Blue Zaire Mobaları ürettik
Herbir sayfa ve satırında "ticari" kişiliğimi tamamen ayrı tutarak, hiçbir reklam yada tanıtım kaygısı güdmeden sadece gerekli bilgileri ve gösterilmesi bence zorunlu kaynakları açıklayarak; ama hiçbir ticari meta (marka/ürün) önermeksizin sadece yaptığımız hataları ve edindiğimiz tecrübeleri siz değerli hobidaşlar ve özelliklede bu canlıların layığıyla beslenmesine gönül vermiş akvaristler ile paylaşmaya, onlara faydalı olmaya çalıştığım bu forum başlığı altında, bu paylaşımı bir adım olsun ileriye taşıyacak her "değerli" fikre, eleştiriye ve soruya mümkün olan en açık şekilde, bildiğimce cevap vermeye çalıştım, ama en önemlisi kaydettiğim her gelişmeyi derhal burada yine sizlerce paylaştım. Buna devam da edeceğim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Zaman ayırarak bu kadar uzun bir yazı yazmaya vakit bulup bizleri aydınlattığınız için öncelikle teşekkür ederim. Benim zaten anlatmak istediğim basınçla olayın bir alakasının olmadığıdır.Ama tabiki her zaman için ve her balık türünde akvaryum ne kadar büyük olursa yavru almak da o kadar kolay olur.Bu yadsınamaz bir gerçektir. Ankara suyu İstanbul'a göre biraz daha sert, ph gh ve kh 'ı biraz daha fazladır.Ama bu su değerleri balığın geldiği göle yakın bile değildir ( GH hariç ) Bu bağlamda eğer siz hiçbir kimsayal kullanmadan ( Tanganyikan Buffer , Cichlid Lake salt , vb... ) bu yavruları alabiliyorsanız bende yeni birşey daha öğrenmiş olurum. Onca parayı bu ticari kimyasallara harcamam.Süper olur benim için.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
kH : 12 - 18
gH : 7 - 11
suyun iletkenliği: 600mS
ısı: 25-28 derece
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Lake Tanganyika is incredibly old and extremely deep. It is thought to have been formed about 20 million years ago, during a time when earth-shattering volcanic activity and turbulence in the earth's surfaces resulted in the formation of the African rift valleys. Lake Tanganyika formed in one of these valleys.
The lake is about 640km/400 miles long but only 80km/50 miles wide at the most. Water temperatures are 23-24?C/73-75?F, and in the shallows between 23?C and 28?C/82?F, with pH 8-9, GH 9-11, KH 15.
Today it is host to an incredible diversity of fish and draws scientists, anglers, fish enthusiasts and tourists from all over the world. Catching stations operate on the lake and wild-caught specimens are exported all over the world.
kAYNAK : http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/show_article.php?article_id=143
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bahsi geçen bilgi ve araştırma içerikli münazaraların herhangi birimiz tarafından kesinlikle ard niyet güderek cereyan ettiğini düşünmüyorum. Ayrıca burda tartışılan mevzudanda bılhassa memnunum ki konunun ciddiyetine yasarız derınlıkte ve en önemlisi uslupta gelişiyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sudaki katyonlar ve GH
Sertlik yapan tuzlar: Kalsiyum ve magnezyum tuzları Suda çözünmüş türlü tuzlar arasında kalsiyum ve magnezyum tuzları suyun toplam sertliğini oluştururlar. Suda en çok bulunan sertlik yapıcı bileşikler genelde kalsiyum bikarbonat [Ca(HCO3)2] ve kalsiyum sülfattır [CaSO4]. Kalsiyum ve magnezyum tuzlarının çok bulunduğu sular sert, az oldukları sular ise yumuşak olarak nitelendirilir. Sertliğin ölçüm birimi olan 1° GH litrede 10 mg kalsiyum veya magnezyum oksite karşılık gelir. (Ca: Kalsiyum, Mg: Magnezyum, Na: Sodyum, P: Potasyum) |
Kalsiyum bikarbonatın neden olduğu sertliğe geçici sertlik de denir, çünkü suyu kaynatınca bu sertlik kaybolur. Kalsiyum sülfatın yol açtığı sertlik ise kalıcı sertliktir. Böylece:
toplam serlik (dGH) = kalıcı sertlik + geçici sertlik
Akvaryumculukta su, sertlik derecesine (GH) göre aşağıdaki gibi sınıflandırılır:
0° - 5° | çok yumuşak |
5° - 10° | yumuşak |
10° - 15° | orta sert |
15° - 20° | sert |
20° - + | çok sert |
Suyun sertliği ve ozmotik basınç
Suyun sertliği, ozmotik basınçla doğrudan ilişkilidir; dolayısıyla suda yaşayan her türli canlının hücresel faaliyetini de doğrudan etkiler. Genel olarak akvaryum balıkları için uygun sertlik derecesi 5° -15° GH arası değerlerdir. Bazı türlerin gerektirdiği su şartları bu sınırların dışında kalır. Güney Amerika'da, Amazon nehir sisteminde yaşayan bazı türler ancak çok yumuşak sularda sağlıkla yaşayabilirler. Tanganika ve Malawi göllerinde yaşayan Afrika çiklitleri ise sert su gerektirirler.
Sert su yumuşatılabilir
Sert su, gerek duyulursa ozmoz suyu karıştırılarak yumuşatılabilir. Ozmoz suyu, musluğa ters ozmoz (reverse osmosis) aleti takılarak musluk suyunun yaklaşık %98 oranında saflaştırılmasıyla elde edilir.
Suyun karbonat sertliği (KH)
Karbonat sertliği, sudaki bikarbonat (HCO3-) iyonlarının konsantrasyonunun bir ölçüsüdür. Karbonat sertliği, akvaryum balıkları için tehlikeli olan ani pH değişimlerine karşı tampon görevi yapar; KH ne kadar yüksekse pH salınımları o kadar az olur. Bir akvaryumda karbonat sertliği çok düşükse, balık, bitki, ve bakteri faaliyeti sonucu artan veya eksilen karbondioksite bağlı olarak pH salınımları çok yüksek olacak, bu da biyolojik dengeyi ve balıkların sağlığını çok olumsuz etkileyecektir. Çok özel su şartları gerektiren balık ve bitki türlerini bir yana bırakırsak, bir akvaryumdaki karbonat sertliğinin 3° -10° KH arası bir değer olması önerilir.
sudaki anyonlar ve KH
Karbonat sertliği sudaki bikarbonat (HCO3-) konsantrasyonunun bir ölçüsüdür. Karbonat sertliği, sadece bikarbonat (HCO3-) iyonlarının konsantrasyonuna bağlıdır ve kalsiyum bikarbonata [Ca(HCO3)2] bağlı geçici sertlikle karıştırılmamalıdır. Karbonat sertliği, toplam sertlik (GH) yaratmayan sodyum bikarbonat (NaHCO3) veya potasyum bikarbonat (PHCO3) tuzlarının çözünmesiyle de oluşabilir. Genel eğilim, toplam sertliğin (GH) karbonat sertliğinden (KH) yüksek olmasıyla birlikte, bazı durumlarda (örneğin saf suda sodyum bikarbonat eritmiş olduğunuzu düşünün) bunun tersi de görülebilir. |
Karbonat sertliği (KH), karbondioksit (CO2) ve asitlik (pH) ilişkisi
Normalde bir akvaryumda karbonat sertliğini -aynı zamanda geçici sertliği de-oluşturan en önemli tuz, suda kolaylıkla eriyen kalsiyum bikarbonattır [Ca(HCO3)2]. Kalsiyum karbonatın (CaCO3) ise çözünürlüğü çok düşüktür. Kaynatılarak suyun geçici sertliğinin nasıl giderildiğini aşağıdaki çift yönlü kimyasal denklem aracılığıyla daha iyi açıklayabiliriz: Karbondioksit azalırsa, denge, denklemin sağ tarafı lehinde bozulur ve kalsiyum bikarbonatın bir kısmı kalsiyum karbonata dönüşerek çökelir. Kalan karbondioksit miktarına bağlı olarak kalsiyum bikarbonat konsantrasyonunun daha düşük olduğu yeni bir denge noktası oluşur.Tersine suya karbondioksit verdiğimizi düşünelim; bu durumda denge, denklemin sol tarafı lehinde bozulur. Yani çökelti halinde bulunan kalsiyum karbonatın bir kısmı kalsiyum bikarbonata dönüşerek suda erir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir