Bitkili Karides Akvaryumu Dış Filtre Sepet Dizilim


Poetika35Çevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2021
İl: Izmir
Mesaj: 56
Poetika35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2022 01:50
Öncelikle herkese merhabalar.Bitkili karides akvaryumu kuracağım.(8li 1 grup neon tetra,8li bir grup harlequin rasbora ve 4 adet oto da olacak)
Akvaryum 180 Lt,Tüm sistemim neredeyse hazır.Son olarak Fluval 207 dış filtremin sepet dizilimini yapacağım ama çok fazla bilgi var ve detay çok.Deneyimli hobicilerimizden öneri almak isterim.Tüm sepetleri için malzemeler almak istiyorum,olmuşken 1 kere olsun diye düşünüyorum.Hangi malzemeleri kullanmalıyım?Sepet sıralaması bitkili bir akvaryum için nasıl olmalı?
Almayı düşündüğüm filtre malzemeleri ;
- Seachem Matrix
- Sera Crystal Clear
- Sera Siporax
- Seachem Purigen

Tecrübelerime dayanarak,bu ürünlerden şunu al,bunu alma diğeriyle aynı işlevi görür,sıralamayı şöyle yap şeklinde öneriler alabilir miyim?
Şimdiden teşekkürler,umarım cevap alabilirim.[:geek:][:iyi:][EDIT]Poetika35,2022-03-06 01:50:58[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grandturcoÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2014
İl: Yalova
Mesaj: 275
grandturcoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2022 10:19
Merhaba hayırlı olsun tankiniz öncelikle yazdığınız ürünler arasında seachem purigen ve sera crystal Clear aynı işlevi görür ben purigen kullaniyorum ve şiddetle tavsiye ederim. Sepet diziliminizde üst katmanda suyun girişi ustteyse diye yazıyorum dış filtrenizi bilmiyorum tam girişten çıkışa doğru sıralama yapacak olursanız , elyaf ve sunger - sera siporax , seachem Matrix , seachem purigen (sünger uzerine yada altına koyabilirsiniz) gayet yeterli olur diye düşünüyorum yer ve imkanınız varsa Matrix ile aynı görevi görselde bakteri döngüsü açısından eheim substrat proda kullanabilirsiniz [:iyi:]
Bu arada ben sump kullandığım için purigeni en üstte tutuyorum rejenare etmek istediğimde rahat olsun diye.[EDIT]grandturco,2022-03-06 10:22:11[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]230801,Poetika35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Poetika35Çevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2021
İl: Izmir
Mesaj: 56
Poetika35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2022 12:49
[QUOTE=grandturco]Merhaba hayırlı olsun tankiniz öncelikle yazdığınız ürünler arasında seachem purigen ve sera crystal Clear aynı işlevi görür ben purigen kullaniyorum ve şiddetle tavsiye ederim. Sepet diziliminizde üst katmanda suyun girişi ustteyse diye yazıyorum dış filtrenizi bilmiyorum tam girişten çıkışa doğru sıralama yapacak olursanız , elyaf ve sunger - sera siporax , seachem Matrix , seachem purigen (sünger uzerine yada altına koyabilirsiniz) gayet yeterli olur diye düşünüyorum yer ve imkanınız varsa Matrix ile aynı görevi görselde bakteri döngüsü açısından eheim substrat proda kullanabilirsiniz [:iyi:]
Bu arada ben sump kullandığım için purigeni en üstte tutuyorum rejenare etmek istediğimde rahat olsun diye.[/QUOTE]

Önerileriniz için çok teşekkürler.Ben Sera Crystal Clear'ın işlevini yanlış düşünmüşüm sanırım.Sünger yerine onu kullanabilirim sanmıştım 🙃

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

replackaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2020
İl: Denizli
Mesaj: 307
replackaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2022 18:11
Merhabalar, yeni kurulumunuz şimdiden hayırlı olsun, inşallah güzel ve sağlıklı bir akvaryum olur[:)]

Sorularınıza gelecek olursam; öncelikle sera crystal clear adlı ürün, günümüz koşullarında gereksiz pahalı hale geldi ve tekrar kullanılabilirlik durumu da yok. Ayrıca kendi deneyimlerimden gördüğüm kadarıyla, bildiğimiz elyaftan çok daha etkili bir ürün de değil. Kısacası fiyatına oranla performansı düşük bir ürün bana göre. Ayrıca purigen ile benzer demek de doğru değil diye düşünüyorum. Çünkü purigen, reçine bazlı bir ürün ve kimyasal temizlik de yapabiliyor. Daha da önemlisi rejenere edilip tekrar tekrar kullanılabiliyor.

Sera siporax ile seachem matrix ise benzer işlevi olan ürünler. Yani bakteri yatağı vazifesi görüyorlar. Üstelik ikisinin de kalitesi benzerdir. O yüzden ikisini birden almak zorunda değilsiniz. Sadece siporax veya matrix ile de doldurabilirsiniz sepeti. Hatta yabancı forumlarda bu tarz marka ürünler yerine, ponza taşı kullananlar da mevcut. İnce elek, küçük taneli ponza taşını da deneyebilirsiniz. Zaten seachem matrix in yapısının ponza taşı ile benzerliğini görseniz şaşırırsınız. Ben siporax-matrix-ponza taşını da kullanmış biri olarak, param varsa siporax veya matrix'i, yoksa da ponza taşını alırdım.

Gelelim sıralamaya; öncelikle her hobicinin farklı bir tarzı, yoğurt yiyişi mevcuttur. O yüzden benim sıralamam mutlak doğrudur gibi iddialarım yoktur. Siz kendiniz de bu sıralamayı size uygun olacak şekilde değiştirebilirsiniz. Ama ben neden böyle yaptığımı da açıklayarak yazacağım. Kafanıza yatarsa bu şekilde kullanmak size kalmış. Zaten internet ortamındaki çoğu bilgi için bunu yapmak lazım. Çünkü herkesin akvaryumu birbirinin aynı değil, sizin kuracağınız akvaryumu da sizden daha iyi bilen olmayacaktır.

Neyse suyun girişinden başlayacak olursam; ben öncelikle kaba ve orta boy pisliklerin tutulması için, iki farklı gözenek yapısı olan sünger kullanıyorum. Ama ince pislikler veya suyun cilalanması da denilen aşama için süngerden önce veya sonra elyaf kullanmıyorum. Çünkü bu kadar erken aşamada, yani suyun ilk girdiği aşamalarda elyaf kullanılınca, çok kolay bir şekilde doluyor ve tıkanıyor. Haliyle dış filtrelerde bu durum debi azalmasına neden oluyor, yani filtrasyon azalıyor ve daha sık şekilde filtrenin açılıp temizlenmesi demek oluyor. Sump filtrasyonunda ise elyafı her gün değiştirmek bile mümkündür, çünkü elyafa erişim kolaydır. O yüzden elyafın ilk aşamalarda kullanımı makul ve mantıklıdır sumplarda. Neyse sıralamaya geri dönecek olursam; süngerden sonraki aşamada biyolojik filtrasyon malzemelerini kullanıyorum. Yani siporax veya matrix gibi. Çünkü kaba ve orta boy pisliğinden arınmış suyun biyolojik filtrasyona geçmesi demek, biyolojik filtrasyon için kullanılacak malzemelerin daha uzun süre tıkanmadan dayanması demektir. Biyolojik filtrasyon aşamasından sonra da, suyun çok ince pisliğinin tutulması için elyafı (veya sera crystal clear'ı) da yerleştirip, en son noktada ise tanin gibi suyu sarartan kimyasalların temizlenmesi ve suyun berraklığı için purigeni kullanıyorum. Bu şekilde de suyu akvaryuma geri veriyorum. Umarım yardımcı olmuştur yazdıklarım, keyifli hobiler diliyorum [:)][EDIT]replacka,2022-03-07 15:02:27[/EDIT]

Beğenenler: [T]230260,Denizs[/T][T]230801,Poetika35[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230801,Poetika35[/T]
+1: [T]230260,Denizs[/T][T]213230,oguzhan06077[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sheyda27Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/06/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 8828
Sheyda27Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2022 19:00
Merhaba bendeki 206 sepet dizilimi şöyle belki size de referans olabilir:
En altta içinden çıkan kalın sünger,
Orta sepette alta ince tabaka biyolojik sünger üzerine full eheim substrat pro ve üzerine ince biyolojik sünger,
En üst sepette alta yine ince biyolojik sünger üzerine eheim substrat pro+seramik halka üzerine yine ince biyolojik sünger serip sepet kapağını kapatıyorum.Yıllardır böyle kullanıyorum pürigene hiç ihtiyaç duymadım. Purigen kullanmış biri olarak söylemeliyim ki çıkardıktan sonra da tankta eksikliğini hissetmedim.

Teşekkür Edenler: [T]230801,Poetika35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Poetika35Çevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2021
İl: Izmir
Mesaj: 56
Poetika35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2022 20:41
Herkese çok teşekkür ederim,filtreyi önerilerinize göre dizeceğim,siparişi verdim 👍 Sizleri yakalamışken karides deneyiminiz varsa,sıvı gübre hakkında da danışmak isterim.Amacım yüksek destekli bir akvaryum yapmak.Karidesler var diye gübre eksik olmasın istiyorum.Ama bir yandan da dozunda sıvı gübre ile karides leri rahatsız etmeden bitkilere fayda sağlamak düşüncem.Mesela Creaquanın sıvı gübrelerinden hangilerini kullanabilirim? 1 tanesi bile olabilir,[EDIT]Poetika35,2022-03-06 20:42:39[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizsÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2021
İl: Usak
Mesaj: 1074
DenizsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2022 21:13
[QUOTE=Poetika35]Herkese çok teşekkür ederim,filtreyi önerilerinize göre dizeceğim,siparişi verdim 👍 Sizleri yakalamışken karides deneyiminiz varsa,sıvı gübre hakkında da danışmak isterim.Amacım yüksek destekli bir akvaryum yapmak.Karidesler var diye gübre eksik olmasın istiyorum.Ama bir yandan da dozunda sıvı gübre ile karides leri rahatsız etmeden bitkilere fayda sağlamak düşüncem.Mesela Creaquanın sıvı gübrelerinden hangilerini kullanabilirim? 1 tanesi bile olabilir,[/QUOTE] Yabancıların bitkili akvaryum galerilerinde nerdeyse tüm akvaryumlarında karides var. Hepsinde sıvı gübre kullanıyorlar. Kaliteli marka kullandığınız sürece bir sorun olmaz. Ben kendim deneyimlemedim ama tanıdıklarım karides olan akvaryumlarında sıvı gübre kulllanıyorlar, herhangi bir sorun yaşamadılar.

Beğenenler: [T]230801,Poetika35[/T][T]223933,replacka[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lovtekÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 434
lovtekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2022 21:25
Sıvı gübre karidesleri etkilemiyor. Seachem flourish excel de etkilemiyor. Co2 dozundaki dengesizliğe karşı çok hassaslar. Bir de zemin katmanında atık birikiyorsa tabanı karıştırdığınızda karidesler etkileniyor.

Bunlar kendi tecrübem.

Beğenenler: [T]230801,Poetika35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir