Bitkili Akvaryumda Başarısızlık


RainrainÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2018
İl: Ankara
Mesaj: 296
RainrainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2018 11:41
Merhaba
4 aydır balıklarla ilgileniyorum. Başta 50 lt karma bir akvaryum kurmuştum. Baktım lepistesler beni cezbetti bitkili bir akvaryumda canlı doğuran bakalım dedik. Bu süreçte 50 kadar yavru aldım. Eşimle araştırıp 80*40*30 bir akvaryum aldık led aydınlatma aldık hagen kum(reflowers) aldık. Başlangıç için iyi olur diye elodea anubias aldık kurduk. Anubiaslar birazda olsa büyüdü elodealar çürüdü. Akvaryum kurmadan 7-8 gün sonra su bulanıklığı minimuma indiğinde balıkları 50 lt lik tanktan buraya aldık ve vatoz salyangozları kaybettik suda sorun var diye su değişimi yaptık biraz ortalık duruldu. Amonyak dedi herkes. Reamonyak ürünü kullndık bir hafta ölüm olmadı sonra 2 lepistesim öldü. Tanktaki canlıları eski akvaryuma alıp boş bitkili akvaryumu izlemeye başladık. Bütün elodea gözümün önünde hem büyümeye çalışıp hem erimeye başladı sonunda ışık sorunu sanırım dedik power led yaptırdık. 1 hafta önce Tankı temizleyip yeniden kurduk ve yeni ışığı bağladık. 2 gün sonra taze limon elodea ve tilki kuyruk aldık. Yeni kurulum bizim için tatmin ediciydi. Bol bitki ektik. Ancak elodealar yine hem büyüyor hem eriyor.
Şimdi büyük sorunumun alt sorunlarını bulmama yardım gerekiyor yoksa elime odunu alıp dalacam kıracam herşeyi
. Bu akvaryumun derdi ne?
. Diy co2 ile 1 haftadır destekliyoruz
. İçine 4 tane yavru lepistes koydum dün çok mutlu değiller suya ph dışında test yapmadım. Ph7-8 arasında
. Yavrular rahatlasın diye hava taşı ile çok az oksijen vermeye başladım bu akvaryumun dengesinin oturmasına zarar verirmi?
. Pipo filtre kullanıyorum yetersizmi kalıyor?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SplendorÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1901
SplendorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2018 12:32
Akvaryum kurulumu genel olarak;

Zemin döşenir, ısıtıcı, filtre gibi ekipmanlar yerleştirilir. Zemini bozmamak için kalın gazete ya da poşet serilerek su doldurulur. Ekipmanlar çalıştırılır. 48 saat içerisinde suyun kloru uçar. Sonra bakteri kültürü eklenir. 24 saat içerisinde bakteriler suyu berraklaştırır ve filtreye otururlar. Bitkiler ve ardından balıklar eklenir. Balıklardan çıkan amonyak bakterileri besler ve ortaya son olarak nitrat çıkar. Bitkiler ana besin olarak Nitrat(N), Fosfat(P) ve Potasyum(K) ister. Bakterilerden nitrat, akvaryuma konulan yemlerden fosfat suya geçer. Potasyum eklemesi de genelde dışarıdan yapılır.

Genel olarak bitkili akvaryum döngüsü bu şekildedir. Bu süreçte neyi yanlış ya da eksik yaptığınızı siz bilirsiniz.

NPK oranları ne olmalı?
Hangi bitki ne kadar tüketir?
Hangi balıklar nasıl sularda yaşar?
Suda NPK az ya da çok olması canlıları nasıl etkiler?
Aydınlatma nasıl olmalı? Hangi bitkiye nasıl aydınlatma? Watt, kelvin vs nedir?
Suya co2 ekleme? Olmalı mı? Ne kadar olmalı?

vb soruların cevapları için internette bolca makale mevcut. Tankın hacmine, bakacağınız bitkilere ve canlılara göre değişir. Bunları araştırıp bir ortam kurarsanız zararlı çıkmazsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sarı2604Çevrim Dışı

Kayıt: 08/03/2018
İl: Agri
Mesaj: 635
sarı2604Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2018 12:36
Aldığınız kum kaç mm ve Reeflowers marka Siyah Bitki Kumu mu ? Kaç kg ve nereden aldiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RainrainÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2018
İl: Ankara
Mesaj: 296
RainrainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2018 13:01
Evet reflower bitki kumu[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/208301/310720181301331.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/208301/310720181302251.jpg[/IMG]

Görkem kardeşim dediklerinin hepsini günlerce hatim ettim tek yapmadığım şey dışardan gübre eklemek. Onun dışında co2 veriyorum ışık 80 lt tankıma 36 w power led full spektrum. İçinde şu an sadece 4 yavru lepistes var 1 aylıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SplendorÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1901
SplendorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2018 14:35
80 litreye 36W power led bana fazla gibi geldi. Genelde litre başına 0,2-0,3w hesaplanıyor diye biliyorum. Co2 veriyorsunuz da bitki suda besin olmadan bitkiler co2'yi ne yapacak? Işık var, co2 var, gübre yok.. Hatta ışık fazla var, bitkiler kendilerini tüketiyorlar.

[B]" Bütün elodea gözümün önünde hem büyümeye çalışıp hem erimeye başladı sonunda ışık sorunu sanırım dedik power led yaptırdık. 1 hafta önce Tankı temizleyip yeniden kurduk ve yeni ışığı bağladık. 2 gün sonra taze limon elodea ve tilki kuyruk aldık. Yeni kurulum bizim için tatmin ediciydi. Bol bitki ektik. Ancak elodealar yine hem büyüyor hem eriyor. "[/B] Teşhis doğru, problem ışık ama tipi değil fazla olması problem. Yeni sürgünleri beslemek için kendini tüketir bitki. Elodea bol nitrat tüketen bitki, iki günlük akvaryumda ne kadar nitrat olacak ki.. Alacağınız bitkilerin yaşama koşullarını ve besin tüketimlerini araştırın.

Aydınlatma sürenizi bilmiyorum ama günlük 5-6 saat yetecektir. Ayrıca gübre de kullanmanız lazım yoksa bitki dışarıdan alamadığı besini kendi içinden yer. NPK ve mikro element takviyesi şart.

[B]"Yavrular rahatlasın diye hava taşı ile çok az oksijen vermeye başladım bu akvaryumun dengesinin oturmasına zarar verirmi?"
"Pipo filtre kullanıyorum yetersizmi kalıyor?"[/B]

Pipo filtre kabarcık çıkarmıyor mu? Neden ekstra hava taşı kullanıyorsunuz? Ayrıca bu çıkan kabarcıkların olayı su yüzeyini dalgalandırmasıdır. Su yüzeyinin hareketli olması havadaki oksijenin suya çözünmesi için yeterlidir. Çıkan kabarcık da suya karışır ama çok çok az, pek etkisi olmaz. Ben mesela dış filtre su çıkış borusunu hafif yüzeye yakın tutardım, o da su yüzeyini dalgalandırırdı ve suya oksijen kazandırırdı.

Co2 verilen akvaryumlarda pipo ve iç filtre önerilmez. Bu kabarcıkların yarattığı su yüzeyi hareketi sudaki co2nin kaçmasına da sebep olur.

[B]"Görkem kardeşim dediklerinin hepsini günlerce hatim ettim tek yapmadığım şey dışardan gübre eklemek."[/B] Sanıyorum ya yanlış konular üzerinde durmuşsunuz ya da doğru bilgiyi edinememişsiniz. Işık, co2 ve gübre temel taşlardır bitkili tanklarda.

Öncelikle sakin olun, ışığı bir süre açmayın, co2 de vermeyin. Arkanıza yaslanıp 3-4 gün biraz dinlenin. Zaten kolay bitkilerle lepistes tankı bakıyorsunuz. Co2 vermeyip ışığı kapatsanız daha güzel gelişir ortam [:)))] Bitki türlerini, nasıl bir ortam istediklerini, co2 + ışık + gübre kullanımını, bu 3-4 günden sonra araştırın. Neden olmuyor diye üzerine eğildikçe piskopata bağlatır adamı, bilirim. Yavaş yavaş emin adımlarla ilerleyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliemre07Çevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2011
İl: Antalya
Mesaj: 380
aliemre07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2018 15:01
Merhaba. Bitkili akvaryum konusunda 2 yıllık tecrübem var,bu forum sayesinde kendimi biraz geliştirdim.Başarılı ve başarısız çok kurulumum oldu.Tecrübelerime göre; bitkili akvaryum yapmak istiyorsak öncelikle ne istediğimize karar vermek lazım.Düşük destekli mi,Yüksek destekli mi ? ,Tasarım odaklı mı? Canlı odaklı mı?
Sizin akvaryumun temeli düşük destek olarak kurulmuş ama ışık yüksek destekli olmuş,daha yeni kullanmaya başlamışsınız şimdilik sorun olmaz ama ilerde büyük ihtimalle yosun sorunlarına neden olur.Ayrıca dıy co2 vermeye başlamışsınız,bence co2yi dıy çözümlerle vermeye çalışmak yerine hiç vermemek daha sağlıklı.Co2 dalgalanmalarından oluşan sorunların çıkmasına neden olmak için... Neyse gelelim neler yapılabilir:
Öncelikle imkan varsa aydınlatmanın gücünü azaltın 2. olarak basit bitkiler olduğu için potasyum gübresi tek başına yeterli olacaktır.Eledoa bitkisini atın gitsin değişik bir bitki çözemedim o bitkiyi :)
80cm akvaryuma pipo filtre yetersiz gelecektir.İmkan varsa sunsun hbl 802 mini askı dış filtreyi alabilirsiniz kendim kullanıyorum çok memnumum.İçine de kedi kumu,seramik,substrat gibi malzemeler koyarsanız çok iyi olur.
Bu arada suyunuz kaç derece? 30 üstü bitkiler için sorun oluşturur. Su değişimlerini çeşme suyu mu yoksa arıtma suyla mı yapıyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RainrainÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2018
İl: Ankara
Mesaj: 296
RainrainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2018 16:32
En yüksek 28 i görüyor su.
Su değişimi için ikisinide kullanma imkanım var. Dinlendirilmiş suda kullanıyorum şu anda

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brigantesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/11/2014
İl: Bursa
Mesaj: 3587
brigantesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2018 22:21
Işık kaç saat açık kalıyor? Eledoa yı öldürmek çok zor yani uğraşsan yapamazsın ama nasıl ölmüş anlamadım. Birde haftalık yüzde 30 su değişimi yapıyor musunuz,?

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2018 22:35
Selamlar başka çok güzel bitkileriniz var. Elodealar çürüse ne olacak arsız bitkinin tekidir. Bulmakta kolay bir bitkidir. Bu kadar ilgiyi kaldıramamıştır inanınki arsız bitkiler [:D]

Beğenenler: [T]168086,brigantes[/T]
+1: [T]168086,brigantes[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RainrainÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2018
İl: Ankara
Mesaj: 296
RainrainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2018 00:32
Erhan bey diğer bitkilerimin maşallahı var ışık 8 saat açık timer var. Akvaryumu izlemek için akşam saatlerini tercih ettik( ayrıca hem ışık hemde havanın sıcak olması su ısısını çok artırıyor. Zaten beni kızdıranda tam olarak elodea gibi arsız bir bitkiyi öldüren sudaki dengesizliğimin ne olduğu. Salyangoz koyduğumda kabuğuna kapandı 1 gün hiç çıkmadı. 50 litrelik yavru tankına geri koydum 5sn de çıkıp camlarda takılmaya başladı. Co2 ye salyangoz tepki veriyor olabilir mi? İçinde 4 lepistes yavrum var döngü için çok mutlu olmasalarda sağlıklılar

[QUOTE=brigantes]Işık kaç saat açık kalıyor? Eledoa yı öldürmek çok zor yani uğraşsan yapamazsın ama nasıl ölmüş anlamadım. Birde haftalık yüzde 30 su değişimi yapıyor musunuz,? [/QUOTE]


Ah bir anlasam bu 2 oluyor önceki aldığımdada öldüler. Kafayı taktım onlara

Elodeaları akvaryumdan çıkardım pes ediyorum 😊

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir