Bitkili Diskus tankı kurulumu


SahinnÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 154
SahinnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2011 14:38
Herkese merhaba,
 
uzun zamandır yoğun şekilde forumu takip ediyorum. Bu süre içinde bir sürü kararsızlık yaşadım ama sonunda bitkili diskus akvaryumuna karar verdim. Yaklaşık 350 Lt bir low tech akvaryum ve 10-12 orta boy diskus planlıyorum. Bitki akvaryumları başlı başına bir dünya olduğu için mümkün mertebe basit ve kendi kendini idare edebilen bir akvaryum kurma amacındayım.
 
Aradığım görselliğin temelinde arkaplanda bolca bitki yani uzun sazlar var. Tabanda çok ince sarı-bej renkli silis kum düşünüyorum. Ayrıca su üzerinde pistia da şart. Su mercimeği kesinlikle düşünmüyorum. 
Sump ne yazık ki zor. Fakat mevcut Tetratec EX600 filtremin yanına bir dış filtre daha alabilirim. Isı farklılıklarını minimumda tutmak için 2 adet 300Watt ısıtıcı kullanmayı düşünüyorum. Ayrıca Eheim 2010 iç filtre de olacak. Gerekirse RO cihazı alabilirim.    
 
10 cm kalınlığında ince silis kum kullanacağım. Kumun arasına tetra intial sticks (sineklik?) koyacağım. Fakat başta da belirttiğim gibi CO2 ya da sürekli bitki katkısı düşünmüyorum diskusları rahatsız etmemek için. Dip çekimi olmayacak. Tabanda catappa yaprakları olacak. Haftalık %30 su değişimi gibi bir niyetim var. Taban bitkileri mutlaka düşünüyorum.
 
Sıcaklık 28.5 derece olacak. Diskusların en çok 29.5 dereceyi sevdiğini okumuştum ama bitkiler için 1 derecelik bir fedakarlık yapacağız mecburen. Filtrede medya olarak elyaf, bioball, sünger, Seachem matrix, Seachem deNitrate kullanmayı planlıyorum.
 
Aydınlatma konusu karışık. LED'ler güzel ama bitkilere etkisi ile ilgili somut bir bilgi bulamadım. Philips Aquarelle türü bu amaç için hazırlanmış bileşenler kullanabilirim. Pistia'lar ışığı büyük ölçüde kesecektir. Taban bitkilerinin bu durumu tolere edebilecek bir cins olması gerekebilir. Akvaryuma su değişimi dışında çok az hatta mümkünse hiç müdahale etmemek niyetindeyim.
 
Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim. Eğer bu şartlar altında, kullanılabilecek bitki, gübre ve diğer malzeme türleri ya da genel amaçlı tavsiyeleriniz varsa merakla bekliyorum. Saygılar.
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iahmetgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2009
İl: Izmir
Mesaj: 325
iahmetgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2011 15:04
Şahin Bey öncelikle hayırlı olsun;
Akvaryum ebatlarınız nedir acaba?Yükseklik fazla ise ışıklandırmada size ek masraf yaptırması olasılık dahilinde.
Initial sticks kullanımında sinekliğe gerek yok.Tabletleri kumla karıştırıyorsunuz ve belli zaman aralıklarıyla bitkilerin köklerine doğru tekrar gömerek yeniliyorsunuz.Tamamı kumun ve suyun içerisinde eriyor.
2 adet ısıtıcıya da gerek olduğunu düşünmüyorum.Kaliteli bir ısıtıcıyı dış filtrenizin emiş borusuna yakın bir yere konumlandırırsanız yeterince stabil bir sıcaklık sağlarsınız.
Filtrelemede de tavsiyem iç filtre kullanmamanız,EX600'ünüzün yanına bir tane daha EX600 almanız yönünde olacaktır.
Saygılar...


Teşekkür Edenler: [T]95734,Sahinn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1488
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2011 15:41
  Merhaba Şahin Bey,
  Bence çok iyi bir karar vermişsiniz. Bitkili discus tanklarının oturtulması gerçekten zor olsa da görselliği yüksek oluyor.
  Foruma bir göz attığınızda yazacaklarımın bir kısmı üzerinde tartışmaların olduğunu görebilirsiniz. Ben kendi tecrübelerime göre bir iki konuya dikkat etmenizi rica edeceğim. Discuslarınızı orta boy almanız gerektiğine ben de katılıyorum. 6 aylıktan büyük mümkünse bir yaş civarı discuslar edinmeniz bence yerinde olur. Ama düşündüğünüz sayı bence fazla. Her ne kadar akvaryumunuzun ölçülerini yazmamış olsanız da 350 lt'de 10-12 orta boy discus ile oldukça zorlanırsınız. Ben olsam en fazla 6 discus eklerdim.
   Arka planda vallisneria gigantea diğer adıyla vallisneria americana yani dev saz gerçekten güzel olur. Ama 1-1,5m uzadıklarını düşünürsek akvaryumun üzerini de kaplayacaklarından, birlikte pistia bakamazsınız. Ama düşündüğünüz uzun sazlar normal sazlarsa olur.
  Tabanda çok ince sarı-bej renkli silis kum düşündüğünüzü söylemişsiniz. Nen aynı kumu shelldwellers(kabukçul) akvaryumumda kullanıyorum. Bitki köklerinin gelişimini için uygun bir kum değil. Ben beslediğim türler için olmazsa olmaz bir kum olduğundan sadece rizomlu bitkilerle kullanıyorum.
  RO cihazını discuslarınızın rahatı için alırsanız iyi olur tabii ama bitkileriniz için mineral katkıları kullanmanız gerekebilir.
  Tabana eklemeyi düşündüğünüz terminalia catappa yaprakları içinde dikkatli olmalısınız. Fazlasının yarardan çok zararı olur. Bu konu hakkında forumdaki yazıları okuduktan sonra tecrübe edin lütfen. Çay, meşe yaprağı, çınar yaprağı, ceviz yaprağı kullanımları da alternatif olabilir.
  Bence pistialar ve taban bitkileri arasında bir seçim yapmalısınız.
  Tetra İnitial Sticks çubuklarını ben sadece bitki köklerinin yanına toprağa gömerek kullandım. Bunu da deneyebilirsiniz.
   Biraz uzun yazdım ama amacım gözünüzü korkutmak değil. Yazdıklarımda yanlışlar da olabilir. Sadece katkıda bulunmak istedim. Umarım kurulumunuzu gönlünüzce tamamlarsınız, uzun süre sıkıntısız keyfini sürersiniz. Saygılarımla.
   

Teşekkür Edenler: [T]95734,Sahinn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SahinnÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 154
SahinnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2011 16:15
Sayın Ahmet bey ve İzzet bey,
 
detaylı cevaplarınız için teşekkür ederim. Yükseklik 55-60 cm civarında olacak. Fakat bunu 10 cm'si kum olacak. Silis kuma biraz mecbur kaldım açıkçası. Zira hagen siyah kum ve kahverengi aquaclay hem görsellik olarak bana hitap etmiyor hem de diskusların rengi için olumsuz etkileri olduğunu okumuştum. Malum mercan/midye kırığı v.s. zaten suya salınım yaptığı için seçeneklerin dışında kalıyor.
İç filtre konusunda kesin kararlı değilim. İkinci bir dış filtre ile onu devre dışı bırakmak mantıklı olacak sanırım. Pistia'lar nitrat tüketimi açısından şart fakat taban bitkileri de görselliği destekliyor. Zor bir seçim :)
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2011 20:44
Silis ve hagen siyah kum konusunda hem bitkilide uygun olmamasından(silis kum)hemde dişscusların strese girmesi adına (hagen siyah) seçmeyerek doğru yapmışsınız. Ancak aquaclay discus akvaryumunda özelliklede taban bitkisini yoğun kullanacaksınız discuslar için sorun teşkil edeceğini sanmıyorum.
İç filtrede amaç sirkülasyon ve su üzerinde yağlanmaya önlem almaksa eğer,içerisinde filtrasyon malzemesi bulunmayan bir uv li iç filtre kullanmanız su değerleri açısından ekstra katkı sağlayacaktır. 350 litre için 10-12 discus biraz fazla bana kalırsa,çünkü yemleme sırasında bir de bitkili olacağını düşünerek,ileride boy ve gelişim farklılıklarına sebep olabilir bu durum. Az sayıda discusta en büyük avantaj,kararmaları ve yanık kalmalarını önlemek hemde dengeli beslenmelerini sağlayabilmektir. Çok sayıda balık çok yemleme ve dolayısıyla özelliklede bitkili akvaryumda amonyak ve nitrat yönünden yükü arıtan sebep olacaktır.
Ozmos cihazı düşünüyorsanız düşündüğünüz yada planladığınız çok sayıda malzemeyi gereksiz kılacaktır,su değerleriyle oynamak,ayrı bir filtrasyon için 2.nci bir filtreye ihtiyaç duymamak gibi.
Saygılar... 

Teşekkür Edenler: [T]95734,Sahinn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SahinnÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 154
SahinnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2011 21:03
Aslında RO cihazını çok gerekmedikçe düşünmüyorum. Zira RO'nun özellikle bitkili bir akvaryumda olayı çok daha komplike bir hale getirmesi muhtemel. 

Aquaclay ışığı yansıtmayan bir renk (kahverengi) olduğu için aydınlatma masrafı artar diye düşünüyorum. Fakat bitkiler silis kumdan bu kadar nefret ediyorsa sanırım Aquaclay kumu tek çare olacak. 

UV'li bir iç filtre iyi fikir. Özellikle alg oluşumunu kontrol altına almak için de çok iyi olabilir. Bu noktada tek çekincem UV'nin faydalı bakteri nüfusuna zarar verme ihtimali. 

350 litrede 12 diskus tüm bu pozitif etkenlerle rahat eder diye düşünüyorum. Eğer bu şartlarda nitrat ve amonyak seviyesi sağlıklı sınırların altına düşmezse balık sayısını düşürme yoluna gidebilirim.Saygılar.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1488
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2011 21:32
   Aquaclay kumu tek çareniz değil. Uygun renkli bir dere kumu kullanabilirsiniz. Çok daha doğal durur. Aslında herşey sizin aklınızdaki resme bağlı. Az bitki ekleyip, sade renklerde discuslarla biyotopa yakın bir akvaryum kuracaksanız silis kum da, dere kumu da çok yakışacaktır.
   Sağlayacağınız şartlar ne kadar sağlıklı olursa olsun düşündüğünüz discus sayısını fazla buluyorum. Bu hacimde bu kadar discus maddi, manevi zorlayıcı olacaktır. Discus akvaryumları zahmetlidir. Hem bitkili, hem de balık sayısı fazla olursa o akvaryum sizi kendisine köle eder.
   Saygılar.

Teşekkür Edenler: [T]95734,Sahinn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mddoganÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2009
İl: Konya
Mesaj: 123
mddoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 16:25
Şahin bey öncelikle şimdiden hayırlı olsun diyorum.
sanırım aynı şeyleri düşünüyoruz. aşağıdaki linkte açtığım konuya bakarsanız, kurduğum akvaryum ile ilgili bilgileri yazmaya çalıştım. yaklaşık 8-10 aydır formları takip ediyorum. arkadaşlar yüksekliğe dikkat çekmişler. taban bitkileri ile çok işim olmaz derseniz 60 cm sıkıntı çıkarmayabilir. akvaryumum 60 cm yüksekliğinde tabanda yer yer 15 cm e kadar lav kırığı var ama arkadan öne doğru meyil verdiğimiz için ön taraf daha ince oluyor. buda taban bitkileri özellikle H. cuba için sıkıntılı. birde sump sanırım kullanmayacaksınız. sehpayı fazla uzun tutmayın. 60 cm yüksekliğindeki 80 cm lik sehpanın üzerindeki akvaryumun her yerine sandalyesiz ulaşılmıyor. boyunuz 2 m değilse?

Teşekkür Edenler: [T]95734,Sahinn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SahinnÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 154
SahinnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 23:21
Mustafa bey, önemli bir konuya temas etmişsiniz. Arka taraflara ulaşmak (boyum 1.90 ama yine de) sıkıntılı olabilir. Bu noktayı göz önünde bulunduracağım. 

27 Ocak'ta diskuslarınızın akvaryuma eklenmesini merakla bekliyorum. Tecrübeleriniz benim için altın değerinde. CO2 kullanmak istemediğime eminim. Bu noktada ayrılıyoruz. Keşke siz de CO2 kullanmasaydınız. Benim için daha faydalı bir rehber olurdu :)
Özellikle diskus akvarymlarında CO2'nin stabilize şekilde kullanılabilmesi için pahalı bir donanım gerektiğini okumuştum. pH sabitleyiciler özel vanalar v.s.

Açtığınız başlık nasılsa gözümden kaçmış. Tanıtım bölümüne pek bakmadığım için olabilir. İlgili bölümün ve açtığınız konunun en yakın takipçisiyim artık. Selamlar.

Şahin
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mddoganÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2009
İl: Konya
Mesaj: 123
mddoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2011 00:05
[QUOTE=Sahinn]Mustafa bey, önemli bir konuya temas etmişsiniz. Arka taraflara ulaşmak (boyum 1.90 ama yine de) sıkıntılı olabilir. Bu noktayı göz önünde bulunduracağım. 

27 Ocak'ta diskuslarınızın akvaryuma eklenmesini merakla bekliyorum. Tecrübeleriniz benim için altın değerinde. CO2 kullanmak istemediğime eminim. Bu noktada ayrılıyoruz. Keşke siz de CO2 kullanmasaydınız. Benim için daha faydalı bir rehber olurdu :)
Özellikle diskus akvarymlarında CO2'nin stabilize şekilde kullanılabilmesi için pahalı bir donanım gerektiğini okumuştum. pH sabitleyiciler özel vanalar v.s.

Açtığınız başlık nasılsa gözümden kaçmış. Tanıtım bölümüne pek bakmadığım için olabilir. İlgili bölümün ve açtığınız konunun en yakın takipçisiyim artık. Selamlar.

Şahin
 
[/QUOTE]
Şahin bey kurduğum tankta daha önce 1 pet şişe ile co2 veriyordum. bazı arkadaşlar ışık sönünce co2 vermeyi kesmemi tavsiye ettiler. test cihazım olmadığı için bu konuyu çok düşündüm. sonunda sabah ışıklar yanmadan hemen önce ve akşam ışık söner sönmez aldığım su numunelerinin PH değerlerini lab. ölçtüm 0,02 lik bir fark çıktı. sanırım sumptan olsa gerek öyle bir dalgalanma yok. co2 kullanımı sadece sistemi biraz hızlandırmak için. bitkilerin gelişimi istediğim kadar olunca gerekirse vermem. görüşmek üzere..

Teşekkür Edenler: [T]95734,Sahinn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2011 17:00
Şahin bey bu vakte kadar Discuslarınızın eklenmiş olabileceğini düşünmekle birlikte biraz geç kalmış olan birkaç tavsiyem olacak.
Kum sorunu olarak Hagen, Aquaclay ve Silise alternatif olarak size tavsiyem 1-3mm Kuvars kum kullanımı olacaktır.
Bitkilerin Silis kumu sevmemelerinin sebebi tanelerinin 0.5 mm yada daha ince oluşudur. Kökler sudaki mineral bileşiklerine rahatça ulaşamadıkları için zayıflarlar. Köklere ağırlık yapar havasız bırakır.
Aquaclay ise daha iri taneli, gözenekli ve buna bağlı olarak hafiftir. Buna benzer kumları kullanmanızı tavsiye ederim.
Hagene alternatif olarak kullanabileceğiniz Bazalt kum var. Hafif gözeneklidir ve boyut olarak seçenekleri vardır. 1-3 mm türü kullanıma uygundur.
Kuvars kum Bazalt gibi gözenekli değildir. Ama 1-3 mm sarı, krem, beyaz, renkleri vardır. 0.5-1 mm, 1-3 mm, 3-5 mm, 5-10 mm seçenekleri vardır.
En uygunu 1-3 mm olup aralara farklı renkteki Bazaltın 5-10 mm olan türünden kökleri rahatlatmak için eklenebilir.
 
Bitki seçeneklerinden ise Cypto ve Sazları öneririm. Yüzeyde pistia daha uygun bir tercih olmakla birlikte taban bitkisini bakım zorlukları sebebi ile önermem. Böyle bir tankta low tech bir sistem ile en az mühdahale ile CO2 kullanmadan kurulum yapabilirsiniz.
 
-


Ayrıca Discus sayısı da maximum 6-7 adeti geçmemeli.
 
-

Teşekkür Edenler: [T]95734,Sahinn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir