu Bey. Aslında uğraşabilirim. Bu balıklar yakında gelecek diye tahmin ediyorum. Şu an üzerinde uğraştığım farklı melekler var. Tür çıkarmak zaman alıcı işler biliyorsunuz. Zamanı gelince sonuçlarını paylaşacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 14:23
[QUOTE=gozturk]Mutlu bey,melek varyeteleri hakkındaki saflaştırma yada çaprazlama faaliyetleri ciddi anlamda zor,maliyetli ve sabır ister diye düşünüyorum.Mesela yazınızdaki 3-4 kuşak tabiri bile nereden baksanız 4 yıl sürer.İşte bu noktada sıkışılıyor.Bu süreçte sırf üretmek değil işin birazda gen haritaları bölümüne dalmak ,balıktaki baskın yada çekinik genleri irdeleyebilmek yani işin biraz genotipine dalmak icap ediyor sanki.Mesela 1 nolu resimdeki melek varyetesini elde etmek için  işe bilimsel donelerle iyi irdelenmiş fizibilite ile yaklaşılmalı derim.Ne dersiniz.[/QUOTE]
 
 
Gürkan Bey:
 
Tabii ki.
 
Zaten 3-4 kuşak zaman boyutunda bir ifade. Dediğiniz gibi 3-4 yıla tekabül eder (arada hata yapılmadığını varsayarsak). Melek üretmek, yeni bir çizgi (buna Türkçe'de kan deniyor) geliştirmek sabır ve zaman isteyen bir iş, bu kesin. Bir de bunun mekan boyutu var. İşte fark burada ortaya çıkıyor.
 
Bir parantez açayım ve ben kendimden örnek vereyim.
 
Ben Amerika'da "small-time hobbyist" denen gruptan bir insandım. Burada da aynı durumdayım. Yani bu işi tamamen hobi amaçlı yapıyorum. Hiç bir ticari kaygım yok. Asıl bir mesleğim var ve hobimi asıl mesleğimden kazandığımla finanse edebiliyorum. Ama bunu yapabilmemin tek nedeni işi çok küçük boyutta tutmam. (Sizin de gördüğünüz gibi) evimin küçük bir odasının 2 duvarında yapıyorum bunu. Buradaki su hacmi kapasitem sınırlı. Eğer olayın mekan boyutunu arttırmak istersem o zaman kendi mesleğimden kazandığımla bu hobiyi finanse edemem ve işin içine farklı kaygılar (ticari) girmek zorunda.
 
(Baska bir bilgisayardan yazmaya devam ediyorum Turkce klavye yok burada o yuzden kusura bakmayin)...
 
Simdi Singapur'da, Tayvan'da, Almanya'da, Amerika'da ve benzeri yerlerde hobinin geldigi nokta sebebiyle bu isi hem hobici titizligiyle yapip, hem de meslek boyutuna tasimak, sadece bu meslegi yapip (ureticilik) cok kaliteli baliklar, yeni kanlar yetistirmek mumkun. Ancak bizim ulkemizde bu mumkun degil. Tek nedeni de burada bu hobinin para etmemesi. O yuzden bizim ulkemizde ancak benim gibi baska isten kazandigi parayi hobisine aktararak belki insanlar yeni kanlar cikarmak vb. ugraslara girebilirler. Orada da mekan dezavantaji nedeniyle (cunku yeni kan uretmek veya var olan bir kani ilerletmek hatta ayni seviyede tutmak icin aslinda cok cok cok sayida balik uretip en iyileri secerek devam etmek, arada birkac kusakta bir F0, F1 baliklardan asi yapmak, farkli ureticilerin cizgilerinden caprazlama yapmak vb. hamleleri surdurmek gerekir) bu hobinin cok ilerlemis oldugu ulkelerdeki ureticilerle kiyaslayinca tank sayisi /hacmindeki kisitlamalardan benzer basarilara ulasilmasi mucizelere bagli olur.
 
Yazdigim seyler genel hatlariyla diskus icin de gecerli. Bizim ulkemizde gorebilecegimiz en guzel baliklar hep ithal veya ithal baliktan en fazla 2-3 kusak uzaklasmis baliklar olacaktir. (Istisnalari ayri tutarim (tenzih ederim) onlar maalesef istisna olarak kalmaya mahkumlar).
 
Olayin bilimsel yontemlerle desteklenmesine gelince emin olun, bu isi bilimsellikten uzak kim yaparsa basarisizliga mahkum zaten. Ama her bilimsel yapan da basarili olacak diye bir kural yok onlarin icinden artik yetenek, tecrube, imkanlar, sabir, mali gucu yuksek olanlar ancak basarili olacaklardir.
 
Bu anlamda ben kendimi hem kendi meslegim geregi, hem Ingilizce literaturu takip edebilme yetenegim dolayisiyla, isteyen her arkadasa bu isin bilimsel/teorik yonu ile ilgili yardimci olmaya teorik destek vermeye hazir goruyorum. Bu konulari internet var oldugu gunden beri okuyorum. 15 yildir melek baligi uretiyorum. Isteyen herkese yardimci olurum (dinlemeye hevesli olmak tek sart).
 
Ama ana fikir olarak bu isler oyle onlarca tankla yapilacak isler degil. Yuzlerce tank gerekiyor resimlerde gorulen baliklari (koileri/mavileri) yetistirmek icin. Ha daha az tankla yapilmaz mi yapilir ama en ust seviyeden olmaz (buna da hobicilik diyoruz).
 
Cihat Bey: Eminim sizin kendi calismalariniz vardir ondan kuskum yok. (zaten bir kismini takip ettik/ediyoruz) Ben guc birligi yapmak anlaminda yazmistim. Bu her anlamda guc birligi olabilir. Nasil uygun olursa. Yoksa benim de kendi calismalarim var. Ama iste bir kisinin gucunun siniri var. Ortak hareketlerle ortak hedeflere ulasabilmek daha kolay olabilir. Zamanla bu konularda fikir alisverisi yapabiliriz, bir gun tanisiriz, vs. vs. 
   
mgokkavas2009-12-08 15:15:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gozturkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 938
gozturkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 15:06
Mutlu bey,
Haklısınız.Sizin evdeki gibi bir sistem yada benim yapmaya çalıştığım gibi evin 1 odasının üretim için kullanılması noktasında olay inanılmaz sıkışıyor.Zaten bu işi dile getirdiğiniz gibi ticari kaygı olmadan sadece hobist olarak ve bu kadar fazla tank ile yürütmek çok zor.Hedefiniz sadece hobist olmak iken bu kadar fazla tank edinmek ve bu kadar eş bulundurmak artık olayı hobiden uzaklaştırıyor.Maliyetleri artırıyor.Evde aynı anda çalışan ısıtıcıların toplam watt değeri(birara 1400 watt'ı bulmuştu),günlük dip çekimi için harcanan su, 5 lt bidonlarda çıkartılan artemia vs vs vs derken  bir bakmışsınız işin astarı yüzünü geçmiş.
 
Peki Cihat bey veya Volkan bey olsun yada rcall gibi ,sen ben gibi melek balığına gönül vermiş insanlar için olsun klasik türlerden ziyade  konu içinde paylaşılan bu değişik varyetelerin tanklarımızda boy göstermesi hatta bunlar üzerinde uzun seneler boyunca yapılacak saflaştırma yada çaprazlama faaliyetlerini nasıl yürüteceğiz sorusu ile karşı karşıya kalıyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 15:17
Yukariya ekleme yaptim.
 
Bence bizim gibi insanlarin tek umudu guc birligi / durustluk / karsilikli guven / sagduyu / ortak hedefler etrafinda birlesebilmek olur.
 
Isi ticari yapmadikca bunlar mumkun seyler. Ticari boyut girdiginde zor olur ben sahsen kimseyi ailesine ekmek kazanmaya calisirken yeterince paylasimci olmadi diye elestiremem....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volcanotrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 563
volcanotrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 17:31
Konumuzun güzel bir noktaya gelemsinden mutluyum.
Cihat Bey dışında hepimizde Ankara'da ikamet ediyoruz.
Mutlu ve Cihat bey kadar Melek üretimine vakit ayıramamış olsamda ( tecrübe adına)
oldukça fazla konu ilgimi çekiyor araştırıyorum vakit ayırıyorum.
Böyle güzel türler elde edilebilmesi adına sizlerin arasında bulunarak yapabileceklerim doğrultusunda katkı sağlamak isterim.
  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 20:52
 
   İnşallah Mutlu Bey. Bizim ülkemizde uzmanlık az. Herkes her şeyle uğraşıyor,böyle olunca da işin derinine inemiyor. Uzakdoğuda bir dükkan arowana satar,diğeri bitki satar,biri malzeme satar,biri japon satar böyle gider. Bizde her dükkanda her şeyden bulmak mümkün. Uzman sayısı az,paylaşım az. Bu işlerde dediğiniz gibi sabır,mali güç,tecrübe vs lazım. Bir tür beğeniriz,ortaklaşa bunlardan getirtebiliriz. Ama ilerlemek için en önemlisi bizim emek verip uğraşmamız gerekli yoksa her türü ülkemize getirir,üretiriz. Yabancı kaynakların burda paylaşılması faydalı olur,yapabilecek arkadaşlardan bu konuda çalışmalar bekleriz. Mesela tül kuyruk+normal kuyruk=? gibi şablonlu konular oluşturabiliriz.
Cihat Arslan2009-12-08 21:28:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volcanotrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 563
volcanotrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 23:37
Sağlıklı damızlıklar yetiştirerek özel türler cıkartabilmek adına belki bir takım kurabiliriz.İsteyen arkadaslar destek verir yavru çıkartarak büyütmek konusunda sizlerin tecrübesi ilede istediğimiz tür için gereken  balık cinslerini çaprazlama şansımız olur. Yumurta dökmelerini  beklediğim damızlık durumda eş inci gövde albino var.Gözlerinin içi dış çeperi kırmızı standart albino dışında bir tür. yeni bir tür için yavrularından kullanabiliriz.
 
Güzel bir Kaynağı sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
 
 
 
volcanotr2009-12-08 23:38:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 23:41
 
Albino inci gövdeleri de çok severim. Yavrular narin olur,geç büyür ama her şeye değer.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volcanotrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 563
volcanotrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 23:52
 
 
http://eprints.um.edu.my/725/1/paper178.pdf
 
 


Table 1. Required crosses to produce various angelfish varieties. Abbreviations are: Black

Lace (BL), Black (B), Marble (M), Chocolate (C), Smokey (SM), Veil (V), SuperVeil (SV),

Silver (S), Ghost (GH), Zebra (Z), Blushing (W).

Desired Variety Possible Crosses Expected Percent (%) Variety

Female Male

1. Black Lace S X B 100 BL

BL X BL 25(S) : 50(BL) : 25(B)

B X BL 50(B) : 50(BL)

2. Black S X B 25(S) : 50(BL) : 25(B)

B X BL 50(B) : 50(BL)

B X B 100

3. Marble M(a) X S 100

M X M 100

4. Chocolate SM X SM 25(S) : 50(SM) : 25(C)

5. Smokey S X SM 25(S) : 50(SM) : 25(C)

SM X SM 50(S) : 50(SM)

S X C 100

Any

6. Veil Variety X V 50:5(v)

.

7. Super Veil V X V 25(nomal): 50(V): 25(SV)

8. Zebra Z(c)

X Z ( c )

75(2) : 25(S)

9. Ghost BU X S 100 (GH)

10. Blushing BU X BU 100 (BU)

a. Marbles used in this cross must originate from a M X M.

b. The veil gene is dominant.

c. Zebras used in this cross must originate from a S X Z.



Silver (+/+)

The silver angelfish most commonly resembles the wild form of angelfish, and is also referred to as "wild-type". It is not, however, caught in the wild and is considered domestic. The fish has a silver body with red eyes and three vertical black stripes that can fade or darken depending on the mood of the fish.

Gold (g/g)

The genetic trait for the gold angelfish is recessive, and causes a light golden body with a darker yellow or orange color on the crown of the fish. It does not have the vertical black stripes or the red eye seen in the wild angelfish.

Zebra (Z/+ or Z/Z)

The zebra phenotype results in 4 to 6 vertical stripes on the fish that in other ways resembles a silver angelfish. It is a dominant mutation that exists at the same locus as the stripeless gene.

Black Lace (D/+) / Zebra Lace (D/+ - Z/+)

A Silver or Zebra with one copy of the Dark gene. This results in very attractive lacing in the fins. Considered by some to the most attractive of all angelfish varieties.

Smokey (Sm/+)

A variety with a dark brownish grey back half and dark dorsal and anal fins.

Chocolate (Sm/Sm)

Homozygous for Smokey with more of the dark pattern. Sometimes only the head is silver.
Halfblack Veil Angelfish - P. scalare

Halfblack (h/h)

Silver with a black rear portion. Halfblack can express along with some other color genes, but not all. The pattern may not develop or express if the fish are in stressful conditions.
Sunset Blushing Veil Angelfish - P. scalare

Sunset Blushing (g/g S/S)

The Sunset Blushing has two doses of gold and two doses of Stripeless. The upper half of the fish exhibits orange on the good ones. The body is mostly white in color, fins are clear. The amount of orange showing on the fish can vary. On some the body is a pinkish or tangerine color. The term blushing comes from the clear gill plates found on juveniles. You can see the pinkish gill underneath.
Koi Angelfish - P. scalare

Koi (Gm/Gm S/S) or (Gm/g S/S)

The Koi has a double or single dose of Gold Marble with a double dose of Stripeless. They express a variable amount of orange that varies with stress levels. The black marbling varies from 5%-40% coverage.

Leopard (Sm/Sm Z/Z) or (Sm/Sm Z/+)

The leopard is a very popular fish when young, having spots over most of their body. Most of these spots grow closer together as an adult so it looks like a chocolate with dots on it. (Smokey x Zebra)

Blue Blushing (S/S)

This is a wild-type angelfish that has two Stripeless genes. The body is actually grey with a bluish tint under the right light spectrum. An iridescent pigment develops as they age. This iridescence usually appears blue under most lighting.

Silver Gold Marble (Gm/+)

A Silver angel with a single Gold Marble gene. This is a co-dominant expression of Silver and Gold Marble, so you see traits of both.

Ghost (S/+)

A fish that is heterozygous for Stripeless. This results in a mostly silver fish with just a stripe through the eye and tail. Sometimes portions of the body stripes will express.

Gold Marble (Gm/g or Gm/Gm)

A gold angel with black marbling. Depending on whether the Gold Marble is single or double dose, the marbling will range from 5% to 40% coverage.
Marble Angelfish - P. scalare

Marble (M/+ or M/M or M/g or M/Gm)

Marble expresses with much more black pattern than Gold Marble does. The marbling varies from 50% to 95%.

Black Hybrid (D/g or D/Gm)

Cross a black with a gold, and you get black hybrids. A very vigorous black, that may look brassy when young. Does not breed true.
Gold Pearlscale Angelfish - P. scalare

Pearlscale (p/p)

Pearlscale is a scale mutation. The "pearlscale" angelfish is also called the "diamond" angelfish in some regions due to the gem-like iridiscence on its scales. The scale have a wrinkled, wavy look that reflect light to create a sparkling effect. Pearl develops slowly, starting at around 9 weeks of age. In can be inhibited by stressful conditions. It is recessive, requiring both parents to contain the allele. It looks best on light colored fish like Gold, Gold Marble, Albino, Silver and Zebra. It is difficult to see on dark fish and blushing angelfish.

Black Ghost (D/+ - S/+)

Same description as a Ghost, with a darker appearance due to the Dark gene. Very similar to a Black Lace without complete stripes. Ghosts generally have more iridescence than non-ghosts.

Albino (a/a)

Albino removes dark pigments in most varieties. Some, like Albino Marble will still have a little black remaining on a percentage of the fish. The eye pupils are pink as in all albino animals. The surrounding iris can be red or yellow depending on the variety of Albino.


http://theangelfishsociety.org/genetics.htm
 burdada güzel bir kaynak var

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrimiçi

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2009 00:59
[QUOTE=volcanotr]
Pterophyllum scalare " Red neck Tucano "

 
[/QUOTE]

Zaten hayranı olduğum silver gövdeye kırmızı şapka çok yakışmışTebessüm. Çok sade ama bir o kadar da gösterişli bir görünümleri var. Umarım ülkemizde de boy gösterirler.

Elimdeki çiftlerden zaman zaman yaptığım üretimlerde(yer kısıtlı olduğundan üretim  yapacak olanağım pek olmuyor), olabildiğince türünün en belirgin özelliklerini taşıyan yavruları seçip onları büyütüp eş yapmaya gayret ediyorum. Böylece her yeni nesilde ebeveynlerinden daha güzel yavrular çıkma olasılığı artıyor. Elimdeki birkaç tür arasında yer alan koi meleklerin yavrularından da buna benzer yavrular çıkıyor ve nesil sürekli daha gösterişli kırmızı renklere bürünen koi meleklere doğru gidiyor. Ancak, tank sayısının kısıtlı olması zorunluluğu elbetteki bunun daha geniş kapsamlı yapılmasına engel oluyor. En son erişkin hale gelip üremeye başlamış olan koi dişimi sizlere de göstermek istiyorum. Bunun yavrularının da daha iyi olacağına inanıyorum. Amacım, hem kafanın hem de sırt bölgenin çift taraflı olarak daha geniş kırmızı renge bürünmesini sağlamak.

  


nikon_2009-12-09 01:14:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2009 18:03
[QUOTE=Cihat Arslan] 
   İnşallah Mutlu Bey. Bizim ülkemizde uzmanlık az. Herkes her şeyle uğraşıyor,böyle olunca da işin derinine inemiyor. Uzakdoğuda bir dükkan arowana satar,diğeri bitki satar,biri malzeme satar,biri japon satar böyle gider. Bizde her dükkanda her şeyden bulmak mümkün. Uzman sayısı az,paylaşım az. Bu işlerde dediğiniz gibi sabır,mali güç,tecrübe vs lazım. Bir tür beğeniriz,ortaklaşa bunlardan getirtebiliriz. Ama ilerlemek için en önemlisi bizim emek verip uğraşmamız gerekli yoksa her türü ülkemize getirir,üretiriz. Yabancı kaynakların burda paylaşılması faydalı olur,yapabilecek arkadaşlardan bu konuda çalışmalar bekleriz. Mesela tül kuyruk+normal kuyruk=? gibi şablonlu konular oluşturabiliriz.
[/QUOTE]
 
Merhaba,
 
Ciddi olarak bu tül kuyruk sorusunu sordunuz mu emin değilim ama örnek olarak ben cevaplayayım.
 
Tül kuyruk ingilizce "incomplete dominant" denen türden bir gen. Anne ve babadan her ikisinden alınırsa dışavurumu daha güçlü oluyor sadece birinden alınırsa daha zayıf oluyor. Bu anlamda balığın dış görünümünden direk genetik yapısını (kuyrukla ilgili) anlamak diğer bazı çekinik genlere göre çok daha kolay.
 
Eldeki herhangi bir balık tül kuyruk olup olmama anlamında sadece şu 3 türden biri olabilir:
1) Normal (++) ile gösteriliyor, düz kuyruk.
2) Uzun kuyruk (V+) ile gösteriliyor. Bu balık iki ebeveyninden sadece birinden tül kuyruk (V) genini almış diğerinden normal (+) genini almış.
3) Tül kuyruk (VV) ile gösteriliyor. Her iki ebeveynden de tül kuyruk genini almış.
 
Bu balıklara internetten örnek resim eklemek isterdim ama şu an zamanım yok. Yanlız 1 nolu balığı hepimiz biliyoruz. 2 nolu balık için internette "veil" kelimesi ile aramak, 3 nolu balık için ise "superveil" kelimesi ile aramak gerekli. "Veil" denen 2 numaralı balık normale göre daha uzun yüzgeçleri olan bir balık.  "Superveil" ise yüzgeçleri çok uzun adeta yerlerde sürünen bir balık.
 
 
Kendi elimizdeki çifte bakarak bunların normal, veil, veya superveil olduklarını belirledikten sonra yavruların nasıl olacağı için olasılıklar şu şekilde:
 
A) Anne baba normal: (++) X (++) >>>> %100 (++) tüm yavrular normal.
B) Anne baba ikisi de superveil (VV) X (VV) >>>> %100 (VV) tüm yavrular superveil.
C) Anne babadan biri normal biri superveil (++) X (VV) >>>> %100 (V+) tüm yavrular sadece veil hiçbiri superveil değil.
D) Anne babadan biri veil diğeri superveil (V+) X (VV) >>>> %50 (V+) %50 (VV) yavruların yarısı veil yarısı süperveil
E) Anne baba biri normal biri veil (++) X (V+) >>>> %50 (++) %50 (V+) yavruların yarısı veil yarısı normal
F) Anne baba ikisi de veil ise (V+) X (V+) >>>> %25 (++) %50 (V+) %25 (VV) dörtte biri normal dörtte biri süper veil geri kalan yarısı ise sadece veil
 
Olurlar.
 
Bu şekilde diğer bir takım standart genler için de benzer çıkarımlar yapılabiliyor. Özel soru sorulursa onlarla da ilgili yardımcı olmaya çalışırım.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir