Bitkilerde ısı - sıcaklık bilmecesi


cagdasbayÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Izmir
Mesaj: 517
cagdasbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 11:10
Bu şekilde düzenlemeniz daha doğru olmuş, zira -4 derece suda bitki yetiştirmek gibi birşey pek olası değil. Çünkü su, üzerindeki basıncı artırmadıkça yada içerisinde tuz v.b madde çözmedikçe 0 derece altında katı hale geçiyor.
Sinan bey, aslında bu bahsettiğiniz bağ bahçede domat biber yerine parvula, rotala v.s yetiştiren var. :D Hatta bunu akvaryumlarda değil, bahçeye yapılan havuzlarda yada kazılmış toprağın içine iki üç kat naylon sererek yaptıkları havuzlarda yapıyorlar. Dediğiniz gibi, bahçenizdeki küçük bir sulama havuzu, ticari düşünecek biri için küçük de olsa kazanç sağlayabilir. Gerçi küçük de olmaz, tırnak kadar cubaya parvulaya 20 lira verildikçe...
Neyse, yine de böyle birşeyler düşünenler varsa, bu deneyde olduğu kadar kolay olmayacağını bilsin :D Her zaman 35 derecede bitkiler sağlıklı kalmaz, direk güneş ışığında sirkülasyon olmayan bir tankta yosunsuz kalmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3505
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2013 00:17
Sulu değil de emers ortamlarda yetiştiriyorlar , buğulu , buharlı , yüksek nemli kara ortamında yetişiyor bitkiler. Tabi akvaryuma girince adaptasyon sorunu yaşanıyor..Yapraklar eriyor , çürüyor ve kökten yeni filizler geliyor.

Tropicanın üretim tesislerine googledan göz atın , bildiğiniz domates serasında yetişiyor :) Kapalı ve nemli ortamda.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2013 14:11
Muhammet bey gözlemlerinizde yanılmıyorsunuz. Ancak güneş ışığının durumu değiştirdiğini zannediyorum. Bitkiler güneş altındaki 34 derece ile florasanların altındaki 34 dereceyi farklı karşılıyorlar. Yazın kurulumunu yaptığım tankta bulunan lileopsis brasiliensis ler siyah sakal yosunu ile halı gibi kaplandığı için akvaryumdan çıkarıp balkonda bulunan bir leğenin içine gelişi güzel attım. Geceleri hava sıcaklığı 4-5 derece civarına düştüğünde bile toprak, gübreleme ve CO2 olmaksızın bitkilerin yeşillendiğini yosundan eser kalmadığını fark ettim. Yalnız iplik yosunları azalsa bile soğuğa dayandılar.

Rotalalar soğukta epey eridi ve yaprak döktü ancak sap olarak yaşamaya devam ettiler. Tabi burada CO2 ve gübreleme olmadığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Belki de soğuktan değil gübresizlikten erimişlerdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ümit BirkolÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 12/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1533
Ümit BirkolÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2013 15:07
Benzeri deneyimleri ben de bitki seramda yaşıyorum. Geçen Mart ayında kurduğum seramda yazın 35 C su sıcaklığını gördüm. Ancak bu sıcaklık sabit değildi elbette. Öğlen-İkindi vakti civarında bu sıcaklıklara ulaşırken gece-sabaha karşı su sıcaklığı 26 C'ye kadar düşüyordu ortalama olarak. Bu sıcaklıklarda normal şartlarda literatürde verilen bilgilere baktığımızda anubias dahil bütün bitkilerin ölmesi gerekir ama yalnızca eledoa, çam gibi soğuk su bitkileri öldü. Diğerleri yani literatürde 28-30 C'ye kadar yaşadığı belirtilen bitkiler çok güzel şekilde büyümeye devam ettiler.

Kışın ise sıcaklığı normal şartlarda 16-20 C civarında tutmaya gayret ediyorum. Ama bu sıcaklığı aslında yalnızca balıklar için sağlamaya çalışıyorum. Bitkiler kış başında henüz yeterince önlem almadığım dönemde 10 C civarında da gayet güzel yaşayıp, büyüdüler. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir