Bitkili Tankda Led Kullanımı


DelyDumrLÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 363
DelyDumrLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2015 17:41
[QUOTE=darkaura]10-15ledin arasina takinca yesin bir anda cok baskin gelip tanki suluboya resme dondurebiliyor.[/QUOTE]


Çıkarmalımıyım peki ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4354
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2015 17:57
Zevkinize kalmis. rahatsiz ediyorsa cikarin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

matasoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2014
İl: Antalya
Mesaj: 147
matasoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2015 00:22
Öncelikle, başta Mustafa Bey olmak üzere bu konuda müthiş bilglleri paylaşan herkese çok teşekkür ederim. Bundan 1 sene önce led konusunda denemelere başladım fakat maliyetin artması ve denemelerin yeteri kadar başarılı olmaması sebebiyle ledden vazgeçtim. 50wx2 rgb cob led kullanmıştım ve farklı renklerin altında bitkilerin, yosunların durumlarını gözlemlemiştim.

Şimdilerde ise tekrar inat edip, "sene olmus 2015, ben bitkili akvaryum için flo kullanamam!" diye evde dolanırken tekrar bilgisayarın başına oturdum ve araştırmaya başladım, elde ettiğim bilgiler paralelinde ve daha ilerisinde Mustafa Bey'in çalışmasını görünce yerimde duramadım ve yeni bitkili tankımın kurulumlarına başladım.

şimdi siz degerli arkadaşlara led ışıklandırmam hakkında aşağıda bir kaç soru sormak istiyorum. Umarım çok tekrar etmiş olmam bazı konuları.

akvaryum : 80x35x50h ölçülerinde, co2 olacak, gübreleme olacak ve tabiki high tech olacak.

bu kurulum için 108x1W powerled armatur hazırlamaya karar verdim. 
Alüminyum soğutucunun siparişini Arma elektirikten verdim. ürün kodu 1264 as 60 cm uzunlugunda olacak şekilde eloksalli (araştırmanızı öneririm, sağlık ve alüminyumun sorunsuz kullanımı için gerekli bir uygulama) satın aldım. henuz teslim almadım. 

ledleri Mustafa Bey'in oranlarıyla star pcb üzerine lehimlenmiş şekilde armatüre epoxy i ile ve kaliteli bir termal macun ile yapıştırmaya karar verdim. (Noctua NT-H1 Termal Macun)

Ledlerin homojen oldugunu varsaydığım dağılımı aşağıdaki gibidir. (önerilerinize açığım)

Beyaz olan kutular 6000-6500k cool white ları simgelemektedir. Diğerlerini sanırım konu ile ilgilenen tum arkadaşlar biliyordur. 

50 adet cw
12 adet 420 nm
26 adet 660 nm
11 adet 450 nm
4 adet 625 nm
3 adet 525 nm (yeşil)
2 adet 730 nm 

sayılarında ledler kullanmayı hedefliyorum. sizce adet-led türü oranı nasıl?

Bu sistemin üzerine 3 adet 12 veya 10 luk fan yerleştirmeyi düşünüyorum. Şimdi diyeceksiniz neden bu kadar çok soğutma işini abartıyorsunuz, hemen cevap vereyim burası antalya, burda yazın hissedilen sıcaklık 50 derecenin üzerine çıktıgı cok oluyor. e hadi diyelim ölçülen 35 derece, ledi çalıştırdıgımda sogutucu zaten 35 dereceden başlayacak ki, oda sıcaklıgının altına inmesi mumkun değil. kısacası buralarda soğutma saygı duyulması gereken bir konu :)

Sormak istediğim konu şu, sanırım 108w boyle ölçülere sahip bir akvaryum için tam güç çalıştırıldıgında fazla olacak. Armatürü bu şekilde 108 led olacak şekilde tasarlayıp dimmer kullanıp ihtiyaca göre mi ayarlama yapayım? yoksa en başta gerekli gördüğünüz kadar mı montaj edeyim? yoksa bunlar sana fazla gelmez mi dersiniz? yorumlarınıza açığım.

Öte yandan Mustafa bey armatürü minumum 25cm maximum 70 75 cm e kadar yuksekliğe koyabilirim. elimde 90 ve 45 derecelik lensler olacak bu malzemeye göre yüksekliğim ne olmalı? 45 lik lensleri kenar ledler için kullanmayı düşünüyorum, camlardaki yosun oluşumunu engellemek için. yükseklik ile yaptıgınız bir hesaplama vardı, onu size çok zahmet vermezse açıklayabilir misiniz? sanırım trigonometri hesaplamaları yapıyorsunuz?

Son konu driver konusu, 36wx3 adet driver kullanmak istiyorum fakat driver ın kapasitesi max 36w olan driverlara 36 tane led bagladıgımda uzun vadede, drivera, ledlere fazladan bir yıpranma getirir mi? 18wx6 ile 36wx3 arasında saglıklı kurulum olarak herhangi bir fark var mıdır? driver seçimi konusundaki önerileriniz nelerdir?


Biliyorum çok sordum ancak askı aparatlarını genel olarak nerden temin ediyorsunuz, bazen boru şekilde goruyorum bazen sadece celik askı aparatı goruyorum, çok hoşlar..

Amacım malum konuyu farklı bir örnek ile de devam ettirmek aynı zamanda da, konu ile ilgili tekrar ediyorum, bu güne kadar katkı sağlayan herkesten Allah razı olsun. 



matasoy2015-01-13 00:25:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4354
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2015 13:42
Tebrikler Mehmet Bey. Baya sağlam bir sistem kurmaya hazırlanıyorsunuz. Muhakkakki performans alırsınız.

Önceki denemenizdeki başarısızlığın nedeni rgb ledler. Rgb bütün renkleri veriyormuş gibi gözüksede aslında sadece 3 renkdir. Red Green Blue - kırmızı yeşil mavi. Çünkü insan gözüde aslında sadece 3 renk görür, diğer renkleri bunların karışımları olarak algılar. Rgb de aynı karışımı sağlıyarak o rengi veriyormuş gibi yapar ama aslında vermez. Mesela fotosentez için mor renge ihtiyacınız var. Bunu rgb ile ayarlarsanız size mavi ile kırmızının karışımını verir, gözünüz mor olarak görür ama kesinlikle mor değildir. 

Mevcut sisteminize gelirsek 108 watt gerçekden çok fazla. Ben aynı boy tankda 60w ile öbek öbek oksijen çıkartırıyorum. Gübreyi çok iyi ayarlarsınız, hızlı gelişen bitkiler ve en optimal şartlarda 108watt ile çılgın büyüme sağlanabilir. Bu şekilde floresanla litre başına 2watt verip ultra hightech yapan bir kaç kişi duydum. Ama onlar bitkide geçekden çok tecrübeli üstadlar ve cımbız ile üşenmeden yosun temizleyen adamlar. Genede biraz güçlü olsun istiyorsanız benim tavsiyem 36w driver yerine 18w driverlar kullanın. Işık gücünü kademeli ayarlayabilin. Çünkü 108w ışıkda gübreleme en ufak dengesizlik her yeri yosun yumağına çevirecektir. Yada 3x30 dimmable driver kullanın. Işığı dimmer ile kısın. Böylece ledler daha soğuk çalışacaklarından ömürleride uzayacaktır. Şartlar çok optimal olduğunda tam gaz girmek için sonuna kadarda açabilirsiniz. Ben yapsam ya 2x30w dimmanle şimdiki tankım gibi yapardım yada 4x18w yapardım. 

Açı hesabını trigonometri ile yapıyoruz. "d" aydınlatılcak alanın boyu çapı dersek, "h" aydınlatmanın yüksekliği, a yada lensin açısı dersek, formülümüz: d=2.h.tan(a/2) olur. yani 70cm yüksekden 90 derecelik lensin aydınlatacağı alanın çapı d=2x70xtan(90/2) olur. tan(45)=1 olduğu için d=2x70x1 olur. yani 140cm. Ama uyarayım bu alan zemindeki aydınlatmadır. Tüm lensleri zemine göre ayarlarsanız uzun bitkiler yeterli ışık alamıyabilirler. Yada çok dar lenslerle mavi ve kırmızı renkler bir noktada öbeklenir, sağlıklı bir aydınlatma olmaz. 

darkaura2015-01-13 13:45:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

matasoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2014
İl: Antalya
Mesaj: 147
matasoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2015 14:10
Süper, çok teşekkürler, o zaman 4x18w de karar kılmak istiyorum. hem sanırım test edenler arasında en yüksek watt da test etmiş olacagız. Sonuçlarını da zaten burdan bildiririm.

bu dimmible driverlar, pwm, arduino konularında biraz daha araştırma yapmak istiyorum. tuzlu su akvaryumcu arkadasların sunrise, sunset olaylarını çözdüklerini görünce, ben de en azından ışıgı yavas yavas açıp yavas yavas kapatayım istiyorum ve bununla birlikte co2 nin selenoid valfini de kontrol etsin istiyorum mesleğim gereği programlama vs. halledebileceğimi düşünüyorum fakat tek derdim deneme yanılmadan ötürü gereksiz masraf yapmamak, açıkcası o kocaman manuel timerlarla da bu işi halletmek yerine devrelerle halletmek istiyorum, bir de eşime, çirkin hiç birşey olmayacak diye de söz verince, çok araştırma yapmak zorunda kalıyorum, neyi nasıl kutularım nasıl kablolar nereye saklarım diye :)

sizlerden ricam bu konularda daha detaylı bilgilere ulaşabileceğim kaynaklar elinizde varsa paylaşabilir misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4354
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2015 16:01
Dimmable diye satılan driverlar genelde 220volt girişinden dimmer ile kullanılan modeller. PWM dimmable driver türkiyede çok az. Bu iş için driver yerine sabit akım kartı kullanmak daha mantıklı. 

http://www.acgelektronik.com/datasheets/ACG_Dserisi_sabit_akim_suruculer.pdf

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokalp674Çevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2014
İl: Sivas
Mesaj: 34
gokalp674Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2015 18:41
Merhaba Mustafa Bey
Öncelikle bitkili akvaryumları led ile aydınlatma konusundaki bilgi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için kendi adıma teşekkür ederim. Benimde öğrenci evimde 100x55x65h bir akvaryumum ve içinde 55h su var. Nacizane birkaç çeşit bitki. Şu anda sadece aydınlatma amacıyla şerit led kullanıyorum. Bitkilerim ne ölüyor ne de çok canlı duruyor. Konuyu baştan sona okudum ve alacağım ledler konusunda az da olsa fikir sahibiyim. Akvaryumuma 3x9W=27W dizilim düşünüyorum. Seri olarak bağlayacağım için 350mA driver alacağım. Ledlerin önlerine lens koymasam zararı (yosun vs.) olur mu? Bu ledleri yaptığım zaman buhar camı üzerine koyacağım. Şuan da akvaryumumun üzerinde bulunan şerit ledlerle bu sistemi kullansam akvaryumuma artısı veya eksisi neler olabilir?
Şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

matasoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2014
İl: Antalya
Mesaj: 147
matasoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2015 09:01
Merhaba, cevapsız çok beklememen adına kendi fikrimi ileteyim;

3x9W lie low tech bir akvaryumu rahatca kurabilir olursunuz. Bununla birlikte yanındaki şerit led size sadece görsellik açısından bir katkı sağlayabilir diyeceğim ama ondan da şüpheliyim, çünkü 1w powerledler şeritledlerden daha fazla aydınlatma sağladıkları için şerit ledin aydınlatması farkedilemeyebilirde. 

Mustafa Bey'in belirttiği renklerdeki ledleri homojen olarak kullandığınız taktirde herhangi bir sorun ile karşılaşacağınızı sanmıyorum. sadece nacizane önerim, bu konuştuğumuz ürünlere hepimiz para verip alıyoruz ve uzun ömürlü olmasını istiyoruz. suya ve oksitlenmeye karşı önlemlerinizi iyi alın derım ki zaten buhar camı üzerine koyacaksınız. bence güzel olur.
matasoy2015-01-14 09:02:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

safakgunayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Trabzon
Mesaj: 182
safakgunayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2015 13:14
Arkadaslar formu surekli takip ediyorum.
Tecrübeli arkadaşlar asagida linkdeki urunu inceleyip yaparsalar cok sevinirim.
140x30x55h olcudeki akvaryumuma düşünüyorum:)
Full spectrum power led

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4354
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2015 17:58
[QUOTE=safakgunay]Arkadaslar formu surekli takip ediyorum.
Tecrübeli arkadaşlar asagida linkdeki urunu inceleyip yaparsalar cok sevinirim.
140x30x55h olcudeki akvaryumuma düşünüyorum:)
Full spectrum power led[/QUOTE]

Bu full spectrum ledler yeni çıktılar. En sonunda bitki içinde bir şeyler yapılıyor. Tek sorun bu led karasal bitkiler için tasarlanmış. Açık konuşmak gerekirse bunlarla daha çok kapalı alanda kaçak esrar yetiştiriyorlar. Şu sıralar çok yapılan bir uygulama. Hatta geçen ledciyle konuşurken sürekli keş tiplerin gelip bitki ledi sorduklarından bahsediyorlardı. Yani amaç belli. 

Karasal bitki ışığının farkı nedir, daha fazla kırmızı içeriyor. Aslında spektrum dağılımı çok güzel ama bizim ihtiyacımızdan biraz fazla kırmızı içeriyor. Bunun floresan dünyasında tam karşılığı grolux olur herhalde. Groluxde kırmızı ağırlıklıdır. Bu yüzden hightech kurulumlarda yanına 10000k aquastar benzeri mavisi bol floresanlar kullanarak ideal ışığı elde ediyoruz. Bu linkdeki ledinde yanına uygun miktarda mavi ve soğuk beyaz eklenirse çok başarılı olabilir. Tabi önce ledi görüp incelemek lazım. Bu yorumları ışık spektrumuna bakarak yapıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokalp674Çevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2014
İl: Sivas
Mesaj: 34
gokalp674Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2015 00:41
[QUOTE=matasoy]Merhaba, cevapsız çok beklememen adına kendi fikrimi ileteyim;

3x9W lie low tech bir akvaryumu rahatca kurabilir olursunuz. Bununla birlikte yanındaki şerit led size sadece görsellik açısından bir katkı sağlayabilir diyeceğim ama ondan da şüpheliyim, çünkü 1w powerledler şeritledlerden daha fazla aydınlatma sağladıkları için şerit ledin aydınlatması farkedilemeyebilirde. 

Mustafa Bey'in belirttiği renklerdeki ledleri homojen olarak kullandığınız taktirde herhangi bir sorun ile karşılaşacağınızı sanmıyorum. sadece nacizane önerim, bu konuştuğumuz ürünlere hepimiz para verip alıyoruz ve uzun ömürlü olmasını istiyoruz. suya ve oksitlenmeye karşı önlemlerinizi iyi alın derım ki zaten buhar camı üzerine koyacaksınız. bence güzel olur.
[/QUOTE]
Cevabınız için teşekkür ederim Mehmet Bey. Zaten yapacağım bu aydınlatmayı bitkilerin genel ihtiyaçlarını karşılamak için belirli saatlerde kullanacağım. Onun haricinde şerit ledi gelen misafirlerimin akvaryumun güzelliğini görebilmeleri için kullanacağım. Aklıma takılan diğer bir soru da yapacağım bu aydınlatmanın akvaryum içindeki canlılara (balıklarıma) nasıl bir etkisi olacağı? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Samsun
Mesaj: 847
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2015 02:51
Hocam selamlar. Ben kaktüslerim için bir aydınlatma kurmak istiyorum. Daha önceden bahsettiğiniz smd şerit ledleri kullanmak niyetim. Ama yine de size sormak istedim; karasal bitkiler için en uygun fiyatlı ve en güzel ışığı sağlamanın yolu nedir? Siz ne tavsiye edersiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4354
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2015 09:39
Yusuf bey, led olsun olmasın kuvvetli ışıkda bazı balıklar stress oluyorlar. Özellikle discus ve apisto türleri. Psikolojilerinde parlak ışığın anlamı, yüzeye yakın, açıkda ve görünür olduğu anlamına geliyor. Bunların hepsi kuşlar ve büyük balıklar tarafından avlanan canlılar. Bu yüzden stress olup saklanma eğilimine giriyorlar. Ama kuvvetli ışığın bir artısı yoğun bitkide, nitratı çok hızlı düşürüp su kalitesini artırıyor. Bu açıdan balıklara faydalı. Led ile floresanı ve metal halide i direk karşılaştırırsak, led daha temiz bir kaynak. Suyu ısıtan yoğun infra red ve zararlı uv ışıklarını hiç içermez. 

Emin bey, karasal bitki aydınlatması başlı başına ayrı uzmanlık alanı. İşin ustaları büyüme zamanında ayrı renkler, çiçek açma ve meyvalama zamanlarında çok başka renkler kullanıyorlar. Uzun senelerdir esrar yetiştiricileri hemen herşeyi denemiş oldukları için bu konuda bilgi birikimi gerçekden çok ileri seviyede. Sizin sorunuza gelirsek, şerit ledin çok yeterli olacağını sanmıyorum. Eğer iddia ettikleri spektrum değerleri doğruysa bu full spektrum bitki ledleri karasal bitkiler için tam uygun aydınlatma gibi duruyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mnfcÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 394
mnfcÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2015 11:14




Linkteki ürünü aldım elime ulaştı, elimde iki tank var, birisi 50X50X50 diğeri 35X35X35 nano için düşünmüştüm ama diğer küp akvaryumda kullansam verim alabilir miyim?




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir