Bitkili Akvaryumda Basari


gurkanakcaÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2015
İl: Ankara
Mesaj: 229
gurkanakcaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2016 21:45
Merhaba
Bitkili akvaryumlara her zaman ozenmis ve yillardir bitkili akvaryum yapma bozma denemeleri ile uzun bir zaman gecirmis birisi olarak bitkili akvaryumda basariyi yakalayan forum uyelerinin bu basariyi nasil elde ettiklerini detayli bir sekilde anlatilmadigini gordum. Varsada suana kadar denk gelmedim.
Genelde konular gubre kullanimi, isik nasil olmali power led mi floresanmi gibi. Yada tankin fotosu ve altinda bir kac bilgi isik su gubre bu toprak bu vs.
Aslinda bircok arkadasimizin farklinyontemlerle guzel bitkili akvaryumlar olusturturuyor.
Bitkili akvaryumla ugrasan arkadaslarimizin sagladiklari basariyi detayli olarak anlatmalarinin bir cok kisinin isine yarayacagini dusunmekteyim. Kendilerine uygun olan yontemi deneyeceklerdir.
Ben cok mu biliyorum hayir bilmiyorum. Ama su ana kadar epey bir para harcadigimi biliyorum ve bu paralari forumlardaki tavsiyeler uzerine harcadim.
Smd led floresan osramdan tutun seraya kadar power led. Butun yosun sorunlariyla karsilastim. Bircok cozum onerisini denedim.
Sonunda bitki gelisimini sagladigim bir akvaryum olusturabildim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/180696/041120162016571.jpg[/IMG]


akvaryum 25 litre
yaklaşık 2 aylık
tabanda sadece hagen var
ışıklandırma

8 adet power led 1w 4 royal 4 deep
20 cm smd 5630 fotosunu ekleyeceğim.

yaptıklarım;
akvaryumu yaptım 10 TL
armaturu oluşturdum. 50-60 TL
hangen kumu ekledim 5-6 cm yüksekliğinde
askı filitreyi taktım.
bu aşamadan sonra
1. hafta boyunca akvaryumu boş çalıştırdım. günlük 3-4 saat ışıklandırma yaptım
2. hafta anubiası diktim. gübre eklemedim. ışıklandırma 4 saat
3. hafta cobamba ları diktim. ışıklandırma 6 saat gübre yok
4. hafta anubiasta yapraklarda siyahlaşma ve delinmeler başladı. cobambalarda sorun yok.
5. hafta bir bitki daha ekledim ancak bitkinin ismini unuttum kusura bakmayın ben çim diycem :)

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/180696/021020162156281.jpg[/IMG]

ışıklandırmayı 8 saate çıkardım.
gübre eklemeye başladım. demir ve mikro element. excell eklemeye başladım.
mayalı sistem CO2.


6. hafta monte karlo ekledim. potasyum gübresi aldım eklme yapmaya başladım

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/180696/251020162236291.jpg[/IMG]

7. hafta aynen devam.
8. hafta da gelişmeyi gözle görebilir düzeye geldi. yakında cobambaları budamaya başlayacağım.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/180696/101120162045121.jpg[/IMG]


Temelde izlediğim yol. akvaryumu yavaş bir şekilde ilerletmek ve besin azlığını korumak oldu. bu sayede belki bitkilerde çok hızlı bir gelişim gözlemlemedim ama yosundan da kurtulmuş oldum.
3 günde bir 5 litre su değişimi yapıyorum ve 1 er ml gübre ekliyorum her birinden. excelle ilave olarak remalgea da ilave etmeye başladım.

bir kaç başarısız deneme :) bu başarısızlık 1 aylık sürede ortaya çıkan tablolar.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/180696/200620161852581.jpg[/IMG]

başarısızlıkla sonuçlandı. saç yosunu inanılmaz derecede sardı.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/180696/100520161929571.jpg[/IMG]

başarısız yosun sorunu. ancak çok hızlı parvula gelişimi.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/180696/220520161325571.jpg[/IMG]
[EDIT]gurkanakca,2016-11-10 22:09:12[/EDIT]

Beğenenler: [T]188740,Engin_35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Engin_35Çevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2016
İl: Izmir
Mesaj: 57
Engin_35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2016 22:37
Hocam işin sırrı sabır.Ben de high tech makalesindekileri uygulamaya çalışıyorum yeni kurulumumda.6 hafta bitki harici canlı ekleyememek sabır istiyor.Gübrelemeye sonra başlamakta.En büyük hata tank daha oturmadan hemen gübrelemeye geçip, yosun beslemek sanırım.Küçük tanklarda ayarı tutturmak çok daha zor.Sürekli forumu karıştırıp tecrübelerden faydalanmak gerek.Çok başarılı başlayıp başarısızlıkla sonuçlanan kurulumlarda netelerde hata yapıldığı az çok ortaya çıkıyor.Keyfli hobiler.

Beğenenler: [T]180696,gurkanakca[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2016 22:52
Hocam tam olarak soyliyeyim size.

Dusuk destekli tanklari oncelikle ayri tutuyorum, bu konuda arastirmalarim olsada yeterli seviyede olmadigindan sinirli bilgi aktarip tartisabilirim. Benim soylediklerim yuksek destekli tanklar icin gecerli.

Yapilan en buyuk hata olasi bir problemde direk sorunu isikta aramak.

- Bitki gelismiyor.
-- Sorun isik.
- Cok fazla alg var.
-- Sorun isik.
- Bitkilerimde sararma var.
- Sorun isik.

Bunu o kadar cok cogaltabilirim ki... Ben sahsen okumaktan biktim bu tarz cevaplari ama arastirmayan okumayan insanlar bunlari yasamaya mahkumlar. Sizler/bizler ne kadar yazsakta okunmadigi surece yapacak hic birsey yok.

Isik evet fotosentezi baslatmak icin gerekli ilk etken, enerji kaynagi ve bitkinin buyume/gelisme hizini limitlendirmedeki ilk etken. Isigin yeterliligini elimizde olcecek bir alet olmadan sadece tahmini olarak on gorebiliriz. Yalniz bitki ters bir tepki verdiginde isikta problemi aramadan once diger iki parametreye bakmamiz gerek. CO2 Besinler. Bitkiler isik miktari dogrultusunda co2 kullanir, co2 miktari dogrultusundada besin kullanir, besinlerin suda en az bulunani kadarda gelisim gosterir. Yani bu Isik CO2 Besin zincirleme birbirine baglidir. Bu saksida yetistirdiginiz bitkiler icinde aynidir, akvaryumda yetistirdikleriniz icinde aynidir.

Isigi olctunuz diyelim, isik seviyeniz tavsiye edilenin 2 kati. Tamam isik fazladan bile mevcut elimizde. Burda CO2 yetersiz ise bitki mevcut CO2 miktari kadar besin sentezler. Ayrica bitkilerin fotosentez icin gerek duydugu karbon oranlari turune gore farklilik gosterir. Yani cambomba caroliana atiyorum 10ppm co2de besin sentezi yapabilirken, glossostigma 20ppm uzerinde yapar gibi.. Siz burda CO2 yi limitlendirdiginizde gene bitkinin gelisimini limitlendirmis olursunuz, hatta bazi bitkiler yeterli karbon sentezleyemedigi icin besinde sentezleyemez. Sonuc isik iyi olsada bitki gene gelisemez.

Diyelim isik tamam, co2 tamam. Bu seferde problem besinler. Siz besinlerden bir tanesini limitlendirdiginizde ki konuda yazdiginiz tam olarak bu, bitki en az olan besin kadar gelisir. Suda 100pm nitrat 100pm fosft 1ppm potasyum oldugunu dusunun diger tum besinlerde sinirsiz. Bitki 1ppm potasyum kadar gelisebilir.

[IMG]http://www.agaclar.net/forum/attachments/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/191083d1296504941-minimumtonne.jpg[/IMG]

Gordugunuz gibi bu 3 parametre birbiri ile tamamen baglantilidir. Bir sorun yasandiginda burda yonelinmesi gereken en onemli parametre elbet isiktir fakat tek parametre degildir. Bu yuzden arada herkesin atladigi, DIY olarak bir sekilde yapip onemsemedigi `CO2` gercegini unutmamak gerek. Insanlar genelde isigi bir sekilde en taban seviyede yada istenenin 10 kati olarak verebiliyor, besinleride zeminden bir sekilde tam olarak sagliyor uzerinde birde gubreliyor. Ama burda yeterli co2yi hic bir zaman veremediginden ve sorunu burda aramayi hic dusunmediginden (cunku dropchecker yesildir ve ona gore co2de sorun yoktur.) bir cok sorunu hic bir zaman cozemiyor.

Gubreler tek basina hic bir zaman alge sebebiyet degildir, oncelikle su 2000li yillarin oncesine dayanan ve defalarca kez akvaristlerin kanitlamis oldugu bu bilginin diger akvaristler tarafindanda anlasilip yenilmesi gerek. Isiktan sonraki en buyuk dogrulugu olmayan inancta budur.

Insanlar gubreleme alg olusumuna sebep olur dusuncesiyle gubreleme yapmaktan korkuyor. Bunun sonucunda yukarida yazdigim seyler gerceklesiyor. Akvaryumda bitkileri buyutemezseniz algleri buyutursunuz. Bu denklemi ben soylemiyorum bunu Dennerle soyluyor, Tom Barr soyluyor, Greg Watson soyluyor, Ole Pedersen soyluyor, Diana Walstad soyluyor daha nice Dr. baslikli insanlar gosterebilirim size referans olarak. Ayrica uygulayip sonuclarinida iki tankta sadece bitki gelistirerek, alg gormeden zaten goruyorum. Bu korkuyu yenen, bu bilgiyi sentezleyenlerde goruyor. Korkulari yenmek, bu bilginin gercesizligini anlamak sart.

Siz bunlara inaniyorsaniz ve halen bunu yapmaktan kaciniyorsaniz. Iste isin bir sirri varsa sir olarak saklanmayan ama sizin gormezden geldiginiz kisim bu. Bu bilginin yanlisligina inanmamak ve akabinde dogru yolu uygulamamak. Hal boyle olunca hep sir olarak birseyler varmis gibi geliyor. Ama yok.

Soyle genel olarak bakin, alglerin olusum sebeplerini iyice bir arastirin. Bir cok algin sudaki fazla besinden degil eksik besinden oldugunu goreceksiniz. Bunun yaninda suda cok dusuk seviyelerde bulunan amonyak bir cok alg turunu meydana getiren ilk etkendir. Iyi filtrasyon olmayan, yuksek canli kapasitesi olan bir tankta amonyak sicramalari gormeniz muhtemeldir. Bunun dogrultusunda isik gucunuzde gercekten cok yuksekse bu amonyak sicralamalarina algler cok hizli tepki verir ve meydana gelir. Bu yuzden bitkili tanklarda amonyak hic bir zaman istenmez ve bu yuzden canli sayisi abartilmamaya calisilir, eger bu durum gerceklesecekse filtrasyon gercekten cok buyuk onem tasir. Nitrifikasyonun hizli bir sekilde olusmasi sarttir.

Optimum seviyede buyuyen hic bir bitki uzerinde alg sorunu goremezsiniz. Bunu size soyle izah edeyim.

Alglerin genelde olustugu yerlere dikkat edin, camlar ve dekorlar yada filtre borulari uzerinde falan olurlar. Bitki gelisimi saglayabildigi surece alg olusum gosteremez. Bu yuzden surekli buyuyebilen bitki alglere yenik dusmez. Isin allelopatik etkileri falanda var ama bunlar halen tartisilip bir kesmin kabul ettigi diger bir kesimin uzun sureli su degisimi yapilmazsa bunun meydana gelebilecegi gibi seyler konusuluyor. Ornegin yesil nokta algini camlarda, kayalarda yada yavas buyuyen bitkilerin yapraklarinda gormeniz cok muhtemeldir. Repens, althernanthera turleri yada anubias turleri gibi. Bu bitkiler yavas gelisir ve bu alg turunun meydana gelisi fosfat eksikligi mevcut isik gucu ve bitki yogunlugunuza gore fosfat seviyenizi bir yere kadar arttirip bu algden kurtulursunuz. Sadece bu degil diger alg turleri icinde ayni seyler gecerli.

Olay sadece bundan ibaret, herseyden once her konuda geriyiz. Bunu merak saldigim her alanda gorebiliyorum.

Meslegim arayuz gelistirme (front-end development) yani yazilim sektorundeyim diyeyim. Meslektaslarim varsa bu yaziyi okuyan daha bana katilacaklarina eminim. Biz mecburen kendimizi surekli guncel tutmak ve yeniliklere her gun adapte olma zorunlulugunda olan bir kesimiz. Cunku bulundugumuz sektorde her saniye yeni gelismeler oluyor ve piyasada barinmak icin bu gelismelere ayak uydurmak durumundayiz. Ama bu gelismelerin hic biri ulkemizde olmuyor, her konuda oldugu gibi tek besin kaynagimiz yabanci kaynaklar. Sadece mesleki anlamda degil, bir cok konuda bilgisel anlamda disa bagimliyiz. Size soyle soyliyeyim, biyoloji okumus botanikci arkadaslarima fotosentez denklemini sorsam soyleyemiyorlar. Durum boyle olunca, bizim bu bilgiye yon vermemiz mumkun degil. Daha en temel seviyedeki bilgileri bile univ. ilgili bolumunu bitirmis insanlar bilmezse vay halimize.

Bu iste sir olarak saklanan birsey yok, sir sizin yapmaktan cekindikleriniz dogrultusunda olusturdugunuz bir ongoru sadece.

Iyi hobiler.

Beğenenler: [T]180696,gurkanakca[/T][T]177359,Ferhat Özarslan[/T][T]150580,sessizci123[/T][T]188740,Engin_35[/T][T]187856,gkhnyds[/T][T]187906,eemree11[/T][T]49423,sinan m.d[/T][T]189938,kazuistik[/T][T]188487,amtkck[/T][T]178704,MEGALODON34[/T][T]167719,Noyes[/T][T]189569,Abdull4h[/T][T]182335,Sansursuz[/T]
Teşekkür Edenler: [T]169284,cafermutlu[/T][T]188740,Engin_35[/T][T]187906,eemree11[/T][T]167719,Noyes[/T][T]61025,onenineone[/T][T]189569,Abdull4h[/T]
+1: [T]188740,Engin_35[/T][T]178704,MEGALODON34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurkanakcaÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2015
İl: Ankara
Mesaj: 229
gurkanakcaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2016 23:13
Söylediklerinize katılmamak elde değil Emrah bey bir biyoloji mezunu olarak :)
Forumlarda konuşulanlar çok yüzeysel ve genel. Ben smd kullanıyorum aaa olurmu floresan öbürü bilmem ne.
Işık her zaman baştacı ve suçlu oysaki tek bir flo ile bitki yetiştiren hobihaneyi gördüm. (Parvula)
Bahsettiğiniz gübre ışık karbondioksik dengesi kesinlikle olması gereken ama karşımızdaki sorun bu ölçümleri yapacak aletlerin elimizde olmaması
ve fiyatlarının fazla olması pd kh lara girmiyorum bile.
şuan kullanmadığım bir çok ekipmanında elimde durmasıda ayrı bir konu uv filtre dış filtre taban gübreleri manado vs vs

burada sağlamamız gereken şahsi fikrim.
1 ppm şu olacak ph bu olacak ışık şu kadar watt olmalı. led kullanırsan böyle gibi ifadeler yerine
tankımın litresi bu
şu kadar bitki var
kurarken şunları yaptım
1 ml sundan koyuyorum.
CO2 tankı varsa dakkada şu kadar kabarcık yoksa benim gibi 2 litrelik pet şişeye bir litre su koyuyorum yarım paket maya 30 tanede küp şeker atıyorum 3 günde bir yeniliyorum gibi
testlerle vs değil tecrube ile kazanılmış bilgileri paylaşmak
Sizinde söylediğiniz gibi ortada bir sır yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafermutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1350
cafermutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2016 23:16
[QUOTE=mrah]Hocam tam olarak soyliyeyim size.

Dusuk destekli tanklari oncelikle ayri tutuyorum, bu konuda arastirmalarim olsada yeterli seviyede olmadigindan sinirli bilgi aktarip tartisabilirim. Benim soylediklerim yuksek destekli tanklar icin gecerli.

Yapilan en buyuk hata olasi bir problemde direk sorunu isikta aramak.

- Bitki gelismiyor.
-- Sorun isik.
- Cok fazla alg var.
-- Sorun isik.
- Bitkilerimde sararma var.
- Sorun isik.

Bunu o kadar cok cogaltabilirim ki... Ben sahsen okumaktan biktim bu tarz cevaplari ama arastirmayan okumayan insanlar bunlari yasamaya mahkumlar. Sizler/bizler ne kadar yazsakta okunmadigi surece yapacak hic birsey yok.

Isik evet fotosentezi baslatmak icin gerekli ilk etken, enerji kaynagi ve bitkinin buyume/gelisme hizini limitlendirmedeki ilk etken. Isigin yeterliligini elimizde olcecek bir alet olmadan sadece tahmini olarak on gorebiliriz. Yalniz bitki ters bir tepki verdiginde isikta problemi aramadan once diger iki parametreye bakmamiz gerek. CO2 Besinler. Bitkiler isik miktari dogrultusunda co2 kullanir, co2 miktari dogrultusundada besin kullanir, besinlerin suda en az bulunani kadarda gelisim gosterir. Yani bu Isik CO2 Besin zincirleme birbirine baglidir. Bu saksida yetistirdiginiz bitkiler icinde aynidir, akvaryumda yetistirdikleriniz icinde aynidir.

Isigi olctunuz diyelim, isik seviyeniz tavsiye edilenin 2 kati. Tamam isik fazladan bile mevcut elimizde. Burda CO2 yetersiz ise bitki mevcut CO2 miktari kadar besin sentezler. Ayrica bitkilerin fotosentez icin gerek duydugu karbon oranlari turune gore farklilik gosterir. Yani cambomba caroliana atiyorum 10ppm co2de besin sentezi yapabilirken, glossostigma 20ppm uzerinde yapar gibi.. Siz burda CO2 yi limitlendirdiginizde gene bitkinin gelisimini limitlendirmis olursunuz, hatta bazi bitkiler yeterli karbon sentezleyemedigi icin besinde sentezleyemez. Sonuc isik iyi olsada bitki gene gelisemez.

Diyelim isik tamam, co2 tamam. Bu seferde problem besinler. Siz besinlerden bir tanesini limitlendirdiginizde ki konuda yazdiginiz tam olarak bu, bitki en az olan besin kadar gelisir. Suda 100pm nitrat 100pm fosft 1ppm potasyum oldugunu dusunun diger tum besinlerde sinirsiz. Bitki 1ppm potasyum kadar gelisebilir.

[IMG]http://www.agaclar.net/forum/attachments/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/191083d1296504941-minimumtonne.jpg[/IMG]

Gordugunuz gibi bu 3 parametre birbiri ile tamamen baglantilidir. Bir sorun yasandiginda burda yonelinmesi gereken en onemli parametre elbet isiktir fakat tek parametre degildir. Bu yuzden arada herkesin atladigi, DIY olarak bir sekilde yapip onemsemedigi `CO2` gercegini unutmamak gerek. Insanlar genelde isigi bir sekilde en taban seviyede yada istenenin 10 kati olarak verebiliyor, besinleride zeminden bir sekilde tam olarak sagliyor uzerinde birde gubreliyor. Ama burda yeterli co2yi hic bir zaman veremediginden ve sorunu burda aramayi hic dusunmediginden (cunku dropchecker yesildir ve ona gore co2de sorun yoktur.) bir cok sorunu hic bir zaman cozemiyor.

Gubreler tek basina hic bir zaman alge sebebiyet degildir, oncelikle su 2000li yillarin oncesine dayanan ve defalarca kez akvaristlerin kanitlamis oldugu bu bilginin diger akvaristler tarafindanda anlasilip yenilmesi gerek. Isiktan sonraki en buyuk dogrulugu olmayan inancta budur.

Insanlar gubreleme alg olusumuna sebep olur dusuncesiyle gubreleme yapmaktan korkuyor. Bunun sonucunda yukarida yazdigim seyler gerceklesiyor. Akvaryumda bitkileri buyutemezseniz algleri buyutursunuz. Bu denklemi ben soylemiyorum bunu Dennerle soyluyor, Tom Barr soyluyor, Greg Watson soyluyor, Ole Pedersen soyluyor, Diana Walstad soyluyor daha nice Dr. baslikli insanlar gosterebilirim size referans olarak. Ayrica uygulayip sonuclarinida iki tankta sadece bitki gelistirerek, alg gormeden zaten goruyorum. Bu korkuyu yenen, bu bilgiyi sentezleyenlerde goruyor. Korkulari yenmek, bu bilginin gercesizligini anlamak sart.

Siz bunlara inaniyorsaniz ve halen bunu yapmaktan kaciniyorsaniz. Iste isin bir sirri varsa sir olarak saklanmayan ama sizin gormezden geldiginiz kisim bu. Bu bilginin yanlisligina inanmamak ve akabinde dogru yolu uygulamamak. Hal boyle olunca hep sir olarak birseyler varmis gibi geliyor. Ama yok.

Soyle genel olarak bakin, alglerin olusum sebeplerini iyice bir arastirin. Bir cok algin sudaki fazla besinden degil eksik besinden oldugunu goreceksiniz. Bunun yaninda suda cok dusuk seviyelerde bulunan amonyak bir cok alg turunu meydana getiren ilk etkendir. Iyi filtrasyon olmayan, yuksek canli kapasitesi olan bir tankta amonyak sicramalari gormeniz muhtemeldir. Bunun dogrultusunda isik gucunuzde gercekten cok yuksekse bu amonyak sicralamalarina algler cok hizli tepki verir ve meydana gelir. Bu yuzden bitkili tanklarda amonyak hic bir zaman istenmez ve bu yuzden canli sayisi abartilmamaya calisilir, eger bu durum gerceklesecekse filtrasyon gercekten cok buyuk onem tasir. Nitrifikasyonun hizli bir sekilde olusmasi sarttir.

Optimum seviyede buyuyen hic bir bitki uzerinde alg sorunu goremezsiniz. Bunu size soyle izah edeyim.

Alglerin genelde olustugu yerlere dikkat edin, camlar ve dekorlar yada filtre borulari uzerinde falan olurlar. Bitki gelisimi saglayabildigi surece alg olusum gosteremez. Bu yuzden surekli buyuyebilen bitki alglere yenik dusmez. Isin allelopatik etkileri falanda var ama bunlar halen tartisilip bir kesmin kabul ettigi diger bir kesimin uzun sureli su degisimi yapilmazsa bunun meydana gelebilecegi gibi seyler konusuluyor. Ornegin yesil nokta algini camlarda, kayalarda yada yavas buyuyen bitkilerin yapraklarinda gormeniz cok muhtemeldir. Repens, althernanthera turleri yada anubias turleri gibi. Bu bitkiler yavas gelisir ve bu alg turunun meydana gelisi fosfat eksikligi mevcut isik gucu ve bitki yogunlugunuza gore fosfat seviyenizi bir yere kadar arttirip bu algden kurtulursunuz. Sadece bu degil diger alg turleri icinde ayni seyler gecerli.

Olay sadece bundan ibaret, herseyden once her konuda geriyiz. Bunu merak saldigim her alanda gorebiliyorum.

Meslegim arayuz gelistirme (front-end development) yani yazilim sektorundeyim diyeyim. Meslektaslarim varsa bu yaziyi okuyan daha bana katilacaklarina eminim. Biz mecburen kendimizi surekli guncel tutmak ve yeniliklere her gun adapte olma zorunlulugunda olan bir kesimiz. Cunku bulundugumuz sektorde her saniye yeni gelismeler oluyor ve piyasada barinmak icin bu gelismelere ayak uydurmak durumundayiz. Ama bu gelismelerin hic biri ulkemizde olmuyor, her konuda oldugu gibi tek besin kaynagimiz yabanci kaynaklar. Sadece mesleki anlamda degil, bir cok konuda bilgisel anlamda disa bagimliyiz. Size soyle soyliyeyim, biyoloji okumus botanikci arkadaslarima fotosentez denklemini sorsam soyleyemiyorlar. Durum boyle olunca, bizim bu bilgiye yon vermemiz mumkun degil. Daha en temel seviyedeki bilgileri bile univ. ilgili bolumunu bitirmis insanlar bilmezse vay halimize.

Bu iste sir olarak saklanan birsey yok, sir sizin yapmaktan cekindikleriniz dogrultusunda olusturdugunuz bir ongoru sadece.

Iyi hobiler.[/QUOTE]
Emrah bey.Paylaşım için teşekkürler.Bitkinin kullanamadığı Işığı yosun kullanır. Sizde elektrik faturası ödersiniz :)
Gürkan bey yetersiz paylaşımdan bahsetmiş.Aslında cok paylaşım var.Bende bu konuyla ilgili paylaşım yapmıştım
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/estimative_index_ile_yosun_sorununu_cozmek_k846785.asp[/URL]

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurkanakcaÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2015
İl: Ankara
Mesaj: 229
gurkanakcaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2016 23:23
Söylediklerinize katılmamak elde değil Emrah bey bir biyoloji mezunu olarak :)
Forumlarda konuşulanlar çok yüzeysel ve genel. Ben smd kullanıyorum aaa olurmu floresan öbürü bilmem ne.
Işık her zaman baştacı ve suçlu oysaki tek bir flo ile bitki yetiştiren hobihaneyi gördüm. (Parvula)
Bahsettiğiniz gübre ışık karbondioksik dengesi kesinlikle olması gereken ama karşımızdaki sorun bu ölçümleri yapacak aletlerin elimizde olmaması
ve fiyatlarının fazla olması pd kh lara girmiyorum bile.
şuan kullanmadığım bir çok ekipmanında elimde durmasıda ayrı bir konu uv filtre dış filtre taban gübreleri manado vs vs

burada sağlamamız gereken şahsi fikrim.
1 ppm şu olacak ph bu olacak ışık şu kadar watt olmalı. led kullanırsan böyle gibi ifadeler yerine
tankımın litresi bu
şu kadar bitki var
kurarken şunları yaptım
1 ml sundan koyuyorum.
CO2 tankı varsa dakkada şu kadar kabarcık yoksa benim gibi 2 litrelik pet şişeye bir litre su koyuyorum yarım paket maya 30 tanede küp şeker atıyorum 3 günde bir yeniliyorum gibi
testlerle vs değil tecrube ile kazanılmış bilgileri paylaşmak
Sizinde söylediğiniz gibi ortada bir sır yok.
[QUOTE=cafermutlu]
Emrah bey.Paylaşım için teşekkürler.Bitkinin kullanamadığı Işığı yosun kullanır. Sizde elektrik faturası ödersiniz :)
Gürkan bey yetersiz paylaşımdan bahsetmiş.Aslında cok paylaşım var.Bende bu konuyla ilgili paylaşım yapmıştım
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/estimative_index_ile_yosun_sorununu_cozmek_k846785.asp[/URL][/QUOTE]

Cafer bey bende tam bundan bahsediyorum.
Konunuzda bir bilgiden ve size sık sorulan soruların cevaplarını vermişsiniz.
Emrah beyde aynı şekilde bir bilgi paylaştı.
Siz fazla ışık yosun yapar Emrah bey yapmaz diyor. Başka şartlarda var diyor.

Bende uygulama görmek istiyorum.
Ben bunu yaptım sonuçları bunlar ve fotolar.
Bu şekilde daha faydalı olacağını düşünüyorum.
diğer türlü led mi floresan mıdan öteye gitmiyor konu.
İyi hobiler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2016 23:39
[QUOTE=gurkanakca]Söylediklerinize katılmamak elde değil Emrah bey bir biyoloji mezunu olarak :)
Forumlarda konuşulanlar çok yüzeysel ve genel. Ben smd kullanıyorum aaa olurmu floresan öbürü bilmem ne.
Işık her zaman baştacı ve suçlu oysaki tek bir flo ile bitki yetiştiren hobihaneyi gördüm. (Parvula)
Bahsettiğiniz gübre ışık karbondioksik dengesi kesinlikle olması gereken ama karşımızdaki sorun bu ölçümleri yapacak aletlerin elimizde olmaması
ve fiyatlarının fazla olması pd kh lara girmiyorum bile.
şuan kullanmadığım bir çok ekipmanında elimde durmasıda ayrı bir konu uv filtre dış filtre taban gübreleri manado vs vs

burada sağlamamız gereken şahsi fikrim.
1 ppm şu olacak ph bu olacak ışık şu kadar watt olmalı. led kullanırsan böyle gibi ifadeler yerine
tankımın litresi bu
şu kadar bitki var
kurarken şunları yaptım
1 ml sundan koyuyorum.
CO2 tankı varsa dakkada şu kadar kabarcık yoksa benim gibi 2 litrelik pet şişeye bir litre su koyuyorum yarım paket maya 30 tanede küp şeker atıyorum 3 günde bir yeniliyorum gibi
testlerle vs değil tecrube ile kazanılmış bilgileri paylaşmak
Sizinde söylediğiniz gibi ortada bir sır yok.
[/QUOTE]

Gubreleme konusu bitkili akvaryumlardaki en kolay seydir. 1.si gubreler yosuna sebebiyet degildir ayrica bunu olcmesi cok kolaydir ve olcmek bir sorun teskil etmediginden tamamen gereksizdir. Bu on yargiyi kirmak cok cok zor. Dedigim gibi 2000li yillardan oncesine dayanan bir bilgi ve assagida verdigim link dahil bir cok tankta bir cok kez gercekligi olmadigi kanitlanmis bir bilgidir. Bu yuzden bu konudaki tereddutleri kaldirmak gerek. CO2 stabilizasyonu hic bir zaman mumkun olmuyor CO2 ye etken bir cok sey var. Suya sabit seviyede 25-30ppm araliginda CO2 vermek neredeyse imkansiz. Bunu tolere etmenin en iyi yolu 30ppm`in az uzerine cikarak buralarda durmak. Sudaki karbon dengesi isigin gucune gore degisiyor, bitkiler her an tankta cogaliyor yada budamadan sonra azaliyor. Bu gibi durumlar karbon seviyesinin degismesine etken co2nin sicakliga oranla suda cozulmesi ayri bir etken. Bunu olcumlemek ve stabil tutmak zor oldugu icin en buyuk hata burada yapiliyor. Sizin 1bps co2 verdiginiz tanka ben 8bps veriyorum. CO2 seviyem her zaman canlilari riske sokmayacak ust seviyede. En azindan bunu olcebiliyorum, herhangi bir alg olusumu bana co2ye bak der. Ilk gunden itibarende piyasadaki 100lt tank 2bps yetiyor gibi durumlara inanmadigim icin hep yuksekti hicte assagi dusmedi. Dusmeyecekte. Diger olculemeyen etken yani herkese su kesin tamam denemeyecek etkende isik. Elimizde bir parmetre olur olceriz eyvallah (300$) ama yok. Suyun berrakligi, zeminin yuksekligi, kullanilan isik kaynaginin markaya gore bile degismesi bu isin herkese uygun olarak aktarilacak degerlere sahip olunmasini engelliyor.

Ben X marka led ile X yukseklikten sonuc alirken, sizin Y marka lediniz X yukseklikten daha farkli isik gucune sahip olabilir. Bu yuzden bendeki isik kaynagi litre basina 0,4w ise sizde ise yaramamasi muhtemeldir. Fakat burda taban-tavan seviyeleri aramadigimiz icin on gorulen florasanlar icin litre basina 1-1,5w gibi degerler bitki gelisimini olumsuz etkilemedigi icin yeterli gelebiliyor. Ama hic bir zaman degerler herkeste ayni degil. Gubreler icin durum boyle degil, degerler sabit. Suya koyup ucuz testlerle az cok olcebilirsiniz. Ama problem bu olcmenize gerek yok cunku sorun burada degil.

Yani hocam aslinda hersey gayet basit. Ne sabir, ne tecrube. Yeterince okuyup bilgi olarak kendinizi gelistirdiginizde olumlu sonuclar almaniz kolay. Sabit degerler bu hobide hic bir zaman olmadi olmayacakta, her sistem kendi icinde farkliliklar gosteriyor. Tom Barr`in da soyledigi birsey var. Bir akvaryumdaki en buyuk etken akvarist. Bir tankta basarisiz olunma sebebi yada basarili olunma sebebi tamamen akvaristin kendisi. Insan faktoru diger tum faktorlerden daha onemli.
[EDIT]mrah,2016-11-11 02:18:44[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]180696,gurkanakca[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafermutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1350
cafermutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2016 23:41
[QUOTE=gurkanakca]Söylediklerinize katılmamak elde değil Emrah bey bir biyoloji mezunu olarak :)
Forumlarda konuşulanlar çok yüzeysel ve genel. Ben smd kullanıyorum aaa olurmu floresan öbürü bilmem ne.
Işık her zaman baştacı ve suçlu oysaki tek bir flo ile bitki yetiştiren hobihaneyi gördüm. (Parvula)
Bahsettiğiniz gübre ışık karbondioksik dengesi kesinlikle olması gereken ama karşımızdaki sorun bu ölçümleri yapacak aletlerin elimizde olmaması
ve fiyatlarının fazla olması pd kh lara girmiyorum bile.
şuan kullanmadığım bir çok ekipmanında elimde durmasıda ayrı bir konu uv filtre dış filtre taban gübreleri manado vs vs

burada sağlamamız gereken şahsi fikrim.
1 ppm şu olacak ph bu olacak ışık şu kadar watt olmalı. led kullanırsan böyle gibi ifadeler yerine
tankımın litresi bu
şu kadar bitki var
kurarken şunları yaptım
1 ml sundan koyuyorum.
CO2 tankı varsa dakkada şu kadar kabarcık yoksa benim gibi 2 litrelik pet şişeye bir litre su koyuyorum yarım paket maya 30 tanede küp şeker atıyorum 3 günde bir yeniliyorum gibi
testlerle vs değil tecrube ile kazanılmış bilgileri paylaşmak
Sizinde söylediğiniz gibi ortada bir sır yok.


Cafer bey bende tam bundan bahsediyorum.
Konunuzda bir bilgiden ve size sık sorulan soruların cevaplarını vermişsiniz.
Emrah beyde aynı şekilde bir bilgi paylaştı.
Siz fazla ışık yosun yapar Emrah bey yapmaz diyor. Başka şartlarda var diyor.

Bende uygulama görmek istiyorum.
Ben bunu yaptım sonuçları bunlar ve fotolar.
Bu şekilde daha faydalı olacağını düşünüyorum.
diğeriye gitmiyor konu.
İyi hobiler[/QUOTE]
Siz okuduğunu yanlış anlıyorsunuz. Emrah beyle aynı şeyleri konuşuyorum. Amonyak ortamda varsa ışık her zaman yosunla size döner.Ortamda amonyak yok ama bitki gelişimi bozulmuş veya yetersiz besin varsa ışık bitkinin işine yaramaz ve yosun büyütürsünüz. Kısacası bu olay bitki ile yosunun mücadelesi dır.

Teşekkür Edenler: [T]180696,gurkanakca[/T]
+1: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2016 23:45
[QUOTE=cafermutlu]
Siz okuduğunu yanlış anlıyorsunuz. Emrah beyle aynı şeyleri konuşuyorum. Amonyak ortamda varsa ışık her zaman yosunla size döner.Ortamda amonyak yok ama bitki gelişimi bozulmuş veya yetersiz besin varsa ışık bitkinin işine yaramaz ve yosun büyütürsünüz. Kısacası bu olay bitki ile yosunun mücadelesi dır.[/QUOTE]

Besin konusunda bahsettigimzi amonyak ise fazla isik her zaman amonyagin hizli tepki sonucu alg olusumuna sebebiyet verir. Savundugunuz anladigim kadariyla bu bir onceki mesaji es gecebiliriz o halde. Harfiyen katiliyorum.

Teşekkür Edenler: [T]180696,gurkanakca[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esucÇevrim Dışı

Kayıt: 15/10/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 67
esucÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2016 23:56
Nacizane konuşulanlardan anladığımı özetlemem gerekirse : Işığı orta seviyede tutmak Co2 ve gübreyi üst seviyede kullanmak gerekiyor. Suda bolca besin olacağından bitki bunlardan işine yarayanı alarak hızla gelişiyor. Çok sık yapılan su değişimleriyle de besin fazlalığı ve amonyak ortadan kaldırılıyor, fazlaca verilen Co2nin su değerlerini bozması önleniyor böylece çok hızlı gelişen bitki yosuna geçit vermiyor. Doğru anlamış mıyım ?

Beğenenler: [T]93565,mustafsen[/T]
Teşekkür Edenler: [T]180696,gurkanakca[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 00:20
[QUOTE=estu]Nacizane konuşulanlardan anladığımı özetlemem gerekirse : Işığı orta seviyede tutmak Co2 ve gübreyi üst seviyede kullanmak gerekiyor. Suda bolca besin olacağından bitki bunlardan işine yarayanı alarak hızla gelişiyor. Çok sık yapılan su değişimleriyle de besin fazlalığı ve amonyak ortadan kaldırılıyor, fazlaca verilen Co2nin su değerlerini bozması önleniyor böylece çok hızlı gelişen bitki yosuna geçit vermiyor. Doğru anlamış mıyım ?[/QUOTE]

Yanlis anladiniz sayilmaz Esat hocam.

Pratikte isigi su an olcmeden taban yada tavan seviyede oldugunu anlama sansimiz yok. Bunu olcmek icin her akvaristin elinde 300$lik bir alet olmasi gerek. O yuzden mevcut isik kaynagimiz aslinda taban seviyedemi tavan seviyedemi anlayamiyoruz. Taban seviyede olmasi her zaman daha stabil, daha kolay yonetilebilir bir tanka sahip olmamiz demek. Isik kaynagi ne kadar guclu olursa buna oranla CO2 Besin tuketimi artar ve bitki gelisimide ayni sekilde hizlanir. Burda problem bu parametreleri optimum seviyede tutmanin zorlasmasi, bunu basarirsaniz problem yok. Basaramazsaniz yuksek isik basimiza dert acabilir. Ayrica yuksek isik altinda belirttigimiz gibi amonyak sicramalarina alglerden gelen hizli tepki. Dusuk isik altinda besinler daha az tuketilir bitki gene gelisim gosterir. Bu arada optimum seviye dusuk isik altindaki oranlardir. Yani dusuk isik altinda bitkiyi en iyi seviyede buyutmemiz alglerle olan mucadeleyi kazanmamiz demek. Yuksek isik altindakiler istenende daha fazla gelismesi anlamini tasir. Problem yok yani iki sekildede.

Suda bolca besin olmasinin bazi limitleri var. Yukarida attigim makalelerde bu limitler yaziyor. EI methoduna gore gubreleme yaptiginizda bu limitler yuksek isik altinda ve yogun bitkili tanklarda yeterli seviyeler. Attigim kaynaklarda bu oranlarin hangi kosullar altinda testler yapilarak bitkilerin gun icerisinde hangi besini ne kadar tukettigi olcerek yapilmis ve bu dogrultuda belirlenmis oranlar. Daha fazlasi isik gucune ve bitki yogunluguna gore degisecektir fakat olcemedigimiz icin burda devreye akvaristin bilgi ve tecrube seviyesi devreye girer. Bazi bitkilerin luks tuketim adi altinda bazi besinleri fazla tukettigide yazili ama bu tuketimin bitki gelisimine etki etmedigide soyleniyor.

Sonuc olarak haftalik buyuk su degisimleriyle sudaki fazla besin atilir ve tekrar gubrelemeye baslanir, yani tankta hic bir besin kalmadigini on goruruz (icerik tahmin yontemi) ve gene gubrelemeye tahmini oranlarda devam edip tahmini sekilde devam ederiz. Zaten yontemin tahmine dayali olmasi isin kolayligini gosteren bence yegane etken.

CO2nin suda PH`a etkisi var. Genelde tanka CO2 vermeden onceki deger CO2 verdikten sonraki degerden 1 deger altindaysa tankta 30ppm co2 cozuldugu ongorulur ama bunu anlamanin en iyi yolu PH/KH testi sonucu cetvele bakmak. Suda fazla CO2 bulunmasi O2 alimini zorlastirir, bu durumda baliklar su yuzeyine cikarak hava almaya calisirlar. Suda en yuksek O2 su yuzeyinde bulunur. Bir cok akvaristin sudaki CO2 seviyesini en ust noktada tutmak icin bu sekilde hareket ettigini gordum. Yani isin ozune gelirsek isik ve gubre bir sekilde hallettiginizi varsayarsak en buyuk problemimiz CO2.

Beğenenler: [T]187906,eemree11[/T]
Teşekkür Edenler: [T]190028,estu[/T][T]187906,eemree11[/T][T]180696,gurkanakca[/T][T]61025,onenineone[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurkanakcaÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2015
İl: Ankara
Mesaj: 229
gurkanakcaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 22:03
Tesekkurler arkadaslar
Bircok bilgiyi bizimle paylastiniz.
Herkez arastirsin bulsun kendi aktivist tecrubesini olustursun.
Sonra basari saglar.

Bircok etken var evet zaten bircok bitkili akvaryum kullanicisi bu etkenleri arastiriyor.
Okuyor.
Uygulama yapiyor basarisizi oluyor tekrar deniyor vs.
Sadece bitkili akvaryumda basariyi saglama yontemlerini ifade edilmesi akvaryumlariyla beraber gostermesini amaclamistim.
Yoksa 10 tane link verir okuyun anlayin deriz ki diyoruzda.
Her bitkili tank icin herkez tum testleri alsin yoksa isi zor .

Konuyu kapatmak lazim sanirim.
Iyi hobiler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 22:20
[QUOTE=gurkanakca]Tesekkurler arkadaslar
Bircok bilgiyi bizimle paylastiniz.
Herkez arastirsin bulsun kendi aktivist tecrubesini olustursun.
Sonra basari saglar.

Bircok etken var evet zaten bircok bitkili akvaryum kullanicisi bu etkenleri arastiriyor.
Okuyor.
Uygulama yapiyor basarisizi oluyor tekrar deniyor vs.
Sadece bitkili akvaryumda basariyi saglama yontemlerini ifade edilmesi akvaryumlariyla beraber gostermesini amaclamistim.
Yoksa 10 tane link verir okuyun anlayin deriz ki diyoruzda.
Her bitkili tank icin herkez tum testleri alsin yoksa isi zor .

Konuyu kapatmak lazim sanirim.
Iyi hobiler[/QUOTE]

Iyide hocam, binlerce tur sorun var. Yuzlerce cesit bitki var. Bir sorunun onlarca farkli sebebi var. Bunlarin her biri bir baslik altinda bir kerede yazilcak kadar kolay olsaydi sizce oturup birisi yazmazmiydi? Yani olay aslinda komplike degil, yan etkenleride anlamak ve ogrenmek bu isin genelini ogrenmekle ilgili. Tanklarla ilgili resim tamam, zaten hali hazirda onlarca resim ve video bulunan tanitim konum var. Yani ben basariya ulasmak istiyorum deyipte 0,5ms zamanini almayacak bir aksiyon (link tiklama) icinde herseyi hazir beklemek ne kadar dogru?

Bakin sadece bookmark`ta baslayip ilgimi ceken ve sonra okurum diyip listeye aldigim ve hepsinide okudugum bir cok icerik var. Ben sadece, su belki 100 de 1i bile sayilamayacak icerikleri nasil kalkip burda yazayim? Buna hangi insan nasil zaman ayirsin?

Yapmayin hocam, bu kadar kolay kestirip atmadan once elinizi vicdaniniza koyun. Surda yazilanlar bile bir cok farkli kaynagin hem fikir oldugu seylerin bir ozeti. Sadece su kadar yazi yazmak icin bile kac tane yorum yada kac tane makale okumaniz gerekiyor bilseniz belki o tiklayacaginiz bir tane link bu kadar zor gelmez.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/111120162117431.jpg[/IMG]

Teşekkür Edenler: [T]180696,gurkanakca[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurkanakcaÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2015
İl: Ankara
Mesaj: 229
gurkanakcaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 22:36
[QUOTE=mrah]

Iyide hocam, binlerce tur sorun var. Yuzlerce cesit bitki var. Bir sorunun onlarca farkli sebebi var. Bunlarin her biri bir baslik altinda bir kerede yazilcak kadar kolay olsaydi sizce oturup birisi yazmazmiydi? Yani olay aslinda komplike degil, yan etkenleride anlamak ve ogrenmek bu isin genelini ogrenmekle ilgili. Tanklarla ilgili resim tamam, zaten hali hazirda onlarca resim ve video bulunan tanitim konum var. Yani ben basariya ulasmak istiyorum deyipte 0,5ms zamanini almayacak bir aksiyon (link tiklama) icinde herseyi hazir beklemek ne kadar dogru?

Bakin sadece bookmark`ta baslayip ilgimi ceken ve sonra okurum diyip listeye aldigim ve hepsinide okudugum bir cok icerik var. Ben sadece, su belki 100 de 1i bile sayilamayacak icerikleri nasil kalkip burda yazayim? Buna hangi insan nasil zaman ayirsin?

Yapmayin hocam, bu kadar kolay kestirip atmadan once elinizi vicdaniniza koyun. Surda yazilanlar bile bir cok farkli kaynagin hem fikir oldugu seylerin bir ozeti. Sadece su kadar yazi yazmak icin bile kac tane yorum yada kac tane makale okumaniz gerekiyor bilseniz belki o tiklayacaginiz bir tane link bu kadar zor gelmez.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/111120162117431.jpg[/IMG][/QUOTE]


Emrah bey kusura bakmayın.
Ben kimseyi incitmek yada bir şeyleri kestirip atmak niyetinde değilim ancak
konu klasik bir hal aldı.
Söylediğim gibi bu başlığı açmamın amacı bilgi birikimimizi paylaşmak değildi.
Siz çok araştırıyorsunuz bu güzel bir şey neyin nerde olacağını biliyorsunuz.
Lakin Tom Barr söyle söylüyor, Greg Watson böyle yapıyor falan değil konu

Siz Co2 yi tavan yapıyorsunuz benim mayalının bittiği ve 1 hafta dokunmadığım zaman oldu
ne CO2 oranım sabit nede başka bir şey ben yanlış yapıyorum o zaman ve akvaryumun algden geçilmemesi lazım bunların tartışmasında değilim. Gübre çok olmalı az olmalı
bir şeyin ispatını da beklemiyorum.
Her sistemin yapısı farklı oluyor. Ama yaptıklarımızı anlatmak ve göstermek iyi bir fikirmiş gibi gelmişti.
Şuanda gayet güzel ilerleyen bir tankım var
faydalı olur mu acaba diye paylaşmak istedim.
kimseyi de yanlış yönlendirmek değil niyetim.
İlginiz için teşekkür ederim.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir