Bitkili akvaryum hakkında yardım
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 01:24
Merhaba arkadaşlar.. İlk defa bitkili akvaryum kuruyorum yardımlarınızı bekliyorum..
Erdinc23 2013-01-14 01:29:47
70-25-35(h) ölçülerinde akvaryumum var. Hagen kum kullanıyorum. Atman hf400 şelale filtre, Atman 100 watt ısıtıcı, ışıklandırma mevcut.
Misket gübre ve Reeflowers sıvı gübre var.
Co2 yok.
Elimdeki bitkiler:
Java Moss
Hemianthus Micra
Sagittaria Subulata
Saz
Zeytin
Java fern
crypt wendtii
green ve christmas moss
Canlı olarak düşündüklerim
6d 2e Lepistes
2 cüce vatoz
2L144 blue eye
5-6 çöpcü
10 Elma Salyangoz
10 karides
Sorularıma gelecek olursak
1-) Bu bitkilerden hangilerini dikmemi önerirsiniz?
2-) Ön planda hangilerini kullanayım arka planda hangilerini kullanayım?
3-) Dikim sırasında önerdiğiniz metotlar var mıdır?
4-) Vatoz sayım yeterli midir arttırayım mı?
5-) Çöpçü sayım yeterli midir? Hangi tür alayım?
6-) Bitkileri diktikten 10 gün sonra canlı eklemeyi düşünüyorum uygun mudur?
7-) mango kökü kullanmalı mıyım?
8-) Yavruların saklanacağı bitkiler mevcut mudur elimde?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 01:49
İstediğiniz, beğendiğiniz bitkileri kullanın. Kullanmayın demek olmaz. Kısa bitkiler ön plan, uzun bitkiler arka plan bitkisi olarak kullanılır, mantıklı. Siz de buna uyarak dekorasyonu gerçekleştirirsiniz. Eğer bitki dikim maşanız varsa çok kolay ve düzenli olur dikmeniz. İstediğiniz çöpçüyü alın fakat en az 4-5 tane almaya dikkat edin. Sayıları az olduğunda çöpçü keyifsiz olur, size de keyif vermez. Kök kullanımı da zevkinize kalmış. Su değerleri, yumuşatma, sert su vs ıvır zıvırına takılmayın. Canlıları da istediğiniz zaman ekleyebilirsiniz. Suyun oturması, akvaryumun oturması, biyolojik döngü dalgalarına da takılmayın. Bir akvaryumda döngü oluşması 6aydan kısa sürede olacak birşey değil. Ancak kullanacağınız su en az 2-3 saat havalandırılmış olsun. Suyu çeşmeden direk koyacaksanız, filtreyi çalıştırdıktan 2-3 saat sonra balıkları ekleyin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 12:59
Valla Suyu yaklaşık 4-5 gündür dinlendiriyorum. Bi sorun olmaz demi :)
Kumu da güzelce yıkadım pırıl pırıl oldu.
6 tane çöpcü almayı düşünüyorum..
Toplam 4 vatozum var. Acaba arttırsammı diye düşünüyorum.
3d albino full redd 1e albino full redd, 3 dişi moscow green 1e moscow green. 2 cüce vatoz 2 l144 blue eye. 6 çöpçü.
Çöpcü türüme karar vermedim ne önerirsiniz? 6 sını da aynı tür mü alayım yoksa karışık alayım mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 17:45
[QUOTE=cagdasbay]
İstediğiniz, beğendiğiniz bitkileri kullanın. Kullanmayın demek olmaz. Kısa bitkiler ön plan, uzun bitkiler arka plan bitkisi olarak kullanılır, mantıklı. Siz de buna uyarak dekorasyonu gerçekleştirirsiniz. Eğer bitki dikim maşanız varsa çok kolay ve düzenli olur dikmeniz. İstediğiniz çöpçüyü alın fakat en az 4-5 tane almaya dikkat edin. Sayıları az olduğunda çöpçü keyifsiz olur, size de keyif vermez. Kök kullanımı da zevkinize kalmış. Su değerleri, yumuşatma, sert su vs ıvır zıvırına takılmayın. Canlıları da istediğiniz zaman ekleyebilirsiniz. Suyun oturması, akvaryumun oturması, biyolojik döngü dalgalarına da takılmayın. Bir akvaryumda döngü oluşması 6aydan kısa sürede olacak birşey değil. Ancak kullanacağınız su en az 2-3 saat havalandırılmış olsun. Suyu çeşmeden direk koyacaksanız, filtreyi çalıştırdıktan 2-3 saat sonra balıkları ekleyin.[/QUOTE]Nitrosomonas bakterileri uygun ortam ve besin olduğu müddetçe her 20 dakikada bir bölünerek çoğalırlar buda 10 günde 1 bakterinin 5,51565226 × 10216 tane bakteriye çıkması demektir. Sizin düşüncenizin yanı sıra evet maalesef bir akvaryum suyunun oturması 6 aydan kısa sürede olur Shateiel 2013-01-14 17:45:49
Suyun oturmasını daha da hızlandırmak için bilinen markaların bakteri kültürlerinden alabilirsiniz. Suyu bolca havalandırın ayrıca varsa elinizde mikro element gübresi onuda kullanarak bakterilerin çoğalmasını ve döngünün oturmasını hızlandırabilirsiniz. Fakat bakteri kültürüde kullansanız gübrede koysanız balıklarınızı 5 günden daha kısa sürede akvaryumunuza koymamanız taraftarıyım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 18:39
[QUOTE=Shateiel] [QUOTE=cagdasbay] İstediğiniz, beğendiğiniz bitkileri kullanın. Kullanmayın demek olmaz. Kısa bitkiler ön plan, uzun bitkiler arka plan bitkisi olarak kullanılır, mantıklı. Siz de buna uyarak dekorasyonu gerçekleştirirsiniz. Eğer bitki dikim maşanız varsa çok kolay ve düzenli olur dikmeniz. İstediğiniz çöpçüyü alın fakat en az 4-5 tane almaya dikkat edin. Sayıları az olduğunda çöpçü keyifsiz olur, size de keyif vermez. Kök kullanımı da zevkinize kalmış. Su değerleri, yumuşatma, sert su vs ıvır zıvırına takılmayın. Canlıları da istediğiniz zaman ekleyebilirsiniz. Suyun oturması, akvaryumun oturması, biyolojik döngü dalgalarına da takılmayın. Bir akvaryumda döngü oluşması 6aydan kısa sürede olacak birşey değil. Ancak kullanacağınız su en az 2-3 saat havalandırılmış olsun. Suyu çeşmeden direk koyacaksanız, filtreyi çalıştırdıktan 2-3 saat sonra balıkları ekleyin.[/QUOTE]Nitrosomonas bakterileri uygun ortam ve besin olduğu müddetçe her 20 dakikada bir bölünerek çoğalırlar buda 10 günde 1 bakterinin 5,51565226 × 10216 tane bakteriye çıkması demektir. Sizin düşüncenizin yanı sıra evet maalesef bir akvaryum suyunun oturması 6 aydan kısa sürede olur
Suyun oturmasını daha da hızlandırmak için bilinen markaların bakteri kültürlerinden alabilirsiniz. Suyu bolca havalandırın ayrıca varsa elinizde mikro element gübresi onuda kullanarak bakterilerin çoğalmasını ve döngünün oturmasını hızlandırabilirsiniz. Fakat bakteri kültürüde kullansanız gübrede koysanız balıklarınızı 5 günden daha kısa sürede akvaryumunuza koymamanız taraftarıyım.
[/QUOTE]
Suyu hazırladım 5 gündür havalandırıyorum..
Çarşamba gübü bitkileri dikip 10 gün o şekilde bekleteceğim. 10 gün sonra da balık ekleyeceğim. Acele etmiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 01:22
[QUOTE=cagdasbay]
Peki hala neden 5 günden önce balık koymama taraftarısınız?[/QUOTE]Çünkü akvaryum suyunda ne kadar amonyak var ne kadar nitrit nitrat var ne kadar besin maddesi var ne kadar zararlı madde var bunu bilmiyoruz. Bakterilerin ne kadar hızda çoğalacağını bilemeyiz. Yaptığım hesaplama bakteri için optimum seviyede geçerlidir fakat bu seviyeyi sürekli sabit tutamayız bu yüzdende dönüşüm işlemleri bir yavaşlayıp bir hızlanabilir. Zararlı maddelerin zararsız maddelere dönüşmesi ve canlıların yaşaması için optimum koşulların oluşması için bakteri kültürü eklesek bile en az 5 gün beklememiz gerek diye düşünüyorum daha evvel eklesek bir şey olur mu derseniz olabilirde olmayabilirde. Bir bakıma hem işimiz garanti olsun hem içimiz rahat etsin diye
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 02:48
Peki kurulumu yaptıktan sonra direk balıkları eklemenin sakıncası ne? Yani neden suya azot verip de nitrit nitrat bakterilerinin çoğalmasını bekleyelim? Akvaryumumuzda zaten amonyak yok nitrit yok. Balıkları direk eklesek, hacme göre çok fazla balık olmadığı sürece akvaryumda bakteriler kolonileşene kadar zaten akvaryumdaki amonyak seviyesi ciddi seviyelere ulaşmaz. Öyleyse neden bekliyoruz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 11:09
[QUOTE=cagdasbay]
Peki kurulumu yaptıktan sonra direk balıkları eklemenin sakıncası ne? Yani neden suya azot verip de nitrit nitrat bakterilerinin çoğalmasını bekleyelim? Akvaryumumuzda zaten amonyak yok nitrit yok. Balıkları direk eklesek, hacme göre çok fazla balık olmadığı sürece akvaryumda bakteriler kolonileşene kadar zaten akvaryumdaki amonyak seviyesi ciddi seviyelere ulaşmaz. Öyleyse neden bekliyoruz? [/QUOTE]
1. Balıklarınızın olduğu su ile yeni ekleyeceğiniz akvaryumun suyu aynı veya yakın değil.
2. Amonyak nitrit nitrat her yerde vardır, yeni kurulumdaki akvaryumlarda bile.
3. Siz nevresim takımı serilmemiş yataktada yatabilirsiniz belki ama vücudunuza ne olacağı belli olmaz çünkü bir yatağın üstü yumuşakken bir yatağın üstü serttir. Su da öyledir koysanız belki bir şey olmaz ama olabilirde.
4. Oturmamış suya balıkları anında koymak bir insanı şu anki rahatlığından alıp bir anda kutuplardaki buzların üzerine koymak gibi (anlatmak istediğim soğukluk değil anlatmak istediğim çevreyle uyumluluk.)
5. Ayrıca akvaryuma koyacağımız dekor malzemeleri suyun ph'ında bir değişiklik yapabilir bu değişikliğin sabitlenmesini de beklememiz gerek.
6. Suyumuzda olduğu kadar balıklarımızın üstünde ve içinde de onlar için faydalı bakteriler vardır. Oturmamış suya balıklarımızı koyduğumuzda bu bakterilerde zarar görür. Bu da çok büyük sorunlara neden olabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 13:05
Katılmıyorum. Akvaryuma doldurduğumuz su, içilebilir değerde su. Yeni kurduğumuz akvaryuma amonyak nereden gelecek de suda amonyak olacak anlamadım. Sudaki klor belki balıklar için tehlikeli sayılabilir, ki o bile değil bence de, neyse, o sebepten hadi 3-5 saat su yüzeyini hareketlendirip kloru uçurduktan sonra balık eklemenin balıkların sağlığını olumsuz etkileyecek bir yanı olacağını hiç mi hiç sanmıyorum. Ha şöyle bir risk olabilir; nitrifikasyon bakterilerinin kolonileşmesini herhangi bir şekilde sağlayamamış olursak, ilerleyen zamanda akvaryumdaki amonyak zehirleyici olacaktır. Ancak çoğumuz zaten haftada bir yada iki su değişimi yapıyoruz. Bu da bir risk değil böylece. Çevreye uyumluluk, nevresim v.s duygusal sebeplerden bahsetmişsiniz, bizim çevremiz ağaçlar, eşyalar ise balığın çevresi bitkiler, kayalar kumlar; balıkların suyu, bizim havamız. Zehirli havayı solumak tabii ki haz verici değil ancak; çeşmeden akan su, balığa uyumsuz,zehirli bir su değil ki. (Tabi çeşme suyunda besleyebildiğimiz balıklar için) Fikrim, bu oturma, döngü v.s meseleleri de bu hobideki diğer bir çok mesele gibi ticari :) Olay her zaman su değişiminde bitiyor. Ne kadar bakteri kültürü de ekleseniz, yeni kurulu (2-3 aylık) akvaryumlarda su değişimi olmadan nitriti nitratı kontrol altında tutmak zor. Su değişimi şart. Ancak çok müdahale yapılmamış, düzenli bi şekilde 6-7 ay canlılarıyla çalışmış, aerobik anaerobik bakterileri yerleşmiş bir akvaryumda su değişimi yapmadan nitritin, nitratın sıfırın üzerine çıkmadığına şahit olabilirsiniz. Hele ki bitkili akvaryumlarda...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 13:33
[QUOTE=cagdasbay]
Katılmıyorum. Akvaryuma doldurduğumuz su, içilebilir değerde su. Yeni kurduğumuz akvaryuma amonyak nereden gelecek de suda amonyak olacak anlamadım. Sudaki klor belki balıklar için tehlikeli sayılabilir, ki o bile değil bence de, neyse, o sebepten hadi 3-5 saat su yüzeyini hareketlendirip kloru uçurduktan sonra balık eklemenin balıkların sağlığını olumsuz etkileyecek bir yanı olacağını hiç mi hiç sanmıyorum. Ha şöyle bir risk olabilir; nitrifikasyon bakterilerinin kolonileşmesini herhangi bir şekilde sağlayamamış olursak, ilerleyen zamanda akvaryumdaki amonyak zehirleyici olacaktır. Ancak çoğumuz zaten haftada bir yada iki su değişimi yapıyoruz. Bu da bir risk değil böylece. Çevreye uyumluluk, nevresim v.s duygusal sebeplerden bahsetmişsiniz, bizim çevremiz ağaçlar, eşyalar ise balığın çevresi bitkiler, kayalar kumlar; balıkların suyu, bizim havamız. Zehirli havayı solumak tabii ki haz verici değil ancak; çeşmeden akan su, balığa uyumsuz,zehirli bir su değil ki. (Tabi çeşme suyunda besleyebildiğimiz balıklar için) Fikrim, bu oturma, döngü v.s meseleleri de bu hobideki diğer bir çok mesele gibi ticari :) Olay her zaman su değişiminde bitiyor. Ne kadar bakteri kültürü de ekleseniz, yeni kurulu (2-3 aylık) akvaryumlarda su değişimi olmadan nitriti nitratı kontrol altında tutmak zor. Su değişimi şart. Ancak çok müdahale yapılmamış, düzenli bi şekilde 6-7 ay canlılarıyla çalışmış, aerobik anaerobik bakterileri yerleşmiş bir akvaryumda su değişimi yapmadan nitritin, nitratın sıfırın üzerine çıkmadığına şahit olabilirsiniz. Hele ki bitkili akvaryumlarda...[/QUOTE]Nitrit ve nitrat bitkiler için gerekli birer elementtir. Zaten akvaryumda nitrit ve nitrat eser miktarda olması gerek ki vardır. Bakın çeşmemizden gelen su arıtma sistemlerinden geçer bu arıtma sistemleri bildiğimiz arıtmalar değil. Belli bir kısımda su nitrifikasyon bakterilerinin olduğu bölüme geçer burada amonyak nitrit ve nitrata çevrilir fakat bu amonyağın tamamen yok olduğu anlamına gelmez. Suyun oturması neden ticari bir şey olsun ki? 1 hafta beklediğimizde hangi ticari markanın cebine para giriyor onu anlayamadım? Birde o kadar bilmeden suyu doldurur doldurmaz balıklarını akvaryuma salıp şok eden bilinçsiz kişiler var peki neden onlarda böyle bir sorun oluyor? Her şeyleri tam sıcaklık, bekletilmiş su? Neden herkes akvaryumda döngünüz tam oluşmamış o yüzden olmuş diyorlar? Sizi bilmem ama ben canlılarımın hayatıyla oynayamam. Bu kadar hata yapan kişi varken ben göz göre göre böyle bir şey yapamam. Siz istediğinizi yapmakta özgürsünüz ben sadece olanları söyledim bunlar yalan değil buna rağmen öyle yapmak istiyorsanız bu sizin kararınızdır
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 15:06
Herşey tam da, su oturmamış. Böyle bişey olamaz ki zaten. Ben öyle birşeye rastlamadım açıkçası. Eğer sıcaklık farkı yoksa, su değerleri yerindeyse balık neden şoka girsin? Sanırım bahsettiğiniz olay, forumda şu şekilde gerçekleşen olay: - Balıklarımı dün aldım, bu sabah kum üzerinde hareketsizler, saklanıyorlar, yem yemiyorlar. Her şey tam, ısıtıcıyı da taktım, filtre de var.
- Hmm. Balıklarınız şoka girmiş. Su düzenleyici kullansaydınız bu olmazdı. Yada başka akvaryumdan su ekleyip bir iki hafta sonra balık ekleseydiniz...
Calgon reklamı mı ne :D -Eyvah, gitti makina; -Makinanızın motoru yanmış, calgon kullansaydınız...
Ben kesinlikle yukarıdaki gibi istemeden balıklara eziyet edenlerin başka birşeyi yanlış yapmış olacağını düşünüyorum.
Bildiğimiz arıtma demişsiniz, zaten içme suyunun asıl arıtımı aynı akvaryumlarda yaptığımız gibi suyu genişletilmiş yüzeylerden geçirip hem tortu tutmak, hem biyolojik filtrasyon sağlamak değil mi? İçme suyunda amonyağın olması olasılığı düşünmek bile ürpertici. Balıkların yaşadığı göllerden, derelerden alınıp, daha da filtre edilerek çeşmelerimize verilen, sizin çocuklara içirebileceğiniz suda balık yaşatmaya korkmak biraz komik geliyor bana. Belki tolere edebildiğimiz nitrat, nitrit vs miktarı daha fazladır ancak çeşme suyu için standartlarda izin verilen değerlerin balık sağlığını tehdit edecek değerlerde olmayacağından eminim. Ki çeşme sularımızdaki azot bileşiklerinin, standartlardakinden çok daha düşük çıkacağını sanıyorum. Sonuçta atıksuları arıtıp da vermiyorlar çeşmelere. İsterseniz çeşme suyunuzda bi ölçüm yapın. Amonyak ve nitrit ne çıkacak. Bir de 2-3 aylık bir akvaryumda 2-3 hafta dip çekmedikten sonra ölçüm yapın.
Bitkili akvaryumları dahil etmek istememiştim zaten bir önceki mesajımda da. Sonra öyle birşey yazayım yine de dedim. Kastettiğim şey, test ile ölçüm yaptığınızda sıfır çıkmasıydı. Yoksa, akvaryumda sürekli bi amonyak üretimi olacak; oluşan nitratı da anaerob bakterilere bile fırsat bırakmadan bitkiler kullanacak. Azot gübrelemesi yapılmayan bir çok bitkili tankta nitrat ölçümünün sıfır çıkacağını görebilirsiniz. Neyse, bitkilileri dahil etmek pek doğru değil dediğiniz gibi, zira nitratı kontrol altına almak çok daha kolay bol bitkili akvaryumlarda.Kısacası, beklemekten zarar geleceğini iddia etmiyorum kesinlikle. Ama beklemenin gereksiz olduğunu savunuyorum. Bunu da ne bir kimyacı ne bir su ürünleri uzmanı, ne de bir biyolog olarak söylüyorum. Hatta biyoloji lisede en nefret ettiğim dersti. Burada savunduklarım da belki cahil cesaretimden kaynaklanıyor. Ama bu hobide, bu ortamlarda bir çok şeyin fazlaca abartıldığı, benim gibi, kendisine yetecek bile bir bilgisi olmadığı halde insanlara yol göstermeye çalışanlar olduğu aşikar.
Baktım ki kendimi kaptırıp yine siyaset yapmışım, yazdıklarımı sildim :D
Neyse, işin özü tabii ki canlılarımızı sağlıklı yaşatma isteğimizde; pahalı filtreler alırken de, ısıtıcıyı 28 dereceye ayarlerken de. Ancak bir lepistesi de "aman, ısıtıcıyı 26nın altına ayarlama, balıkların hastalanır" demek; yorumsuz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 19:42
[QUOTE=cagdasbay]
Herşey tam da, su oturmamış. Böyle bişey olamaz ki zaten. Ben öyle birşeye rastlamadım açıkçası. Eğer sıcaklık farkı yoksa, su değerleri yerindeyse balık neden şoka girsin? Sanırım bahsettiğiniz olay, forumda şu şekilde gerçekleşen olay: - Balıklarımı dün aldım, bu sabah kum üzerinde hareketsizler, saklanıyorlar, yem yemiyorlar. Her şey tam, ısıtıcıyı da taktım, filtre de var.
- Hmm. Balıklarınız şoka girmiş. Su düzenleyici kullansaydınız bu olmazdı. Yada başka akvaryumdan su ekleyip bir iki hafta sonra balık ekleseydiniz...
Calgon reklamı mı ne :D -Eyvah, gitti makina; -Makinanızın motoru yanmış, calgon kullansaydınız...
Ben kesinlikle yukarıdaki gibi istemeden balıklara eziyet edenlerin başka birşeyi yanlış yapmış olacağını düşünüyorum.
Bildiğimiz arıtma demişsiniz, zaten içme suyunun asıl arıtımı aynı akvaryumlarda yaptığımız gibi suyu genişletilmiş yüzeylerden geçirip hem tortu tutmak, hem biyolojik filtrasyon sağlamak değil mi? İçme suyunda amonyağın olması olasılığı düşünmek bile ürpertici. Balıkların yaşadığı göllerden, derelerden alınıp, daha da filtre edilerek çeşmelerimize verilen, sizin çocuklara içirebileceğiniz suda balık yaşatmaya korkmak biraz komik geliyor bana. Belki tolere edebildiğimiz nitrat, nitrit vs miktarı daha fazladır ancak çeşme suyu için standartlarda izin verilen değerlerin balık sağlığını tehdit edecek değerlerde olmayacağından eminim. Ki çeşme sularımızdaki azot bileşiklerinin, standartlardakinden çok daha düşük çıkacağını sanıyorum. Sonuçta atıksuları arıtıp da vermiyorlar çeşmelere. İsterseniz çeşme suyunuzda bi ölçüm yapın. Amonyak ve nitrit ne çıkacak. Bir de 2-3 aylık bir akvaryumda 2-3 hafta dip çekmedikten sonra ölçüm yapın.
Bitkili akvaryumları dahil etmek istememiştim zaten bir önceki mesajımda da. Sonra öyle birşey yazayım yine de dedim. Kastettiğim şey, test ile ölçüm yaptığınızda sıfır çıkmasıydı. Yoksa, akvaryumda sürekli bi amonyak üretimi olacak; oluşan nitratı da anaerob bakterilere bile fırsat bırakmadan bitkiler kullanacak. Azot gübrelemesi yapılmayan bir çok bitkili tankta nitrat ölçümünün sıfır çıkacağını görebilirsiniz. Neyse, bitkilileri dahil etmek pek doğru değil dediğiniz gibi, zira nitratı kontrol altına almak çok daha kolay bol bitkili akvaryumlarda.Kısacası, beklemekten zarar geleceğini iddia etmiyorum kesinlikle. Ama beklemenin gereksiz olduğunu savunuyorum. Bunu da ne bir kimyacı ne bir su ürünleri uzmanı, ne de bir biyolog olarak söylüyorum. Hatta biyoloji lisede en nefret ettiğim dersti. Burada savunduklarım da belki cahil cesaretimden kaynaklanıyor. Ama bu hobide, bu ortamlarda bir çok şeyin fazlaca abartıldığı, benim gibi, kendisine yetecek bile bir bilgisi olmadığı halde insanlara yol göstermeye çalışanlar olduğu aşikar.
Baktım ki kendimi kaptırıp yine siyaset yapmışım, yazdıklarımı sildim :D
Neyse, işin özü tabii ki canlılarımızı sağlıklı yaşatma isteğimizde; pahalı filtreler alırken de, ısıtıcıyı 28 dereceye ayarlerken de. Ancak bir lepistesi de "aman, ısıtıcıyı 26nın altına ayarlama, balıkların hastalanır" demek; yorumsuz.
[/QUOTE]Atık sular filtre edilerek tekrar çeşmelerimize geliyor bunu baştan belirteyim. Çeşmemizden akan banyomuzdan tuvaletlerden akan dışardaki kanalizasyonlara akan sular filtre edilerek tekrar çeşmelerimize geliyor. Bildiğimiz filtre derken fiziksel filtre anlamında demiştim. Tortuları fiziksel filtre ile yok etmek mümkün fakat sudaki zararlı maddeleri ancak biyolojik filtre ile çözebiliriz. Fakat bir diğer ilginçlikte sudaki zararlı patajonleride fiziksel filtre ile sudan uzaklaştırabiliriz . Bende döngüsü oturmuş suya balıkları koymamızın daha garanti olacağını savunuyorum. Tekrar diyorum daha öncesinde koyamaz mıyız tabi ki koyabiliriz fakat balıklara ne olacağını bilemeyiz maalesef.Yine ticari bir şey olabilir diye düşünebilirsiniz fakat bence yeni kurulan bir akvaryumda 5 gün bakterilerin oturmasını bekledikten sonra uv filtre kullanılmalıdır. Çünkü zararlı maddeler olacağı gibi patojenler de suda olabilir.
Çok şey abartılıyor buna bende katılıyorum. Fakat sütten ağızı yanan yoğurdu üfleyerek yer lafı vardır ya işte bu olmaması için kolay ama garanti yollar ile akvaryum hobimizi sürdürmeliyiz. Yoksa bazen ufak hataları bile affetmiyor bu hobi...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 20:36
Eğer nitrobakteriler yerleştikten sonra suyumun dengesi oturmuş olur diyorsanız, ki bunu diyorsunuz, tamam, 3gün 5 gün bekleyip balık eklemek gerekir denilebilir. Benim demek istediğim; daha bunun denitrifikasyonu var, anaerob bakterileri var... Sadece aerob nitrifikastyon bakterileri kolonileşti diye suyun döngüsü tamam oldu demek olmaz. Ya 7-8 ay beklemeli, yada hiç beklememeli. Zaten suda birkaç günde oluşacak zehri su değişimleriyle atıyoruz. Bu şekilde gerçek döngü oluşana kadar akvaryumumuzu su değişimleriyle sağlıkla sürdürüyoruz... Demek istiyorum. Bilmiyorum anlatabildim mi. Madem ki çeşme suyumuz da aslında balıklar için zehirli denebilecek kadar azot bileşikleri içeriyor, neden akvaryum suyumuzu temiz tutmak için içinden su alıp yerine çeşme suyu dolduralım? Tekrar söylüyorum, balıkları düşünmeyin, salın suya gitsin, bişey olmaz, ben yaptım bişey olmadı gibi şeyler demek istemiyorum. "Bir hafta boş çalışsın akvaryum, döngü otursun, ondan sonra balık eklersin" şeklindeki yaklaşımlara karşı konuşuyorum. Bir haftada hiçbirşey oturmaz. Tek ihtiyacımız amonyağı nitrata çevirmekse, hali hazırda çalışan bir akvaryumun filtresini alıp yeni kurulu akvaryuma takalım ve akvaryumda denge oturdu diyelim. Böyle birşey mümkün değil. Su hazırlayıcılarla yada başka bir akvaryumdan alıp eklenecek kültürle bir yere kadar hazırlayabilirsiniz suyu. 5gün bekledik diye akvaryuma salacağımız balık garantide diyemeyiz. Zaten su hazırlayıcı-düzenleyicilerin çoğunun içinde vitamin-mineral v.s balığı güçlendirecek şeyler de var, bahsettiğiniz şoka karşı biraz daha dirençli olmaları için. cagdasbay 2013-01-15 20:40:48
Ayrıca patojenlere hiç girmeyelim, o zaten apayrı bir konu. Fakat yine kullandığımız suyun çeşmelerimizden akan içme suyu olduğunu hatırlatırım. Çeşme başında kendi içeceğiniz suda uv filtre kullanmazken... :D Abartmaktan kastım buydu. :D Akvaryumu makineleştirdikten sonra sehpanın üzerinde duran şeye baktığımda doğallığıyla beni dinlendirecek birşey göremem. Bu gidişle akvaryum için salonunun bi köşesine temiz oda yaptırıp akvaryum izleyeceği odasına hava banyosundan geçerek kafasında ayaklarında galoşlarla girenler çıkacak. Bana çok garip geliyor.
Bu arada, konu sahibi arkadaş nerede :D
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir