Bitkili Akvaryuma Mayalı Sistemle Co2 Zararlı Mı


AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2020 14:33
... [EDIT]GirayKaan,2020-08-10 16:30:13[/EDIT]

Beğenenler: [T]223347,ozdoganmehmet[/T][T]186289,mt_baba03[/T]
Teşekkür Edenler: [T]223347,ozdoganmehmet[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1095
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2020 16:14
[QUOTE=GirayKaan]

Teşekkürler Erkan bey fakat mayalı sistem 500lt de etkisiz olur, parametreleri %0.001 ya oynatır ya oynatmaz, hatta rutin su değişimi mayalı sistemden daha çok oynatır parametreleri ve ph öyle bir anda +1 - 1 şeklinde düşüp çıkan birşey değildir. Hatta kısaca şöyle söyleyim 500lt'de balıkların salgıladığı karbon oranı mayalı sistemden daha fazla olur. [:)] [/QUOTE]

Giray Bey merhaba

Mayalı sistem çok kullandım. 350 litrelik bir akvaryumum vardı, mayalı sistem kullandığımda bitkilerde ciddi oranda farklılık olurdu. Ben biraz maymun iştahlıyım, akvaryumlarımı çorba gibi balık doldururum. O kalabalık akvaryumda bile, mayalı sistem kullandığımda bitkilerde fotosentezi net şekilde görürdüm. Mayalı sistem, 350 litrelik akvaryuma, bitkilerin hissedeceği oranda CO2 ekliyordu.

Mayalı sistem, işin doğrusu az CO2 üretmez. Açığa çıkan CO2 şişede kullanan şeker, maya ve ortam sıcaklığına göre değişiklik gösterir. Kültür yaşlandıkça CO2 miktarı azalır. Kültürü ilk kurduğunuzda, eğer bir tahliye sistemi kurmamışsanız ve CO2'nin bir kısmını dışarı vermiyorsanız, coşkulu bir CO2 üretimi ile karşılaşırsınız. Tüplü sistemde o kadar yoğun bir CO2'yi ben akvaryumuma vermiyorum. Ama mayalı sistemde kontrolsüz şekilde bu akvaryuma salınıyor. Daha sonra ısıya göre değişiyor ve zamanla azalıyor.

Mayalı sistemin bu karakterinin Diskus beslenen bir akvaryumda tehlike yaratmayacağını düşünüyorsunuz sanırım. Olabilir. Ben mesajımda, Diskus beslediğim akvaryumda mayalı sistem kullanmayacağımı ve bunu tavsiye etmediğimi söyledim. Soruyu soran kişi araştırmaları sonucunda kendi kararını verecektir. Bu işin keyfi ve üzüntüsü ne bana ne de size aittir, akvaryumu kuracak olan kişiye ait olacaktır.

Bu arada, ne kadar miktar CO2'nin ne kadar ph dalgalanması yaratacağı konusunda bilgili bir insansınız sanırım. Bu konuda akademik seviyede bilgili iseniz, sizin bilginizden yararlanmak isterim.

Beğenenler: [T]214205,Aqua Discovery[/T][T]45334,Aquapir[/T][T]251039,neontetras[/T]
+1: [T]214205,Aqua Discovery[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2020 20:46
... [EDIT]GirayKaan,2020-08-10 16:30:36[/EDIT]

Beğenenler: [T]223347,ozdoganmehmet[/T]
Teşekkür Edenler: [T]223347,ozdoganmehmet[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1095
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2020 21:59
[QUOTE=GirayKaan]

Enteresan bir bilgi birikiminiz varmış. Yıllarca discus besleyip çeşit çeşit bitkili akvaryumlar kurdum, çok çeşitli tecrübelerim ve bilgi birikimim oldu ama böyle bir bilgiye erişimim olmamıştı, teşekkür ederim. 2000li yıllarda mayalı yada sirke ve karbonatla co2 üretirdik mayalının 250lt de hiç etkisi olmazdı zaten o zaman bırakmıştım kullanmayı sirke ve karbonatla yapıyordum sonra limon tuzu ve karbonata döndü daha sonra imkanlar açıldı tüpe geçtim ama mayalının 350lt'lik bir tankı doyurmasına da kusura bakmayın ama inanmam. Siz bilgi birikiminizi yanlış yerlerden ediniyorsunuz gibi geldi bana yani bi kenarda tecrübe bi kenarda sadece fotosentez üzerine bir konuşma. Canlı yükü ve doğal döngü ile bitkilerin fotosentez yaptığı akvaryumum da var mevcutta ama "Allah Allah demek ki filtre iyi" demiyorum ben buna. Akademik kariyerim, botanik ve kimya alanında uzmanlığım olmasa da sonuçta yılların getirdiği bir tecrübe, insan illa ki birşeyler öğreniyor. [:iyi:][/QUOTE]

Biraz gerilmişsiniz. Buna gerek yok.

Ben 350 litrede şeker+mayalı sistem ile daha bitkilerimde daha önce görmediğim fotosentez kabarcıklarını gördüm. Ama siz bunu, kendi fikrimi desteklemek için yazdığım bir senaryo olarak gördünüz sanırım. Olabilir. Canınız sağolsun.

Bu forum olayları gerçekten ilginç. İnsanlar bir noktadan sonra ego çarpışması yaşıyor. Niye oluyor bu, bilemiyorum.

Giray Bey, forumda birçok Diskus ustası var. Çoğu diskusunu cama cam akvaryumda yetiştiriyor. Hatta foruma etiketlenmiş bir makale olarak, Bitkili Tankta Diskus Yetiştirmek yazısı mevcut. Bu yazıda, bırakınız dengesiz bir kaynaktan Diskus akvaryumuna CO2 vermeyi, Diskus akvaryumunda bitki beslemenin bile zorlama bir iş olduğundan bahsediliyor.

https://www.akvaryum.com/bitkili_akvaryumda_discus_makaler_11_6033.asp

Ben kendi deneyimlerimin yanısıra, böyle arkadaşların yazdığı makaleleri de okuyorum ve bir kanaat oluşturuyorum. Bir soruyu cevaplandırırken, bu bilgi birikimim ve deneyimlerime bağlı olarak mesaj yazmaya çalışıyorum. Netice itibarı ile Diskus akvaryumunda mayalı CO2 kullanMAyın demenin yaratacağı hiçbir olumsuz durum olamaz. Soruyu soran kişi bu önerimden hiçbir zarar görmez. Benim bu konuda bilgi eksiğim bile olsa, bunun hiçbir kötü sonucu olmaz.

Oysa siz kendi deneyimlerinize dayanarak bunun bir zararı olmayacağını, zaten 500 litrede mayalı CO2'nin ciddi bir etkisi olmayacağını söylüyorsunuz. Diskus gibi hassas bir balık için, böyle iddialı bir fikir ileri sürüyorsanız, bu işin vebali ve sorumluluğunu almış olursunuz. Eğer deneyimlerinizden eminseniz, ne âlâ.
[EDIT]erkanmazici,2020-08-09 22:02:03[/EDIT]

Beğenenler: [T]161975,z.b.s.k[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2020 22:43
... [EDIT]GirayKaan,2020-08-10 16:31:13[/EDIT]

Beğenenler: [T]223347,ozdoganmehmet[/T]
Teşekkür Edenler: [T]223347,ozdoganmehmet[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1095
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2020 00:03
[QUOTE=GirayKaan]
Tecrübe ile söylenen sözler ego değil yanlışlara tahammül edememektendir. Bu forumda bu tahammülün sınırlarını zorlayacak kadar cüretkar insanlar mevcut ve sonucunda yıllarını vermiş insanlara egoist deme saygısızlığını yapmayı da kendilerinde buluyorlar. Ayrıca bu forumda sıfır tecrübe ile sadece kopyala yapıştır yapan bir çok üye var ve bu üyeler yıllarını vermiş, kendini kanıtlamış, tanınmış hobicilere dahi muhalefet yapacak, yorumlarına egoist cevabını verecek cürreti kendilerinde buluyorlar. E tabi internet özgür dünya bi sınırı yok isteyen istediğini söyleyebilir o yüzden ne desen ne söylesen haklısın hocam, ben hobiye bugün başladım. Ama şunu unutmamalısın ki bu gibi durumlardan dolayı o kadar bilgili insanlar bu forumu terketti ki son 1 yıldır çoğu üstadın yorumlarını konularını göremiyoruz, elle tutulur gözle görülür nadir insanlar kaldı ve sizlerin sayesinde giden bu insanlarla birlikte forumda mayalı sistemin münakaşasını yapacak duruma geldik. Saygılar, sevgiler....[/QUOTE]

Hocam, eğer ukalalık olarak görmez iseniz ego ile egoist kelimelerinin birbirinden farklı anlamları olduğunu hatırlatmak isterim. Ego çatışması ifadesi size egoist suçlaması yapmaz. Beni de kapsayan karşılıklı bir durumu ifade ediyor.

Eğer foruma yazan insanları "cüret" ile sınırlandırırsanız, foruma ihtiyaç yoktur. Bir blog şeklinde yapılır, isteyen açar bilgileri okur. Forum, yine kelime anlamı ile tartışmak anlamına gelir. En ufak tartışma durumunda "cüret" kelimesi kullanmak tartışma adabına uymaz.

Ben 350 litre akvaryumumda mayalı CO2'nin bariz etkisini gördüm dediğimde, bunu benim uydurduğumu ima ettiniz. Ben bunu saygısızlık olarak görmedim. Deneyimden bahsedeceksek, ben de an itibarı ile 35 senelik hobiciyim. Bir 35 sene daha yaşar mıyım, bilmem.

Forumda kopyala yapıştır yapmak ayıplanacak birşey değil. Tam aksine, buna kaynak göstermek deniyor. Keşke herkes bilgisinin kaynağını gösterebilmiş olsa.

Velhasılı, siz 500 litrelik Diskus akvaryumunda mayalı CO2 kullanmanın bir zararı olmayacağını söylüyorsunuz. Ben de bunun riskli bir iş olduğunu söylüyorum. Burada en doğru sonuç, size ilk başta söylediğim, "ne kadar CO2, ne kadar ph dalgalanmasına yol açar" şeklinde, aslında bilimsel bir sorunun cevaplanması ile ortaya çıkar. Bunu yapamayacaksak deneyimlerimize göre konuşabiliriz. Ben deneyimimi aktardım. Karar, akvaryumu kuracak kişinindir.

Saygılar, sevgiler...


Beğenenler: [T]161975,z.b.s.k[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2020 11:17
[QUOTE=erkanmazici]Mayalı sistem dengesizdir. Diğer balıkları bilmem ama Diskus için o kadar ph dalgalanması problem yaratır. [/QUOTE]
Discus akvaryumlarında bitki kullanılıyor ve bu tip uygulamalar var örnekleri ile formumuz da bolca Erkan kardeşimin yazdığı dile getirdiği ifadelerden bu tip uygulamaların hepsi o zaman bakımı kolay bitkileri ihtiva ediyor bünyesinde barındırıyor ve Co2 verilmiyor demek mi oluyor bu bilgiler ışığında [:?]
Yoksa yok bakımı zor bitkileri de bünyesinde barındıran ve ihtiva edenleri de var ama Co2 mayalı değilde tüplü Co2 ile ve ince ayar vanası yok ne bileyim damla sayacı ,İndikatör ,difüzör tarzı ekipmanlar mı bu olası bu belirtilen olası olur dediğiniz ph dalgalanmasına engel oluyor [:?]
Yoksa genel olarak bitkili ve Co2 verilen akvaryumda genel olarak Discus bakılmaz demek mi gerekir [:?]

[B]Dip not:[/B] Ayrıca bu Co2 sistem parçaları arzu edilirse Mayalı da da kullanıla bilinir buna engel sakıncalı bir durum yok .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1095
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2020 11:54
[QUOTE=Kınayu]
Discus akvaryumlarında bitki kullanılıyor ve bu tip uygulamalar var örnekleri ile formumuz da bolca Erkan kardeşimin yazdığı dile getirdiği ifadelerden bu tip uygulamaların hepsi o zaman bakımı kolay bitkileri ihtiva ediyor bünyesinde barındırıyor ve Co2 verilmiyor demek mi oluyor bu bilgiler ışığında [:?]
Yoksa yok bakımı zor bitkileri de bünyesinde barındıran ve ihtiva edenleri de var ama Co2 mayalı değilde tüplü Co2 ile ve ince ayar vanası yok ne bileyim damla sayacı ,İndikatör ,difüzör tarzı ekipmanlar mı bu olası bu belirtilen olası olur dediğiniz ph dalgalanmasına engel oluyor [:?]
Yoksa genel olarak bitkili ve Co2 verilen akvaryumda genel olarak Discus bakılmaz demek mi gerekir [:?]

[B]Dip not:[/B] Ayrıca bu Co2 sistem parçaları arzu edilirse Mayalı da da kullanıla bilinir buna engel sakıncalı bir durum yok .[/QUOTE]

Valla abi, Diskus'un doğal ortamında zaten bitki yok. Ayrıca Diskus çok yüksek sıcaklıklarda bakılıyor. O sıcaklıkta bitkinin dayanması zor. Hakiki Diskus bakıcıları, Diskus'u cama cam akvaryumda bakar. Çünkü Diskus, özellikle büyüme aşamasında bol protein ile beslenir ve hergün dip çekimi yapılır. Gerçek Diskus bakımı böyle birşey.

Hiç hakiki bir Diskusçunun yetiştirdiği bir Diskus'u görme şansın oldu mu bilmem. 20 cm civarında çapa sahip, dev bir hayvan oluyor bu. Gördüğümde gözlerime inanamamıştım. Kumlu, bitkili akvaryumda o gelişimi yakalamak imkansız. O yüzden cama camda bakılıyor. Ha, hiç mi bitki olmaz? Bir köşede üçbeş dal Anubias falan olur. Balıkların stresini alsın diye. Ama ona da CO2 gerekmez. Benim gördüğüm ciddi yetiştiricilerin hepsi bu şekilde bakıyor Diskuslara.

Mayalı sistem, dengesizdir. Belli bir ömrü var. Ömrünün sonuna yaklaşınca CO2 üretimi düşüyor. İlk kurduğunuzda heyecanla sürekli yeniliyorsunuz ama 2 haftada bir bununla uğraşmak biraz angarya oluyor. Bazen günlerce CO2 verilmiyor. E, bu durumda hem bitkiler hem balıklar için problemli bir durum ortaya çıkıyor. Hergün avuç avuç sakal yosunu attığımı biliyorum. Bu belki de fazla yemlemeden kaynaklanıyordu ama dengesiz CO2'nin sakal yosununa sebep olduğu kaynaklarda belirtiliyor.

Bir de şu var, Diskus hobinin en özel balıklarından biri. Biz gençken Milla Jovovich için manitada son nokta derdik[:D]. E, Diskus da bu işin tepe noktalarından biri. Yani, Diskus beslemeye karar vermiş, kendini o seviyede görmüş birinin artık mayalı CO2 işinden vazgeçmesi beklenir. Yani Milla Jovovich' tavlamışsan, Simit Sarayı'na götürme abicim. [:)))]. Ben Milla Jovovich'i tavlasam Simit Sarayı'na götürmem, Diskus beslesem mayalı CO2 vermem.

Not: Milla Jovovich bizim gibi geçkinler için özel bir ablanızdır gençler.

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T][T]45334,Aquapir[/T]
Teşekkür Edenler: [T]81103,Kınayu[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2020 12:23
Bilgiler için öncelikle teşekkürler kardeşim temel anlatmak istediğin açık,ca yazmışsın [:iyi:] Büyüme ve belli bir boya gelme aşamasında aynen cama cam akvaryumlarda bakılıyor aynen katılıyorum . Aşırı ısı derken bitkinin tolere edemiyeceği ısılara çıkması ne bileyim o tartışılır .
Peki yukarıda yazdığım gibi Co2 sitem parçalarının hepsi tamamı elinde olduğunu varsayarak Tüplü Co2 kullanır mısın ve önerir misin ?
Hakiki Discus yetiştirilen akvaryumlar ve ortamları görme şansım oldu hobi deki bulunma ve ilgilenme süre durumumdan dolayı .
Keyifli sorunsuz hobiler .

Beğenenler: [T]23624,erkanmazici[/T][T]45334,Aquapir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1095
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2020 13:30
[QUOTE=Kınayu]Tüplü Co2 kullanır mısın ve önerir misin ? [/QUOTE]

Diskus belli bir boya gelince bitkili akvaryuma alınabiliyor. Şov akvaryumları için harika bir görüntü. Ama biraz dikkat edilmesi gereken bir durum. Bitkili Diskus akvaryumlarının, öyle şık ve konseptli bitki akvaryumları gibi olması pek beklenmiyor. Daha bakımı kolay bitkiler ile olabilir. Yetişkin Diskus'ların 28-29 °C'de beslenmesi tavsiye ediliyor. Bu ısı birçok bitki için çok yüksek. Bu ısıda yaşasalar bile, biraz performanslarının düşeceği açıktır.

Tüplü CO2 kullanır mıyım? Abi şöyle, eskiden kullandığım Sera marka bir tüplü CO2 setim vardı. O sistemde suyun ph'ına göre CO2 seviyesini ayarlayan bir aparat vardı. Çubukları suyun içine sokuyordunuz, ph belli bir seviyeye gelince CO2 kesiliyordu. Şimdi selenoid valf kullanıyorum ama biraz ezbere yapıyorum. Sadece ışıkların açık olduğu saatlerde CO2 veriyorum. Burada CO2'nin ph'ını ne kadar etkiliyor, bilmiyorum. Genel durumda bir problem olmadığı için fazla kurcalamıyorum. O bahsini ettiğim ph ayarlı CO2 seti şimdi herhalde astronomik bir fiyattadır. Onu alamam maalesef. Ama Diskus akvaryumuna güvenle CO2 verecek olsam böyle bir sistem ile veririm. Zaten Diskus için düşük ph iyidir. Öyle bir uygulama Diskus için de iyi olur.

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T][T]45334,Aquapir[/T]
Teşekkür Edenler: [T]81103,Kınayu[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquapirÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 166
AquapirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2020 20:34
Tatlı su akvaryumları içinde en zoru, zahmetlisi bitkili akvaryumlardır, diğer akvaryumlar, discus akvaryumu bile, bitkili akvaryumdan çok çok daha kolay. Bitkili akvaryumda dengede tutulması gereken parametreler çok fazla, şimdilik mayalı sistem co2 üretimi çalışıyor, görünen o ki 3 haftada bir yenileyerek devam edecek. Bitkili akvaryumun görünüm güzelliği bu zahmete değiyor mu? Pek emin değilim. [:lol:] Şimdilik bitkilerin de balıkların da keyifleri yerinde görünüyor. Önümüzde ki haftalarda 2-3 adet de büyük discus ekleyince daha hoş görünecek. Bakalım sonrası nasıl gelecek, doğrusu ben de merak ediyorum.

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir