Bitkilere Sıvı Gübre Yapımı fikirlerinizi bekliyorum
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2013 21:39
Arkadaşlar bildiğiniz gibi sıvı gübreler bitkiler için çok önemli .Canlılık getirilyor ve büyümeyi hızlandırıyor forumu karıştırdım ve bir çek şey yapılmış bu konuda bunları bir yerde birleştirmek yeni başlayan çok yararlı olacağına inanıyorum.Bende bitkili akvaryuma yeni başladım.Çoğu arkadaşımız maden suyu kullanıyor ve gerçekten işe yarıyor yumurta suyu kullanarlarda var çicek çosturan kullananlarda var sıvı gübreler çok pahallı bu yüzden deneyimleriniz, bizimle paylaşmanızı rica ediyorum.Bir nebzede olsa sıvı gübrenin yerini tutabilecek bir karışım yapmak istiyorum.Ve bunu sizinle paylaşmak istiyorum.
Yumurta suyu (kaynamış su) maden suyu ve çiçek çoşturan gibi mineral içeren sıvıları balıkların sağlığını etkilemeyecek şekilde belirli bir dozda bir karıştırarak sıvı gübre yapmak istiyorum.Bu konuda Bizim bilmediğimiz mineral içeren karışımları ,fikirlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız daha yararlı olacaktır.Ben deneyimlerimi sizinle paylaşmaya başlayacağım.Şimdiden teşekkürler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2013 02:44
Maden suyu bitkili akvaryumda kullanım için gereksiz bir tartışma.
Eser miktarda bazı mineraller bulunabilir.
Ancak bitkiler için çok önemli olan maddeler bor, bakır, çinko, demir, potasyum çok az miktarlarda yada hiç bulunmaz.
Dolayısıyla medet ummaya uğraşmaya gerek yok.
Ne yumurta suyu, ne maden suyu ne de toz toprak bitki gelişimi için faydalı şeylerdir. Çok az etkisi olabilir.
Akvaryumun tabanına JBL aquabasis plus döşeyin. Üzerine hagen kum.
Seachemin yada dıy sıvı gübrelerden kullanın yetişmeyecek bitki yok.
Misket gübre olarakta JBL kugeln balls kullanın. 1 Yıl boyunca taban bitkileriniz güzel gelişirler.
Şu anda bir çok dıy sıvı gübreyi yapabilir veya ucuza temin edebilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2013 12:50
Aynı şartları başka bir akvaryumda oluşturup aynı bitkiyi yumurta suyuyla beslemediğinizde gelişmediğini gözlemlemeden elde ettiğiniz sonuçların başarılı olduğunu bilimsel olarak iddia edemezsiniz.
Ben en az 40-50 tür bitkiyi iki aynı şartlara sahip akvaryumda denedim gelişim aynıydı. Dolayısıyla böyle bir iddiada bulunmuyorum. Ancak deneme yapmakta herkes özgürdür. Benim hata yaptığım noktalar olabilir.
Ben esasen çok az etkisi olacağını düşünüyorum etkisi olmaz demiyorum. Ancak muhteşem sonuçlar beklemek, her tür bitkiyi bu yöntemlerle yetiştirmeye çalışmanın boş bir uğraş olacağını düşünüyorum.
Halen gübresiz, co2 siz ve hiç bir katkı yapmadan bir çok zor bitkiyi sadece güneş ışığıyla yetiştiriyorum ve bol bolda çoğalıyorlar, elimdekileri dizaynlarımda ve paylaşımda, takaslarda bol bol kullanıyorum.
Önemli olan ışık meselesini hallettikten sonra çok az miktarda su değişimiyle, ve çok az yemlemeyle optimum koşullarda bitkiler bir şekilde besin bulup öyle büyüyorlarki hayret içinde kalıyorum.
Ancak herkes hızlı büyütmek, çabuk sonuç almak ister. Bir bitki dediğim koşullarda yavaş ve sakin bir şekilde sabırla büyür. Bizimde beklemeye vaktimiz yok hemen sonuç almamız lazım nedense modern insanın herşeye vakti var beklemeye, sabıra, doğayı gözlemlemeye, işin ayrıntılarına, ilmine vakti ve enerjisi yok.
İşte belkide bu noktada sorun var. Bitkiler ışık olunca hertürlü gelişiyorlar. Ancak co2 ve gübre olmadan gelişim zaman alıyor.
Birde türler meselesi var ki, bazı türlerin zaten gübreye filan ihtiyacı yok, su şartlarındaki ufak bir değişim onların çoğalma dürtülerini harekete geçiriyor ve muazzam bir gelişim gösterebiliyor, bizi çok şaşırtabiliyorlar.
Adaptasyon konusu varki bir muamma. Bir bitki 2-3 yıl sonra size öyle adapte oluyorki, sizde onun sevdiği şeyleri biliyorsanız zamanla müthiş bir gelişim yakalayabiliyorsunuz.
Bu adaptasyon konusu her bitki için değişebiliyor ve şaşırtabiliyor.
Bakın bu dedikleriminde bazıları bilimsel değil sadece benim gözlemlerim.
Bilimsel ve gözlemlere dayalı sonuçların zirvesinde, iyi ışıklandırmanın, co2 ve gübre katkısının bitkileri daha hızlı geliştirdiği sonucu gün gibi ortada. Genel kanıda herkes hızlı sonuç almak istediği için vakit kaybı olmasın diye nasıl yapmalıyım sorusunu soruyor. O zaman cevap belli hızlı sonuç almak, daha çeşitli, görsel bitkiler yetiştirmek için emek harcamalısınız.
Bitkili akvaryum meraklısının eğer farklı türlerde yetiştirecekse biraz emek harcaması gerekiyor.
Beğenenler: [T]187047,mrah[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir