Bitkili Yollarında, Ustalar yorumları esirgemeyin
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2014 18:28
120 x 40 x h55 Ebatlarındaki akvaryumu en sonunda bitkilerle yeniden dizayn etmeye karar verdik ( daha doğrusu eşim istedi 4 yıldır Malawi ve Tropheus türleri baktın bıktık artık dedi. Bizde olur demek zorunda kaldık :) )
Yalnız fazla bi bütçe ayırmak istemiyorum. Elimde 2 adet dış filitre ( Fluval 305 ve Atman At 3336 ), 1 adet Dolphin 1000 lt/s ve bir miktar kayrak taş halihazırda bulunmakta.
Akvaryum ebatlarına göre gereken bitki toprak ve türlerini, ilk kez bitkili akvaryum kuracağımı da göz önüne alarak yetiştirebileceğim dayanıklı bitkileri ve ışıklandırma sistemleri hakkında bilmem gerekenleri bana buradan anlatırsanız minnettar olurum.
Not: Forumu araştırdım ve halada araştırmaya devam ediyorum yalnız bi çok konuda çok seçenek var, sadece akıl birliği ile karar vermek istiyorum :)
Yardım ve anlayışınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2014 19:40
Ramazan Kardeşim hoş geldin :)) Aynı durum bendede söz konusu 120x40x60 akvaryumda cichlid besliyordum tatil öncesi akvaryumu boşalttım hem balıklar tatilde yalnız kalıp zarar görmesin heöde tür değişikliğine gidelim diye. Bende bitkili akvaryum kuracağım . Bitkili konusunda hiç tecrübem olmadığından ve hacim de büyük olduğundan dolayı ben low tech yani düşük destekli bir akvaryum kuracağım ilk etapta . Bunun için forumdaki makaleleri okudum . Taban için akvarkum dan bitki kumu sipariş ettim 40 kg henüz sermediğim için yeterli olacakmı bilmiyorum yeterli olmazsa bir miktar daha sipariş edeceğim . Bizim akvaryumlar yüksek olduğundan taban ne kadar kalın olursa o kadar iyi sanırım , zaten taban için en az 7-8 cm olmalı diyorlar . Ben tabanı 1cm bitki kumu üstüne misket gübre ve diatomit ve tekrar bitki kumu şeklinde kuracağım . Düşük destekli akvaryumlarla ilgili Mustafa Erdoğar kardeşimin hazırladığı
http://www.akvaryum.com/forum/yeni_baslayanlar_burayalow-tech_k208779.asp
bu güzel makalede tabanı misket gübre ve kumla kurmayı tavsiye ediyor . Ben başka bir yerde tabanda zeolit , diatomit , lav kırığı kullanılabildiğini okuduğumdan ve elimde diatomit olduğundan misket gübre ile birlikte onuda kullanmayı düşünüyorum . Misket gübreleri forum dan Akgün abiden temin ettim ilk etapta tabana 25-30 tane yeterli olacağını söyledi . Ben bitki olarak bakımı kolay bitkilerle başlayacağım . Balık olarak ta melek , ramirezi , vatoz , ve belki bir kaç tür daha düşünüyorum .
Işık tertibatı aydınlatma en büyük sorunum , şu sıralar onu çzömeye çalışıyorum . Akvaryum kapaksız , daha doğrusu üzerinde içinde tek floresan bulunan kapaklardan var . dolayısıyla ya hazır bir amatür alacağım yada yaptıracağım benim hacim brüt 288 litre düşük destekli akvaryum için 144 watt yeterli diye okudum . Dolayısıyla ya 39w x 4 lük bir tertibat yada 54x3 lük bir tertibat kurma düşüncesindeyim . i
Düşük destek kurma nedenim tecrübem olmayışı , hacmin büyük olması ve Co2 sistem maliyetine girmek istememem .
şimdilik yazacaklarım bunlar başka sorun olursa tecrübem olmasada elimden geldiğince cevaplarım
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2014 22:08
Öncelikle yorumun için teşekkür ederim ustam. Aynı yola çıkmış olmak ikimiz içinde avantaj diye düşünüyorum :) Muhtemelen güzel bi çalışma ortaya çıkacaktır. Ben sadece tek bir tür bitkiyle başlamak istiyorum. Yani uçsuz bucaksız çayırlarda yüzüşen balıklar hayal ediyorum desem yeridir. Ayrıca CO2 konusunu dert bile etmiyorum ufak bi şişe mayalı sistem bu iş işin kafi olacaktır, ki gerek bile kalmayabilir. Günlerdir izliyorum büyük ustaları. Amano senseiden tutta James Findley' e kadar :D Sonunda uzun bitkiler yerine zemini örten bitkiler ve taşlardan bi dizayn tasarlamakta karar kıldım.
Tabi birebir yapamasamda Amano senseiden esinleneceğiz artık :D Buda bir örnekleme olsun
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=_-Ex5RjPG3k[/VID]
Tabi birebir yapamasamda Amano senseiden esinleneceğiz artık :D Buda bir örnekleme olsun
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=_-Ex5RjPG3k[/VID]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2014 23:08
Dün yorum yazmıştım tekrar ama nedense çıkmamış cevap . Rica ederim tecrübem olmasada buradan öğrendiğimce bilgilerimi paylaşmaya çalıştım , haklısın bu şekilde kurulmuş bir akvaryum evde tablo gibi durur ve izlmesi büyük keyif verir . Temelin sağlam olması açısından taban önemli , diğer bir faktörde ışık ve bakılacak bitki türüne göre co2 ve gübreler . İş Sürekli gözlem işi , gözlem yapıp ihtiyaçları , ışığı gübreyi ,co2 takviyesini düzenlemek lazım . Umarım sorunsuz , keyifli bir yolculuk olur . Tekrar iyi bayramlar .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2014 01:01
Öncelikle hayırlı bayramlar :) Her ne kadar birebir yapamasakta ilham almak esas bizim için :D Yalnız bi kaç gündür aklıma takılan bişey var. Ben bu bitkileri (Mesela subulata) tohum halinde bulup çimlendiremezmiyim ? Yoksa illaki dikimmi lazım ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2014 01:17
Bu konuda hiç bilgim yok malesef , sera ortamında bu bitkilerin üretimini ve satışını yapan bir akvarist var izmirde ama nasıl yapıyor bilmiyorum , genel uygulama forumdan almak veya akvaryumcudan almak .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2014 17:56
Ramazan bey şimdiden kurulumunuz hayırlı olsun diyelim İnşallah istediğiniz görüntüyü kısa zaman içinde yakalarsınız. Size tavsiyem öncelikle low tech (düşük destekli) ve high tech (yüksek destekli) akvaryum türlerini incelemeniz. Ben kısaca burda size anlatmaya çalışayım.
Low tech (düşük destekli tanklar)= Karbondioksit gazı (co2) ve gübre kullanılmaz. Aydınlatma ortalama seviyededir. Fazla bakım gerektirmez ve ucuzdur ama bunların bedeli olarak istediğiniz her türlü bitkiyi yetiştiremezsiniz. özellikle de zemini halı gibi kaplayan zemin bitkisi türlerini (parvula,cuba,glosso) gibi.
High tech (yüksek destekli tanklar) = Co2 ve gübre (hem katı hem sıvı) kullanılır. Aydınlatma düzeyi üst seviyededir. Maddi zorluğu fazladır ama sonuç olarak muazzam görünüşlü tanklar elde edebilirsiniz.
Öncelikle bu iki yol ayrımından hangisini seçeceğinize karar verin. Sonrasında seçeceğiniz yol ile ilgili bilgim dahilinde yardımcı olurum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2014 20:55
Bilal bey öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Bu arada bende gaziantepliyim, bir hemşehriniz ve bitkili akvaryumda çömeziniz olarak, bi kaç haftaya 60*30*35h ölçülerinde Low Tech bir bitkili akvaryum kurarak giriş yapacağım bitkili dünyasına. Biraz piştikten sonrada 120*40*55h e geçeceğim inş. Bu nedenle her türlü teklif ve önerinize açığım :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2014 21:35
Estağfirullah çömez demek haksızlık olur, şuan benimde bilmediğim çok şey vardır eminim. Bu arada Gaziantepli'siniz de başka bir yerde mi oturuyorsunuz, ikametiniz de Gaziantep'mi?
Gelelim konumuza, belirttiğiniz ölçülerde tank 60 litre su alıyor bu durumda ışıklandırmayı 40-50 watt civarında yaparsanız verim alırsınız gibime geliyor. Kombinasyonda şu şekilde olabilir. 1 adet t5 grolux floresan 24 watt + 1 adet t5 aquastar 24 watt =toplam 48 watt
Kum için dere kumu,hagen eğer maddi durum elverirse manado gibi kumlar tavsiye ederim. Low tech olacağı için zeminde herhangi bir subrast tabakasına gerek yok şimdilik. Misket gübre kullanırsanız faydanıza olur. Kurulumu gerçekleştirdikten sonra sık su değişimi yaparak akvaryuma bitkilere besin sağlamış olursunuz.
Bunlar dışında bitki gelişimi açısından başka birşeye gerek. Akvaryumu kurduktan sonra mayalı sistem co2 konusuna test aamaçlı şöyle küçük bir adım atabilirsiniz.
Takıldığınız birşey olursa sormaktan çekinmeyin...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir