Bitkili Akvaryum Besin Eksikliği Çizelge Yanılgısı


AquaticPlantsÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 622
AquaticPlantsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2021 05:35
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/228388/280620210431481.jpg[/IMG]

Karasal bitkilerde kullanılan bilmem kaç yılında icat edilmiş besin eksikliği tablosunun sucul bitkiler üzerinde kullanılması tamamen YANLIŞTIR. Bu güne kadar şahsıma sorulan sorularda bu tablonun sucul bitkiler üzerinde yanlış ve hatalı olduğunu her söylediğimde "hayır bu doğru" cevabını alıyorum, standart olarak "tamam kardeşim, aynen, he he" diyerek geçiştiriyorum fakat burada detaylıca bu tablonun yanlış olduğunu anlatarak bir sonra ki soruya cevap olarak konu linkini gönderip vatandaşın okumasını rica edeceğim.

1-Sucul bitkilerin besin ihtiyaçları karasal bitkilerle aynıdır. Enzim sistemleri ise neredeyse aynı olup tek bir fark vardır o da karasal bitkilerin yapraklarında stoma bulunurken sucul bitkilerin yapraklarında stoma bulunmaz. (Her ne kadar halen tartışılan bir konu olup benim de sucul bitkilerde stoma vardır diye düşündüğüm bir ikilem) Ek olarak dünya üzerinde bulunan bütün bitkilerin besin enzimlemesinde elementler zincirlemedir, her element bir diğer elementi enzimletme görevine sahiptir aynı aslanları birleştirip voltranı oluşturmak gibi. Özetle tek bir besin eksikliğini bir fotoğrafta yazan yaprak renk ve şekilleri ile öğrenemezsiniz. Bitkilerde bir sorun varsa akvaryumu komple bir ele alıp neyi nasıl yaptığınızı düşünüp hatayı bulmalısınız.

Ressamın fotoğrafını yorumlayalım.

1- kalsiyum eksikliğinde kıvrık yapraklar çıkması ; bu doğru, kalsiyum eksikliğinde yeni yapraklar kıvrık çıkar fakat bu net bir teşhis değildir. Kalsiyum, eser elementlerde olduğu gibi hareketsiz bir besindir. Bitki elementi su ortamında ihtiyacı kadarını doğrudan kullanır, macro elementler gibi gövdesinde dolaştırıp diğer yapraklarına bu besini iletmez ve bir kez yaprak kıvrık çıkmışsa kalsiyuma abanmak yerine bir sonra ki su değişiminizde remineral dozlamanızı artırıp bitkiyi budayın, kalsiyuma abanmanız durumunda kh yükselecek ve bütün bitkileriniz yaprak küçüktecektir.

2- Demir eksikliği taze filizler sarı ; Eğer şelatlı bir demir besini kullanıyorsanız demirden kaynaklı böyle bir sorun olması İMKANSIZ, demire abanmayın ve co2 seviyenizi ve kararlılığını kontrol edip makro element dozlamanızı gözden geçirin, özellikle nötr toprak kullanıyorsanız ve co2 kararlı ve yeterliyse npk seviyelerinizi ilk olarak gözden geçirin.

3- karbondioksit eksikliğinde sarı yapraklar ; bu fotoğrafta net teşhis olan tek gözlem olabilir mi ? Hayır. Yeterli co2 ve yüksek bir ışığınız varsa besin eksikliği de zamanla bu sararmayı yapar.

4- pas geçiyorum.

5- potasyum eksikliği koyu renk damarlı ve yaprak kenarları sararmış ; 500ppm potasyum da girseniz çözüm olmayacaktır. Co2 seviyenizi ve kararlılığını kotrol edip gübreleme rejiminizi gözden geçirin.

6- mangan eksikliği şekilsiz ve delik yaparaklar ; kalın yapraklı bitkilerinizi yaprak şeklinde yanmış bir plastik levha gibi yamukluk varsa eğer bu bir toksisitedir, ya yüksek miktarda mikro elemente maruz kalmıştır yada ağır bir kimyasaldan etkilenmiştir. Daha narin yapraklı bitkilerinizin yapraklarında ki toksisite de yaprağı şeffaflaştırır ve klorofil yapısının yumuşak olduğuna işarettir, biraz silikat ihtiyacı olabilir. Delik yapraklarda ise yukarıda bahsettiğim co2 ve npk dozlamanızı gözden geçirin.

7- magnezyum eksikliği sarı yapraklar ; co2 seviye ve kararlılığını + besin dozaj ve rejiminizi gözden geçirin.

Bütün elementler zincirlemedir, teşhis koymadan önce zircirin halkalarını kontrol etmelisiniz, kabaca bilinçsiz yaptığınız her hareket sizi daha da kötüye götürür bu yüzden dikkatli ve tutarlı hareket etmelisiniz. Ufak bir yanlış başta sorun olmasa da ilerleyen zamanlarda emek emek kurduğunuz az yada çok para harcadığınız tankları bozdurabilir. Nereden mi biliyorum, okumayı ve araştırmayı sevmediğim dönemlerde yaptığım hatalardan dolayı bir çok tank bozdum ve şükür her ağızdan çıkan lafı uygulamayı bırakıp okumayı ve araştırmayı öğrendim. Size de tavsiye ederim. [:)]

Bir kusurum olduysa affola, bu hobinin her alanı bir bilim seviyesinde ve gelişi güzel yapılarak başarı sağlanacak bir hobi değil. Ya okursun, ya okursun bunun başka bir yolu yok. [:)]

Beğenenler: [T]229301,-akaanb-[/T][T]184366,hasancn[/T][T]229924,Amati340[/T][T]225495,Emre0012[/T][T]240462,shadow99tr[/T]
Teşekkür Edenler: [T]184366,hasancn[/T][T]229924,Amati340[/T][T]240462,shadow99tr[/T]
+1: [T]184366,hasancn[/T][T]213230,oguzhan06077[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lovtekÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 434
lovtekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2021 09:15
[URL]https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQNPqh8R1ok3AUDZLbQ5vc4gflqmyrGssKh3QC0cN-TMOXzfs4mM81mzUTp&s=10[/URL]

Ben başlangıçta genelde buna bakarak karar verirdim ama bazı tespitler sizdeki resimden farklı görünüyor ve benim tecrübemde tutarlıydı. Ama ben bunu orta ışık ve co2 verilmeyen tankta giriş seviyesi olarak kullandım. Mesela alt yapraklardaki azot belirtisi ya da en üstteki demir eksikliği belirtisini gördüğümde zaten o besinler çok azdı ve seviyeyi artırınca geçti. Temel seviyenin üstüne çıkınca işler değişebilir.

Beğenenler: [T]228388,AquaticPlants[/T]
Teşekkür Edenler: [T]228388,AquaticPlants[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasancnÇevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2016
İl: Nevsehir
Mesaj: 368
hasancnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2021 10:40
Ali hocam size kesinlikle katılıyorum.
Özellikle bu zincirleme olayı bence en önemli olay. Hepsi birbirini destekliyor.

Beğenenler: [T]228388,AquaticPlants[/T]
Teşekkür Edenler: [T]228388,AquaticPlants[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir