bitkili akvaryum hakkinda
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2013 02:35
Öncelikler herkese merhaba yeni üye olduğum için konuyu buraya açmayı uygun gördüm ama uzun zamandır siteyi takip ediyorum çoğu zaman makalelerdeki yazılara uygun hareket ediyorum bir kaç sorum olacak umarım cevaplarsınız 180 litre 1 metre boyunda akvaryuma sahibim.
Onur Nergiz 2013-09-18 08:43:55
1-Akvaryumun tabanini akvaryum gübresi ile kapladım üzerine 5 cmlik siyah kum koydum ve aldigim bitkileri diktim resim atmaya caliscam ....sizce bu bitkilerin buyume sansi varmi c02 kullanmiyorum 2 gundur akvaryumda herhangi bir solma belirtisi görmedim buyuyecegini veyatta buyumeyecegini nasil anlarim ...
2-Black mollyler bitkileri ara ara didikliyor :) zarari olurmu
3-Bana sivi gübre ve bi damla verdiler bunlari kullanmalimiyim
4-Co2 cok gereklimi eger kendim yaparsam mayali baliklara zarar verirmi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2013 10:27
Öncelikle akvaryumunuz hayırlı olsun,güzel bir kompozisyon yapmışsınız keşke sadece lepistes yada sadace moli türleri ile devam etseydiniz.
1) yeterli ışık ve ısı ile bitkilerinizin büyümemesi için bir sebep olmaz
2)Molly ler bitki ağırlıklı beslenen balıklar olduğundan bu şekilde devam ederler
3)Tabanda zaten gübreniz mevcutken ve bitkileriniz henüz tamamen gelişip ihtiyaçları artmadığı için şu an kullanmanıza gerek yok.
4)Mayalı sistemi doğru bir şekilde yaptığınızda canlılarınıza herhangi bir zarar vermezsiniz.
5)bitkileriniz akşam oksijen tüketeceği için balıklarınız için hava motoru kullanmanızı tavsiye ederim.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2013 13:32
Acele etmeyin. Bitkilerin yeni ortamlarına uyum sağlıyıp kök salmaları biraz vakit alır. Mollyler bitkileirn üzerindeki ince yosunları yiyordur. Çok yumuşak bitki olmadıkca direk bitkiyi yemezler. İnşallah tabana gübreyi fazla kaçırmamışsınızdır. Su an tankınızda bitki miktarı çok az ve onlarda daha hızlı büyüme aşamasına geçmemişler. Kısaca suda çözülmüş bol miktarda bitki besini vardır. Muhtemel bir yosun patlaması yaşayabilirsiniz. Şu aşamada sıvı gübre eklemeyin. Sudaki doğal besin bile şu anki bitkilere yeter. İlerliyen zamanlarda bitkiler gürleşince mutlaka sıvı potasyum kullanmanız gerekecek. Takviye olarak eser element gübreside kullanmakda fayda var. Fotodan gördüğüm dayanıklı bitkileriniz var bir co2 takviyesine gerek yok. Muhtemelende olmaz. Biraz yavaş gelişirler, bırakın yavaş gelişsinler. Mayalı sistem dengesiz co2 verdiğinden ph ı oynatarak balıklarızı zorlar. Şİmdilik yosunlanma olursa haftada iki kere %25-30 su değişimi yapıp, aydınlatmayı azaltın. Son olarak arka plan bitkileirni öne dikmişsiniz. Hızla uzayıp tankı görmenizi engelliyecektir, arkaya sizmeniz daha mantıklı. Ayrı ayrı dikmekden ziyade, bir türü toplu öbekler halinde dikerseniz daha görsel olacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2013 13:59
cok teskkur ederim arkadaşlar cok yararli bilgiler verdiniz bana gübreyi bi kova seklinde aldim direk adam bana hepsini tabana dok dedi yani su sekilde izah edeyim alt taban 1cm veya 2 cm kalinliginda komplece gübre uzerindede 25 kilo tas var inşallah büyürler...bide bir sorum daha var su cok bulanik oldu neden acaba nasil giderebilirim dis filtremi almam gerek veya sump ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2013 14:20
O zaman size bir çeşit bitki toprağı vermişlerdir. Kullanımı talimatını doğru aldıysanız bir sorun olmaz. Yanlız dediğim gibi şu sıra tankınızda gübre tüketen yoğun ve hızlı gelişen bitkiler olmadığından yosun riski var. Biraz bolca bitki alıp dikmenizi tavsiye edecem. Zaten forumda dolaştıysanız bakımı kolay lowtech bitkilere aşina olmuşsunuzdur.
Kumunuz çok yeniyse bu bulanıklığım kum yapar. Normal. Zamanla geçecektir. Ama dış filtre kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. İç filtrenin ciddiye alınır bir biolojik filtrasyonu yoktur. Dış filtre çok daha sağlıklı ve dengeli bir tank kurmanızı sağlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2013 15:50
Peki bana Sump mu onerirsiniz dis filtremi bitki bu aksam alıp dikicem biraz daha teskkur. Edeerim bide bitkiyi dikerken gübreye kadarmi dikeyim yoksa taşın icicinemi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2013 23:15
Sump kurulu akvaryuma kolayca ekleyebilceginiz bir sey degil. tipine gore camde kesme ekleme yapilmasi gerek. dolu tankda olmaz. ayrica bitki icin sump uygun degildir. en azindan en yaygin versiyonu kule tipi sump uygun degildir. su cok fazla calkalayarak co2 kaybina neden olur. oksijenin tersine co2 suda cok az cozulur. bu yuzden sudaki co2 kaybetmemek icin bitkili tankin suyu cok calkalanmaz, icine hava basilmaz. tabi baliklarla bir sorun yasanmadigi surece.
simdi balik sayisi az olsada ilerde artar, mevcut baliklar buyur. zaten bir dis filtrenin tam kapasitesine ulasmasi en az 2-3 ay surecektir. duruma gore iki ile 4 haftadan sonra gercek manada ise yarar biolojik filtrasyona baslar. bu arada dis filtrenin amaci sudaki kati pisligi suzmek degildir. suyun biolojik dengesini saglayip, baliklardan kaynaklanan zehirli metobolik atiklarin donusumu sagliyarak zehirsiz hale getirmektir. forumlardaki konulardan dis filtrenin amacini, bakimini ve nitrat dongusunu okumanizda buyuk fayda var. ozellikle nitrat dongusu dis filtreniz olmasa bile saglikli balik bakmak icin mutlaka bilmeniz gereken onemli bir nokta.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir