bitkili akvaryum yeni 70*41*36(y)


emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2009 00:21
Arkadaşlar yorumlar için teşekkürler.
Ben fotoğrafları 320*240 yüklemeye alıştım. Ama tamam biraz küçük olmuş. Büyük diye bahsettiklerim 1600*1200 müş. Arayı bulamamışım yani:)  Şimdi yüklediklerimi 800*600 yapıyorum.
 
Akvaryumda sürü balığı olarak şu an 11 neon tetra ve 7 kırmızı burun tetra var. Birine karar kılıp diğer  türü çıkarmayı düşünüyordum. (Aşağıdaki fotoğraflarda kırmızı burun tetra yok, rasbora var, kırmızı burun tetraları 28.02.2009 tarihinde aldım)...
 
Barış bey, konuştuğum kişi dediğiniz gibi ahmet beydi, ateş tetra dediği balığın linkini ekliyorum, orijinal ismi "hpyhessbrycon flammeus"  besleyen varsa ve yorum yaparsa sevinirim, bana rengi biraz soluk kırmızı geldi o nedenle almaktan vazgeçtim.
Birde bana göre akvaryuma sürü balığı seçerken en önemli kriter, genel akvaryum fotoğraf çekiminde sürü balığının renkleri ve albenisi.
Henüz tam karar veremedim ama fotoğraf çekmlerinde "neon tetra" "kırmızı burun tetra" dan daha güzel çıkıyor gibi. Bunda neon tetranın fosforlu gibi ışıldamasının ve kırmızı burun teranın ışıldamayan tam beyaz değilde hafif grimsi gövdesinin etkisi büyük..
 
Blyxa aubertileri akvaryumun soluna alıp üçgen biçimi oluşturmaya çalışıyorum. Birde kayayı altın oran bölgesine kaydırdım.
 
Sağ köşede henüz ayrılmaya kıyamadığım Cobomba Furcata ve Limnophila Aromatica var. Bu ikisini saymazsak ana bitkiler Blyxa Aubertii ve Glossostigma Elatinoides. Aslında Blyxa Aubertii yerine Blyxa Japonica ve Glossostigma Elatinoides yerine Hemianthus Callitrichroides olsaydı daha iyi olabilirdi.
 
Güncel Genel fotoğraflar;

 

 
 
Son halinde arka fon mavi,(aslında arka fonu lacivert yada gece mavisi yapmak istiyorum) ve büyük taşın hemen yanında küçük bir taş daha var.
 

 
yorumlarınız için şimdiden teşekkürler..
 
Mustafa bey az kaldı unutuyordum, ismim tevfik, aslında emre oğlumun adı...5-6 ay önce öylesine girdiğim bu forumdan bir daha çıkamadım:)
 
 
 
 
 
 
 
emreutku2009-03-01 07:32:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_ albatros _Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/03/2008
İl: Çanakkale
Mesaj: 506
_ albatros _Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2009 00:23
Blyxialar mükemmel gözüküyor. Kuma çok güzel eğim vermişsiniz, glossolarda gelişince süper olacak kesin. Tebessüm

Bence karideslik olmuş bu tank.

Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HidDeNÇevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 63
HidDeNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2009 00:28
Tank cok güzel olmuş ve sanirim daha da güzelleşecek bikiler geliştikce.
 
SAYGİLAR...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DharmaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 5
DharmaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2009 06:17
Selam
 
Harika bir iş çıkarmışsınız tebrikler en önemlisi cok emek sarfetmişsiniz benim merak ettiğim bir konu var başlangıçtan beri onlarca bitki çeşidi yetiştirdiniz .cıkarttığınız bitkiler heba mı oluyor muhafaza ediyormusunuz
muhafaza ediyorsanız nasıl muhafaza ediyorsunuz ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2009 14:22
Özcan bey teşekkürler,
Geçen yaklaşık 3 ay sürede tankım 14 bitkiye ev sahipliği yaptı. Bu benim İlk bitkili akvaryum hatta ilk akvaryumum  olduğu için tüm bitki ve balıklara yabancıydım. Birazda o yüzden gereğinden fazla bitki oldu sanırım. O nedenle tankımı neden daha büyük yaptırmadığım için kendi kendime sitem ettim. Böylelikle hem daha çok bitki hemde daha çok balık bulundurulabilir. Şu anda yeniden akvaryum tankı yaptır deseler
100*45*40(y)  180 litre bir akvaryum yaptırırdım. İwagumi tarzı hoşuma gittiği ve tank yüksekliği iwagumide alçak olabileceğinden 40cm yükseklik olurdu. 30 wattlık 90cm t8 floresanlar her türlü işi görürdü diye düşünüyorum.
 
Şu an 4 bitki ile devam ediyorum glossostigma elationedes, blyxa aubertii, limnophila aromatica ve cobomba furcata...
Şu an tankımda olmayan bitkileri bursa içindeki akvarist arkadaşlarıma verdim. Yalnız Eleocharis Parvula ve Lilaeopsis Brasiliensis bitkisini çok deneme yaptığım için (çok sık yerlerini değiştirdim) çürüttüm diyebilirim. Bu her iki bitkide fazla yer değiştirmeye gelmiyor sanırım.
Hemianthus Callitrichroideslere ise cüce vatozlar ve platiler izin vermediler diyebilirim. Şu an tankta bulunan  bir süngere aldım onları;

 
 
Birazda "Kırmızı Burunlu tetralar"  "hemigrammus bleheri"  
Diğer isimleri rummy nose yada red nose tetralar (rummy, tuhaf-acaip-garip  demek). Türkçeye hoş burunlu yada kırmızı burun tetralar olarak geçmişler.

 
 

 
 

 
 

 
 
 
Kırmızı burunlu tetralar hassas balıklar bu sabah birini ölü buldum...Genelde zayiatların çoğu ilk 10 günde oluyormuş.
Ölü olan balığı inceledim, burundaki kırmızılık kaybolmuştu...
  
 
kırmızı burunlu tetra - VİDEO- 
 
  konuyla ilgisi yok ama aynı sitede "araba akvaryum" gördüm!
 
 
 
 
emreutku2009-03-01 21:25:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2424
BvarisliÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2009 16:16
 Gerçekten dediğiniz gibi tank boyutu insana bir süre sonra dar gelmeye başlıyor. Ben 80-30-45 akvaryumdan sonra sadece yükseklik ve derinliği arttırabildim maalesef çünkü hem elimdeki ekipman hemde yerim ancak ona müsaitti. Çok bitki konusuna gelince ilk başlarda bende sizin gibi birçok bitki ektim ama sonra ne kadar az bitki o kadar iyi gelişim prensibini benimsedim (böyle bir prensip varmı yokmu bilmiyorum kendimce uydurdum) Farklı türlerden bitkilerin tüm özellikleri ve ihtiyaçları değişik olduğundan hızlı gelişenler geç gelişenleri sekteye uğratabiliyor. Elodea ile Cabomba arasındaki bile farkı gördükten sonra (cabombalarım geldiğinde elodealar ölmüştü) daha az türle sınırlı kalmayı kafama koydum.
 Renkli balıklarda ölüm gerçekleştikten sonra genelde renkleri kayboluyor. Yani muhtemelen kırmızılığının gitmiş olması bir hastalık işareti değildir. Bence tankınızın şuanki bitki popilasyonu çok yerinde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2009 09:56
Çok güzel olmuş.Elinize sağlık.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonrisaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 176
sonrisaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2009 23:39
Tankınızda gözüme çarpan birkaç nokta:

1- borular ve hortum gibi aparatlar çok göze çarpıyor.
2- o büyük taş yerine hazır iwagumi tarzlarından birine göre bir konsept belirlense daha iyi olabilir ki o linki bulabilirsem buraya da koyacağım.

Bunların dışında bitkiler gayet iyi görünüyor glossolar tabanı kaplasa süper görünecek.Ben de çok glosso istiyorum ama 42-43 cm yukseklikte litreye 1 watt yeter mi emin değilim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2009 23:51
Orçun bey, önerileriniz için teşekkürler,
1- Şu an boru ve hortum gibi aparatları kaldır/yerleştir gerek yok diye düşünüyorum. Ama glossolar oturur, ayrıca konsept kalıcı olunca dediğinizi yapacağım.
2-Şu an akvaryumun ikinci çeyreğindeyim, artık modeller üzerine araştırmaya başladım (Eğer daha önce bir akvaryumum olmuş olsaydı modeller üzerine çalışmakta geç kalmazdım!).  Bildiğiniz bir web sayfası varsa ve eklerseniz memnun olurun.
 
 
Arkadaşlar, başından beri yeri geldiğinde ilgilendiğim konularda araştırma yapıp yazıyor, akvaryumumdaki gözlemlerimi bildiryor ve durumu güncel olarak aktarmaya çalışıyorum. Bunu yaparken de mümkün olduğunca vakit ayırmaya çalışıyorum. Oldukça yoğun bir işim, ailem ve başka hobilerim de var, ama insan isterse herşeye yeterince vakit ayırabilir. 44 yaşındayım bunu biliyorum...Bana göre önemli olan akvaryumun o en güzel olduğu son hali göstermek değil.
En azından yaşça benden küçük kardeşlerime tavsiyem bol bol okumaları ve ilgilendikleri işlere, sevdiklere herşeye vakit ayırmalarıdır.
 
Bitkili akvaryumlarda sürü balıkları; Akvaryum bitkili olunca yosun yiyicilerden sonra en önemli balıklar sürü balıkları.
 
Özellikle iwagumi tarzı (Ya da geniş yüzme alanı olan durumlarda) akvaryumlarda sürü balıkları olmazsa olmaz (tabi küçük akvaryumlar hariç, sanırım sürü balıklarını keyfini almak için en 90 cm uzunluğunda tank olması iyi olur).
 
 
Aquatic Plant Central web sitesi forumunda “bitkili akvaryumda bulundurulması gereken en iyi sürü balıkları” başlığında akvaristler düşüncelerini yazmışlar...
 
Genel olarak tetra ve rasboralar en çok kullanılanlar. Bitkili akvaryumda en çok kullanılan sürü balığı; TOP 3
 

 
yukardaki fotoğraf Tom Barr tarafından yayınlanmıştır. Kendi güncel tankıdır. Kardinal tetralar ve  Kırmızı Burunlu Tetralar orta seviyelerde yüzmekteler. Tom Barr e göre bu iki sürü birbirine karışmıyormuş...
 
Geniş Özet; En iyi sürü balıkları;
1- Characiformlar
*Tetralar
-Kardinal neon tetra paracheirodon axelrodi

-Kırmızı Burunlu Tetra hemigrammus bleheri

-mavi neon/yeşil neon paracheirodon simulans http://www.akvaryum.com/paracheirodon_simulans_mavi_tetra_tatlisur_10_2435.asp

-Siyah neon hyphessobrycon herbertaxelrodi http://www.akvaryum.com/hyphessobrycon_herbertaxelrodi___siyah_neon__tatlisur_10_483.asp

-Günışığı tetra/Glowlight Tetra hemigrammus erithrozonus http://www.akvaryum.com/hemigrammus_erythrozonus_günisigi_tetra_tatlisur_10_501.asp


diğer tetralar

-Hyphessobrycon amandea (Ember Tetra)http://www.akvaryum.com/hyphessobrycon_amandae__tatlisur_10_2426.asp


-Limon tetra Hyphessobrycon pulchripinnis


-Hyphessebrycon rosaceus

*Tetralar haricindeki Characiformlar; Kalem ve Balta Balıkları

-- http://dkbpet.com/new_page_15.htm

-- Characiformlar/Balta ve Kallem Balıkları http://www.akvaryum.com/balik.asp?id=10


*Kalem balıkları

Nannostomus eques, Nannostomus Espei, Nannostomus Beckfordi, Nannostomus Marginatus.

*Balta Balıkları

Carneqiella strigata(balta balığı), Gasteropelecus sternicla (Nehir Balta Balığı)

2- Sazansıgiller

*Rasboralar

haerlequins rasbora, Rasbora Hengeli, Rasbora dorsiocellata (emerald eye rasboras), Mosquito Rasboras (Boraras brigittae, ) rasbora vaterifloris, Microrasbora erythromicron, Celestichthys margaritatus (Galaxy Dwarf Rasbora), Sundadanio axelrodi (Axelrod's Dwarf Rasbora)

-- http://dkbpet.com/new_page_25.htm

--Sazansıgiller/Rasboralar http://www.akvaryum.com/balik.asp?id=7

*Barblar

Kiraz Barb Barbus Titteya http://www.akvaryum.com/barbus_titteya_kiraz_barb_tatlisur_7_1041.asp

Barbus rhomboocellatus, Barbus jae

 
*Daniolar

Danio choprai , Danio shanensis

 
*Diğer


3-Corydoraslar

*Kedibalıkları/Çöpçüler http://www.akvaryum.com/balik.asp?id=58

-- http://dkbpet.com/new_page_14.htm

 





 

emreutku2009-03-05 23:54:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonrisaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 176
sonrisaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2009 07:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2009 20:45

İkinci çeyrek daha önce de yazdığım gibi tasarıma (iwagumi) daha çok önem vereceğimi söylemiştim. Bu arada forumdaki arkadaşlardan ikisinin iwagumi tarzı tasarımlar yapmış olduklarını gördüm. İki gün önce üç taş iwagumiye geçiş yaptım. Bursa gibi bir yerde iwagumi tasarımları için en önemli öge olan taş yada  kaya temin edebilmek gerçekten zor. İwagumi ile gerçekten çok faydalı olabilecek linki gönderdiği için orçun beye teşekkür ediyorum...İwagumiye geçmeden önceki fotoğraflar;

Panda Corydoraslar;
İki adet var iki, üç adet daha alırsam daha mutlu olacaklar...

 

Taşsız sade hali;

 
Tek taş;

glossolar yandan;

glosso ve kırmızı burun tetralar

 
Sayfa sayısı 10 oldu, yeni başlayan arkadaşlar için akvaryumun  ilk 3 ayını anlattığım bu sayfalarında sonuna gelmek istiyorum. Çünkü yeni başlayan arkadaşların takip etmesi açısından (aslında herkes için çok zor!) sayfa sayısının çok olması önemli bir handikap.
 
Bundan sonra  "ikinci çeyrek iwagumi denemem"  başka bir başlık altında aktarmayı planlıyorum, saygılarımla...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2424
BvarisliÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2009 00:39
Tevfik bey konuyu güncellemeyi yada yeni konu açmayı düşünüyormusunuz? Bir süredir ses çıkmıyor sizden.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2009 14:04
Barış bey merhaba, yeni düzenleme yapıp, 3 taş iwagumi hazırlıyorum. Bitkiler aynı kaldığı için çok radikal bir değişiklik değil bir geçiş aslında. Sık sık taşların şeklini ve yerini değiştirdiğim için içime sinene kadar fotoğraf eklemeyeyim diyorum.  Daha bugün bir değişiklik daha yaptım, umarım son olmuştur. Iwagumi yada taş dizme işinin en başta planlanıp bitirilmesi gerekiyor. Taş dizme kısmı bitincede konseptin önemli bir kısmı tamamlanmış oluyor. En kısa zamanda daha önceden açıkladığım nedenlerle yeni bir başlık açacağım...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2424
BvarisliÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2009 15:40
Dediğiniz gibi dizayn kısmı özellikle taşların dizilimi en çok düşündüren şey. İki haftadır hangi taşları almalıyım, nasıl dizmeliyim diye bende kafa patlatıyorudum yeni akvaryum için. Taşları buldum ama dizayn ancak akvaryum kurulunca belli olacak.
 Yeni konunuzu merakla bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir