Bitkili Güney Amerikan ve Tavsiyeleriniz


lotusiceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 56
lotusiceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2015 11:40
Boyut (cm)        :100x50x55 
Kapasite (litre)  :275 litre
Işıklandırma      :3x39w Philips 865(6500K)+1x39w sylvania grolux (4-4-4) 8 saat aydınlatma
Filtre                   : SunSun 1000 lt/saat ( en alttan ... seramik halka-elyaf + siporax + sünger-elyaf ) 
CO2                     : Mayalı Sistem ( sn/2 damla )
Isıtıcı                  : 200w 'lık var ancak kullanmıyorum. 
Sıcaklık               : 26 derece , aydınlatma olduğunda 27'e çıkıyor.
Taban malz.       :Lav taşı + silis kum + hagen siyah kum
Bitkiler               : Glossogtigma elatinoides                    
                             Staurogyne repens 
                             Myriophyllum eletinoides
                             Alternanthera reineckii
                             Nyphaea lotus (zenkeri)
     Hydrocotyle leucocephala
Canlılar              : 2 x Altın Tül Ramirezi
     2 x Balon Ramirezi
     5 x Kırmızı Burun Tetra
     12 x Neon Tetra
     2 x cüce vatoz
     1 x albino cüce vatoz
     3 x lepistes
     3 x Cory Sterbai



Evet arkadaşlar yaklaşık 8 sene evvel , evlenip kendi evime geçmemle , akvaryumu annemler de bırakmam ile ve de o akvaryumunda çatlaması ile son bulan çocukluğumdan beri uğraştığım hobime geri dönüyorum.. ama artık daha bilinçli , bunda burada paylaşımlarını esirgemeyen tüm arkadaşlarımın katkısı büyüktür, üşenmeden buraya bilgilendirici yazılar yazan herkese ve akvaryum.com 'a  tşkler

Peki kolay mı oldu .. Hayır !! Evde eşim ile bayağı bir mücadelesini ( kavga bile denilebilir ) verdikten sonra ki bana pahalıya patlayacaktır zamanı gelince , kurma kararı verildi .. benden mutlusu yok 

Gelelim kurulum aşamasına ... 
Akvaryum siparişi verildi , gelmesi 10 günü buldu , ne geçmez zamanmış .... 


İlk teoride ki amacım güney amerikan bir tank kurmaktı , akvaryumda hem karanlık alanlar yaratmak ama bir kısmında da bitkilerin de yer alması .. bakalım ,sizlerde aşağıda görüceksiniz ilerlememi ama en sonunda istediğimi yapabilecekmiyim.. malzemeleri yavaş yavaş toplamaya başladım.. 2 yati kökü , 1 mangrove kökü + bir doğadan bulduğum kök ,kumlar , kayalar 


Mangrove ve yati köklerini sıcak suyla uzunca yıkadıktan ve fırçaladıktan sonra yaklaşık 3-4 gün suya yatırdım. Özellikle yati köklerinin battıklarını sandım ( ancak kovalardaki su hacmi ile akvaryumdaki su hacmi aynı olmadığından akvaryumda havalandılar , üzerine taş koyarak tutuyorum şuanda , mangrove kökümün batmasında problem yok.
Uzun süre kafamda kurduktan sonra aşağıdaki şekilde dizayn etmeye karar verdim.( bir saat akvaryumun karşısına ölee oturup bakmışlığım vardır nasıl yapcaz diye  ) Amaç yati kökünü ters kullanarak gölgelik alan yaratmak , mangrove köküm ile de,  2 adet ,kum ile kök arasında kalan çukur alan yarattım balıklar için 


Bitkili alan için lav taşı kullanmaya karar verdim ancak aldığım geri bildirimler sonucunda lav kayasını altta tutup üzerine hagen siyah bitki kumu da ekledim. Umarım iyi bir seçim olur ..

Daha sonra dry start metodu ile o istediğim alanların daha gölgelik sağlaması için christmas moss koydum. Süreç ayrıntılı bir şekilde http://www.akvaryum.com/Forum/moss_kaplama_yontemi_(dry_start_method)_k741394_sn13.asp
 linkteki gibidir.5. günün sonunda 5 çeşit bitki de alarak ( güney amerikanları seçmeye çalıştım ) ekim yaptıktan sonra dayanamayıp suyu bastım , %100 tutunma , şimdilik ayrılan yok. Bitki ekiminden önce kuma Winra 'nın misket gübrelerinden ekledim.

Bu arada çok istediğim fissidensleri de bularak dolum yapmadan yati köklerime sardım.


Akvaryum doldururken birkaç manzara

ve sonunda dolu ... 


Birinci gün su çok bulandı. 3. gün yaklaşık %30-40 su değişimi yaptım. 

Mayalı sistemsiz olur mu , olmaz ...  Daha ilk denememde başarı , şuanda sn de 2 damla çalışıyor , keyfime dicek yok ... 4. günde co2 yi çalıştırmaya başladım.İsta co2 indikatörümü de ekledim , renk yeşil herşey yolunda





Yati köklerinin üzerinde mantarlaşma ileri safhada , yorumlardan okuduğum kadarı ile dert etmiyorum , bakterinin oturması ve alg yiyicileri ekledikçe kurtulacağımı düşünüyorum.




2 gündür bakteri oluşumu için yemleme yapıyorum. Dün de bir adet otocat ekledim ...

Yapraklarda erime başladı , uyum adaptasyon süreci olduğunu düşünüyorum.. Sizce ? sıvı gübrelemeye ne zaman ne ile başlamalıyım ?


Güney amerikan balıkları koymayı planlıyorum.. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Uzun oldu ama paylaşmak istedim .. Karar sizin ...
Olumlu , olumsuz herşeyi paylaşmanızı rica ederim .. bu şekilde en doğruyu bulabiliriz.

Son durum ( arkadaşımdan edindiğim ve aldığım birkaç parça saksılı bitkide tankta , düzeltmeleri yapıp paylaşıyor olacağım )



Sevgi ve Saygılarımla









lotusice2015-06-11 11:02:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lotusiceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 56
lotusiceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2015 13:17
Pamuksu oluşumlarla ilgili etkili bir çözüm buldum. Hava hortumu ile dışarıya kovaya su çektim , daha sonra dip çekimi gibi bu mantarımsı pamuksu yapıya tuttum. Kolaylıkla su ile birlikte çektim ve dışarıya attım. Çoğunu bu şekilde temizle fırsatım oldu. Gerisini de 2 güne koyacağım alg yiyici balıklarım halledicektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gkn06Çevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2015
İl: Ankara
Mesaj: 49
gkn06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2015 15:36
Tebrikler akvaryum oturup, bitkiler gelişmeye başladığında daha hoş görünecektir. Mayalı sistemden tam verim alabilmek için kola şişesini akvaryum taban seviyesinde biryere koyun, akvaryumun arkasında boşluk varsa oraya koyun. Akvaryumun maliyeti ne tuttu hocam bende aynı ölçülerde bir tank yaptırmayı düşünüyorumda karşılaştırmak istedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lotusiceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 56
lotusiceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2015 09:13
Düzenli su değişimlerim devam ediyor. Ufak bir -iki değişiklik yaptım. Hydrocotyle leucocephala 'yı sağ tarafa ektim. Fissidens'lerim yeşermeye başladı. Lotus'ta belirgin bir büyüme var , suyumun oturması için 2 adet lepistes daha ekledim. Ayrıca su değişimlerinde klor giderici su düzenleyici kullanmaya başladım , bunun yanında bacteri feeder da ekledim. 
Suyumun bulanıklığı düne kadar devam ediyordu , dünkü %30-35 su değişiminin arkasından bugün sabah netlik oturmaya başlamıştı. Sanırım düzene girmeye başlıyor , hafta sonuna sıvı gübre girmeye başlamak istiyorum. 
Hala tam olarak balık ne koyacağıma karar vermedim ama aklımdakiler en azından otocatler,cüce vatoz,neon yada kardinal grup,1-2 tane snail , bir grup sterbai .... bakalım nasıl olucak








Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2015 10:20
Barış bey tasarım gerçekten güzel olmuş. Silis kum ile siyah quartz koyduğunuz kısımlar zamanla birbirine girecektir. Aynı zamanda bitkiler gelişip yayıldıkça da görüntü güzelleşecektir, bakalım sonunda nasıl bir görünüm alacak. 

Gübre girmek için şu an çok erken ve riskli ancak illa ekleyeceğim diyorsanız potasyum dışında hiç bir şey eklemeyin derim. Onu da çok cüzi miktarda önerilenin 1/4'ü kadar düşünün. Daha tankta döngü oturmadığı için, bitkiler adaptasyonu atlatmadıkları için tüketilmezse felaket bir yosunlanma yaşarsınız soğursunuz. Zaten yosunlanma olacak da çok olmasın en azından. Otocat sayısını 4 olarak düşünün ama cüce vatoz eklemeyin derim çünkü bazılarının kumu kazma alışkanlıkları olabiliyor. Ayrıca bölgeci oldukları için cüce amerikanları ve otocat'leri rahatsız edebilirler. Belki amano karidesi düşünülebilir ancak o da alacağınız balık büyük olursa çok pahalı bir yem olabilir.

Şu aşamada ışıklandırmayı %50 kullanın 1 grolux + 1 soğuk beyaz şeklinde ve CO2 eksik etmeyin. İleride tüp düşünmüyorsanız (benim gibi hanım sokmuyorsa) D501 diye sitrik asit ve limon tuzu ile CO2 üreten bir sistem var. Banggood, Ebay, Dealextreme gibi sitelerden 21-25$ arası bir fiyata edinebiliyorsunuz ve 4TL maliyet ile yaklaşık 3 hafta düzenli stabil bir çıkış alıyorsunuz. İnceleyin derim.

Suyunuz yumuşak ve hafif asidik olacağı için çoğu salyangoz türü yaşamıyor bu ortamda ancak alacaksanız hem temizliğe destek hem de üremesi kontrol altında olacağı için Nerite (onion ya da zebra) türü olur. 

Cüce Amerikanlardan ileride yavru almak düşünceniz de varsa cory olarak sterbai değil de cüce/pigme cory öneririm. Ben henüz bulamadım ancak bulduğumda alacağım direkt olarak.

Kardinal ve Neon çok güzel tercihler, alteratif olarak Galaxy Rasbora, düz Rasbora ve Ember Tetra'yı de düşünün derim. Ancak bitkili akvaryumlarda en güzel Neon/Kardinal yakışıyor gerçekten.

Güney Amerikan olarak cüceleri düşünüyorsanız, Borelli yeni edindiğim ve izlemekten çok keyif aldığım bir tür oldu, aynı şekilde German Blue ve Electric Blue Ramireziler de keyif veren balıklar. Daha büyük Güney Amerikan beslemedim ancak Bolivian Ram de çok hoşuma giden bir balık. Bitkilere musallat olur korkusu ile büyüklere yanaşmadım. 

Öndeki boşluğa biraz kuru yaprak eklerseniz görsel olarak güzel olabilir, ayrıca düşündüğünüz güney amerikan türleri için de daha konforlu bir ortam oluşur. Ben biraz küçük balık türlerini sevdiğim için size de küçük balıklar önerdim. 

Bu arada İzmir'deki çoğu akvaryumcuyu gezen birisi olarak arayıp bulamadığınız bir şey varsa yardımcı olmaya çalışırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lotusiceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 56
lotusiceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2015 12:04
yorum ve önerileriniz için tşkler..
Evet akvaryuma su basalı daha 2 hafta olmuş , 3. haftada başlamam gerektiğini biliyorum , sabır sanırım biraz daha ( tropica app den takip ediyorum ) biraz kahverengi yosunlanma var zaten ..
Bu bir-iki güne artık alg yiyicilerimi eklemem gerekli yoksa yosunlanma artacak , en azından cüce vatozu bitkiler köklendikten sağlamlaştıktan sonra düşünürüm.
Co2 düzenli , maya sistemim oldukça verimli çalışyor , CO2  indikatöründen de miktarını kontrol ediyorum. Ama sizin bahsettiğinizin ismi varsa yada linki incelerim.
Salyangoz konusunda okumuştum ama atlamışım , vazgeçtim artık , belki dediğiniz gibi adi salyangoz vs olursa nerite koyarım. Normal rasboralar da hoşuma gitmiyor değil hani , ama ramirezi mutlaka olucak sanırım çok güzeller ,özellikle balon olanlar şeker gibi tut at ağzına :) apisto olarakta renkli olanlarından bulursam olabilir ( ekonomi de önemli tabiii )
Kuru yaprak yada ufak ufak dallar düşünüyorum , hatta ceviz yapraklarım da var ... zamanla gündemime alıcam ..
tşkler
lotusice2015-05-26 12:04:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2015 12:14
Bence otocat'leri ekleyebilirsiniz artık.

Ben borelli'leri bir yerde 35TL'ye başka bir yerde 15TL'ye gördüm. 35'e aldıklarımdan birisi öldü, diğer 3'ü daha sağlıklı geldi. Ne yazık ki İzmir'de bu türleri bulmak bir dert, sağlıklı bulmak ikinci bir dert, uygun fiyata ulaşmak ayrı bir dert. 

http://www.banggood.com/Aquarium-DIY-CO2-Generator-System-Kit-D501-GreenBlue-p-927015.html 

benim kullandığım CO2 ürünü bu, videosu da aşağıda. 

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=cla2q6D0nxs[/VID]

Mayalı sistem bu ürün ile kıyaslanacak bir şey değil bana göre. Olası bir tıkanıklıkta o şekerli mayalı suyla uğraşmayı hayal edemiyorum. Yalnız şu da var. Olur da ileride tüp alma imkanınız varsa hiç buna bulaşmayın mayalı ile sabredin sonra tüpe geçin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lotusiceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 56
lotusiceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2015 17:39
Yaaa dün tankıma 6 adet Hemigrammus Bleheri ( kırmızı burun tetra ) ekledim , öyle üçkağıtçı yaratıklar kiii
Yakalanıp kovaya konduklarında ölü taklidi yapıyorlar , ters falan dönüp öle duruyorlar , dedim ki akvaryumcuma alırken balığı zarar verdin herhalde , yok onlar öle dedi , dedim olmaz baksana balığa nasıl duruyo , bak şimdi dedi aldı eliyle akvaryuma bıraktı , bıraktığı an vınnnnn , bir gidişi var ... koptum :)))


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

renoiboÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 2110
renoiboÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2015 10:50
Tebrikler güzel kurulum olmuş zamanla oturdukça gelişimi güzel olacaktır. maşallah dileyeyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zekigonlumÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1274
zekigonlumÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2015 12:39
Barış bey tebrikler kurulum çok güzel gidiyor. Her bir adımım ölçerek biçerek sabırla atıyorsunuz. İnşallah canlı olarak da aklınızdakileri kolayca bulursunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lotusiceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 56
lotusiceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2015 13:38
Kısaca son durumdan bahsedeyim .. 
28 Mayıs : 6 adet kırmızı burun , 4 adet vatoz , 2 adet altın tül ramirezi ekledim. Ertesi gün bir vatoz ve kırmızı burun kaybım oldu. Ramirezilerim 3-4 gün saklandılar. Bu dönemde bolca artemia ile beslemeye özen gösterdim. Şimdi sağlıkları iyi , birkaç gündür de çıkıp dolaşmaya başladılar ancak kavga ediyorlar kendi aralarında ..
30 Mayıs : Daha sonra 12 adet daha neon ekledi.
1 Haziran : 3 otocinclus + 2 adet balon ramirezi eklendi. Balonlar çok karardı , bugün artemia ile besleyip kondisyon kazandırmayı düşünüyorum.

Bu arada lotus gözle görülür bir şekilde gelişim gösteriyor , bir günde yukarı doğru hızlı bir fışkın vermiş :)
Kahverengi yosun ( sanırım diatom) oluşumum çok fazla ,su çekimleri ile tanktan uzaklaştırmaya çalışıyorum. Bakalım ne zaman son bulacak ..
Yatilerin üzerindeki mantarları da aynı şekilde su çekerek uzaklaştırdım , tekrardan oluşum çok azaldı sanırım yakında kurtulurum.

Bugün dış filtremi de temizleyeceğim. Çok fazla kahverengi yosun oluşumundan doymuştur diye düşünüyorum. Sadece birimleri atıp elyafını temizleyeceğim , biyolojik tarafına dokunmadan ..

1 haziran itibari ile potasyum girmeye başladım , ertesi gün lotus yukarıya tek fışkın verdi uzunca , etkisi varmıdır bilmiyorum... Ayrıca mayalı sistem kullandığımdan destek amaçlı da DIY  Excel girmeyi planlıyorum. Belki diatom a da bir çare olur 

Son hali

Bu ramirezim


Bu da lotus fışkınım :)

lotusice2015-06-03 14:05:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lotusiceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 56
lotusiceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2015 11:00
Kahverengi , diatom problemim feci şekilde devam ediyor ... Özellikle Myriophyllum'larımın üzerinde inanılmaz birikiyor. Sırf bu yüzden rahat yıkayabilmek temizleyebilmek için yerlerinden söktüm ve su yüzeyinde yüzer halde bıraktım bunları ... Yoksa diatom bunların yok olmasına sebep olacak gibi .. Ayrıca Staurogyne repens'ın da yapraklarında ve glossostigmalarında diplerinde çok fazla oluşuyor.
Sabırla su değişimine devam ediyorum. DIY excel kullandım ancak Fissidenslerimi bozdu. Bu yüzden durdurdum kullanımı..
Glossostigmalarda zayıflama ve yer yer erimeler, sararan yaprak ve siyahlaşmalar söz konusu 
Staurogyne repens, yapraklarını temizledim ve daha küçük köklere ayırıp tekrar dikim gerçekleştirdim, problem yoktu , kökleri vs sağlıklıydı ancak gelişimde yok gibi ...Hygrophila ları da söktüm 
Lotus , çıldırdı , inanılmaz büyüme gösterdi , ayrıca 4 adet su yüzeyine çıkan yaprağı var.
Taban kumu üzerinde oluşan diatom ve yer yer yeşil yosunlaşma da fotosentez oluyor ancak bitkilerim de tık yok !
Haftalık 10 ml All inclusive sıvı gübre girmeye de başladım.
Balık ailesime 13 neon ve 3 sterbai eklendi.

Sorularım :
Excel fissidenslere zarar verir mi ?
Sıvı gübre girerken ( potasyum ve all inclusive ) günlük yada gün aşırı dozlama mı yapmak lazım , yoksa haftalık mı ?
Diatom napcaz bunu ?
Camım da yeşil nokta da başladı , fosfat eksikliği deniyor , fosfat eklemektense nitratı aşağıya çekmeyi planlıyorum. Doğru karar mı  ? ancak glossistigmalarımdaki sararma ve siyah noktalar da fosfat eksikliği olabilir mi ?




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2015 11:16
Gübre girmeye erken başlamışsınız. Bence potasyum dışında bir şey girmenize gerek yok. Onu da sadece su değişimleri sonrası hacminize göre önerilenin yarısı kadar girmeniz yeterli. Spot alg ile en iyi mücadele yolu camları silmek, önüne geçilemeyen tek alg türü. Benim bildiğim kadarı ile yiyen canlı da yok

Şu anda bitkileriniz yeterli besin kullanamadığı için yosunda patlama var. Eklediğiniz ve bitki tarafından kullanılmayan her besin de yosuna yarayacak. CO2'yi kesmeden ışığı biraz azaltarak, 3 günde bir %20-25'lik bir su değişimi ile devam etmek ve bitkilerin gürleşmesini beklemek en güzel çözüm. 

Excel'i biraz fazla girerseniz moss'ların hepsine zarar verebiliyor. Bende aynı Excel'den girdim ancak bir sıkıntı olmadı, aksine daha iyi aydınlatılan akvaryuma aldığım için büyümesi hızlandı.

Myrophilium'ları ışığa yakın tutmak daha çok yosunlanmasına neden olabilir, bence tekrar ekin.

Sabırlı olursanız ve gübrelemeyi dikkatli yaparsanız bir ay kadar sonra sıkıntılarınız sona erecektir diye düşünüyorum. Bir hafta daha düşük dozda excel ve potasyum ile devam edin, ışık şiddetini ya da süresini biraz kısaltın derim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir